
Ellen de Bruin, redacteur wetenschap van NRC, schrijft in NRC-Next van vandaag dat uit een onderzoek dat binnenkort in Psychological Science verschijnt blijkt dat (college)aantekeningen maken op een laptop veel slechter werkt dan aantekeningen maken met pen en papier. Bij het maken van aantekeningen met pen en papier konden structuur en pijlen worden toegevoegd en vond verwerking van de behandelde stof plaats tijdens het maken van aantekeningen. Bij gebruik van een laptop werd weliswaar sneller en meer geschreven, maar was het vaak de letterlijke tekst van het college die werd genoteerd. Ook als de studenten een week na het college de aantekeningen eerst mochten bestuderen scoorden de studenten die aantekeningen met de hand hadden gemaakt beter.
Voor BON is dit weinig verrassend. Velen herkennen dat het schrijven op de een of andere manier het leren versterkt en dat dat bij intikken op een laptop niet zo is. Wat ook de achterliggende oorzaken mogen zijn, het is onbegrijpelijk dat er vaak zo lichtzinnig met het schrijven op basisscholen wordt omgegaan. Een goed handschrift is voor iedereen belangrijk, ook al leven we in een wereld van iPads, laptop en stemherkenning: 21st century skills? Leren schrijven!
Maar aantekeningen maken op
Maar aantekeningen maken op papier is zoooooooooooo 2012…..
www.youtube.com/watch?v=h_m2_6W_5JA
Nog even en onderwijs is helemaal overbodig; immers alle kennis staat online! Schrijven is ook niet meer nodig en leren lezen ook niet, de computer neemt dit allemaal wel over. Rekenen hoeft ook niet, want de slimme rekenmachine op de computer doet het voor je!
Onderzoekje bij kennisnet:
Onderzoekje bij kennisnet: Schrijven versus typen: wat zegt de neurowetenschap?
4w.kennisnet.nl/artikelen/2013/10/15/schrijven-versus-typen-wat-zegt-de-neurowetenschap/
Dank geschiedenisleraar.
Dank geschiedenisleraar. Interessant artikel!
Vandaag, 15-16 februari in de
Vandaag, 15-16 februari in de NRC een hoogleraar datajournalistiek die schrijft waarom ze geen digitale boeken, laptops of tablets in de collegezaal wil. Veel studenten kunnen het niet bedienen, aantekeningen is ingewikkeld, passages zijn niet gezamenlijk door te nemen, enzovoorts. Dan hebben we het nog niet gehad over vermoeienissen, en erger nog: het ditigale middel in plaats van de docent.
In het verlengde hiervan:
In het verlengde hiervan: "disconnect to reflect"
"Waar zijn wij mensen écht goed in? Dat moeten we volgens Google-topman Eric Schmidt dringend uitvissen, om de race tegen almaar slimmere computers te winnen. Het goede nieuws is: wij kunnen iets wat zij niet kunnen – creatief zijn. Het slechte nieuws is: zij laten ons daar nauwelijks de kans nog toe. Alleen al uw smartphone houdt om de haverklap uw brein bezet."
www.tijd.be/service/modernminds_1
PO-Raad: Boeken eruit, de
PO-Raad: Boeken eruit, de iPad erin; de leraar wordt kootsj.
Simone Walvisch (Bestuurslid PO-Raad):
Bron: www.poraad.nl/content/simone-walvisch-ileren .
Leraren….. van kapitaal
Leraren….. van kapitaal naar kostenpost! Het liefst reduceren tot het absolute minimum waarbij de computer alles overneemt. Dit heeft als gunstige bijwerking dat er voor de multinationals een nieuwe afzetmarkt voor hun producten wordt gecreeerd, dus ik vermoed zo maar dat ze graag investeren in iedereen die zich in deze boodschap kan vinden.
“Pen beter dan toetsenbord”
"Pen beter dan toetsenbord"
nos.nl/video/656610-pen-beter-dan-toetsenbord.html