Zometeen Plasterk bij Knevel & v.d. Brink

Zometeen om 22.55, Nederland 1: Plasterk bij Knevel en v.d. Brink over de nieuwe strengheid.

6 Reacties

  1. Nieuwe strengheid
    Het ging wel héél kort over zijn nieuwe strengheid. Maar dat hij ermee komt, ook in het NRC-artikel van gisteren, voelt toch als een steun in de rug. Ik kan nu weer tegen mijn schoolleiding zeggen: “zíen jullie nou wel!”

    Maar ik weet al wat ze dan gaan zeggen. “Wát moeten we dan veranderen?” En dan noem ik mijn waslijst op, en zeggen zij dat dit niet haalbaar is, domweg omdat ze denken dat de meeste docenten en ook veel ouders er niet achter staan.

    Maar ik ben blij dat het nu over strengheid gaat, al zijn de persoonlijkheden door wie het onderwijs tegenwoordig steeds meer vormgegeven wordt, naar mijn smaak niet de meest geschikten om ook die strengheid vorm te geven. Én inderdaad omdat Plasterk nog denkt, of in ieder geval zégt, dat het voor de hogere sociale klassen allemaal niet zo nodig is. Hij moest eens een dagje op mijn school komen kijken…

    Wat ik me afvraag: zou hij dit nou overlegd hebben met de andere bewindslieden in het kabinet? Het is immers regeringsbeleid; niet iets wat alleen híj maar vindt. Hoe moet je je zoiets nou voorstellen? “Zeg, ik denk dat de scholen weer wat strenger moeten gaan worden; wat denken jullie? Mee eens? Nee, budgetneutraal, en geen stelselwijziging; gewoon alleen maar strenger”.

    Iets anders: geïnspireerd door het weer ben ik vandaag eens gaan kijken hoe het er met ZON bijstaat (Zinvol Onderwijs Nederland). En met “Nog beter onderwijs”. De laatste is niet meer direct via het oorspronkelijke adres te vinden, maar sowieso zijn beide websites zogenaamde “cobwebsites” geworden: sites waar weinig tot niets is gebeurd, en met discussiepostings van al meer dan een jaar oud. Van een levendige, actieve en groeiende beweging is daar sowieso totaal geen sprake. Maar misschien gaan BON-tegenstanders nattigheid voelen nu er weer wat meer structuur moet komen, en er wat meer geleerd moet gaan worden.

    • Vereniging
      Een vereniging met leden die vrijwilligerswerk doen…. daar halen de onderwijsvernieuwlers hun neus voor op. Wat je moet hebben is een instituut dat belastinggeld krijgt en waar je als onderwijsvernieuwler een dikke boterham kunt verdienen.

    • Steun in de rug
      De door Plasterk uitgesproken steun doet me erg denken aan de steun van de generaals aan hun frontsoldaten in de Eerste Wereldoorlog: ‘Soldaten, wees ervan verzekerd dat we allemaal achter jullie staan. Zo’n 80 km achter jullie.’

      • In de rug
        Maar dan heb ik nog liever een generaal op 80 km afstand in mijn rug, dan ook dáár de vijand. Bovendien heeft Plasterk ook vijanden in z’n rug: anti-autoritaire kiezers die het onderwijs geen lor kan schelen, en die er al helemaal niet meer geld voor over hebben.

        En als je je probeert voor te stellen hoe een supertanker als het onderwijs zou keren dan is dit wat er op lijkt. Het gaat langzaam, te langzaam, en de tanker ligt nog niet op koers, maar het lijkt tenminste nog op een kerende supertanker, dus het zou ook een echt kerende supertanker kunnen zijn.

  2. Streng en hoe?
    Toch kunnen we Plas wel een beetje ondersteunen. Wat hebben leraren nodig om een prettige werksfeer (klinkt toch leuker dan méér discipline) op school te kunnen invoeren. Welke bevoegdheden moet een docent, een mentor en een school krijgen? Kan dit eventueel botsen met de leerplichtwet?

    • overgangsperiode naar prettige werksfeer wordrt niet leuk
      Welke oplossing ook bedacht wordt, elke werkende oplossing moet in zich dragen dat een leerling het niet leuk vindt om straf te krijgen. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat een leerling niet uit de klas gestuurd wil worden om het er uit weg zijn zelf of het onaangename gevoel zich van zijn klassegenoten geísoleerd te hebben. Zo kan het misschien ooit weer eens worden. Daarna, en dat zal voorlopig nog vaak nodig zijn, komt het afpakken van vrije tijd. Die afgepakte tijd moet dan op onaangename wijze worden doorgebracht, b.v. nablijven en strafregels schrijven. daarna verwijdering om de andere leerlingen het recht op goed onderwijs te geven.
      Ik denk niet dat leraren de prettige werksfeer terug kunnen krijgen zonder een voorafgaande redisciplinering.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.