De NRC berichtte vrijdag dat de rector van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam heeft moeten aftreden. Een korte versie van het bericht vindt u hier.
Klaarblijkelijk was er een langlopend conflict tussen rector enerzijds en docenten en een conrector anderzijds. De rector wordt beschuldigd van ‘gebrekkige communicatie’ (tsja, hoe vaag wil je zijn…). Ondanks deze onschuldig klinkende klacht hebben intussen diverse docenten ontslag moeten nemen. Er zal dus wel wat meer aan de hand geweest zijn. Ook de conrector moest in eerste instantie weg, maar hij kon blijven na felle protesten van ouders, docenten en leerlingen. Algemene klacht was ook het autoritaire bestuur. Ook dit gymnasium heeft te maken met een bovenschools bestuur.
Een interessant bericht, omdat het aantoont dat een docentenkorps niet machteloos is, mits ze maar met veel zijn en een grote mond opentrekken.
Vergelijk dit nu eens met het Commanderijcollege. Waar zit het verschil? Ik vermoed in het opleidingsniveau van de docenten, en hun betere netwerk. Veel van hen hebben wellicht juristen en journalisten onder hun vrienden. Desondanks vraag je je af hoeveel goede docenten ook hier weer ten onrechte hebben moeten vertrekken voordat de zweer openbarstte.
Reacties zijn gesloten.
Meer info
Hieronder meer tekst uit het artikel.
Het had een feestelijke ceremonie moeten worden. Maar de afsluiting van het schooljaar van het Erasmiaans Gym-nasium in Rotterdam, gisteravond in de plaatselijke Laurenskerk, mondde uit in een bedrukte bijeenkomst.
Het rommelt op het Erasmiaans. Het prestigieuze gymnasium, een van de grootste van het land, kampt al enige tijd met interne conflicten. Het schoolbestuur, Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR), maakte gisteren per brief het vertrek van rector Margriet Berkhout en het ontslag van conrector Jankees Ouwerkerk bekend.
Een flink deel van de leraren van het Erasmiaans greep de gelegenheid gisteravond aan om te protesteren tegen het schoolbestuur, hoewel ze zich wel konden vinden in het vertrek van de rector. Leraar Nederlands Dick van Vliet las een brief voor. “Er heeft zich op onze school de afgelopen jaren een conflict ontwikkeld tussen een flink deel van het per-soneel en de rector. Door gebrekkige communicatie is ons vertrouwen in haar ondermijnd.”
Ook algemeen directeur Wim Blok van het schoolbestuur nam tijdens de plechtigheid het woord. Hij verklaarde het vertrek van rector Berkhout met de woorden dat “zij toe is aan een nieuwe uitdaging”. Het bericht over haar vertrek werd met een zacht applaus ontvangen.
Volgens leraar Van Vliet heeft het nooit geklikt tussen de docenten en rector. “Maar wat ons het meest stoort is de autoritaire houding van het bestuur.” Ook docent Nederlands Miriam Piters geeft aan dat er al jaren sprake is van gesteggel.
Piters diende in februari van dit jaar zelf haar ontslag in na een conflict met Berkhout. Ze vervolgt haar carrière in Wenen. Behalve Piters vertrekken in ieder geval ook twee docenten klassieke talen om vergelijkbare redenen.
Een voormalig personeelslid, dat anoniem wil blijven vanwege een nog lopende klacht bij de bezwaarcommissie, werd na een beoordelingsgesprek met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. Na dertien jaar dienst, vertelt hij. “Ik herkende mijn functioneren totaal niet in dat beoordelingsrapport. Het was heel suggestief, kafkaësk bijna.”
De ontslagen conrector Ouwerkerk is zeer geliefd binnen de school. Docenten, ouders en leerlingen omschreven hem gisteravond als ‘het publieke gezicht van het Erasmiaans’. Ze hopen dat het bestuur nog terugkomt op zijn bes-lissing Ouwerkerk te ontslaan.
Sommigen hebben daar een hard hoofd in. “Ik verwacht juist de het bestuur nog meer zijn hakken in het zand gaat drukken,” zegt een docent die ook liever anoniem wil blijven. “Ik hou mijn baan graag nog wat langer. Disloyaliteit van personeel wordt niet gewaardeerd door het bestuur.” P. Broerse is inmiddels aangesteld als waarnemend rector. Hij leidt komend schooljaar, samen met de nog zittende conrector S. van der Berg, het Erasmiaans.
Toch maken velen zich zorgen om hoe het verder moet met de school. “Ik schrik van het aantal leraren dat wil op-stappen,” spreekt een moeder wier kinderen op de school zitten de aanwezigen in de Laurenskerk toe. “Het zou heel erg zijn als we om procedurele redenen iemand laten gaan die op persoonlijk en didactisch vlak zo belangrijk is voor de school.”
De inmiddels bekende gang van zaken, lijkt het. Ik ga eens op zoek naar meer info hierover.
Zie oa hier en hier in het AD.
citaat:
,,Deze beslissing is onbegrijpelijk en voor het Erasmiaans een traumatische slag,” verwoordde docent Nederlands D. van Vliet de gevoelens van een deel van de docenten. Hij zei een uitdrukkelijk spreekverbod van het bestuur te negeren.
Opnieuw een spreekverbod van het bestuur. De macht is kennelijk aan hen die slecht in staat zijn hun beslissingen te beargumenteren en daarom anderen de mond snoeren. Dat is al vreemd bij een willekeurig bedrijf, maar te idioot voor woorden bij een school.