het ei van Columbus: schoolleiders pleiten voor vervanging van LB-docenten door o.o.p.

Onderwijs anders organiseren – de verborgen agenda van ‘onze’ schoolleiders

(voorzichtig, collega’s, dit bericht kan uw dag ernstig verknoeien)
Gisteren ben ik tijdens een zoektocht naar de wettelijk maximale klassegrootte gestuit op een artikel in het blad voor managers in het VO waarin uit de doeken wordt gedaan hoe beleidsruimte kan ontstaan door LB- en (liever nog, natuurlijk) LD-formatie om te zetten in onderwijsondersteunende functies. Immers, wordt ‘geredeneerd’ elke les begeleid door een o.o.p. er kost de helft tot eenderde van een LB-docent (!) De weg naar het budgetaire ideaal blijkt synoniem aan de onderwijskundige hel: nl. bundeling van contacttijd en modulering onder toezicht van een o.o.p.er. De docenten gaan in dit systeem opdrachten en correctieformulieren ontwikkelen en de o.o.p. ers vakinhoudelijk, pedagogisch en didactisch begeleiden. Leuke bijkomstigheid kan zijn dat er een toename komt van het aantal klassen per docent… en sorry collega’s ik kap er even mee. WIE IS HIER NU GEK? Deze vraag beantwoordt zichzelf: WIJ als we dit blijven accepteren. WAT GAAN WE ERAAN DOEN?
(Excuseer de hoge toon, het moest er even uit).
Leest u het zelf maar na:

downloads.schoolmanagersvo.nl/magazines/jrg%2009/magazine%201/mag1_jrg9_moduleren.pdf

27 Reacties

  1. Belangwekkend artikel
    Beste Candide,

    Dank voor de link. Het is een belangwekkend artikel. Ik heb ook even een kopie van het artikel onderaan je bericht gehangen voor het geval de link naar de site van schoolmanagers VO ‘stuk’ gaat.

    Het is nog iets erger dan je denkt. In bijlage 2 staat ‘mits de modules zodanig worden opgezet dat ze onafhankelijk zijn van de docentassistent. Dit betekent volgens mij in gewone taal: iedere docentassistent moet iedere modulo (of het nu Frans of wiskunde is) kunnen geven.

    Ook bijlage 1 is erg interessant. Daar rekent de auteur voor dat 1 les gegeven door een LB docent omzetten in een uur begeleidingsles door een o.o.p.er een factor 2.1 tot 2.97 winst oplevert, afhankelijk van de inschaling van de o.o.p.er (dus 1 LB les kost hetzelfde als 2.1 tot 2.97 lessen door een o.o.p’er). Dit is natuurlijk een wel erg grote factor. Hoe komt de auteur hierbij? Het grote verschil zit in het feit dat van de normjaartaak van 1659 uur van een LB’er hooguit 867 uur les gegeven mag worden. De rest is voorbereiding, toetsen nakijken etc. Voor de o.o.p’er gaat de auteur echter uit van 1659 uur per jaar voor de klas! Dit is waar de kassa rinkelt. Het verschil in maximumsalaris tussen schaal 9 en schaal 10 (d.w.z LB) is maar 10%. De factor 2.1 hier komt vrijwel exclusief door de 867 uur voor de klas versus de 1659 uur voor de klas.

    • en nu? wachten tot an even lesser monkey replaces us?
      dank uit de grond van mijn alpha hart voor de rekenkundige uitwerking.
      maar wat nu gedaan? dit is toch te gek om te laten gebeuren (proces is inmiddels in minimaal één school ingezet)
      wie heeft tips?

      • Ik weet helemaal niet of dit
        Ik weet helemaal niet of dit zo’n slecht bericht is. Hoe gekker de managers het maken des te groter wordt het ongenoegen van de afnemers, de ouders. Ouders zijn kiezers en als de politici moeten kiezen tussen hun netwerk met de onderwijsmaffia en herverkiezing zal dat laatste toch de hoogste prioriteit hebben.
        De ouders zijn op dit moment nog laks maar als de streekbladen gaan inhaken op de BON-conforme kritiek van de landelijke bladen komt er misschien een stroomversnelling die meer ouders naar inzicht sleurt. Ik ben hier aanhanger van een Verelendungstheorie, hoezeer ik mij ook realiseer dat Marx ongelijk gekregen heeft.
        Verder denk ik dat docenten die goede modules gemaakt hebben geen promotie krijgen maar wegens ” overbodigheid” ontslagen worden. Als er dan weer eens ” groot onderhoud” nodig is worden zij weer voor een paar maanden aangesteld.

    • Heldere taal
      “Op deze site wil BON ouders, leerlingen, docenten, bedrijven, academici en”
      “andere geïnteresseerden samenbrengen om ideeën en inzichten uit te wisselen.”

      Mooi geformuleerd, maar volgens mij wordt dat doel alleen bereikt als de berichten helder zijn voor de genoemde doelgroepen en dit lijkt mij koeterwaals voor bijv. ouders.
      – LB-formatie;
      – LD-formatie;
      – o.o.p. er;
      – bundeling van contacttijd en modulering onder toezicht van een o.o.p.er;
      – iedere modulo;
      en dan ook nog het gegoochel met cijfers.

      Ik kom uit het onderwijs en begrijp de strekking nog enigszins, maar helder is het niet. Iets beter te begrijpen voor de gemiddelde Nederlandse ouder is m.i. het volgende.

      De zoon van een goede vriend wil graag in het onderwijs en stond enige jaren geleden voor de keuze:
      1. nog twee jaar havo en daarna vier jaar pabo of
      2. drie jaar onderwijsassistent en daarna drie jaar pabo.

      In tijd maakte het geen verschil en dus koos de jongeman om direct aan de slag te gaan in zijn voorkeursrichting.
      Tijdens de opleiding tot onderwijsassistent dienen de leerlingen stage te lopen op een basisschool. Mijn mond viel open toen ik hoorde, dat deze jongelui tijdens hun stage regelmatig zelfstandig voor de klas moesten staan, omdat het gediplomeerde personeel andere bezigheden had. (Vergaderen, cursus, atv, bezig met ziek zijn, e.d.)
      Let wel, het gaat hier dus niet eens om leerlingen van de pabo! (Ook in dat geval zou het trouwens verfoeilijk zijn.) Het gaat om leerlingen, die zelf een aantal jaren mavo hebben gevolgd, en via een tussenstap de pabo proberen te bereiken. En deze jongelui worden ongediplomeerd, zonder voldoende kennis en doorgaans zelf nog in hun puberteit aan hun lot overgelaten voor een klas op een basisschool.

      Als dát tegenwoordig de manier is om er voor te zorgen, dat de directeur in zijn Audi A8 kan blijven rijden zonder dat de school in financiële problemen komt, zeg het dan ook zo.
      Dan is het helder.

      • Begrijpelijk?
        Je brengt een goed punt naar voren, Fossiel. Ik zal er kort op ingaan.

        Niet alles hoeft altijd voor iedereen begrijpelijk te zijn. Inderdaad zal de gemiddelde ouder geen donder snappen van dit draadje op het forum. Voor de docenten onder de lezers is het echter zeer waardevolle informatie denk ik.

        Oorspronkelijk had BON `kringen’ bedacht als oplossing voor dit probleem (sommige dingen zijn alleen interessant voor sommige doelgroepen). Het kringconcept werkte echter niet zo goed (gebruikers blijken zich weinig tot niets van de kringen aan te trekken). Er is een algemeen deel van de site (zoals ‘veelgestelde vragen’ en ‘in de pers’) die waarschijnlijk voor iedereen interessant zijn (zeker voor de nieuweling). En dan is er het forum waar mensen soms voor velen onbegrijpelijke dingen opschrijven. Dat moet ook kunnen vind ik. Misschien dat de lay-out van de site wat beter kan waardoor het ‘algemene deel’ het overgrote deel van de aandacht trekt en het forum deel achter een (wel duidelijk zichtbaar!) luik zit. Nu is het forum denk ik te prominent aanwezig in de lay-out, waardoor mensen (zeker nieuwkomers) kunnen verdwalen in detaildiscussies als in dit draadje en het ‘algemene deel’ over het hoofd zien.

        Wat vinden de webmasters?

        • van de webmaster
          Tja, deze webmaster staat open voor elke redelijke suggestie. De beste manier om zo’n redelijke suggestie te doen, overigens, is te verwijzen naar een andere site waar je het in werking kunt zien. Ik hoor jullie suggesties graag ….

          • Suggestie aan de webmaster.
            Door de titel van een artikel wordt iemand wel of niet aangetrokken en deze persoon laat het dan bij lezen of gaat mee in de discussie. Deze discussie zoals over het OOP etc. zal geen ouders trekken en dat geeft ook niets. Wat de misschien wel vaker moet gebeuren is dat er een soort conclusie getrokken wordt na een discussie. Ik denk dat de schrijver van het oorspronkelijke artikel dat zou moeten doen. De titel die dan gebruikt wordt dient de juiste doelgroep aan te spreken c.q. aan te trekken.
            Corgi

  2. Ouders doe het zelf
    Mijn schrikbeeld wordt toch waar.
    De school bestaat dadelijk uit veel laag opgeleid personeel die vooral de studenten aan het werk moeten houden en managers die deze mensen vooral moeten afstemmen. Daarnaast lopen er nog een paar docenten rond die de opdrachten etc. maken. Deze docenten zullen dan door uitgevers naar de uitgeverswereld getrokken worden en dan hebben we alleen nog managers en assistenten.
    Ouders log zelf in bij die uitgever en laat ze het heen en weer krijgen daar in Zoetermeer. Je kunt dit ook zelf. Jullie hebben zelf minimaal dezelfde opleiding en ervaring en veel meer betrokkenheid.
    Corgi

  3. Wakker worden……..
    Niets nieuw hoor. 8 jaar geleden was ik “middenmanager” in een (toen nog) VBO school. Het Opperste management heeft toen al de plannen klaargelegd om “dure” docenten op termijn te vervangen door “goedkope”assisstenten. Breekijzer hiervoor zou de invoering van de leerwegen worden. Voor mij de tijd om ontslag te nemen om op een andere school aan de slag te gaan. Vanaf dat moment slaap ik alleen nog s’nachts.

    • Als ik aan het onderwijs
      Als ik aan het onderwijs denk ben ik niet alleen overdag waakzaam maar slaap ik ook ’s nachts slecht.

  4. schoolleiders pleiten voor vervanging van LB-docenten door o.o.p
    Wanneer komen de schoolleiders zelf aan de beurt?
    Misschien kunnen ze dan vervangen worden door LB-docenten?
    de chirurg door doktersassistenten, de politie door veiligheidsbeamte, … hoever gaan we ??????
    waar is dit allemaal goed voor ??? ….

    • Inspectie
      Maar hoe zit dat wettelijk gesproken nu met het inzetten van LIO-ers als docent. En met de inzet van ongevoegden die niet eens studeren voor het vereiste diploma. Is er een grens aan het percentage onbevoegden dat mag worden in gezet?
      Geeft de inspectie werkelijk automatisch ieder jaar weer toestemming voor het onbevoegd inzetten van een docent, ook als er maar geen diploma volgt.
      Vindt de Inspectie het normaal dat een tweedegrader op grond van diensttijd eindeloos recht heeft op het eigen vak. Dit terwijl de eerstegraads collega maar onbevoegd eindeloos iets anders moet doen. Vindt de Inspectie dit bevorderen van kwaliteit?
      Wie kent de regels en de bemoeienis van de Inspectie in deze?

    • OOP
      Mij is een geval bekend waar een school een interieurverzorgster tot klassenassistent heeft bevorderd. Het is niet gezegd dat álle interieurverzorgsters een vrij lage opleiding hebben, maar laat het nou net deze keer wel het geval zijn. Ik hoef u niet te vertellen hoe bedroevend de spelling van deze klassenassistent is, hoe plat haar taalgebruik is, hoe beperkt haar wereldbeeld is, hoe fout haar pedagogisch handelen is. Ik vraag mij af wát voor meerwaarde zo’n klassenassistent heeft voor leerlingen die extra onderwijsondersteuning behoeven.

      • meerwaarde….?
        Ze “doet het zo leuk met de kinderen”, toch?
        Mag ik een gokje doen? Is het opleidingsniveau van de ouders verglijkbaar met dat van de interieurverzorgster? Die ouders vinden dan helemaal niet dat ze plat praat en niet kan spellen. En hebben ook niks tegen haar pedagogisch handelen en natuurlijk komen hun wereldbeelden ook overeen. Dit verklaart ook voor een deel het succes van islamitische scholen. Ouders weten niet dat daar vaak slecht onderwijs wordt gegeven.
        Iedereen gelijk!

        (Als ik mis zit, als het opleidingsniveau van de ouders gemiddeld hoger is, dan begrijp ik niet dat deouders dat toelaten)

        • te goeder trouw
          “Mag ik een gokje doen?” JA.

          “Is het opleidingsniveau van de ouders verglijkbaar met dat van de interieurverzorgster?” JA.

          “Die ouders vinden dan helemaal niet dat ze plat praat en niet kan spellen. En hebben ook niks tegen haar pedagogisch handelen en natuurlijk komen hun wereldbeelden ook overeen.”
          Dat denk ik niet. Het is meer dat de ouders te goeder trouw zijn. Ze verwachten in het geheel niet dat hun kind onderwijs krijgt van een slecht tot ver beneden peil gekwalificeerde. In hun landen van herkomst staat een docent hoog aangeschreven en is de docent er om hun kind gedegen onderwijs te geven.

          “Dit verklaart ook voor een deel het succes van islamitische scholen. Ouders weten niet dat daar vaak slecht onderwijs wordt gegeven. Iedereen gelijk!”
          JA. Het gaat inderdaad om een school van die signatuur. Hoe zo succes?!

          Ze “doet het zo leuk met de kinderen”, toch?
          NEEN. Dat is onmogelijk door het constant en ten onrechte snauwen tegen onmondige kinderen. De geïrriteerdheid wordt veroorzaakt door het knagende besef van de eigen tekortkomingen. Het valt duidelijk niet mee om docent te spelen.

          • Dank voor de verduidelijking
            Dit maakt het beeld voor mij toch net ietsje anders. Ik denk dat laag opgeleide ouders vaak geen beeld hebben van goed of van slecht onderwijs. Zolang Jantje (of Mohamedje, dat maakt niks uit) maar niet veel meer problemen ondervindt dan Marietje (of Fatima). Dat is hun referentiekader. Ik bedoel hiermee niets denigrerends, enkel een “vaststelling”. Ik denk overigens dat die docent in het land van herkomst in veel gevallen ook slecht onderwijs geeft en ook een beperkt wereldbeeld heeft.

            Dat “succes” zou ik willen terugnemen. Een verkeerd woord. Ik bedoelde dat ouders dat onderwijs kennelijk willen, maar ook daar valt op af te dingen.

            Overigens, de twee islamitische (basis)scholen waar ik beperkte kennis van heb, hebben een enorm aantal heel slecht opgeleide klasseassistenten, behandelen de leerkrachten erg slecht en hebben beperkt lesmateriaal. En dat was nog in de tijd dat die scholen beloond werden met de factor 1,9 per leerling. Waar werd het geld dan wel voor gebruikt heb ik me vaak afgevraagd.

            Diep treurig. Ik kan er vreselijk boos over worden. Weer een paar honderd kinderen te grabbel gegooid. Waarom staat dat niet eens op de voorpagina van de volkskrant? Waarom komt daarover geen spoeddebat? Is minister van der Hoeven wel een knip voor de neus waard? Deze vorm van mishandeling lijkt me veel kwalijker dan wat er nu zo in het nieuws is. En dan ook nog tov kinderen. Jakkes.

          • Rectificatie!!!
            6_6_1944,

            Ik moet een element in het bericht van de interieurverzorgster die tot klassenassistent bevorderd is even rechtzetten. Opnieuw navragen heeft mij geleerd, dat dit geval zich niet afspeelt op een school van Islamitische signatuur. Nee, deze kwestie speelt zich af op een school waar de leerlingenpopulatie overwegend van Islamitische komaf is.

            De rectificatie is ook in het belang van de juiste weergave van feiten op de site van BON.

  5. Ouder voor de klas
    Het kan allemaal nog goedkoper.
    Zo lezen we in hetzelfde artikel:
    Bovenbouwleerlingen kunnen leerlingen uit de onderbouw begeleiden. Een baantje als bij AH, maar dan op de eigen school.
    Kost alleen maar zakgeld.

    Maar wat te denken van stagiaires of ouder(s) voor de klas, dat kost helemaal niets.
    Ouder(s) voor de klas onzin ? Het staat allemaal in een onlangs uitgegeven document van het ministerie: “Acties voor het bereiken van de 3 criteria voor “de school op zijn best””:

    De professionaliteit van ouders moet gebruikt worden in vorm van gastlessen (ouder voor de klas).

    • Personeelsadvertentie
      Wij zoeken per direct docenten voor een aantal vakken in de onderbouw van een scholengemeenschap.
      Leuke bijverdienste voor een leerling/student.
      Ben jij die enthousiaste en bevlogen bovenbouwleerling ?
      Salaris: € 7,– per lesuur.

        • idd
          Deze kant gaan we steeds vaker op…

          Op de Pabo worden 2e jaars studenten die een hoog cijfer voor de rekentoets hadden gevraagd om de 1e
          jaars studenten bij te spijkeren op vrijdagmiddag en incidenteel ook vrijdagavond voor het mega bedrag
          van , Let op!, 5 euro per uur….

          Wat ze dus zelf niet kunnen, laten ze 2e jaars opknappen..

          triest

          • Wie verzorgt toch het onderwijs in het VO?
            Ik zou toch graag de discussie willen aanzwengelen over het oprukken van onderwijsassistenten in het VO. In gesprekken met collega’s blijken er te zijn die het prima vinden “dan lopen de leerlingen ten minste niet over straat”. Ongelooflijk hoe kortzichtig door onderwijzers zelf wordt gedacht over de invulling van een les. Leerlingen behoor je kwaliteit te bieden! En daarnaast een ‘les’ met zoveel en weinig woorden gelijkschakelen als een moment dat “leerlingen niet over straat lopen”. Hoezo verlies aan perspectief? En de toename van het aantal uren aldus verzorgd is evident. TOch hoor je hier nagenoeg niemand over. Verbijsterend…

          • Terug op de agenda!
            Ik ben het daar volledig mee eens. Ook mij verbaast de uiterst geringe aandacht voor deze uitwas, die inderdaad op lijkt te rukken. Als ik met mensen hierover spreek, merk ik doorgaans een houding van zo’n vaart kan het niet lopen, terwijl aardig wat scholen gebruik maken van OOP’ers waar voorheen docenten dit werk deden.

            Ik ondersteun je oproep van harte. Meer aandacht voor dit sluipende gevaar! In lijn hiervan moet ook meer aandacht en publiciteit komen voor het fenomeen van de vakdocent in de open leerruimte die vragen moet beantwoorden over vakken waarin hij/zij niet bevoegd is. De geschiedenisdocent die wiskunde uit moet leggen (in praktijk meestal verwijst naar internet) etc. Ook hier hoor ik maar weinig over, terwijl ook dit zich in de onderbouw van het VO verspreidt (meer nog dan de inzet van OOP’ers).

          • het sluipende gevaar
            Om niet in herhaling te treden, verwijs ik naar mijn inbreng op za 03/02/2007 – 15:49.
            Zie rubriek: algemeen. Onderwerp: *Drs. wil geen les meer geven*

            [Een direct link, M79]

  6. Dit begint zich op mijn school al af te tekenen
    Op ‘mijn’ school gebeurt dit al: iemand die is ingehuurd om op strafklanten te passen, wordt regelmatig ingezet bij ziekte van de docent.
    Eerst zocht ik daar niet zoveel achter, al heeft het wel het nadeel dat de strafklanten op deze uren toch weer door gangen lopen te dwalen, in lokalen te gluren en lawaai te maken.
    Maar laatst zag ik dat hij tijdens deze uren ook leerlingen ‘uitleg’ geeft over vakken als wiskunde en Duits. De man heeft een mbo-opleiding. Ook blijkt hij notabene zorgleerlingen extra te begeleiden. Krrakkk: dat was mijn klomp.

    • Top this!
      Ik ken een school waar een onderwijsassistent die dit schooljaar een HBO lerarenopleiding aardrijkskunde is begonnen wiskunde geeft aan een brugklas. Collega’s -ja ook, die wel nog een opleiding hebben gevolgd en daar tijd en geld in hebben geïnvesteerd- staan erbij en knikken instemmend “Goed zeg!” Il n’y a pas de sot métier, toch?!

      • Wiskunde en aardrijkskunde
        is zeker een geliefde combinatie? Vorig jaar had mijn zoon wiskunde van een pas afgestudeerde sociaal-geograaf die absoluut geen kaas gegeten had van vakdidactiek en de leerlingen (brugklassers) geen enkele instructie gaf. Ze moesten iedere les zelfstandig aan het werk. Dit werd om het hardst verdedigd door de schoolleiding. De eerste repetitie (kom je dus net van de basisschool) ging over stof, waarvan maar de helft was behandeld. Voor een so machtsverheffen zonder rekenmachine kregen ze 12 minuten. Daar stonden sommen bij waarvan ik zeker weet dat deze niet-bevoegde ze zelf ook niet binnen die tijd kon maken. Mijn zoon zit nu op een andere school, waar hij in ieder geval een uitstekende wiskundedocent heeft.

Reacties zijn gesloten.