23. Mensen onthouden maar 10% van wat ze horen. Van wat ze lezen 20%, van wat ze doen 50% en van wat ze zelf ontdekken 100%

We hoeven niet over deze cijfers in discussie te gaan om te begrijpen dat zoiets geen argumentatie is voor een ander type onderwijs (niet lezen, niet luisteren, maar zelf doen en zelf ontdekken).

Dat ooit iemand anders het wiel heeft ontdekt hoeft mij niet te weerhouden om het toe te passen zonder het zelf te ontdekken. Dat ooit iemand als Newton vele jaren van zijn leven heeft gegeven om de differentiaalrekening te ontwikkelen, hoeft mij niet te weerhouden om die theorie binnen een half jaar goed te begrijpen en correct toe te passen.

Stel dat ik een Frans woord niet ken. Ik zoek het op in het woordenboek, en vergeet het nog vier keer alvorens het definitief te onthouden (i.v.m. de bovengenoemde 20%). Dan is dat nog altijd veel en veel effectiever dan naar Frankrijk reizen en zelf ontdekken wat dat woord betekent. Om nog maar te zwijgen van de ellende bij het ‘zelf ontdekken’ bij dode talen als Latijn en Sanskriet.

Wat betreft het ‘zelf doen’: wij kennen het spreekwoord ‘oefening baart kunst’. Daaruit blijkt al dat niemand zal bestrijden dat een zekere mate van ‘zelf doen’ onontbeerlijk is. Het ‘zelf doen’ is echter compleet waardeloos zonder dat daar ‘zelf lezen’ of ‘zelf luisteren’ aan vooraf is gegaan.

Aanvulling (redactie):
De theorie over de leerpiramide die de grondslag vormt van deze drogreden blijkt onjuist, zie ook hier op de BON site


Deze drogredenen zijn verzameld en ontkracht door BON-lid S. Stevin.

Terug naar de lijst.