Voorzitter Albeda stapt op, samenwerking Albeda-Zadkine gaat door

Het volgende valt te lezen op de website van het Albeda college:

www.albeda.nl/nieuws/6597_Voorzitter_Albeda_stapt_op__samenwerking_Albeda_Zadkine_gaat_door.htm

 

Anja van Gorsel heeft besloten met de raad van toezicht in overleg te treden over haar vertrek als voorzitter van het college van bestuur van het Albeda College.

In januari 2013 hebben het Albeda College en Zadkine bekend gemaakt dat zij beide organisaties willen omvormen tot zelfstandige, sectoraal opgebouwde colleges. Het doel is het beroepsonderwijs in Rotterdam te organiseren in herkenbare, kleinschalige scholen met een zodanige omvang dat de afstand tussen bestuur en docenten niet te groot is. Om daarmee een eind te maken aan ongewenste concurrentie, zonder dat een heel grote onderwijsinstelling zou ontstaan. Voor deze gedachte is zowel bij het bedrijfsleven als de politiek grote steun.

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan het realiseren van deze ambitie, maar zowel intern als extern blijkt er sprake te zijn van een complexe operatie. De ondernemingsraad van Albeda heeft bezwaren tegen het nu al vastleggen van het voornemen tot omvorming in zelfstandige scholen en heeft hierover een negatief advies uitgebracht. De ondernemingsraad is voor samenwerking met Zadkine, maar heeft in zijn advies bezwaren geuit over de wijze waarop en het tempo waarin die samenwerking tot stand zou moeten komen.

De minister van Onderwijs heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat zij voorkeur heeft om de samenwerking tussen roc’ s vorm te geven via mbo-samenwerkingsscholen of via een ‘gemeenschap van scholen’ en vindt het opsplitsen naar zelfstandige sectorale scholen te kwetsbaar. Een poging om de samenwerking tussen Albeda en Zadkine op korte termijn via de samenwerkingsschool vorm te geven is niet gelukt, omdat de beoogde administratieve vereenvoudiging en duidelijkheid over de btw-heffing niet op korte termijn te realiseren is.

Blijft over de ‘gemeenschap van scholen’ als middel om de kleinschalige, herkenbare, sectorale mbo-colleges te realiseren. Een groot deel van de ambities kan via die weg worden bereikt. Omdat in de Rotterdamse situatie hiervoor een tijdelijke bestuurlijke fusie noodzakelijk is, overwegen Albeda en Zadkine een verzoek in te dienen om bestuurlijk te mogen fuseren. Dit zou ook een oplossing bieden voor het btw-vraagstuk.

Anja van Gorsel heeft uitgesproken dat zij deze koers niet deelt omdat zij ernstige twijfel heeft of de beoogde vorming van zelfstandige mbo-colleges langs die weg uiteindelijk gerealiseerd zal worden. De overige bestuurders van Albeda en Zadkine alsmede de raden van toezicht van beide instellingen hebben daarop een andere visie. Zij vinden dat een tijdelijke bestuurlijke fusie de beste mogelijkheden biedt om hun gezamenlijke ambitie te realiseren.

Anja van Gorsel heeft haar vertrek als voorzitter van het college van bestuur aangekondigd om daarmee ruimte te creëren voor het bestuur en de raad van toezicht van het Albeda College om samen met Zadkine de nodige vervolgstappen te zetten.

De raad van toezicht respecteert haar beslissing, stemt hiermee in en heeft veel waardering voor wat Anja de afgelopen jaren aan het Albeda heeft bijgedragen.
Beide partijen nemen in goede harmonie afscheid van elkaar.

2 Reacties

  1. Opvallend bericht. Blijkbaar

    Opvallend bericht. Blijkbaar denkt Van Gorsel dat er alleen een fusie plaats zal vinden en dat de opsplitsing daarna nooit zal gebeuren.

Reacties zijn gesloten.