De Slag om Nederland

Het grote geld: fiasco's en absurd hoge salarissen. Gisteren in de Slag om Nederland de woningcooperaties. Veel PvdA-leden onder die graaiende bestuurders. Samson werd erop aangesproken maar gaf eigenlijk niet echt thuis. De mainstreampartijen, wanneer maken ze schoon schip in eigen huis? Sectorraden, megascholen, dure gebakken lucht, CDA en CNVo spreken zich maar niet uit. D66 ook niet. De PvdA en de CBEgroup? De VVD en de lump sum. Snoepreisjes naar Singapore. Etc. Manja houden ze niet voor de gek:

reactie op een SP-mail

Harm misschien ook niet. Maar ja, die wet op de onderwijstijd.

Buma heeft het inmiddels over de graaicultuur….

2 Reacties

  1. Wat kun je dan doen?

    Wat kun je dan doen?

    Stemmen op partijen die nog schoon zijn?

    Of een massale Anti-GraaiBeweging starten die deze partijen dwingt om maatregelen te nemen?

    Of Kafka nog eens herlezen?

  2. Eigenlijk is een soort

    Eigenlijk is een soort revolutie nodig om overal de mannetjes en vrouwtjes weg te werken die in Raden van Bestuur en toezichtsraden voortdurend geld verspillen en geen weet hebben wat zich op de werkvloer afspeelt.

    Maar na zo'n revolutie begint het weer opnieuw.

    Daarom stel ik de volgende regels voor:

    a. Alle instellingen mogen niet groter worden dan een overzichtelijke organisatie waarin een bestuurder nog alle mensen kent,

    b. Een bestuur is nooit een eenmanszaak, er is altijd collectief bestuur. Rectoren zijn primus inter pares. En worden navenant betaald.

    c. Schoolleiders zijn mensen die zelf onderwijs gegeven hebben en dat voor een klein deel blijven doen.

     

    In mijn bestuur (van twee scholen, het maximum lijkt me) konden we door de korte lijnen verschillende problemen goed oplossen. Als er al eens een financieel dreigde te ontstaan, werd dat tijdig opgemerkt en in goede samenspraak opgelost. Als er problemen rezen, was er een klachtencommissie die zorgvuldig alle partijen hoorde en uitspraak deed. Ik zat in die tweehoofdige commissie. Dat werkte goed. Het leidde ook steeds tot aanbevelingen hoe problemen te voorkomen in de toekomst.

    In zo'n bestuur is eigenlijk uitgesloten dat er gespeculeerd wordt met geld. En bovendien werd nieuwbouw alleen aangevangen als het geld er was. De scholen floreerden en dat doen ze nog steeds.

     

Reacties zijn gesloten.