
De dalende kwaliteit van het Nederlandse onderwijs is een markt geworden voor veel belovende, met vaak commerciële bedoelingen, initiatieven voor goede en betaalbare bijlessen. Een stuitend voorbeeld hiervan werd onlangs blootgelegd door Nikki Brands in Follow The Money.
De uitgaven van huishoudens aan bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining stegen van 320 miljoen euro in 2017 naar 472 miljoen euro in 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (bron: CBS).
Bijles is booming business, jaarlijks komen er volgens de Kamer voor Koophandel honderden bureaus bij. Zeker een kwart van alle leerlingen krijgt inmiddels betaalde bijles. De prijzen variëren van enkele tientallen tot zelfs ruim honderd euro per uur (bron: Sebastiaan Quekel, 06-03-24, AD).
Vooral de groep kinderen uit minderbedeelde gezinnen staan in de warme belangstelling als het gaat om de belofte ‘betaalbare’ bijlessen en huiswerkbegeleiding. Kinderen uit de beter bedeelde gezinnen kunnen vaak terecht in de duurdere marksector. In beide gevallen beloven de bijlesinstituten kwaliteit, kansengelijkheid en verbetering van rekenen en taalvaardigheid. Waren de bijlesinstituten gestoeld op het principe ‘zonder winstoogmerk’, is dat steeds meer veranderd in een commercieel verdienmodel. Bovendien kan iedereen zonder enige toetsing van de Onderwijsinspectie ermee aan de slag. In veel gevallen bestaat het docentenbestand uit onbevoegden of gepensioneerde docenten die de kinderen uit een moreel oogpunt kennis en kunde bij willenbrengen. Die laatste categorie docenten is vaak in de minderheid.
Bert Wienen van het Nederlands Jeugdinstituut vindt dat de inzet van bijlesbureaus alleen maar afleidt van het echte probleem in het onderwijs. ‘Namelijk dat veel leerlingen helemaal geen leraar hebben. Wanneer bijles geven aantrekkelijker wordt, gaat dit ten koste van het vak van leraar. Stoppen met commerciële bijles is dus niet alleen nodig vanuit het perspectief van kansenongelijkheid, maar ook om het leraarsvak te beschermen. Leraren spelen een belangrijke rol in het overdragen van kennis aan kinderen en aan hun vorming. Ook dragen ze bij aan het leren functioneren in groepen en de gemeenschap, in plaats van te focussen op individuen die nog beter moeten gaan presteren dan ze al doen.’ (bron: Nederlands Jeugdinstituut)
Gebruikte bronnen en meer lezen:
Uitgaven van huishoudens aan onderwijsondersteuning,1-3-2024, CBS.
Bijles vergroot onderwijskloof, 6 maart 2024, Nederlands Jeugdinstituut.
Beeldmateriaal: Toon Rekkers/Beter Onderwijs Nederland
Laat een reactie achter
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.