Bijna helft mbo-opleidingen onvoldoende, verdere daling taalvaardigheid en burgerschapsonderwijs veelal ondermaats.

De Inspectie van het Onderwijs  beoordeelt in haar rapport De Staat van het Onderwijs 2025 bijna de helft van de mbo-opleidingen met een onvoldoende.

Met name vanwege de hoge uitval kreeg 45 procent van de 83 onderzochte opleidingen een onvoldoende en een opleiding werd als zwak beoordeeld.  Zo verlaten jaarlijks 12 duizend studenten zonder diploma het mbo, 10 duizend anderen studeren af zonder het vereiste taalniveau te beheersen. (Bron:  De Staat van het Onderwijs 2025)

Verder constateert de inspectie een verdere daling van taalvaardigheid in het hele onderzochte  onderwijsveld  en ontvingen 57 procent van de onderzochte basisscholen en 62 procent van de onderzochte middelbare scholen ontving vorig jaar een herstelopdracht voor het burgerschapsonderwijs omdat het er niet op orde was.

De rode draad in De Staat van het Onderwijs 2025 is volgens de Onderwijsinspectie het onbenutte talent in de Nederlandse samenleving Omdat jonge kinderen met een taalachterstand  vaker tijdens de rest van hun schoolcarrière achter blijven op die van hun leeftijdgenoten. ‘Dit zet door in het middelbaar beroepsonderwijs waar te veel studenten met een te laag taalniveau het onderwijs verlaten. Het risico op laaggeletterdheid is daarmee groot,’ zo valt te lezen in De Staat van het Onderwijs 2025.

 

Bronnen: De Staat van het Onderwijs 2025 en Veerle Schyns/Follow the Money

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter