Kamer tegen opmars Engels op universiteit

De fracties van CDA, SP en PVV, samen de helft van de Tweede Kamer, zijn kritisch over de ‘verengelsing’ van het hoger onderwijs. Dat bleek vanochtend in een Kamerdebat over vreemde talen in het onderwijs.

Lees verder in de NRC.

5 Reacties

 1. steenkolen
  Ik deel de bezorgdheid, en mis 1 punt in het artikel: ik lees over de mogelijkheid dat Nederlands en rekenen in de verdrukking komen op de basisscholen, maar niets over het feit dat PABO-ers die al nauwelijks Nederlands en rekenen beheersen, wellicht ook niet al te sterk zullen zijn in Engels.

  En was er niet een keer een prijs uitgereikt voor het domste Engelse zinnetje, uitgesproken door een Nederlandse hoogleraar? Dat was iets tamelijk tenenkrommends 😉

   • Nederlands
    Een plaatselijke middenstander maakt reclame voor horloge’s met oplaatbare batterijen. Ik ben benieuwd of je er een touwtje bij krijgt.

  • Engels
   Er moet minder Engels in het hoger onderwijs gegeven worden en meer in het basisonderwijs. Dat eerste interesseert me geen lor, dat tweede baart me zorgen. Laat de leerlingen in het basisonderwijs eerst eens goed Nederlands leren. Dan kunnen ze daarna lekker verder in het Engels knutselen.

 2. Vrolijke kout der schaamtelozen
  Wat ik in sterke mate mis in het debat is het besef onder de parlementariërs dat zij het zijn die namens het Nederlandse Volk moeten beslissen hoe ver de anglificatiie van Nederland en de Nederlandse universiteiten mag gaan. De universiteiten mogen alleen maar belissen binnen de ruimte die het parlement hen daarvoor geeft. De parlementariërs zouden zich hier des te meer van bewust moeten zijn omdat ze zich al wat betreft fusies, CGO, onderwijsbevoegdheid en onderwijssalarissen op de zijlijn van het onderwijsseelveld geplaatst hebben. Daarnaast hebben ze de bankiers de gelegenheid gegeven om zich op kosten van de gemeenschap te verrijken en machteloze oude mensen overgeleverd aan de verzakeling van de zorginstellingen. De meeste parlementariërs lopen met een groot bord voor hun kop.
  Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.