Onderwijsraad: ‘permanent college herijking curriculum’

logo_onderwijsraad_450x200.jpg

De onderwijsraad meent dat het gevaar bestaat dat het onderwijs onvoldoende wordt aangepast aan de eisen van de moderne tijd en pleit daarom onder de kop: een eigentijds curriculum voor een permanent college dat de overheid systematisch adviseert met betrekking tot periodieke herijking van het curriculum.

BON meent dat het inderdaad de taak is van de overheid om te bepalen wat leerlingen op school dienen te leren en vindt een meer systematische aandacht daarvoor een goede zaak. 

Door de in haar rapport wel erg sterke nadruk op de 21ste eeuwse vaardigheden neemt de onderwijsraad echter een voorschot op wat die adviezen dan zouden moeten zijn. Gezien de doelstelling van de onderwijsraad is dat natuurlijk gerechtvaardigd, maar wij pleiten ervoor om daar zorgvuldiger mee om te gaan. De overal aanwezige 21st century skills hebben de laatste 14 jaar bepaald niet geleid tot beter onderwijs en het begrip als zodanig is niet alleen gehypt, maar ook nog eens volslagen onduidelijk. 

We hoeven de onderwijsraad ook niet meer te herinneren aan de vorige van overheidswege opgelegde onderwijsvernieuwingen waar de commissie Dijsselbloem korte metten mee heeft gemaakt. Ook willen we opmerken dat er op dit moment grote problemen zijn met basisvakken als taal en rekenen: zelfs gymnasiumleerlingen worden onderworpen aan rekentoetsen in hun laatste jaar en hbo- en wo-studenten maken 40 tot 80 taalfouten per A4tje. Me dunkt dat een sprong naar 21st century skills met alle onduidelijkheid die daarbij komt niet de eerste prioriteit zou moeten hebben, nog los van het feit of die skills wel het beste op school aangeleerd zouden moeten worden. 

Kortom: het is goed dat er gepleit wordt voor een duidelijke visie van de overheid op wat kinderen moeten leren. Ook is het doel van de onderwijsraad om een nationaal debat over de onderwijsdoelen te entameren lofwaardig. Of een zoveelste adviescollege de beste oplossing daarvoor is, valt nog te bezien. Het risico is groot dat de samenstelling daarvan in hoge mate bepalend is voor de adviezen die worden voortgebracht en dat hiermee een nieuw platform voor belangenbehartigers wordt gecreëerd, niet in het minst gezien de sterke nadruk op de 21st century skills.

Bussemaker en Dekker hebben volgens de Telegraaf  inmiddels positief op dit advies gereageerd.

17 Reacties

  1. Vanmorgen staat er in Trouw

    Vanmorgen staat er in Trouw een uitgebreid, en zoals we van Trouw gewend zijn, een lovend artikel over een school waar die 21th century skills worden gepraktiseerd. Weliswaar zijn er nog geen positieve resultaten, maar dat komt nog wel zegt de schoolleider.

    Wat me daarin opviel is dat al dat gedoe met die klassen, door mij al vele jaren in mijn lessen maatschappijleer was ingebouwd. Maar dan wel ingebed in degelijke kennislessen en na zorgvuldige voorbereiding. Daarom waren het geen inhoudsloze "skills" (om dat lelijke woord nog eens te gebruiken). Ik kreeg van mijn school bijvoorbeeld ook een dag waarin ik 300 leerlingen aanstuurde, die ik liet voorbereiden door leerlingen uit het volgende jaar (die ik dus niet meer in de klas had) en die veel vrije tijd besteedden aan voorbereiding.

    Dus zonder dat modieuze woordgebruik en zonder schrale inhoud, gebeurt er al van alles in de lessen.

    Mijn leerlingen zie ik terug in allerlei fora, functies, in activiteiten op universiteiten. Wel resultaten, zou ik denken. Maar ja, meten doe je zoiets nooit. Want veel is ook onmeetbaar.

    Nadat al die vaardigheden al op een goede manier worden beoefend, in die vakken waar dat mogelijk en nuttig is, is die oproep van de Onderwijsraad gratuit. Zorg dat de vakken die er verstand van hebben, stevig blijven en zorg er voor dat er goed opgeleide leraren komen die dat aan kunnen. Maar daar zit een grote zwakte in mijn vak. Schoolleiders schuiven dat nog steeds naar onbekwame leraren toe die nog wat uurtjes moeten vullen. Daar zou de Raad aan moeten werken en een beleid om alleen vakbekwame leraren te laten benoemen, daar zouden de bewindslieden eens moeten gaan uitvoeren. In plaats van hijgerig aan de de door de SLO geïmporteerde computerskills, gesponsord door de grote ict-bedrijven – aan te gaan lopen.

  2. De internationale druk is

    De internationale druk is groot. Voor een gidsland als Nederland in ieder geval wel. 😉

     

    Prof. Dirk van Damme (onderwijssocioloog, studie en promotie onderwijswetenschappen; hoofd van de afdeling innovatie en voortgangsmeting van de OESO) – in beeld bij UNESCO.

     

    Dirk Van Damme* is currently Head* of the Innovation and Measuring Progress Division (IMEP), which covers both the Centre for Educational Research and Innovation (CERI) and the Indicators of Educational Systems (INES) programme, in the OECD Directorate for Education and Skills.”

     

    Onderwerpen van ERI:  Education and Social ProgressGoverning Complex Education Systems (GCES); Innovative Learning Environments; Innovation Strategy for Education and Training; Innovative Teaching for Effective Learning; CERI's Activities; Links; Who's Who in CERI; CERI Brochure; CERI Contact; Meetings and Conferences

     

    Kritiek op onderwijssociologen door Jaap Dronkers in de Onderwijskrant*, 10 maart 2014

     

    "Socioloog Jaap Dronkers bevestigt kritiek op egalitaire ideologie en  dubieuze SES- interpretaties van Vlaamse onderwijssociologen & beleidsverantwoordelijken, PISA-kopstukken …"

  3. De bureaucraten hebben

    De bureaucraten hebben creativiteit ontdekt. Men meent een voorzichtige correlatie tussen hoge schoolcijfers en kunstbeoefening te zien. Zoekt verveling een uitweg? Komt een leerling uit een nest waarbij algemene ontwikkeling hoog staat? Veelal is bijvoorbeeld ook een artistiek milieu, dan wel een hoog ouderlijk IQ implicieet hieraan verbonden. Sociologen kijken veelal alleen naar het opleidingsniveau en inkomen van ouders, dus men zal wel weer verrast zijn ;). Ik zou niet één op één die twee met elkaar willen verbinden. Merk overigens op dat bij methodevernieuwing het onderwijs op nummer 2 is geplaatst. Blijkbaar is dit ook innovatie 😉 :

     

    Powerpointpresentatie: 'A skills perspective to arts education', World Summit on Arts Education, Wildbad Kreuth, 14 May 2013, Dirk Van Damme, Head of the Innovation and Measuring Progress division – OECD/EDU (p.1)

     

    “Which skills do 21st societies need?” (p.3); “Source: Microsoft-Intel-Cisco ATC21S project” (p.7)

     

    “What share of graduates of a given field have a highly innovative job? (p. 9-11)

    * Product/dienstvernieuwing – aflopend in vernieuwing: ‘arts, engineering, agriculture, sciences, social sciences, [average], education, business, services, health, humanities, law’. (p.9);

    * Technologie/gereedschap/werktuigvernieuwing – aflopend: ‘engineering, sciences, agriculture, arts, [average], business, services, health, education, social sciences, humanities, law’. (p.10);

    * Kennis / methodevernieuwing – aflopend: ‘sciences, education, engineering, agriculture, [average], arts, social sciences, health, humanities, business, services, law’. (p.11);

     

    Humanities hampering innovation? (p.12 – met grafiek); What can arts education contribute to the development of transversal skills? (p.13); Relationship between instruction time for arts and innovation (p.15); Multi-arts education and subject-based skills. An association…; United States: SAT scores of students taking following subjects in high school (p.17); Multi-arts education and subject-based skills … but no causality (p.18); Strengthening verbal skills through the use of classroom drama (p.19); Possible explanations for skills transfer value of arts (p.20); Creativity: definition and assessment (p. 21); Developing assessment tools to measure progression in creativity / 21st century skills – Source: Lucas, Claxton and Spencer (2013) [real-world education] (p.22); Assessing creative mindedness (p.23)

     

    A few conclusions:

    • A strong social and economic demand for innovation skills;

    •Evidence points to associations between arts education and the development of innovation skills;

    •But causal evidence and detailed research about the precise pathways of transfer is missing;

    •More systematic assessment of the development of creativity through arts education is needed;

    •The quality of the teaching & learning process matters a lot for actual skills development; arts education is no exception;

    •Arts education is not only instrumental, but also an end in itself (p. 27).

     

     

  4. [Off topic; discipline]

    [Off topic; discipline]

    Kijk daar zijn de uren weer. Dat is toevallig. OESO en Nederland lopen samen op! 😉

     

    Geretweet door Dirk Van Damme:

    OECD Education ‏@OECD_Edu 14 mei

    Total class time matters less than how it is spent, on which subjects, and the strength of the curriculum bit.ly/1nM3x0b  #OECDEAG

     

    Dirk Van Damme ‏@VanDammeEDU 13 mei:

    Vlaamse kinderen hebben in totaal 6893u les in basis en sec ond; Ndl kinderen maar liefst 9640u. Toch scoren ze beter oecdeducationtoday.blogspot.fr/2014/05/is-more-time-spent-in-classroom-helpful.html …

     

    Nooit gedacht: OESO doet aan politieke beïnvloeding (wie betaalt de eurorekening?)

     

    Dirk Van Damme ‏@VanDammeEDU 13 mei

    OECD bekritiseert Duitsland omwille van gestegen armoede en asociaal economisch beleid www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/oecd-kritisiert-unsoziale-wirtschaftspolitik-in-deutschland-a-968953.html …

     

     

     

     

     

  5. Waar is onderwijs goed voor?

    Waar is onderwijs goed voor? De OESO (lidstaten) weet het wel.

     

    OECD/CERI Research on Innovating Teaching and Learning, Dirk Van Damme, Head of the Centre for Educational Research and Innovation, OECD/EDU (p.1)

    Why focus on education?

     

    Education contributes to:

    – economic and social development

    – innovation and sustainable growth

    –social mobility and mitigating inequalities

     

    Main OECD goal: to help countries to improve the quality, equity, effectiveness and efficiency of their educational systems (p.2); Programme overseen by a Governing Board of all Member countries, meets bi-annually (p.5)

     

    Het belang van onderwijs volgens de OESO. Hoger onderwijs moet (welvaart; gezondheid; welzijn; billijkheid; rechtvaardigheid; concurrentiepositie) als investering. Allen naar de universiteit!

     

    "Kennis vermeerdert welvaart en welzijn; universitair gediplomeerden verdienen in de meeste landen meer. Onze onderzoeken wijzen uit dat mensen die ‘upper secondary education’ (tweede fase van het middelbaar onderwijs) voltooien gezonder zijn dan degenen die dat niet doen. Onderwijssystemen moeten veel verbeteren in de voorziening van billijke onderwijskansen – start in de vroege kindertijd, en voortzetting gedurende het leven. Zij moeten mensen voorzien van kennis, vaardigheden en middelen om concurrerend en gedreven te blijven.

     

    Onderwijs is een investering in de toekomst. Ons onderwijswerk beoogt die investering sterk, effectief en rechtvaardig te zijn."

    (OECD Indicators of Education Systems; INESIndicators of Education Systems, OECD 2012, Angel Gurría OECD Secretary-General, p. 2)

     

     

  6. Tineke Netelenbos heeft een

    Tineke Netelenbos heeft een digitale kloof ontdekt. Niemand hoeft achter te blijven. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en in opdracht van de Europese Commissie, heeft zij de rol van 'Digital Champion' op zich genomen. Zij is tevens voorzitter van het programma Digivaardig & Digiveilig. Zij kan twee keer per jaar met ander Europese Digitale Champignonnen overleggen. Goed voor het Engels van Tineke, en haar reisvaardigheden naar diverse landen van de EU (want dat zal met 'Europa' worden bedoeld).

     

    Tineke Netelenbos is aangesteld als Digital Champion in Nederland vanuit het streven naar meer digitale vaardigheden.” (via)

     

    “De Europese Commissie heeft Europese landen opgeroepen tot het aanstellen van Digital Champions: personen die ervoor gaan zorgen dat iedereen, zowel burgers als bedrijfsleven en overheid, de voordelen van de digitale economie benut en daarmee zorgen voor groei van de economie. In Nederland heeft Tineke Netelenbos op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de rol van Digital Champion op zich genomen. Zij combineert dit met haar rol als eSkills ambassadeur in Nederland.

     

    “Als we serieus hechten aan onze kenniseconomie, dan kunnen we ons geen digitale kloof in de maatschappij veroorloven. Niemand hoeft achter te blijven als het gaat om digitale vaardigheden. Met een beetje hulp kan iedereen de voordelen en gemakken van het hebben van digitale vaardigheden ervaren,” aldus Tineke Netelbos, tevens voorzitter van het programma Digivaardig & Digiveilig. Tineke Netelenbos overlegt, op initiatief van de Europese Commissie, twee keer per jaar met de andere Europese Digital Champions over een gezamenlijke aanpak en uitwisseling van best practises.”

  7. Heeft Sharon Dijksma

    Heeft Sharon Dijksma (staatssecretaris) of Henk Kamp (minister) van het ministerie van ELI haar aangesteld? Nee, ik zie: op verzoek van Eurocommissaris Neelie Kroes. "Stimuleren van initiatieven om meer digitale vaardigheid in Nederland te vergroten en daarnaast ervaringen uitwisselen op internationaal niveau."

  8. Het corporatisme bloeit in de

    Het corporatisme bloeit in de EU.

     

    "European e-Skills 2013 Conference, 'Measuring Progress', 10 December 2013; Marriott Hotel, Brussels (near Grand Place)

     

    “The success of the long term EU e-Skills strategy requires the involvement of all stakeholders in dialogue and partnerships for actions. Earlier this year, the President of the European Commission, José Manuel Barroso, launched a Grand Coalition for Digital Jobs at the conference on "e-Skills and Education for Digital Jobs" on 4th March 2013 in Brussels.

     

    This is the background for this new event which will bring together leading experts in the field of e-skills from industry, business schools, universities, ICT and CIOs associations, trade unions and governments…”

     

    The organisers: European Commission, DG Enterprise and Industry; Empirica

     

    The supporting organisations: IE Business School; Henley Business School; INSEAD; Software Campus; ESMT; ENPC MBA Paris; EuroCio; European e-Skills Association; CIONET; Syntec Numérique; CEPIS; DIGITALEUROPE; Microsoft; NOKIA; Breyer Publico; Holtzbrinck; Digivaardig & Digiveilig.

     

    Op 6 mei a.s. in Athene, Griekenland.

     

    Gold sponsors: Cisco, IBM, Microsoft, Intrasoft, Samsung; Silver sponsors: Atcom, Oracle, Sony, Xerox; Supporters: o.m. Google, HP.

  9. Subsidies ‘make the world go

    Subsidies 'make the world go round'. Sluit de markt, en verplicht dat nieuwkomers een certificaat moeten behalen. Zo vertegenwoordigt het corporatisme een gesloten netwerk. Hoewel, zijn Amerikaanse IT-bedrijven nu Amerikaans of Europees? Het is wachten op het vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU (namens NL).

     

    Important sites:

    – E-Skills for the 21st Century websiteDG Enterprise and Industry;

    – Grand Coalition for Digital Jobs website;

    – European e-Competence Framework (e-CF) website;

    – CEN Workshop on ICT Skills;

    – e-Skills for Competitiveness and Innovation: Vision, Roadmap and Foresight Scenarios;

    – Towards a European Quality label for ICT industry training and certification;

    – E-Skills: the international dimension and the impact of globalisation;

    – European guidelines and quality labels for Curricula for e-leadership skills.;

    – Monitoring and benchmarking e-skills policies and partnerships in Europe;

    – Fostering the ICT Profession in Europe;

    – Professional e-Competence in Europe;

    – Monitoring e-skills demand and supply in Europe;

    – Evaluation of the Implementation of the Communication on e-Skills for the 21st Century;

    – Strengthening e-skills for innovation in Europe;

    – E-skills for cloud computing, cyber-security and Green IT;

    – e-Skills multi-stakeholder partnerships and initiatives;

    – OECD: ICT Skills and Employment;

    – Cedefop.

  10. @Sympathisant, ik wilde net

    @Sympathisant, ik wilde net opmerken dat je opmerkelijk links bent geworden.

  11. Artikel 26 betreffende de

    Artikel 26 betreffende de menseenrechten luidt:
     
    1. Iedereen heeft recht op onderwijs. Het onderwijs zal kosteloos zijn, althans wat het lager- en basisonderwijs betreft. Het lager onderwijs zal verplicht zijn. Technische- en beroepsopleiding zullen algemeen beschikbaar worden gesteld en hoger onderwijs zal gelijkelijk openstaan voor iedereen die daartoe de begaafdheid bezit.
     
    2. Het onderwijs zal gericht zijn op de volle ontwikkeling van de menselijke persoonlijkheid en om de eerbied voor de rechten van de mens en zijn fundamentele vrijheid kracht bij te zetten. Het zal het begrip, de verdraagzaamheid en de vriendschap onder alle naties, volkeren of godsdienstige groepen bevorderen en het zal de werkzaamheden van de Verenigde Naties voor de handhaving van de vrede steunen.
     
    3. Aan de ouders komt in de eerste plaats het recht toe om de soort van opvoeding en onderwijs te kiezen, welke aan hun kinderen zal worden gegeven.
     
    Het valt op dat de Onderwijsraad en andere vernieuwingszuchtigen lid 3 van dit artikel nooit noemen. Ze zijn blijkbaar zo overtuigd van hun gelijk en de evidentie van het goed zijn van hun ideeen dat ze zich niet kunnen voorstelln dat er ouders zijn die het niet met hen eens zijn. Of is het zo dat zij het niet eens zijn met het bestaan van oudderrechten op het gebied van onderwijs? Bij dezen meld ik voor het eerste geval dat ik tot de zonderlingen behoor die het grotendeels met de hervormers en de Onderwijsraad oneens zijn en in het tweede geval wil ik die arrogante onderwijshervormers verzoeken om ook met mensenrechten rekening te houden als het om onderwijs gaat. 
     
  12. E-skills beleid:

    E-skills beleid:

     

    Een 'meerdere belanghebbenden partnerschap'. Partners uit de private sector (branche, werkgevers) kunnen de verantwoordelijkheden van de publieke sector of civiele sectorinstellingen in traditionele onderwijssystemen (complementair; supplementair; als uitbreiding van diensten) overnemen door de beschikbare (geld)middelen te vergroten.

     

    Vanuit het standpunt van een branche, zullen 'multi-stakeholder partnerships' (MSPs) de mogelijkheid geven de traditionele tegenstelling te overbruggen tussen het publieke onderwijssysteem, dat de voornaamste factor achter de leverantie van (geformaliseerde) vaardigheden op de arbeidsmarkt is, en werkgevers uit de private sector, die specifieke vaardigheden eisen.

  13. @Philippens,

    @Philippens,

     

    Niet links of rechts, maar recht vooruit! 😉 Het MKB / ZZP'ers kunnen de regels die door politiek / technocratie en het internationale bedrijfsleven worden opgesteld nauwelijks opvolgen. Brussel wordt groter en abstracter, waardoor de menselijke maat zoek is geraakt. Burgers verenigen zich niet meer in organisaties. Verdeel en heers? Zo komt het over. Als je beziet hoe moeilijk het is een sterke tegenkracht te organiseren in, noem maar wat, het onderwijs. Moeten er eerst meer ogen opengaan? Onderwijs is niet links of rechts. Onderwijs is onderwijs, eventueel in de dagelijkse praktijk gekleurd, ook al zie ik indoctrinatie van de kinderziel in beginsel als ongeoorloofd (tenzij de ouders ervoor gekozen hebben; er zijn gradaties in indoctrinatie, er valt nauwelijks aan te ontsnappen? – mooi vraagstuk: wat is vrijheid; ook voor de toekomstige volwassene die het kind is).

     

    Het grote bedrijfsleven spant de politiek voor zijn karretje. We hebben in de toekomst niet alleen innovatieve IT-ers nodig, ook in de klassieke beroepen zijn mensen nodig. Niet iedereen hoeft competitief te handelen. De welvaart wordt eveneens met stabiliteit gediend. Daarvoor is het traditionele onderwijs bedoeld.

  14. Steeds weer hetzelfde liedje;

    Steeds weer hetzelfde liedje; aanpassen aan de nieuwe tijd. Ik juich dat toe! Noodzakelijk is dan wel dat er:

    – een analyse gemaakt wordt van de verschillen tussen het heden en de moderne tijd

    – bekeken wordt welke kennis en vaardigheden voor die moderne tijd noodzakelijk zijn

    – constateren of en welke kennis en vaardigheden (en ev. houding) aan het huidige curriculum ontbreken

    – een keuze durven maken tussen kennis en vaardigheden die moeten blijven, die erbij moeten EN die moeten vervallen, aangezien je in een afgegrensd aantal lesuren nooit alles kunt aanbieden.

    – vervolgens een nieuw curriculum ontwikkelen, daarmee experimenteren en tenslotte democratisch vaststellen en invoeren.

    Ofwel: goede onderwijsverbetering is noodzakelijkerwijs en lange weg. Dit kan niet vervangen worden door willekeurig opkomende zweverd die zo maar iets roepen over de nieuwe tijd en zonder enig bewijs pretenderen de juiste onderwijsverbetering in de aanbieding te hebben.

  15. @Hinke

    @Hinke

     

    Ook: is school wel de meest geschikte plaats om die ontbrekende vaardigheden aan te leren. Maar al te vaak zijn taken die in het verleden door ouders werden uitgevoerd gebombardeerd tot schooltaken. Niet alles wat de maatschappij laat liggen moet op het bordje van de school.

Reacties zijn gesloten.