Rapport Cie. Halsema over Amarantis is uit

De commissie behoorlijk bestuur onder leiding van Femke Halsema, ingesteld naar aanleiding van de affaire Amarantis, heeft haar advies met de titel 'een lastig gesprek' uitgebracht. Een eerste samenvatting vanuit de accountancy vindt u hier. Het volledige rapport als bijlage.

Contacten binnen het Aob melden ons dat er naar hun mening niets nieuws in staat, hetgeen inmiddels (18u45) is bevestigd in een artikel in de Volkskrant.

Duidelijk lijkt wel dat er geen fundamentele door BON gewenste veranderingen worden voorgesteld. Geen verbod op bepaalde financiële handelingen, geen verdere beleidsvoornemens voor schaalverkleining, geen verandering van de lumpsum of serieuze verschuivingen in de autonomie van de besturen.

Opmerkelijk is de mening van de CNV die zegt dat verandering alleen vanuit de bestuurders zelf kan komen:

Helen van den Berg, voorzitter van vakbond CNV Onderwijs, vindt dat verandering alleen bij bestuurders zelf mogelijk is. 'Het gaat om hun mentaliteit. Je kunt wel allerlei regels vastleggen, maar die kunnen omzeild worden. Het gaat om het geweten van een bestuurder: 'kan ik mezelf in de spiegel aankijken?'. Dat zit echt bij de bestuurders zelf.'

Als de quote hierover in de volkskrant de mening van het CNV dekt, dan gaat zij volledig voorbij aan het feit dat het wel om overheidsgeld en een overheidstaak gaat. Inderdaad zijn meer regels dan niet altijd de juiste oplossing, maar schaalverkleining, verandering van de lumpsum en verminderen van de macht van de bestuurders zijn legitieme maatregelen die een verantwoordelijke overheid zou kunnen overwegen.

3 Reacties

  1. Ik verbaas me bij een

    Ik verbaas me bij een discussie over het beleid van schoolbesturen telkenmale erover dat die besturen over macht en beslissingsbevoegdheden beschikken die bij commerciële bedrijven gebruikelijk zijn maar dat ze niet onderworpen worden aan de tucht van de markt. De tucht van de markt werkt veel disciplinerender dan de "lastige gesprekken" van Halsema. Hoewel ouders zich griezelig koest houden zijn er genoeg onder hen om overal in den lande succesvolle gesubsidieerde scholen te starten die aan de BONcriteria voldoen. Jammer genoeg werken de politici eendrachtig samen om dat te voorkomen. Dit roept weer de vraag op of de beslissing van BON om apolitiek te zijn en te blijven  wel een goede strategische beslissing was. BON luidt overal klokken en kan her en der aan de randen van de onderwijspoltiek een beetje bijbuigen maar zo lang politici die vooral aan hun eigen belangen voorrang geven in het parlement kunnen blijven zitten is een grondige sanering van het onderwijs onbereikbaar.

  2. €20.000 staat in de kranten.

    €20.000 staat in de kranten.

    Dan moet het vele malen waardevoller zijn dan de activiteiten van BON. Wij kosten uh …nul euro per uh een jaar of 7 nu al.

    Maar een geniale oplossiong als dat het om een cultuurverandering moet gaan hebben wij ook nog niet gepubliceerd

Reacties zijn gesloten.