Zo’n 200 MBO-opleidingen ondermaats

Teletekst meldt:
***************************************
Zo’n 200 MBO-opleidingen presteren onder de maat, blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs. De kwaliteit van ruim honderd is zo slecht dat overwogen zou moeten worden om hun examenlicentie in te trekken.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt stelt een onderzoek in en komt nog deze maand met maatregelen. De Tweede Kamer wil dat er nu al wordt ingegrepen.

Het bedrijfsleven klaagt al jaren dat veel MBO-leerlingen, die hun diploma hebben gehaald, te weinig kunnen. Vanwege de klachten wordt de kwaliteit beter in de gaten gehouden. Het MBO leidt onder meer op voor de zorg en de horeca.

***************************************

15 Reacties

  1. Ja, wie de kritiek van BON nu nog
    denkt weg te kunnen zetten als het gemopper van een stel tandeloze, vergrijsde zuurpruimen, is echt rancuneus.

    • De BON is een club met
      De BON is een club met tanden en die moeten we laten zien ook.

  2. Te weinig kunnen? TE WEINIG KUNNEN?
    Zijn ze nou helemaal gek geworden in dat bedrijsleven? Nou hebben we die kinderen hartstikke goed leren communiceren, samenwerken en presenteren, we hebben ze mondig gemaakt en nou is het wéér niet goed! We hebben ze leren reflecteren op hun eigen functioneren en ze kunnen de ene portfolio na de andere aanleggen. Ze kunnen geweldig knopjes indrukken en dingen opzoeken. Ze zijn ook nooit tevreden in dat bedrijsleven.

    • Komt goed!
      Als HNL overal is ingevoerd zul je zien dat ook het bedrijfsleven helemaal overstag gaat.
      Het bedrijfsleven heeft immers alleen de leerlingen beoordeeld die met HOL zijn opgeleid.

  3. Zorg en Horeca !?
    Volgens mij leidt het MBO op voor alles wat er zoal te doen is op uitvoerend niveau. En wat er uitstroomt van een opleiding is natuurlijk ook afhankelijk van wat er instroomt. Even als de absurd hoge verwachtingen m.b.t de haalbaarheid van een HBO opleiding voor zeg maar 75% van de bevolking is de verwachting van 100% haalbaarheid m.b.t het MBO rijkelijk aan de hoge kant. Dat heeft eigenlijk niet zo veel te maken met hoe je het aanbiedt maar aan wie je wat aanbiedt.

    • Raar
      Inderdaad staan er soms (ogenschijnlijk) de raarste dingen op teletekst en in kranten. Het woord MBO zegt de gemiddelde nederlander volgens de schrijver van het teletekst bericht blijkbaar niet genoeg. Krijg je ervan als je constant namen veranderd.

    • Niets
      en daarom heeft deze moderator het draadje verplaatst naar het forum ‘MBO’.

      Dank voor de oplettendheid Leo.

  4. Supernieuws
    Wat geweldig dat er eindelijk onderzoek is gedaan. De serieuze docenten onder ons, bij wie kwaliteit heel belangrijk is, wisten dit al lang. Toch is het ook van belang om na te gaan hoe dit komt. Wat mij betreft is het marktdenken hiervan de oorzaak. De leerling moeten we zien als ‘klant’ en zo je weet is die koning. Die leerling is jong, is een korte termijndenker en komt van basisonderwijs én VMBO waar weinig eisen aan je gesteld werden. Daarnaast ontdekt de leerling al rap de fantastische mogelijkheden van bijbanen in combinatie met studiefinanciering en OV. Een riante positie die je zo lang mogelijk moet zien te rekken. Vergeleken daarmee is werken uiterst onaantrekkelijk, zowel qua werk, qua dagindeling als qua financiën.

    Steeds meer werk in Nederland wordt gerangschikt onder de ‘bijbanen’. Onze leerlingen doen bijbanen waarmee vroeger een fatsoenlijke huisvader (m/v) zijn gezin kon onderhouden: winkelmedewerker, postbode, horecamedewerker. De normale banen verdwijnen en de bijbanen rijzen de pan uit. Lekker goedkoop voor de werkgever, funest voor de toekomst van onze kinderen. BIJBANEN MOETEN VERBODEN WORDEN!

    • Helaas
      Minister Donner heeft er onlangs voor gezorgd: kinderen mogen nu nog meer uren werken. De werkgevers vroegen er al zo lang om.

  5. en nog meer helaas
    Even uitgezocht op grond waarvan die kwaliteit in het MBO zo slecht wordt bevonden. Dat blijkt uitsluitend op grond van de KCE-audits te zijn. Nou zijn dit compleet waardeloze audits. Het gaat hier nooit om inhoud, maar slechts om administratieve procedures. Als je die op orde hebt is alles OK. Ze hebben onder andere externe examens gelegitimeerd die niet goed zijn, maar doordat hun ‘stempel’ erop staat toch maar door iedereen gebruikt worden.

    Helaas, helaas, helaas. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het Ministerie zelf eens was gaan onderzoeken wat nu feitelijk de opbrengst was van onze MBO-opleidingen. Naïef natuurlijk. De waardeloze kwaliteit van de inspectie had me al te denken moeten geven, de KCE is zo mogelijk nog waardelozer.

    • MBO examen, allemaal een 7.
      Mijn nichtje studeert binnenkort af. Ze heeft een MBO opleiding gevolgd, iets sociaals.Ze moet een werkstuk maken over sociaal beleid. Haar vader, artsenopleider, helpt haar. Werkstuk wordt afgekeurd, te lang. Ze krimpen het wat in, nog altijd is het niet goed. Dan besluit ze haar eigen gemaakt werkstuk in te sturen, vol schrijffouten en foutieve beweringen volgens mijn broer die terzake toch wel enige deskundigheid bezit. Ze is opgelucht, ze krijgt zelfs complimenten voor de kwaliteit van haar werkstuk. En ze mag nu voor het laatste examen op. Van heinde en verre komen de studenten om dit laatste belangrijke examen af te leggen. De enveloppen worden geopend. Na enige minuten wordt het rumoerig. Niemand heeft het blad met vragen in de enveloppe zitten. Een manager wordt er bijgehaald; ten einde raad schakelt men de directeur in. Deze besluit de docent die het examen heeft samengesteld te bellen. De docent is onbereikbaar. Wat nu? Managers trekken zich terug om zich over de ontstane situatie te beraden. Leerlingen wachten in spanning af. Na een half uur komt de manager die de enveloppe mocht openen met de mededeling dat het examen op een andere dag afgenomen zal worden. Leerlingen protesteren. Manager gaat terug naar directeur. 5 minuten later verschijnen ze beiden. Besloten is om alle leerlingen een 7 te geven voor dit niet gemaakte examen. Nederland kennisland, laat me niet lachen!

      • Competent
        Zo zie je maar weer; als de docenten onbekwaam zijn ben je zonder bekwame managers nergens.

Reacties zijn gesloten.