Gemiddeld zitten er op het vmbo in Zuid-Holland twee potentieel criminele leerlingen per klas. Ze zijn bovendien populair bij hun medeleerlingen, blijkt uit het onderzoek ‘Probleemgedrag van leerlingen tijdens de middelbare schoolperiode’ van het Nederlandse Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), waaruit dagblad Trouw dinsdag publiceerde.
Een op de tien vmbo-leerlingen in de provincie Zuid-Holland misdraagt zich minimaal eens per jaar zeer ernstig binnen of buiten school, blijkt uit het onderzoek. Het gaat dan om bedreiging van docenten, inbraak, verwonding of beroving. De resultaten in de provincie zijn door te trekken naar de rest van het land, zei onderzoeker Frank Weerman dinsdag in een toelichting.
Aan het vier jaar durende onderzoek werkten twaalf scholen in grote en middelgrote steden in Zuid-Holland mee. Veertig procent van de ongeveer 2000 ondervraagde leerlingen is allochtoon. Ruim 80 procent van de leerlingen zegt zich wel eens schuldig te maken aan lichtere misdragingen, zoals met dingen gooien in de klas, verbale agressie of iets stelen van minder dan 5 euro.
Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren die zich misdragen vaak populair zijn op school. Criminele en niet-criminele jongeren trekken veelal gemengd met elkaar op. Leerlingen op het vmbo zien de relatie met een leerkracht als gelijkwaardig, ze willen dan ook met respect behandeld worden door de docent.
(Bron: Volkskrant 26 juni)
Vreselijk.
Mogen we niet zeggen dat het mis is met de jeugd? Of mag dat nog steeds niet (omdat Socrates ook al dacht dat het mis was met de jeugd?)
Mijn collega’s in het VMBO: ik vind eigenlijk dat jullie alle steun verdienen, ook van de docenten die ‘ontsnapt’ zijn aan deze leerlingen. (Beetje gemeen om te zeggen, maar ik prijs mijzelf gelukkig dat ik daar geen les hoef te geven…)
Veranderingen in het onderwijs? In ieder geval eerst en vooral meer concierges en (veel) kleinere klassen op het VMBO. En de docenten op het VMBO moeten niet de minsten zijn, maar juist de beteren.
Hier moet echt ingegrepen worden: ik vind de situatie onhoudbaar.
(En dan te bedenken dat de scholen geld oppotten, voor als de situatie onhoudbaar wordt. – Onhoudbaar wordt? -Zie je, als het gaat om je opvatting over wat een onhoudbare situatie is, dan maakt het heel veel uit of je voor de klas staat of in een bestuurskamer zit.)
welke prijs
Ik kan en zal niet alle commentaren lezen die bij dit onderwerp geplaatst zijn. Ik spring dus gewoon op de wagon. Ik kan het niet laten te reageren op twee zinnen die ik in een eerdere posting heb gelezen: “Ik prijs mij gelukkig dat ik geen les hoef te geven aan VMBO leerlingen” en “docenten die ontsnapt zijn aan deze leerlingen.”
Ik prijs mezelf gelukkig dat ik les geef aan deze leerlingen. Dat doe ik al meer dan 25 jaar met heel veel plezier. Ik zou niet anders willen. Het is niet zo dat ik alle 40 schoolweken uitsluitend prettige tijden met hen heb. Het zou een farce zijn als dat op een gymnasium of basisschool wél het geval zou zijn! Echter, als ik de balans opmaak, kan ik niet anders zeggen dan dat ik voor overduidelijk het óvergrote deel van de tijd heel veel plezier beleef aan het werken met VMBO leerlingen. Ik prijs mij dus gelukkig dat ik wel les geef aan VMBO leerlingen.
Wanneer gepraat wordt over het slecht gedrag bij VMBO lln (geldt trouwens voor alle lln), moet eerst gekeken worden naar hoe docenten zich opstellen. Toegegeven, de lln zijn niet gemakkelijk, maar geklaag over de lln. zal ik pas ondersteunen als o.a de volgende factoren zijn uitgesloten:
* docenten die te pas en te onpas veel te amicaal met lln. omgaan, die dus tegen elke prijs populair willen zijn bij de lln.
(wie dat doet, moet er niet raar van opkijken als de lln je zullen bejegenen zoals zij dat onderling doen)
* docenten die geen eisen stellen aan de lln. (een zesje geven; geen inspanning voor de ll. noch voor de docent, ll. heeft z’n cijfer binnen en de docent z’n salaris, ll. blij / docent blij)
* docenten die zonder enige bevoegdheid en vrij onbekwaam voor de klas staan en op de koop toe simpelweg falen in hun pedagogisch handelen. Alles en iedereen kan toch les geven aan een VMBO’er?
* docenten, maar meer nog (!) de managers die nalaten tijdig, effectief en consequent in te grijpen waar nodig is.
Wangedrag maakt vmbo’er populair? Verklein eerst de gelegenheid tot wangedrag.
Sfeer op scholen
Dit zal toch zeker per school en per leerling verschillen.
Zou een groot deel van het probleem niet komen omdat de scholen nauwelijks disciplinaire maatregelen voorhanden hebben omdat ze eigenlijk niemand van school mogen sturen? Een zwakke schoolleiding kan zich daar dan weer achter verschuilen, steunt zijn docenten niet, de docent is ook machteloos en de leerlingen weten dat.
Wat ook de reden moge zijn:
niemand dan de docent en de betere schoolleider krijgt het op haar/zijn bordje. Alles daarboven geeft niet thuis.
Neem daarbij het probleem van de rugzakjes: die gaan ook naar het VMBO. Je hebt twintig tot dertig mensen in de klas, die jou allemaal beschouwen als hun beste vriend. Maar geen grote mond, he, want een beetje respect voor elkaar. Natuurlijk moet ‘vriend’ leraar wel een paar keer stevig onder vuur genomen worden, anders onderscheid je je niet van je andere vrienden. Dan moet vriend leraar ook nog eens rekening houden met vriendin Tanja, die volkomen gedragsgestoord is en af en toe, als het niet meezit, de prullenbak omschopt. Vriend leraar kan niet anders, of hij moet vol begrip en aardig zijn voor vriendin Tanja, en dat wil vriend leraar ook graag natuurlijk. Maar de andere vrienden in de klas, van wie de pre-frontale cortex bepaald nog niet volgroeid is, onvolkomenheidje waardoor gewone pubers al lastig genoeg kunnen zijn, zelfs al zijn ze overigens gewoon en gezond, begrijpen helemaal niets van vriend leraar, en zien alleen maar dat je bij vriend leraar heel ver kunt gaan.
Ik geef geen les in het VMBO. Ik doe net als de rector en de conrector: ik zie niets en kijk optimistisch vooruit. Je moet niet altijd zo negatief zijn. Ze redden zich daar dan maar, en het zal ook wel mee vallen. Vriend leraar in het vmbo moet maar zien. Als hij problemen heeft, moet vriend leraar maar geen leraar worden.
Rapport-vergadering in het VMBO. Jongens, eerst de klas in zijn geheel: wat vinden jullie van de klas? De mentor neemt het woord: ach, het is toch een leuke klas… in het begin van het jaar waren ze zo druk, maar… neem nou zo’n Tanja, dat meisje doet toch erg haar best… Jaja, vallen de andere docenten bij, zelfs Kapa kwam naar mij toe: sorry hoor, meneer, dat ik zo moeilijk was… Iedereen lacht. Wat heeft het ook voor zin om te zeggen dat je eigenlijk, zo langzamerhand, niet goed meer weet wat je er van moet denken? Bovendien, niemand luistert. -Ze luisteren toch niet, nooit.
Ik denk dat het per school
Ik denk dat het per school verschilt. Ik werk op het vmbo (b/k). Ondanks dat het een provinciale school is, in een vrij rustige omgeving loop ik toch tegen dezelfde dingen op. Een aantal zaken die volgens mij moeten veranderen:
– van leerlingen met minder intelligentie niet bij voorbaat ander gedrag accepteren. Ik merk dat er steeds meer een houding is van: ach, die kinderen zijn nou eenmaal zo. Ik vind dat een kwalijke zaak. Deze leerlingen worden op deze manier vanwege hun capaciteiten direct op achterstand gezet.
– er moeten strengere en meer disciplinaire maatregelen mogelijk zijn. Zelf ben ik iemand die niet niet accepteert dat leerlingen muziek luisteren, petten ophebben, drinken in de klas, te laat komen, enz. Echter, ik zie om mij heen in de school heel veel collega’s die daar geen probleem van maken. Waarom? het kost nou eenmaal strijd om de regels te handhaven. Die dubbele moraal op school is funest. Het geeft leerlingen het idee dat er heel veel geoorloofd is. Het maakt het voor collega’s die wel de regels willen handhaven veel lastiger: zij komen meer en meer alleen te staan. Zittenblijven is ‘not done’, laat staan van school afsturen. Ik zeg niet dat zittenblijven altijd de oplossing is, maar het moet voor leerlingen wel helder zijn dat het een reeel risico is. Dat is nu niet zo en dat zou mijns inziens moeten veranderen.
– Ik pleit voor een totale omwenteling. Leerlingen moeten in de eerste klas direct weten dat er strenge regels zijn en dat er iets van hen verwacht wordt. Ook naar de ouders toe moet dit duidelijk gecommuniceerd worden. Ik geloof niet dat het ouders afschrikt, integendeel. Ouders willen juist vaak orde en discipline op school. De rest van de schoolloopbaan kan dan voortdurend een goede samenwerking tussen docenten, ouders, leerlingen en directie plaatsvinden. Daarbij kan altijd weer teruggewezen worden naar de start van de leerlingen op school.
Dat probleem
begint al op de basisschool en daarvoor. Heeft te maken met ouders, die niet meer de baas zijn over hun kinderen.
Herkenbaar beeld
Hoewel werkend op een betrekkelijk rustige school elders in het land is dit een herkenbaar beeld in een afglijdende schaal. De raddraaiers zijn populair in de klas, slechte cijfers doen er niet toe en ze hebben lak aan alles en iedereen.
Maar er mag niet naar hen gewezen worden.
En de leerling
die een docent in het openbaar aftuigt zit na een paar maanden weer gezellig in dezelfde klas, op dezelfde school. Inderdaad, respect, daar gaat het om.
wie wil dit nog doen?
Docenten op de vmbo’s hebben mijn diepe RESPECT!
Maar wie wil er straks nog voor zulke klassen staan? Welke Jan Doedel krijgen ze nog zo ver dat hij op voet van gelijkheid met leerlingen moet werken die niet meer te hanteren zijn?
Voer de oude ambachtschool weer in. Prima idee. Leer ze houtbewerking, metaaltechniek. Dat hebben we nodig.
Geef de leraar weer het RESPECT zonder welke er een lerarentekort ontstaat en het onderwijs geheel in elkaar zakt.
Zij zien dat precies anders
Zij zien dat precies anders om, deze leerlingen. Respect is iets waar zij recht op hebben zonder het te verdienen en dat moet de docent betuigen
@historica
Veel van deze leerlingen verwarren respect met onderdanigheid. Dat wordt van de docent verlangd. Respect is er altijd aan beide zijden. Onderdanigheid wordt geeist van de andere partij , of het nu de docent of de leerling is. Amehoela, gelijkwaardigheid, laat me niet lachen.
leerplicht
Ik ben van mening dat de leerplicht terug zou moeten naar 14 jaar, maar dan wel tegelijkertijd hele laagdrempelig en betaalbare mogelijkheden voor volwassenen om alsnog onderwijs te volgen. ( als men bij zinnen is gekomen, zeg maar )
Doodzonde, al die energie die nu verspild wordt aan leerlingen die niet willen, aan orde houden en vergaderingen over kauwgom.
Alleen een stikrijk land kan zich veroorloven om zoveel tijd te verspillen aan zoiets nutteloos als onwillige kinderen tot iets te dwingen. Maar het blijft verspilling.
Re leerplicht: vind ik ook
Geen idee wat er dan wél moet gebeuren met kinderen die niet willen leren, maar laat ze in eerste instantie samen met hun ouders eens een plan bedenken? Bij pa in de zaak? Achter de kassa? Zieke oma helpen?
Gaan ze dan toch irritant lopen doen op straat, dan kan de overheid altijd nog een of andere vorm van bewaarplaats bieden tot ze 18 zijn.
Maar om de school bij voorbaat al als bewaarschool te gebruiken is onjuist.
Werken
Ze kunnen gewoon full-time werken. En als ze daar geen zin in hebben moeten ze inderdaad maar naar de bewaarplaats (en dat is niet de school).
Re: leerplicht
Dan zul je hier dus niet blij mee zijn Henny….
Inderdaad is het raar dat we mensen dwingen om vrijwel hun hele onderwijs te volgen in de eerste (ongeveer) 20 jaar van hun leven. Er valt best wat voor te zeggen om (sommige) kinderen een aantal jaar te laten werken en ze daarna (in de woorden van Henny: ‘als men bij zinnen gekomen is’) weer in de schoolbanken te hebben.
Pas op Mark,
want dan ben je weer uitgekomen bij Ivan Illich en als bepaalde BONners dààr achterkomen, ga JIJ op de brandstapel!
Dank Jacques,
maar ik pleit niet voor deschooling society.
Het oude idee dat je gaat werken en dan via de avondschool opklimt was zo gek nog niet. Ik zeg niet dat je dit de oplossing is voor alle problemen, maar het behoort geen taboe te zijn.
Ik ben niet zo bang voor virtuele brandstapels (wel voor echte…).
We hebben ze nog wel
Spijtoptanten in ’t VAVO. Welke overigens de laatste jaren weer wat ruimer in de financiële middelen komt te zitten – alleen wordt dat door de ineenstortende sectoren educatie van de ROC’s weer teniet gedaan
Oplossing
Der Schulstadtrat von Neukölln, Wolfgang Schimmang (SPD), sagt: «Unsere oft über 50 Jahre alten Lehrer sind es nicht gewohnt, dass sie sich zusammenschlagen lassen müssen. Wir müssen das aufhalten.»
Een cursus terug-slaan misschien?