Voorpaginanieuws Volkskrant: Conflict over schooluren op scherp

Actievoerende scholen die de 1.040-urennorm aan hun laars lappen, riskeren een fikse boete. ‘De inspectie blijft de wet handhaven, en in de wet staat 1.040 uur’, stelt staatssecretaris Van Bijsterveldt.
In reactie op het actiecomité Bewust Kiezen voor Kwaliteit (BKK), waarbij zich inmiddels 128 van de 650 middelbare scholen hebben aangesloten, zei staatssecretaris van Onderwijs Van Bijsterveldt (CDA) niet te zwichten voor de massale ongehoorzaamheid. ‘Ik heb brede steun in de Tweede Kamer. Ouders hebben grote zorgen over lesuitval. Randvoorwaarde voor goed onderwijs is voldoende onderwijs.’
Als je in de wind gaat staan, moet je niet piepen als je haar door de war gaat, vindt de staatssecretaris. ‘Laat één ding helder zijn: het is goed als ‘ophokuren’ in de ban gaan. Het gaat om kwaliteitsuren.’
Sywert van Lienden, voorzitter van scholierenorganisatie LAKS en initiatiefnemer van het BKK-platform, noemt het standpunt van de staatssecretaris begrijpelijk. ‘Ze heeft het politiek zo verkocht, dan kun je niet meer terug. Maar ze komt steeds verder in het nauw.’
Mede-initiator Marten Elkerbout, rector van het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium, hoopt desondanks dat de politiek snel inziet dat de 1.040-urennorm zijn doel voorbij schiet. ‘De norm is bedacht bij de introductie van het studiehuis. Met een traditioneel lesrooster kun je er onmogelijk aan voldoen. We zoeken geen conflict, maar de idiotie moet ophouden.’
Sinds Van Bijsterveldt de scholen vorig jaar ging controleren op de naleving van de norm, is er veel weerstand. In november gingen duizenden scholieren de straat op om tegen de ‘ophokuren’ te protesteren. Scholen roosteren volgens hen onzinuren in, zonder bevoegd docent en zonder duidelijke leeropdracht – louter om aan de norm te voldoen.
Begin dit jaar deelde Van Bijsterveldt aan zestien scholen boetes uit, oplopend van 2.000 tot 244.000 euro. Opvallend daarbij is dat de meeste scholen in de inspectierapporten kwalitatief goed scoren.

5 Reacties

  1. Weer een mooi staaltje Haagse Politiek
    In plaats van met de scholen te gaan praten, deelt Van Bijsterveldt boetes uit en zet ze de hakken in ’t zand.

    • Bij de les
      Landelijk is nu duidelijk dat het zeer slecht gaat met het onderwijs in Nederland.
      Minder les is een zeer slecht teken (een softie-oplossing)

      Kwantiteit is een zeer belangrijk onderdeel van Kwaliteit

      (En inderdaad er is meer)

  2. Weer aan de feiten gesleuteld?
    De staatssecretaris was aanvankelijk, net als AOb, voor een bandbreedte van 1000 .. 1134.
    Zij heeft moeten buigen voor de wens van de Kamer, die het voorstel van de Onderwijsraad overnam.

    De 1040 urennorm is niet in 1998, bij de introductie van het studiehuis bedacht maar in 2005 naar analogie van de norm in het studiehuis. Lees Memorie van Toelichting in het lijntje BKK-aanhang stijgt…

  3. Wat een verbazingwekkende
    Wat een verbazingwekkende beweringen doet Bijsterveld. “Ouders hebben grote zorgen over het onderwijs” Omdat hun kinderen daardoor in de stad kunnen rondzwerven in de tijd dat zij werken? Omdat zij daardoor het gevoel krijgen dat de scholen hun zaakjes niet op orde kunnen krijgen? Omdat er zo veel leuks verloren gaat? Ouders laten hun kinderen immers vaak kiezen voor de leukste school!
    8 > 6 dus goed > voldoende of goed is beter dan voldoende dus goed onderwijs is beter dan voldoende onderwijs. Maar wat te doen met de randvoorwaarde? Misschien bedoelt Bijsterveld met goed onderwijs onderwijs van goede kwaliteit en met voldoende onderwijs voldoende lang onderwijs. Als q de gemiddelde kwaliteit van het onderwijs per klokuur is en n het aantal klokuren Q de kwaliteit per leerjaar is en q hangt niet af van n geldt heel eenvoudig Q = q * n en Q is dus prortionaal met n. Het is dan raadselachtig waarom Bijsterveld Q al goed noemt als ze n als voldoende beschouwt. Ik zou in dat geval Q ook voldoende noemen in plaats van goed. De randvoorwaarde begrijp ik nu wel. Verdere vergroting van n maakt Q niet beter maar indien n onvoldoende wordt verandert adiectivum qualitatis of waarde van Q van goed in onvoldoende. Q kan de waarde voldoende niet aannemen. Dan geld: (n = onvoldoende) imliceert not (g = goed )
    Maar als q een funktie van o.a. n is geldt dat Q extremaal kan zijn wanneer ɕQ/ɕn = n * ɕq/ɕn + q = 0. Onderzocht moet worden wanneer dat het geval is.

Reacties zijn gesloten.