Voor het eerst sinds maanden bezoek ik het forum weer. Het kan zijn dat dit onderwerp al eens eerder aan bod is geweest, maar toch wil ik het inbrengen: op onze school wordt sinds een paar jaar als volgt geredeneerd: als lesgever aan examenklassen doe je vanaf 1 mei chronisch te weinig; daarom moet je dit compenseren door meer lessen te geven in de periode daaraan voorafgaand.
Voor mij als parttimer levert dit een onevenredig zware belasting op in de eerste periodes en ik weiger hierin mee te gaan.
De MR op onze school is hiermee bezig, maar vordert slechts uiterst langzaam. Er is indertijd namelijk niet ingestemd door het personeel met deze verandering in taakbeleid. Desalniettemin voert de school het al een paar jaar uit. Het bespaart natuurlijk een hoop!
Vinden jullie deze gang van zaken terecht? Zelf vind ik dat er aan eindexamenklassen nogal wat extra werk vastzit en ik beschouwde die laatste periode als kleine compensatie voor de periodes ervóór, waarin ik altijd chronisch te veel uren maakte.
Margootje
Urenneukers……
Over kwaliteit kunnen ze niet oordelen en ook niet over wat je doet in de les.
Als de eindexamenresultaten super zijn, hoor je ze niet.
Want ze kunnen alleen maar denken in hun eigen voordeel. En natuurlijk die leerkrachten zo kort mogelijk houden. Dat hebben ze geleerd op hun cursus.
Overal om je heen hoor je jouw klachten. Het management is dolgedraaid.
Nu komt daar de prestatiebeloning bij. U kunt alleen maar naar een LC- of LD-functie als U aan alle door de schoolleiding gestelde voorwaarden hebt voldaan.
Middelvinger zou ik zeggen en het liefst en masse. En anders zo snel mogelijk maar vertrekken. Anders krijgt het management zijn zin.
mogelijkheden
heb je al je mogelijkheden al onderzocht? Er bestaat zoiets als perioden die compenseren, maar dat mag niet meer dan etc………..of is dat niet binnen jullie cao? Hebben jullie een afdeling P&O ? 🙂 die mensen behoren je al je vragen te beantwoorden en erbij te vermelden waar wat staat. Dat laatste even niet vergeten want anders word je het bos ingestuurd!
Van twee walletjes eten.
In het begin van het taakbeleid, werd er nog wel onderscheid gemaakt tussen verschillende vakken en verschillende klassengrootte. Er zijn hele systemen bedacht om aan elk verschil recht te doen. Op papier en in algemene termen geformuleerd klopte het misschien, maar in de praktijk was het niet uitvoerbaar. Om die reden zijn de meeste scholen toch maar weer teruggegaan naar een gemiddeld vak, een gemiddelde klas, een gemiddelde jaarlengte, enz. Het taakbeleid zoals dat op de meeste scholen geldt, gaat daar van uit. Langzamerhand kwamen er extra taken de school in, die bekostigd werden door de opslagfactor voor lesgebonden taken omlaag te doen. Onderzoek – waar best het nodige op aan te merken is – gaf aan dat in 2001 de gemiddelde docent meer werkte dan de 1659 uur die er voor staat. Toch weet ik vrij zeker dat sinds 2001 nog menige opslagfactor omlaag is gegaan en dat dus de docent er nog een extra taakje bij kreeg. Nu is de truc van de opslagfactor omlaag brengen zo’n beetje uitgewerkt. Nog lager wordt ongeloofwaardig.
Dan begint het volgende: Er zijn lessen (examenlessen na het examen, begeleidingslessen, invallessen bv)die minder werk met zich mee brengen dan andere lessen. Dan ga je die lessen minder meetellen in het taakbeleid.
Een MR zou toch de rug recht moeten houden en eisen dat als van het gemiddelden systeem afgeweken wordt, ook gekeken wordt naar zwaarder dan het gemiddelde. Dat willen directies niet, want als je de echte werktijd gaat honoreren, kunnen alle “leuke”, extra taken niet meer bekostigd worden.
Daarom: of de reële tijd rekenen (en dat willen directies niet), of via een gemiddelden systeem werken. Niet van twee walletjes eten.
Klaas Wilms
of?
of zeggen dat je onder die voorwaarden geen examenklassen meer wilt?
Of zeggen dat je na 1 mei….
…wel andere leuke dingen wil doen.
Vergeet niet dat het lesgeven aan eerste en tweede klasssen ook niet mis is.
De leraren die dat doen, bewerkstelligen toch de werkhouding waar de hogere jaars docenten van kunnen profiteren. Bovendien verdragen de lagere jaars docenten de meeste puberale perikelen. De tweede klassen zijn niet voor niets berucht.
En als laatste krijgen de lagere jaars docenten, als er iets fout gaat in de hogere klassen, alle verwijten te verduren als zouden ze de leerlingen niet goed hebben opgeleid.
Kortom hogere jaars docenten, zo moeilijk hebben jullie het niet.
daar gaat het niet om
Het gaat er niet om wie het in welke jaarlaag of bij welk vak moeilijk heeft. Wedstrijdjes in zieligheid worden er in het onderwijs al veel teveel gedaan. Het gaat er hier puur om dat elke mogelijkheid om via slinkse wegen weer wat extra werk in het taakbeleidsmodel te persen wordt aangegrepen. Deze keer zijn margootje en haar collega’s de pineut, een volgende keer Hals of ik.
verrekening examenklassen = onzin
Margootje, hartstikke gelijk, die tijd na mei heb je hard nodig om bij te komen. Ik heb dit nog ooit meegemaakt. Onbegrijpelijk dat docenten nit in opstand gekomen zijn.
En voor Hals: waar komt die wijsheid vandaan dat het zo slecht nog niet is in de bovenbouw? Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar herken helemaal niets in wat jij schrijft. En ik denk dat ik goed kan vergelijken. Namelijk, als docente Engels had ik tot voor een paar jaar terug lesuren in zowel de onderbouw als in de bovenbouw Havo-VWO. Doordat er de laatste jaren niet meer voldoende eerstegraadsdocenten Engels zijn werk ik noodgedwongen alleen in de bovenbouw (Havo-Vwo) en heb ik minimaal 2 eindexamenklassen ieder schooljaar. Ik heb een 0,7 Fte, maar werk ongeveer 43 uur per week. (Ook in vakanties werk ik vele uren door) Toen ik ook nog in de onderbouw werkte, had ik een 0,9 Fte en werkte ik gemiddeld 35 uur per week. En dat alles voor hetzelfde salaris.
Ik vond het een erg kortzichtige opmerking!
Marlie
In opstand komen
Over in opstand komen gesproken. Met 0,7 FTE per week 43 uur werken, is dat geen reden om zelf in opstand te komen?
@Marlie…..Werk je dan wel efficient?
De leerlingen hebben dan al zoveel jaar Engels achter de rug. Het grootste werk is dus al gedaan. En Engels is toch al niet zo’n probleem?
Mijn ervaring is dat het in de eindexamenklassen voor de docenten behoorlijk uitrusten is.
Op mij vroegere gymnasium waren we eind vijfde klas eindexamenklaar. We hadden in januari van de zesde klas generale repetitie en dat was het wel zo’beetje. De docenten rustten voor de rest op hun lauweren.
Nogmaals de vraag: werk je dan wel efficiënt?
@Hals
Als ik je bijdragen een beetje goed gevolgd heb dan is het ongeveer 30 jaar geleden dat jij in 6 gymnasium zat Hals. Jij weet toch ook wel dat er sindsdien heel veel veranderd is?
@Mark:Goed gerekend….
Het gymnasium veranderd….? Soms wel en soms ook niet.
Als ik bedenk dat sommige docenten binnen de klas het oude niveau hebben weten te handhaven, ben ik daar zeer mee ingenomen. Het blijkt dus wel te kunnen. Tegen de stroming in.
In tegenstelling tot wat uit alle geweeklaag zou lijken, zijn er ook nog heel veel scholen van het oude stempel, waar sinds de jaren zestig weinig veranderd is.
Maar mijn reactie was op het zielige verhaal van boven, waar het probleem minder bij de school lijkt te liggen dan bij de docent in kwestie.
boven- en onderbouw
Heel kort dan toch maar een reactie op het vermeend ‘rustig voortkabbelen’ in een examenklas:
Voor mijn vak leveren de examen- en voorexamenklassen heel veel meer voor- en nawerk op dan klas 4 en lager. PTA, Praktische Opdrachten, Profielwerkstuk, een elk jaar wisselend examenprogramma. Het jaar dat ik zowel een examenklas Latijn als Grieks had was mijn tropenjaar. Ik zorg er nu bij de urenverdeling bewust voor ook een flink aantal onderbouwklassen te nemen. Die zorgen ervoor dat mijn werklast behapbaar blijft. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om onderbouwklassen te nemen, want wij hebben alleen eerstegraders. Op mijn school hebben eerstegraders van andere vakken, die vanwege het tekort niet meer in de onderbouw mogen lesgeven het erg zwaar.
Van een vriend hoorde ik overigens dat op zijn school enkele eerstegraders die in LB zitten weigeren nog bovenbouwklassen te doen. Als het toch niet meer salaris oplevert, waarom mezelf dan meer werk op de hals halen?, is hun redenering.
Eén punt
Het jaarlijks wisselende eindexamenprogramma.
Voor docenten geschiedenis dus elk jaar een nieuw eindexamenkatern. Eventueel een nascholing. Nieuwe stof. Nieuwe opgaven. Nieuwe SE’s maken. Nieuwe inhaal-SE’s maken. Nieuwe herkansing-SE’s maken. Jaarlijks het PTA en de studiewijzers aanpassen.
Enerzijds leuk, die afwisseling. Maar je investering kan je na 2 jaar bij ’t oud-papier gooien. En waar je nauwelijks tijd voor krijgt. Ja, die nascholing, die krijg je wel vergoed. Want die is meestal toch op je vrije zaterdag of doordeweekse avonden.
verandering in taakbeleid
Met iedere verandering in het taakbeleid moet 2/3 van het personeel instemmen. Dit staat gewoon in de CAO, 7.1. artikel 5. Het is onbegrijpelijk dat de MR tijd nodig heeft om dit terug te draaien. Tenzij je, Margootje, bedoelt dat alleen de leraren die examenklassen geven er niet mee hebben ingestemd.
Op mijn school hebben we op grond van dit artikel met succes de invoering van het 45 minutenrooster kunnen tegenhouden (immers ook een taakverzwaring).
Teja Bodewes
secretaris LIA
Ik ben niet zielig en mijn verhaal is niet zielig
En mijn reactie was bovenal geschreven om Margootje een hart onder de riem te steken.
Hals, de docenten waar u les van gehad heeft hadden van de volgende zaken geen hinder:
* LVS invullen
* Magister bijhouden
* probleemleerlingen met en zonder rugzakjes te volgen
* mentorenoverleg
* teamoverleg
* sectieoverleg
* toezichturen
* vervangingslessen
* lesuren van 45 min. slechts 2 lesuren Engels per week (toch hetzelfde niveau trachten te halen)
* PTA’s bij te houden
* studiewijzers te maken
* leerl. te begeleiden op excursies en studievoorlichtingsdagen
* bemoeizuchtige ouders
* steeds veranderende eisen vanuit overheid verwerken
* POP bijhouden
* cursussen volgen (vooral cursussen die geen enkele zin hebben, maar wel verplicht zijn)
Ik denk dat ik nog wel wat vergeten ben, maar dat doet er niet toe. Het was alleen bedoeld om in navolging van Classica en Mark (bedankt nog voor jullie steun!) een beeld te geven van wat ik al dan niet efficiënt doe, naast gewoon lesgeven in de bovenbouw. Het verschil in werken in de onder- en bovenbouw heeft Classica al geprobeerd uit te leggen.
Gegroet, ik ga nu verder met het voorbereiden van mijn lessen en de SE’s .
Trek aan de bel. Keihard.
Verontschuldig je vooral niet, Marlie. Je weet waar de beste stuurlui te vinden zijn.
Ik zoom in op één punt van je lijst: 2 uur Engels in het vwo (met een studielast van 480 uur in drie jaar).
Ook mijn vak, Nederlands, heeft een studielast van 480 uur. En ook ik ken scholen die mijn vak voor twee uur op het rooster zetten. Soms zelfs 2 x 45 minuten.
Een leerling heeft dan 1,5 uur per week oftewel tussen 55 en 60 uur contacttijd per jaar, waar de wet een studielast van gemiddeld 160 uur voorschrijft. Voor elk lesuur van 45 minuten moet je dus 2 x 45 minuten aan huiswerk opgeven. Doe je dat niet, dan verklein je zelf je schoolvak naar rato van het aantal uren dat je schoolleiding jouw vak toebedeelt.
Dat kan niet de bedoeling zijn.
Voor elk lesuur anderhalf uur huiswerk, dat kan ook nooit de bedoeling zijn. Je krijgt het als docent nooit besproken, verwerkt, nagekeken, befeedbackt.
Ook krijg je in de 26 lesuren van je full-time aanstelling dan geen 8, maar 11 klassen die wekelijks aan je voorbijtrekken. Klassen die gemiddeld 25% groter zijn dan het Europees gemiddelde. Onbegonnen werk. Lopende-bandwerk.
In de bovenbouw is het eigenlijk heel eenvoudig. Leerlingen hebben een wettelijke studielast van 1600 uur. De school moet 1000 uur lesgeven. De verhouding lestijd-studielast is dus 10 op 16 oftewel 1 op 1,6. Bij een studielast van 480 klokuren hoort dus 320 klokuren lestijd, verdeeld over drie jaar. Is 105 klokuren per jaar. Geen 55-60.
Trek aan de bel. Keihard.
@couzijn en Marlie…
Deze stuurman staat niet aan wal, couzijn, en al die leuke werkjes die Marlie opsomt passeren bij mij ook de revue.
Het ligt er alleen maar aan hoe je ermee omgaat.
Je kunt je wentelen in je misère, je kunt een en ander ook bagatelliseren.
Misschien doe ik dat laatste dan wel.
Geen reden in ieder geval om boos te worden:-)
Bedankt Couzijn
het heeft niets met de oorspronkelijk inzending van Margootje te maken. Maar toch….Je hebt gelijk Couzijn. Ik moet eens aan de bel trekken. Heb ik al voorzichtig gedaan (ik ben nieuw op deze school!!) Maar misschien toch maar wat harder gaan bellen.
Misschien moet ik eens op de BON-site zetten dat wij maar 2 lesuren Engels van 45 min. per week aan VWO-leerlingen geven. (klas 2 t/m 5) Ik werk wel al lang in het onderwijs en ook als docent in de bovenbouw heb ik ruime ervaring, maar op mijn vorige scholen hadden we steeds 3 lesuren Engels p.w. (van 50 min.) Het niveau dat ik op mijn huidige school op 4 en 5 VWO tegenkom is bedroevend laag, dus ik werk me inderdaad 3 slagen in de rondte om de leerl. toch op een acceptabel niveau te krijgen. Of dat gaat lukken betwijfel ik.
Ik ben overigens wel al in gesprek met één van de afdelingsleiders hierover. Maar ja, die zit nog ver v.d. directie af. En de afgelopen jaren is het mijn collegae ook niet gelukt om het aantal uren te verhogen.
Okay, ik weet het zeker nu: ik ga een stukje op dit forum plaatsen. Hopelijk krijg ik veel reacties, voorstellen, suggesties etc. Die kan ik dan meenemen in “mijn” onderhandelingen.
Nogmaals bedankt !
Uitwerking van studielast vergeleken met contacttijd in hv
Mijn advies, Marlie, is om deze weg niet alleen te bewandelen. Al je collega’s hebben belang bij, en zullen wellicht van harte instemmen met mijn uitleg. De crux daarin is:
1. de wettelijke status van de studielast voor je vak (die is *goddank* nog niet aan de scholen overgelaten)
2. de wettelijke verankering van de totale studielast (1600 uur) en het minimum aantal te geven lesuren (1000).
Daaruit volgt onomstotelijk het percentage huiswerk als functie van het aantal te geven lessen (namelijk per klokuur les 0,6 klokuur huiswerk). Tenzij de school zich op het standpunt stelt dat Engels minder huiswerk hoeft op te geven dan Nederlands of wiskunde of biologie (maar dat risico lijkt me klein).
Het belang van jou en je collega’s bestaat er uit dat je een (binnen de gegeven context) rechtvaardig aantal klassen krijgt toebedeeld en per klas een rechtvaardig aantal lesuren. Het blijkt helemaal geen vanzelfsprekendheid te wezen dat jouw vak dat krijgt, dus het is iets om voor te vechten met de feiten op tafel. Maar niet in je eentje, doe dat met je hele – eensgezinde – sectie.
Werk je op een school waar ze bijvoorbeeld 20% van de contacttijd besteden aan ‘keuzewerktijd’ of ‘Daltonuren’ of andere ‘uit-je-neus-vreet-uren’, dan veranderen de verhoudingen iets, maar niet veel. In dat voorbeeld volgt een bovenbouwleerling per jaar dus 800 echte lessen, 200 doe-het-zelf-maar-lessen, en heeft hij/zij nog steeds 600 uren huiswerk. Jouw vak Engels, met een studielast van 480 klokuren over drie jaar vwo of 360 klokuren over twee jaar havo, kan daar zijn aandeel in opeisen. Je hebt dan alleen wat minder contacttijd maar méér huiswerktijd in op te geven. De verhouding daartussen komt dan nog schever en onwerkbaarder te liggen. Maar dat is dus een consequentie van de keuze die de school als Montessori- of Daltonschool maakt. De leerling moet zijn taakjes dan zonder jouw toezicht, maar net zo goed maken.
Feiten. Oren. Slaan.
Margootje schreef: “Zelf vind ik dat er aan eindexamenklassen nogal wat extra werk vastzit”.
Dit is de crux van je betoog. Werk dat uit, onderbouw het zo feitelijk mogelijk, en bied het de schoolleiding aan als deel van een verzoek om het werk aan een examenklas in zijn geheel net zo omvangrijk aan te slaan als het werk aan een niet-examenklas.
Doe dat niet in je eentje (dan heb je geen schijn van kans) maar doe het gezamenlijk met alle examendocenten, van dat jaar en van de voorgaande jaren. Dat is een flink deel van de bovenbouwdocenten, zo niet allemaal.
In feite komt je verzoek neer op een iets hogere opslagfactor. Waar normaliter geldt dat je bij een full-time aanstelling 750 klokuren lesgeeft en daarvoor nog eens 500 klokuren voor- en nawerk mag rekenen (opslag 0.67), geldt voor de bijv. 90 uur die je in een examenklas lesgeeft dat je er 72 uur aan voor- en nawerk mag rekenen (opslag 0.80) in plaats van de gebruikelijke 60 uur.
Uit dit rekenvoorbeeld blijkt dat het maar om een klein aantal uren extra gaat, dat gemakkelijk te verantwoorden is uit het extra werk dat je hebt aan een examenklas. Bijv. het voorbereiden van de examens van vorig jaar, het uitgebreid feedback geven op een examenoefening, het afnemen en nakijken van schoolexamens, de tweede correctie, de herkansingen voor je vak.
Wil je schoolleiding niet meewerken, vraag ze dan maar eens welke van deze bezigheden jij van hen dan niet meer hoeft uit te voeren in het examenjaar.
Feiten. Oren. Slaan.