Verdonk:’We leiden op tot grijze muizen’

‘We leiden op tot grijze muizen. Ons onderwijs richt zich op de kansarmen, niet op hoogbegaafden’, zegt Rita Verdonk in de Volkskrant van vandaag.
De visie van Trots op Nederland op het onderwijs, is dat iedereen in Nederland onderwijs krijgt dat aansluit bij zijn of haar capaciteiten. Dat is een kentering met het onderwijsbeleid van de afgelopen decennia, waarin gestreefd werd naar één eindniveau, nivellering, en het opleiden van grijze muizen. Wij gaan uit van het individu. De capaciteiten van ieder schoolgaand kind en iedere student moeten optimaal tot zijn recht kunnen komen. Dat is ook in het landsbelang. Willen we echt een kenniseconomie van formaat worden, dan zullen we radicaal het roer om moeten gooien en moeten durven investeren in onze toekomst. Dat is iets anders dan het optuigen van een Innovatieplatform dat al vier kabinetten Balkenende bestaat en nog steeds niet functioneert.
Duidelijk is dat er de komende twintig jaar geen sociaaldemocraat minister van onderwijs mag zijn. Want twintig jaar is de tijd die we nodig hebben om de achterstanden die onder sociaal democratisch bewind zijn opgebouwd helemaal weg te werken.
Schooluitval accepteren we niet meer. We kiezen niet voor spijbelrechters’’. Dat is mosterd na de maaltijd.
We investeren in scholen zodat de professionals daar de mogelijkheden (faciliteiten) krijgen om jongeren geïnteresseerd en dus op school te houden.
Duidelijk moet ook zijn dat we in Nederland trots zijn op iedere leerling of student die een diploma haalt; of dat nu een diploma is van een vakopleiding of van een universitaire opleiding is niet van belang. Beiden zijn ze waardevol voor de samenleving.

9 Reacties

  1. stoere taal
    van Rita.
    Maar echte analyse merk ik niet. Politiek trappen naar PvdA en CDA.
    Wat dooddoeners en gemakkelijk beroep doen op onderbuik- entrotsgevoelens van mensen.
    – niveau van het onderwijs?
    – structuren die het mogelijk maken dat docenten hun werk doen?
    – de machtsvraag en de neoliberale ideologie die tot ondergang van veel goed onderwijs heeft geleid?
    – de giganten en de zakkenvullers?
    – de mennezjers die bedrijfje willen spelen?
    – het niveau van diploma’s?
    – de voorwaarden om vakbekwame docenten te krijgen en houden?
    en zo kan ik nog even doorgaan.

    Slogans zijn makkelijk. Die horen we voortdurend…een Slagter is daar ook erg goed in. Nu nog een analyse en een visie…en ik vrees dat daar het schoentje zal gaan wringen. Nog geen reden voor applaus!

  2. Rita’s muizenissen
    Forumbezoekers, lees de bovenstaande tekst van Verdonk, vergeet dat het haar tekst is en denk er nog eens over na.
    Het grootste gedeelte van die algemeenheden had dan net zo goed afkomstig kunnen zijn van elke andere politieke glibber, en ook van Sjoerd Slagter of Doekle Terpstra. Er blijven twee uitspraken over die een zeker inhoudelijk gehalte hebben, n.l.
    1) het z.g. Innovatieplatform stelt niets voor (vind ik ook)
    2) De PvdA moet 20 jaar wegblijven bij het ministerie van onderwijs (begrijpelijk maar niet zakelijk).
    Al met al geen opzienbarende opinie.

    Het valt me, los hiervan, op dat in kritiek op Verdonk, Wilders of andere tamelijk rechtse figuren steevast het woord ‘onderbuikgevoelens’ dient voor te komen.
    Wat zijn toch die onderbuikgevoelens, en waarom hebben linkse mensen die niet? Hebben die geen gevoel in de onderbuik?

    • piep zei de muis
      “Het valt me, los hiervan, op dat in kritiek op Verdonk, Wilders of andere tamelijk rechtse figuren steevast het woord ‘onderbuikgevoelens’ dient voor te komen”.

      Kwam dat woord, onderbuikgevoelens, niet van P. Fortuyn?

  3. Ik ben het eens met wat hier
    Ik ben het eens met wat hier door Verdonk te berde wordt gebracht. Het zijn gewoon verstandige opmerkingen.

    Een persoonlijke parafrasering met aanvullingen:
    1) Er is te veel aandacht voor de (financieel interessante!) ‘probleemleerling’ en te weinig voor onze knappe kinderen. Die laatsten mogen gerust wat meer uitgedaagd worden door knappe leraren. (Gepromoveerden geven in dat verband een extra kennisimpuls.)
    2) Diploma’s op elk niveau zijn waardevol, mits dit niveau bewaakt wordt! We moeten kinderen op de beroepsopleidingen niet in de steek laten door hun goed onderwijs te onthouden.

  4. BON-se hartekreten
    Ik heb het artikel in de Volkskrant niet kunnen lezen en reageer dus op wat Hals, Wijntuin en, wat ik nu net zie Roth, erover geschreven hebben.
    Wat Verdonk schrijft komt aardig overeen met wat de meeste schrijvers op deze site over het onderwijs denken. Wat weknow slogans noemt zijn beweringen die op deze site door velen genoemd en gezien worden als rampante waarheden. De analyses hierover kunnen de potentiële kiezers van Verdonk zo op de BON-site vinden. Waarom spreekt Weknow bij Verdonk van slogans?
    “durven investeren in de toekomst” is voor mij wel een slogan. Een inhoudelijk zwakke oproep. Hup Holland Hup.
    “Schooluitval accepteren we niet meer. We kiezen niet voor spijbelrechters’’. Dat is mosterd na de maaltijd”en “We investeren in scholen zodat de professionals daar de mogelijkheden (faciliteiten) krijgen om jongeren geïnteresseerd en dus op school te houden” is stoere taal waar we niets mee aankunnen. Het punt is dat iedereen moet bijdragen aan de welvaart en het welzijn van de gemeenschap. In de eerste levensfase bestaat die bijdrage uit het volgen van onderwijs. De gemeenschap honoreert deze bijdrage door het betalen van kinderbijslag aan de ouders. Als hun kind geen onderwijs volgt krijgen om te beginnen de ouders geen kinderbijslag meer.
    Seger Weehuizen

    • Geen hartekreten, maar slogans
      Het zijn slogans zonder uitwerking. Dat is nieuwe nieuwe politiek: de kiezer kan dan zijn eigen mening projecteren op de politicus. Dat verschillende kiezers elkaar uitsluitende projecties maken is niet relevant, want dat weten ze niet van elkaar…. De teleurstelling voor een deel van de kiezers zal komen wanneer de slogans omgezet moeten worden in beleid. De nieuwe nieuwe politicus zal de dan onstante woede van dit deel van zijn/haar kiezers dan waarschijnlijk projecteren op een zondebok (de sociaal-democraten in dit geval lijkt het).

      Ik hoop dat Verdonk haar ideeen over onderwijs uitwerkt voordat er nieuwe verkiezingen zijn, dan kunnen we zien of het BONse ideeen zijn of juist het tegenovergestelde. Dat is nu namelijk helemaal niet te zeggen: de onderwijsvernieuwlers kunnen zich waarschijnlijk ook vinden in deze slogans.

      • Politici
        moet je op voorhand wantrouwen. Ze vechten voor macht en praten voor de meute.
        Daarom bepaal ik mijn stemgedrag niet aan de hand van al die mooie beloftes vooraf maar aan de hand van werkelijke prestaties achteraf. Een goed proefwerkcijfer kan ik ook niet vooraf bepalen.

Reacties zijn gesloten.