Berkeley-professor Michael o’Hare windt zich op over het dalend onderwijsniveau.
Reacties zijn gesloten.
Berkeley-professor Michael o’Hare windt zich op over het dalend onderwijsniveau.
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
Interessant
Afgaande op zijn column is het onderwijs in Califonië slechter geworden doordat de mensen onvoldoende geld wilden besteden aan publieke voorzieningen zoals het onderwijs, hierdoor zouden de scholen onvoldoende geld hebben om goede leraren aan te stellen, goed materiaal aan te schaffen en te vervangen en aan alle geïnteresseerde leerlingen vakken op een hoger niveau aan te bieden (A.P.-vakken bijvoorbeeld). In Nederland betaalt de belastingbetaler voldoende aan de overheid om dit soort publieke zaken goed te verzorgen wanneer de juiste keuzes worden gemaakt maar onze politici hebben blijkbaar niet ingezien dat enkel idealisme een onvoldoende drijfveer is voor hoogopgeleiden om voor onderwijs te kiezen (HOS).
Verder is de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs sterk aangetast door politieke ideologieën op het onderwijs los te laten.
opportunistische pseudo-idealisten
Het komt mij voor dat het tegenwerken van stapelen van opleidingen in combinatie met de invoering van de basisvorming mede vallen onder de pogingen op onderwijs te bezuinigen en dat politieke ideologieën daarbij door veel politici als dekmantel gebruikt werden.
Seger Weehuizen
Bezuinigen op specifiek dat
Bezuinigen op specifiek dat ene domein is eveneens een idelogie (ik zou eerder bezuinigen op het leger, landbouwsubsidies, immigratie…) maar ja, ik snap wat je bedoelt en het zou me niet verbazen als ideologieën door sommigen inderdaad werden misbruikt als smoes voor een ander motief wat ze liever niet hardop noemden.
Ik snap alleen niet hoe jij die basisvorming koppelt aan het remmen van het stapelen.
Als voormalige stapelaar heb ik aan den lijve ondervonden dat het inderdaad sterk werd ontmoedigd, al is het maar omdat je als 18-jarige VWO-er evenveel of misschien zelfs meer moest betalen dan als 18-jarige MBO-er terwijl je geen studiefinanciering kreeg. Op dat moment ontstond bij mij voor het eerst cynisme en wantrouwen t.o.v. politici.
Geschiedenisleraar (leraar aan een VAVO-school waarvan ik weet dat die voor de SO’s zeker geen hogere gemiddelde cijfers gaven dan dat de leerlingen kregen voor het CE) zal wellicht wel van leerlingen hebben gehoord hoe lastig het was om dat te bekostigen, voornamelijk wanneer die leerlingen door omstandigheden niet meer thuis woonden.
Belasting
Het grootste probleem van de VS is de weerzin tegen het betalen van belasting. Daarom is de VS zo’n armetierig land als het om gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder het openbaar onderwijs, gaat. De overstroming in New Orleans is één van de rechtstreekse gevolgen, maar ook het overgrote aantal daklozen en andere armen die op de bedeling (of criminaliteit) aangewezen zijn.
In een interview zei één van de vooraanstaande adviseurs van Obama: ‘Be an adult, pay tax!’ En zo is het maar net.
Terug naar onderwijs
Laten we proberen bij het onderwerp onderwijs te blijven het generieke politiek/maatschappelijke zaken buiten het forum te houden.
Zo is de andere kant van deze medaille dat scholen in Amerika vaak een sterke band hebben met de lokale omgeving en of met alumni (wat dan ook voor soms niet onaanzienlijke inkomsten zorgt)
Onderwijs en belasting
2010
Onderwijs heeft altijd tenminste twee kanten: het is een publieke voorziening omdat de samenleving menselijk kapitaal nodig heeft, en het is persoonlijke investering van tijd en gederfde inkomsten omdat je voor jezelf de nodige kennis en vaardigheden moet verwerven. Het is dus van eminent belang hoe in de samenleving wordt gedacht over het betalen van belasting, en hoe de centjes worden verdeeld over de diverse publieke voorzieningen. De werkers in het onderwijs kunnen er zelf het nodige aan doen om de bereidheid om te investeren in de kwaliteit van onderwijs hoog te houden.
Dat het minder eenvoudig is dan het lijkt, geef ik grif toe. We hebben tenslotte een onderwijsminister gehad, gespecialiseerd in de theorie van het menselijk kapitaal, die behoorlijk heeft bijgedragen aan het kapotbezuinigen op onderwijs. Jo Ritzen.