UPDATE: De brief online!
Afgelopen vrijdag stond in De Volkskrant een interview met de staatssecretaris van onderwijs, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart. Hierin gaf zij onder meer aan dat het Nieuwe Leren met 2 jaar wordt uitgesteld. De staatssecretaris gaf ook aan zij “de kaders waarbinnen de scholen de vrijheid hebben gekregen, helderder gaat neerzetten”. Zij doet dit door in ieder geval ervoor te zorgen dat de urennorm wordt gehaald. “Die 850 uur in het mbo en 1040 uur in het voortgezet onderwijs moeten gewoon worden gegeven. En dat zijn uren onder begeleiding van een docent.”
Die laatste zin is interessant en komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ongeveer een jaar geleden is door het ID College in Zuid-Holland aan toenmalig staatssecretaris Bruins de vraag voorgelegd door wie de urennorm moest worden ingevuld: door bevoegde docenten, of mocht het ook door (goedkoper) ondersteunend personeel zoals klasse-assistenten? De directe aanleiding was overigens dat op een van haar vestigingen vestiging inmiddels een schoonmaakster ’s middags een klas onder haar hoede kreeg. Dat werd overigens buiten de brief aan de staatssecretaris gelaten.
Met ruim een jaar vertraging heeft het ministerie onlangs per brief van staatssecretaris Van Bijsterveldt antwoord gegeven: zij kiest voor kwaliteit en geeft aan dat de uren volledig dienen te worden ingevuld door bevoegde docenten. Ook de populaire “huiswerkuren” mogen slechts tot de urennorm worden gerekend mits onder begeleiding van een bevoegd docent.
De brief van de staatssecretaris heeft inmiddels ook de MBO-Raad, dat de CvB vertegenwoordigt, bereikt. Zij heeft afgelopen week een giftige brief aan de staatssecretaris gestuurd waarin nog net niet werd gevraagd of ze soms gek was geworden. Hoe haalde ze het in haar hoofd om jurisprudentie uit te spreken op basis van “individuele casuïstiek”, nota bene zonder de MBO Raad eerst te consulteren! Had ze enig benul van de financiële consequenties van haar uitspraken voor de ROC’s. Bovendien, zo stelt de MBO Raad, blijkt uit inspectierapporten dat er niks mis is met onderwijsassistenten als verantwoordelijken voor de klas. Het gaat al jaren goed en de kwaliteit is toch in orde? Sterker nog: de MBO Raad rekent erop dat het ministerie haast maakt met de formalisering van de onderwijsbevoegdheid van (nu nog) onbevoegd personeel. Hoogachtend.
Een tamelijk ontluisterende brief, die van de MBO Raad. In de eerste plaats wordt ronduit toegegeven dat de ROC’s zij al jaren de wet overtreden door lessen te laten verzorgen door niet-gediplomeerd personeel (schaal 6-8) in plaats van door docenten (schaal 10-11). Op die laatste is echter wel hun rijksbekostiging al die jaren gebaseerd. In de meeste beschaafde landen heet dat fraude. Waar is dat geld gebleven?
In de tweede plaats valt uit de brief weinig respect op te tekenen van de MBO Raad voor mevrouw Van Bijsterveldt. Als staatssecretaris zou ik de toon die hierin wordt aangeslagen niet zonder meer accepteren, nog los van de inhoud.
En in de derde plaats is het veelzeggend hoe de MBO Raad aankijkt tegen de tanende kwaliteit van het onderwijs. Misschien moeten we zelfs constateren dat het frauduleuze handelen van de RvC’s hier een drijvende kracht achter is, door uit kostenoverwegingen onbevoegd personeel als oppasser voor de klas te zetten.
Ik wens de staatssecretaris veel wijsheid toe in het gesprek waar de MBO Raad met spoed om heeft verzocht. Wellicht is het niet onverstandig de Landsadvocaat aan te laten schuiven.
Waar is die brief?
Ik zou die brief graag willen lezen.
Overigens stond het ministerie (in ieder geval tot voor kort) op het standpunt dat onderwijs gegeven moet worden onder verantwoordelijkheid van een bevoegde docent. Die docent mag het uitvoeren van het onderwijs dus aan de schoonmaakster overlaten. Hopelijk maakt Van Bijsterveldt hier een eind aan.
Waar is die brief? (2)
Ik deel met Mark79 deze hele belangrijke vraag – is deze brief openbaar?
verantwoordelijkheid
Elders ook al vermeld.
Onze rector kwam trots melden dat de aanwezighed van een onderwijsassistent voldoende is om als lestijd voor leerlingen te gelden. Voorwaarde is dat er een studiewijzer is, gemaakt door een bevoegd docent. Dat is dus blijkbaar onder verantwoordelijkheid van de docent. En ja, het bericht kwam van de inspecteur, die straks moet controleren of er voldoende lestijd gemaakt wordt.
even voor de zekerheid…
maar dat van die schoonmaakster is een grap, toch? Praktijkles home management?
Dit zijn van die zaken die je gezond verstand weigert te geloven. Heeft dat de pers gehaald?
re even voor de zekerheid
Beste 1945
Zoals je weet worden grappen soms door de werkelijkheid ingehaald, ze zijn dan moeilijk nog als grap te herkennen.
In 1918 werd in de VS door een belangrijke federale cie. van onderwijsvernieuwers het rapport Cardinal Principles of Secondary Education (zeg maar High School) uitgebracht. De cie identificeerde de volgende eindtermen als de belangrijkste:
Health, Worthy home management, Vocation, Citizenship, Worthy use of leisure, Ethical character, Command of fundamental processes. In een eerste versie ontbrak de laatste nog, vergeten. Het was de enige eindterm die naar schoolse kennis en vaardigheden verwees. (D. Ravitch; Left Back. A century of failed school reforms. (Simon & Schuster, 2000).
De auteur geeft als commentaar: The committee might well have said, “We have a lot of dumb kids coming into high school who don ’t need to learn algebra and chemistry, and we want to hold on to them as long as possible before they quit to go to work. The schools should train youngsters to be effective workers for the nation’s factories or to be good clerks or capable housewives. p.124.
Daarna ging Kilpatrick met z’n voorstellen projectonderwijs nationwide in te voeren er nog overheen. Zo begon de Progressive Education Movement aan zijn zegetocht die tot 1957 duurde.
Willem Smit
Ah ik begrijp het
We lopen hier voorop omdat we de mislukte vernieuwlingen uit de VS van een kleine eeuw geleden weten in te voeren.
Het is maar goed dat er geen webcam is aangesloten. Anders zou je een beeld zien van totale verbijstering. Het totale verbijsterings paradigma, bedoel ik natuurlijk.
Dank voor deze info Willem
Nederland loopt 50 jaar achter op de VS
Nederland loopt 50 jaar achter op de VS, dat is toch bekend ?
Ik ben benieuwd …
… hoe zij aankijkt tegen de uren die gemaakt moeten worden m.b.v. ELO’s.
Waarschijnlijk vindt ze
dat geweldig positief want 1) het klinkt modern 2) het is kostenbesparend.
Huiswerkuren én stage-uren
Die uren voor zelfstandig werken worden naar mijn beste informatie op geen enkele school door docenten gegeven. Heel vaak is er een groot Open Leer Centrum waar deze uren moeten worden doorgebracht. Mijn leerlingen zien deze uren als vrij. Ze weigeren te komen. Uit angst voor de urencontrole is nu ingevoerd dat ze zich moeten laten registreren, maar iedereen snapt dat ze daar niets voor voelen. Aangezien er geen sancties op afwezigheid komen blijven ze lekker weg.
Een andere instinker bij de 850 uren norm is de stage. De managers rekenen dit het liefst ook tot lesuren. Als leerlingen een tijdlang 40 klokuren per week stage lopen telt dat lekker aan bij het totale aantal lesuren. Een kleine berekening:
Formele eis: 850 klokuren per jaar, verdeeld over 40 weken is 24 klokuren per week. Dat geeft een heel fatsoenlijk lesrooster.
Echter: 10 weken per jaar lopen de leerlingen 40 uur per week stage. Dat is al 400 klokuren per jaar. Dan blijft er voor de overige 30 weken nog maar 450 uur te verdelen. . Dat is dan 15 klokuren per week. Omgezet in lesuren kun je dan toe met 20 lesuren van drie kwartier per week. Trek daar pakweg nog eens 4-6 uren voor zelfstandig werken af en de school hoeft per week maar 14 tot 16 lesuren aan te bieden. En dat is inderdaad wat we op vele MBO’s zien. Dat is dan weliswaar verpakt in modieus onderwijsjargon, maar biedt inhoudelijk te weinig en -ook belangrijk- biedt geen regelmaat en structuur in het leven van de ‘student’. Vind u het gek dat ze vele uren bijbeunen?
De brief
Ik zal de brief van de MBO-Raad morgenavond online zetten.
Ik ben….
…benieuwd
De brief
Inderdaad een ontluisterende brief. Het MBO komt blijkbaar in de ‘grote problemen’ als ge-eist wordt dat lessen gegeven worden door docenten.
Dat wisten we natuurlijk al wel: het geld dat het MBO krijgt gaat vrijwel allemaal naar de bureaucratie, dus is er geen geld om de mensen voor de klas als docent (schaal 10-11) te betalen. Oplossing: betaal die mensen schaal 6-8 en noem ze instructeur. De inspectie vond dit blijkbaar goed en nu klaagt Vliegenthart er over dat dit nu opeens niet meer zo is. En vervolgens sommeert ze de staatssecretaris om te doen wat de MBO-raad wil.
Je vraagt je af welke Vliegenthart de baas is over het onderwijs in Nederland: de democratisch gelegitimeerde staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart of de niet democratisch gelegitimeerde voorzitster van de MBO-raad Vliegenthart. De laatste lijkt te denken dat zij het is.
Voor de helderheid
Het is duidelijk welke kant de MBO Raad op wil. Onder het mom van “functiedifferentiatie” (hoe verzin je het) mag van haar iedereen voor de klas die z’n eigen schoenveters kan strikken. En als dan toch iedereen zich voortaan leraar mag noemen, is meteen het lerarentekort opgelost.
En volgens de inspectie is er niks mis met onderwijs door schoonmakers, conciërges of stagières.www.volkskrant.nl/binnenland/article414551.ece/Niveau_Frans_en_Duits_op_school_daalt
Nog zo’n mooie redenatie: de CvB’s overtreden al jaren de wet en nu haalt de staatssecretaris – nota bene zonder consultatie van de CvB’s! – het in haar botte harses ineens de wet te gaan naleven! Mafkees. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een wet? Kan de staatssecretaris het handeltje niet gewoon legaliseren, liefst met een AMvB, dus even buiten de Tweede Kamer om? Anders gaan die lullen zich er ook nog mee bemoeien. Heeft mevrouw überhaupt enig benul wat zo’n geintje kost! Namens alle managers in en om het onderwijs verzoeken wij de staatssecretaris subbiet haar bek te houwen en diep te bukken.
Hoogachtend, Margo Vliegenthart, oud staatsecretaris van de PvdA.
Wat een ophef
Leraren maken toch ook schoon, al jaren. Waarom mogen schoonmakers dan geen lesgeven ?
[]
[]