Misschien droom ik het alleen maar: al enkele malen krijg ik berichten dat scholen die het CGL al hadden ingevoerd stiekum op hun schreden terugkeren omdat het een chaos is, omdat de leerlingen en de bedrijven klagen, omdat de docenten ongemotiveerd worden, omdat het niet werkt.
Toch wil ik graag weten of ik echt droom of niet. Wie kan mij concrete en te controleren voorbeelden geven van deze terugtrekkende beweging. Zelf hoorde ik twee (niet gecheckte) voorbeelden:
Een buurjongen die de opleiding elektro volgt meldde me trots dat hij in een ‘experimentklas’ zit. “We krijgen daar lessen en toetsen. Onze klas is een stuk verder dan de gewone klas die alles zelfstandig moet uitzoeken.” Dit zou op de voormalige streekschool Gildevaart in Nieuwegein zijn.
Een collega vertelde me dat het ROC de Leigraaf in Brabant verregaande wijzigingen in het CGL heeft aangebracht. Ook daar worden er (naast zelfstandige opdrachten) weer lessen aangeboden voor o.a. theorie.
Ik hoor graag of ik droom of niet. Voorbeelden met naam en toenaam van school en opleiding zijn het meest welkom.
Er is één zekerheid
Je schrijft:
omdat het een chaos is, omdat de leerlingen en de bedrijven klagen, omdat de docenten ongemotiveerd worden, omdat het niet werkt
Dát Hinke, staat als een huis. Overal op alle plekken waar het anti leren is ingevoerd.
Verder is het “merk” CGL (of HNL) simpelweg kapot. Van nieuw spannend en Einstein is het verworden tot naakte Keizer en chaos. Daar kan geen marketingbureau meer tegenop.
Ook is de maatschappij sterk aan het veranderen. Je hoort vaker termen als “opvoeden” itt “het kind zich laten ontwikkelen”.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar denk dat we hebben gewonnen. Het gevecht is geleverd en de steven is gewend. Er zijn wellicht nog achterhoedegevechten, maar op de meeste plekken zullen pogingen in het werk worden gesteld om te ontkennen dat men ooit met CGL is bezig geweest.
Wat rest is de wederopbouw. Dat is moeilijk genoeg overigens. Maar wel werk dat ons docenten past als een ouwe jas.
Vijf mei, maar nog geen bevrijding
Weer een nieuwe datum ’45?
Ik ben bang dat je te optimistisch bent. Zojuist kreeg ik het bericht van onze manager dat ‘wij’ na de volgende zomervakantie op ProbleemGestuurdOnderwijs overstappen. Geloof maar niet dat dit verder in discussie komt, of zelfs dat we uren krijgen om dit voor onze doelgroep uit te werken. De tank dendert voorlopig (in het MBO in ieder geval) nog behoorlijk door. Daarnaast verdenk ik mijn manager (en vele anderen) ervan de discussie rondom CGL (en aanverwante) helemaal niet te volgen. Hij volgt gewoon de bevelen van hogerhand op. Hogerhand krijgt achteraf een bonus bovenop zijn ‘dubbele Balkenende’ salaris als dit soort ’targets’ weer gehaald zijn.
Ik herhaal mijn vraag: wie heeft controleerbare berichten over het zich terugtrekkende CGL in het MBO?
Helaas zijn zulke goede
Helaas zijn zulke goede berichten bij mij niet bekend. Integendeel, een manager van een opleiding waar het door de invoering van het CGO een complete chaos is geworden, zei: “Natuurlijk gaan we door. Dat moet toch van het bestuur. Maar we gebruiken het woord CGO zo weinig mogelijk en het begrip HNL helemaal niet meer. Dat heeft een slechte naam gekregen, maar de gedachte erachter klopt”!
Overigens, Hinke, gaan jullie beginnen met PGO? En wat gebeurt er dan met het CGO? Of moet dat allemaal geintegreerd worden?
CGO, nog maar een mythe?
Misschien is het wel aardig om te weten welke ROC-opleiding op dit moment nog een volwaardige CGO-opleiding heeft? Dus geen navraag doen bij het College van Bestuur. Elk lid hiervan zal kraaien dat het CGO honderd procent is ingevoerd. Nee, vraag het stilletjes aan de docenten en men zal moeten concluderen dat bij veel opleidingen het CGO alleen nog in de ROC-folder bestaat. Trouwens, de laatste tijd nog vacatures gezien waar een onderwijsinstituut het CGO aanprijst als een pre? Ik niet, maar misschien mis ik hier en daar een competentie…