Te hoge werkdruk in middelbaar onderwijs nekt kwaliteit

Vanaf vandaag op homepage van www.beroepseer.nl video-interview met Kees Booij, rector van het Veurs Lyceum te Leidschendam, over de hoge werkdruk in het middelbaar onderwijs. Korte samenvatting: Goede resultaten kunnen pas geboekt worden wanneer docenten meer tijd krijgen om aandacht aan individuele leerlingen te geven. Dat dit baat, leert Finland: waar de klassen kleiner zijn, het aantal uren van docenten minder en de resultaten daardoor significant beter. De 1,1 miljard Plasterk-gelden zijn bij lange na niet voldoende. Om alleen nog maar op het Europees gemiddelde te komen zou Nederland structureel 5 miljard extra per jaar moeten investeren in onderwijs. Breek dus het regeerakkoord open en ga werkelijk investeren in het onderwijs.

Thijs Jansen
Stichting Beroepseer

11 Reacties

  1. Een modieus misverstand
    Een modieus misverstand om te veronderstellen dat de leerresultaten verbeteren als de klassen kleiner zijn. Nog nooit aangetoond. Wat wel prettig is aan kleinere klassen, is dat de docent minder nakijkwerk heeft. Dat is een wezenlijk en belangrijk voordeel. Voor de orde in de klas, kan eerder een kleinere klas lastig zijn. Bij een groepsomvang van zo’n 30 leerlingen zal een docent altijd eerder zijn instinct om de groep de beteugelen laten spreken, terwijl bij een kleinere groepsomvang de docent geneigd kan zijn om de teugels teveel te laten vieren, zodat er onrust ontstaat.

    • Een onbegrijpelijk onverstand
      Dat kleinere klassen niet zouden bijdragen aan het werkplezier van een docent en van de leerlingen in de klas!!! Je kunt zo de (PvdA-) politiek in Snaporaz.

      • Dat zegt Snaporaz niet
        Snaporaz zegt dat

      • leerresultaten niet verbeteren door kleinere klassen.
      • dat kleinere klassen wel plezieriger kunnen zijn voor lln en docenten (nakijkwerk)
      • dat voor ordeproblemen grotere klassen wellicht toch hanteerbaarder zijn (en beargumenteert dat)

        Daarin lees ik nergens waar jij hem van “beticht”

        Misverstand?

        Overigens heb ik op dit moment maximaal werkplezier met klassen van 60-80 gemotiveerde studenten die ik ellenlange hoorcolleges mag geven. Ik heb zelden meer plezier in n werk gehad dan bij deze groepen.
        Wat mij betreft is er dan ook geen correlatie tussen kleinere klassen en meer werkplezier.

        Belangrijk hierbij is ook dat je bij grotere groepen als vanzelfsprekend meer uitgaat avn je vak, van de stof die je behandelt dan van de leerling. Dát lijkt me in ieder geval niet in tegenspraak met de BON uitgangspunten.

        Let op (anders stuur je me ook naar de PvdA): ik beweer niet dat we de huidige klassen in de huidige situatie net zo goed 3x zo groot kunnen maken. Meer leerlingen in een klas, betekent dat je college wat anders opgebouwd moet zijn, dat je goede presentatiemogelijkheden hebt, dat je voldoende tijd krijgt om na te kijken en voor te bereiden en dat de leerlingen in staat zijn zich te gedragen. Maar dat beweerde Snaporaz ook niet natuurlijk.

      • Klopt
        Niet zorgvuldig gelezen; het verwijt aan Snaporaz is niet terecht.
        De term ‘niet aangetoond’ werkte als een rode lap op een stier. Bij kerncentrale’s en staalfabrieken kan ook nooit een oorzakelijk verband worden aangetoond. Toch is het verstandig om met een oorzakelijk verband rekening te houden.

  2. Het zegt dat….
    ….ik een paswoord nodig heb om op de website te komen….?

  3. Finland: waar de klassen kleiner zijn….
    Finland: waar de klassen kleiner zijn, het aantal uren van docenten minder en de resultaten daardoor significant beter. Niet waar natuurlijk.

    Zie het Finlandse model

    • @Hendrikush
      Begrijp ik je nu goed dat je vindt dat helemaal niet empirisch aangetoond hoeft te worden dat klassenverkleining tot betere resultaten leidt, om die klassenverkleining toch in de praktijk te brengen? Als experiment? Als Sovjet meerjarenplan? Net als HNL, een mislukt experiment, waar vele docenten als gansjes achteraan liepen en waar sommige docenten nog steeds in geloven?

      • @Snaporaz
        Wat me bij alle onderwijsvernieuwlingen stoort is het negeren van de docent. In het basisonderwijs wordt WSNS erdoor gedrukt omdat het zo goed is voor kinderen met een handicap; en terloops wordt van de docent verwacht dat hij dat met wat bijscholing wel even doet. In het VO wordt basisvorming, tweede fase, vakvernieuwling, competentiegedoe ingevoerd en de docent ziet maar dat hij het klaarspeelt. Die vernieuwlingen gaan ten koste van docenten: demotivatie, burn-out, afkeuring, leegloop.
        Daarom ben ik aan de andere kant van de boot gaan hangen. Ik vind dat het belang van de docent een grotere plaats in het onderwijs moet krijgen. Klassegrootte in het VO; de menselijke maat; is een aspect dat in het belang van de docent is en daarmee, indirect, in het belang van de leerlingen. Zoals in de economie het milieu langzamerhand een kostprijs krijgt moet in het onderwijs het belang van de docent een plaats krijgen.

        • Docentneutraal onderwijs
          Wat communicatiedeskundigen moeten hier toch wel een aardige aktie voor kunnen bedenken. Nu docentneutrale onderwijsvernieuwling: onderwijsvernieuwling waarbij we slechts een beperkt aantal docenten afdraaien, maar waarbij je voor elke afgedraaide docent toch op zijn minst één docent bijplant.

          Je kunt daar hele systemen voor bedenken met certificaten. Die zijn dan weer verhandelbaar. Internationaal als het een beetje wil.

          Zeg het APS heeft vergunning om jaarlijks 150 docenten door te draaien, op voorwaarde dat ze er 300 aanplanten. In een matig jaar draaien ze er misschien maar 200 doorheen. Ze kunnen dan de rechten van de overige 100 doorverkopen aan het Freudenthal Instituut of zo.

          Misschien wil Koenders wel meebetalen als het APS bereid is die aanplant van nieuwe docenten in Somalie te doen. En defentie heeft belang bij aanplant in Uruzgan. Daar tellen ze trouwens dubbel: opbouw en vrede stichten. Allerlei bedrijven spelen er dan op in. Koop nu een flatscreen TV toestel en Philips geeft twee docenten doordraai certificaten aan een land naar uw keuze.

          Ik zie het helemaal voor me

        • Correctie,
          WSNS is doorgedrukt omdat het speciaal onderwijs te duur was/is.
          Geld is belangrijker dan ’n kind.

Reacties zijn gesloten.