Eerst de opkomst van goedkope doch bekwame (?) hoe dan ook niet bevoegde krachten in het VO maar eens proberen te keren. We zijn er wel laat mee: Martin Sommer berichtte ons al in de Volkskrant van 22-12-2005 over onze opvolgers: jonge mensen met een achtergrond VMBO kader, dus een niveau onder de oude MAVO die met enthousiasme aan diverse ROC’s worden opgeleid tot onderwijsassistent: citaat: “… de onderwijsassistenten. Ook zij krijgen niet te horen dat ze eigenlijk de inhoud missen om straks voor de klas te staan. Veel sympathie voor de studenten, die vorm krijgt in een tekort aan degelijk onderwijs. ‘We hebben toch ons vmbo-diploma’, zegt een meisje bij wijze van kwaliteitsgarantie. Tugce, Najim en Ingrid willen na deze opleiding graag door op de hbo-lerarenopleiding. Ze kunnen straks zo beginnen, vakinhoud wordt niet getoetst. En zelfs met alleen deze onderwijsassistentenopleiding zullen ze vermoedelijk over een jaar of wat een hele klas onder hun hoede hebben. Vorige week stond in de krant dat de onderwijsbond AOb het lerarentekort over vijf jaar inschat op 12.500.
Op de vraag welk resultaat Tugce verwacht als zij straks daadwerkelijk onderwijs moet gaan geven, zegt ze lachend: ‘Die gaan allemaal zakken.’ Het is erger. Ze gaan allemaal slagen.”
En dat is weer te danken aan de samenwerking ministerie en CEVO. De cirkel is rond.
Ik ken heel wat scholen waar een les zonder docent toch als les ’telt’: jij maakt een lespakket, de assistent ‘verzorgt’de les. Als we nu eens stopten met lespakketten te leveren?
Reacties zijn gesloten.
Grond voor ontslag
Het stoppen met lespakketten leveren is grond voor ontslag, zou ik dus niet doen. Individueel een stijd voeren tegen het management is zinloos: zij hebben de macht en ontslaan je als je kritiek hebt (al een aantal keer voorbijgekomen op deze site). De geschiedenis (vakbonden!) leert ons dat je je moet organiseren om gezamenlijk de strijd aan te gaan. De ‘oude’ organisaties hiervoor (vakbonden!) zijn overgenomen door de managers. BON is bezig dit gat gedeeltelijk te vullen. Niet alleen door leraren te organiseren, maar vooral ook ouders en leerlingen.
ouders betrekken!
Goed te lezen dat BON vooral ook ouders en leerlingen wil organiseren.
Het forum biedt inderdaad plaats voor reacties en ervaringen van hen, maar toch voel ik me als ouder hier een tamelijk vreemde eend in de bijt.
Is er buiten Seger nog een andere ouder hier een actief?
Zeker ouders moeten niet gemist worden. Zij vertegenwoordigen deels de onderwijsconsument. En zij staan steviger achter BON dan men hier denkt.
Geen officieel BON standpunt of wel…
Wat ik hierboven schreef is natuurlijk mijn eigen mening. Maar op de openingspagina van deze site staat wel (van de hand van Mark Peletier):
“Op deze site wil BON ouders, leerlingen, docenten, bedrijven, academici en andere geïnteresseerden samenbrengen om ideeën en inzichten uit te wisselen.”
Ook de uitlatingen van Ad Verbrugge, onze voorzitter, geven voor mij duidelijk aan dat ouders en leerlingen zeker even belangrijke doelgroepen van BON zijn als leraren.
Op deze site zijn inderdaad lijkt het voornamelijk docenten actief en dat is jammer. Maar we weten natuurlijk niet wie er allemaal alleen lezen en niet schrijven op dit forum. Bovendien is dit forum slechts een klein deel van wat BON doet.
ouders ook inderdaad
Mark,
Je hebt gelijk. Ouders moeten zich zeker ook welkom voelen bij BON. Zoals de openingstekst inderdaad aangeeft is BON er voor “ouders, leerlingen, docenten, bedrijven, academici en andere geïnteresseerden”. Ik nodig ouders uit om zich op de site als ouder kenbaar te maken en hun mening, opmerkingen en eventuele vragen te ventileren.
Ouderbelangen
Het is voor ouders zeer belangrijk om zich te laten horen. De belangen van ouders en leraren lopen grotendeels parallel maar niet helemaal. Ouders willen dat er iets te kiezen valt en voor hen is het van belang dat beter onderwijs verwezenlijkt kan worden doordat de overheid het eenvoudig maakt om gesubsidieerd onderwijs buiten de bestaande onderwijsorganisaties om te organiseren. Waarom zou je als ouder niet een klasje mogen starten met leraren die voor hun werk betaald worden nadat de leerlingen met succes staatsexamen hebben gedaan? Geef alle leerlingen een rugzakje of leerrechten zodat ze ook kunnen kiezen voor afstandsonderwijs of een particuliere school. Dit zijn in principe vooral voor ouders aantrekkelijke wegen om voor goed onderwijs voor hun kinderen te zorgen. Voor leraren bieden hervormingen binnen de bestaande organisaties meer zekerheid en vooruitzicht op meer invloed.