In het AO van 6 november 2008 probeerde Jan de Vries (CDA) naast de leerboeken ook de laptop de status om niet toe te kennen. De staatssecretaris deed toen de toezegging dit te onderzoeken.
Ik kom wel met een brief over de tussencategorie van schoolkosten die niet bij de vrijwillige bijdrage horen of in de lumpsum zitten. Daarbij zal ik ingaan op de laptops, want die vraag intrigeert mij. Bij de voorbereiding van dit debat heb ik ook gezegd dat nog niet scherp genoeg is hoe het zit.
Ik weet wel hoe het hoort, maar ik wil bekijken hoe wij ermee omgaan als er straks een opwaartse lijn is van de laptop en een neerwaartse lijn van de boeken.
In de brief van 4 december 2008 (met bijlage) het antwoord:
Op uw verzoek ga ik nader in op het verschijnsel laptop. Ik heb het onderstaande standpunt recent besproken met de VO-raad die zich hierin kan vinden.
In de Memorie van Toelichting behorende bij het wetsvoorstel «gratis schoolboeken» wordt aangegeven dat een laptop niet valt onder de definitie van lesmateriaal. De laptop is immers een informatiedrager. Consequentie van deze definiëring is dat ouders zelf kunnen besluiten om een laptop aan te schaffen als zij dat wenselijk vinden. In de huidige situatie kan het bezit van een laptop door scholen niet van ouders worden geëist en andersom kunnen ouders dit niet van scholen eisen.
Vreemd. Altijd gedacht dat een boek een analoge drager van informatie is. Maar Jan de Vries (CDA) zal daar geen punt van maken.
Over de status van de aanbestedingen het volgende…
In een brief gericht aan de Stichting Katholiek Voorgezet Onderwijs, Breda van 16 maart 2009 [Parlando 2009D12840]:
Over het verloop van de aanbestedingen kan ik u zeggen dat de verwachting is dat zo’n 117 scholen voor het schooljaar 2009-2010 een aanbesteding voor lesmateriaal succesvol hebben afgerond. Het betreft zowel interne als externe boekenfondsen.
Een veel groter aantal scholen is nu reeds gestart met de voorbereiding voor een aanbesteding voor schooljaar 2010-2011. Een aantal hebben zelfs al gepubliceerd. Ten aanzien van het nu zichtbare resultaat van de aanbestedingen kan worden gesteld dat scholen over het algemeen tevreden zijn.
Wel moet worden aangemerkt dat de contractuele voorwaarden, dit geldt eveneens in het door u aangereikte voorbeeld, dusdanig verschillen van de vorige contracten dat vergelijkingen niet altijd even eenvoudig te maken zijn.
We hebben het al eerder meegemaakt dat een staatssecretaris problemen had met het tellen van scholen. Maar als dit aantal klopt betekent dat dat komend schooljaar bij 82% van de 645 VO-scholen de Europese aanbesteding niet rond is.
Naschrift:
In de jongste brief aan de Kamer over Voortgang invoering gratis schoolboeken (26 maart 2009) wordt bovenstaande informatie opnieuw bevestigd. Wel lijken ineens ruim 100.000 VO-leerlingen meer aanwezig te zijn als de kerncijfers OCW aangeven!
2. Voortgang Europees aanbesteden van lesmateriaal
…Voor 117 scholen is inmiddels een aanbestedingsprocedure doorlopen gericht op een contract vanaf het schooljaar 2009-2010. Het gaat om 28 aanbestedingsprocedures en om zo’n 20% van het totaal aantal scholen. Deze scholen vertegenwoordigen een marktaandeel van ruim 211.000 leerlingen, ruim een vijfde deel van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Inmiddels zijn de eerste aanbestedingsprocedures gericht op een contract vanaf schooljaar 2010-2011 gestart. Op grond van de contacten met scholen en hun inkoopadviseurs heeft de Taskforce Gratis Schoolboeken de verwachting dat nog voor de zomervakantie een fors aantal scholen dit voorbeeld zal volgen.
Niet vermeld wordt wanneer de 844.000 leerlingen opnieuw een eenmalige uitkering van 316 euro kunnen verwachten.