Schoolkrant

Een schoolkrant is er in de regel voor de mededelingen richting ouders. Bij ons op school hebben we een maandelijks activiteitenblad. En dat geeft een mooie gelegenheid om ouders tips te geven over schoolse zaken. Onderstaand stukje, van mijn hand, stond er deze keer in. In de hoop dat er nu eens geen DVD voor de kinderen thuis wordt aangeschaft, maar een BOEK!

Lezen.
Op onze school wordt veel tijd gestoken in het vak lezen. Zo hebben we de lesmethode Goed Gelezen om leesstrategieën aan te leren, staat er stillezen en boekpromotie op het lesrooster, doen we aan duo-lezen waarbij ouders helpen, wordt er veel aan taal en spelling gedaan en bestaat veel extra werk ook uit lezen. Dat moet ook wel, want uit onderzoek in Nederland is gebleken dat het leesniveau (tempo en begrip) sterk is gedaald. En eerlijk gezegd, daar heb ik geen onderzoek voor nodig. Toen ik in 1979 naar de Christelijke Basisschool (naam school) kwam lesgeven in de eerste klas, was het heel normaal dat kinderen aan het eind van dat cursusjaar uitkwamen op AVI 4, 5 of 6. Sterker nog, jaarlijks waren er wel een paar kinderen bij die AVI 9 haalden. En nu? De inspectie hanteert de volgende eindtermen: elk kind moet minimaal AVI 2 hebben gehaald aan het eind van Groep 3. Voor Groep 4 is de minimumeis AVI 5. Voor Groep 5 ligt dat anders. Daar wordt een streefdoel van AVI 9 aangehouden. Aan het eind van de Basisschool moet ieder kind AVI 9 gehaald hebben. Het mag toch vreemd heten dat dit verschijnsel zich voordoet, daar de lesmethode (met name Veilig Leren Lezen) enorm is verbeterd, vergeleken met die ik destijds gebruikte. Want alle leesvoorwaarden en strategieën komen aan bod, het aantal leermiddelen is enorm toegenomen en er staat precies beschreven hoe de lessen verlopen (zodat ook invallers exact lesgeven zoals het de bedoeling is). U begrijpt dat we er op school alles aan doen om deze minimumdoelen te halen en liefst meer. Maar ook thuis kunt u uw kind helpen. Bijvoorbeeld door pas met voorlezen voor het slapen gaan te stoppen als uw kind het zelf niet meer leuk vindt. Dat mag dus best doorgaan t/m Groep 8! Verder kan een boek een mooi en waardevol cadeau zijn op verjaardagen en andere gelegenheden. En uiteraard is de bibliotheek een onuitputtelijke bron op leesgebied. Sta toe dat het kind nog even stilleest in bed voordat het slapen gaat. Een mooi boek nogmaals lezen doet een kind ook graag. Een stukje laten voorlezen uit de kinderbijbel is ook prima. U kunt uw ouderwordende kind ook de krant leren lezen (niet overhoren, maar een onderwerp bespreken bijv.). Maar het belangrijkste is toch wel dat er belangstelling van u is voor lezen van uw kind. U kunt dat laten merken door over de boeken te praten, die uw kind leest of gelezen heeft. Natuurlijk; uw kind leest ook als het naar de TV kijkt, computert of een spelletje doet. Maar of deze lawaaiierige en snelle media een goede leeshouding stimuleren blijft de vraag. Al met al: een kind dat goed leest heeft het op alle vakgebieden op school gemakkelijker dan een zwakke lezer. En hoe beter een kind leest, hoe leuker het lezen gaat vinden. Vandaar dat we er op school zo veel aan doen. Doet u mee?
Veel succes daarbij gewenst! JanW.

AVI = Analyse Van Individualiseringsnormen. Een kind haalt een bepaald AVI-niveau door een testkaart binnen een gestelde tijd en binnen een aantal toegestane leesfouten hardop voor te lezen.

4 Reacties

  1. Schoolkrant / Lezen
    Goed stuk!! Misschien nog een aanvulling.
    “Ouders: lees zelf veel! Laat Uw kinderen zien dat U lezen fijn vindt!
    Geef het goede voorbeeld !

  2. Mag geen naam hebben?
    Even een heel persoonlijke opmerking, waarvan ik me bewust ben dat zij beslist niet gegeneraliseerd mag worden. Ik ben als kind altijd een heel exact en wetenschappelijk gerichte lezer geweest. Ik las veel over anatomie, fysiologie, ruimtevaart, wiskunde. Ik kan uitstekend lezen en schrijven en mijn ouders waren ware liefhebbers van de internationale literatuur, maar deze literatuur is nooit aan mij besteed geweest. Ik heb nooit de minste belangstelling gekoesterd voor onze grote Nederlandse literatoren, en kan onder de internationale schrijvers maar één enkele naam noemen die mij echt diep in het hart geraakt heeft: Louis Ferdinand Céline. Ik heb het onderwijs in de literatuur als een zinloze terreur ervaren. Het moet mij van het hart dat ik nog steeds in een goed wiskundeboek op elke pagina meer mooie, interessante en uitdagende gedachten aantref dan in een compleet gemiddeld werk van de Nederlandse literatuur. Hoe elitair dit standpunt ook zijn moge, neig ik er dan ook toe het belang van kennis van literatuur sterk te relativeren.

    • Celine
      Maar Bram, als Celine jou, net zoals mij overigens, destijds zo geraakt heeft, probeer dan ook eens Slauerhoff, van Oudshoorn, Baudelaire, Reve , W.F.Hermans, te Gussinklo; en dan vergeet ik nog Claude Simons “L’Acacia”. en ” La Route des Flandres”. En ongetwijfeld vergeet ik er een heleboel.
      Tussen haakjes, op sommige scholen zijn met de komst van de computer ALLE boeken opgeruimd.

    • Relativeren
      Relativeren is prima, maar het problemen is niet WAT er gelezen wordt, maar dat er gewoonweg NIET GELEZEN wordt! Men plant de kinderen liever achter een DVDtje in plaats van achter een boek. Geen omkijken naar immers, lekker makkelijk!

Reacties zijn gesloten.