NOS Teletekst wo 12 sep
***************************************
Rinnooy Kan:lerarensalaris omhoog
***************************************
` Om het lerarentekort terug te dringen
moet het salaris van leraren omhoog.Dat
is de belangrijkste aanbeveling die de
commissie geleid door SER-voorzitter
Rinnooy Kan vandaag doet.
Volgens de commissie stevent Nederland
af op een dramatisch tekort aan goede
leraren,wat een bedreiging inhoudt van
de kenniseconomie.De tekorten doen zich
voor in alle sectoren,maar vooral in
het beroeps- en volwassenenonderwijs.
Rinnooy Kan vindt dat de verschillen in
beloning met andere hoogopgeleiden
kleiner moeten worden.Ook zou het
salaris moeten worden verhoogd van
leraren in achterstandswijken.
***************************************
Haarlemmerolie
“Een deel van de oplossing van het lerarentekort kan dus liggen in het vergroten ervan”
Marleen Barth
voorzitter CNV Onderwijs
Bijbehorende documenten
Zie op de OCW-website de drie bijbehorende documenten, plus een filmpje van een minuut of twee waarin de belangrijkste punten uit de analyse en aanbevelingen in niet mis te verstane bewoordingen de revue passeren.
www.minocw.nl/actueel/nieuws/35420/Advies-Commissie-Leraren.html
Mijn eerste indruk is: goed werk. Er liggen vast nog tal van voetangels en klemmen op de weg naar een betere positie van de betere leraren, en zij vinden vast tegenstrevers op hun weg (waaronder protagonisten van het maaiveld en schoolbesturen) maar de strekking van het rapport is dat de kwaliteit van het onderwijs alleen beter kan door in te zetten op de kwaliteit en beloning van leraren. Dat zeer duidelijke geluid vind ik een verademing.
Plasterk: dit advies gaan we uitvoeren!
Hoe hoger een leraar geschoold is, hoe beter hij betaald moet worden. Dat adviseert de Tijdelijke Commissie Leraren, onder leiding van SER- voorzitter Alexander Rinnooy Kan.
Hij vindt het buitengewoon treurig hoe weinig er tot nu toe aan het lerarentekort is gedaan. Volgens Rinnooy Kan zijn de oplossingen vaak gezocht op het niveau van de scholen. Die kregen instrumenten aangereikt voor hun personeelsbeleid, maar hij noemt het onthutsend hoe weinig de scholen daarmee hebben gedaan. Daarom mikt Rinnooy Kans eigen commissie niet op scholen, maar op leraren zelf. Die moeten allereerst beter betaald worden naarmate ze hoger geschoold zijn. „Zo stimuleer je dat leraren zich blijven ontwikkelen.”
Maar niet alleen het loon, ook het aanzien van het beroep moet omhoog. Dat wil de commissie bevorderen door een lerarenregister in te stellen; daarin wordt bijgehouden wat elke leraar doet aan bijscholing. Is dat te weinig, dan wordt hij geschrapt uit het register.
„Alleen als iedereen leraren associeert met goed betaalde, gedreven professionals kunnen we het lerarentekort oplossen”, meent hij. Maar zonder extra geld lukt dat niet. Voor de plannen van de commissie is 1,1 miljard euro nodig.
Scholen hebben ONTHUTSEND WEINIG met personeelsbeleid gedaan.
Wat een verademing om dat nu te horen.
Nieuwswaarde & dank aan het bestuur
Na de laatste les heb ik, op de fiets, snel een draagbaar radiootje in mijn oor geplugd in de hoop iets te vernemen over het advies van Rinnooy Kan. Niets. De discussie over mein kampf overschreeuwt al het goede nieuws over het onderwijs.
Het rapport zelf is een feest en ik heb nog steeds vertrouwen in de minister: als hij zegt dat hij het wil uitvoeren, dan geloof ik hem. Ik ben vol goede moed.
Dat de scholen onthutsend weinig hebben gedaan is een uitspraak die, volgens mij, niet zonder gevolgen kan blijven: de schoolbesturen hebben ondermaats gepresteerd. Kan er geen ‘motie van wantrouwen’ tegen deze besturen worden uitgebracht? -Vooral als je leest dat ze blijven volharden in hun dwaze koers (de wetenschappelijke onderbouwing van het nieuwe onderwijs?).
Ook het gejuich van de bonden (zie volkskrant) begrijp ik volstrekt niet. Dit rapport laat zien dat ook de bonden het hebben laten afweten (zij hadden deze loonsverbetering moeten afdwingen, dat is hun werk).
Hoe dan ook, ere wie ere toekomt (en dat is de reden waarom ik schrijf): bestuur van bon, dit is te danken aan jullie. Wij leraren hebben het helaas niet zelf gekund: dank voor jullie werk.
Me2
Hier
[quote]
Hoe dan ook, ere wie ere toekomt (en dat is de reden waarom ik schrijf): bestuur van bon, dit is te danken aan jullie. Wij leraren hebben het helaas niet zelf gekund: dank voor jullie werk.
[/quote]
ben ik het van harte mee eens!
laten we hier de langste draad van maken
Dank bestuur!
Heel veel dank!
Heel veel dank!
hulde
Alle lof voor het bestuur van BON! Dank!
BON bestuur
Dank voor al het goede werk.
Goed idee.
En nu ’t probleem aanpakken.
advies Rinnooy-Kan
Voor het eerst sinds jaren een duidelijke, ware analyse van het lerarentekort. De concrete oplossingen zijn alleszins reeel : centrale positie van de leraar, promotie (en salaris) gebaseerd op mate van opleiding en niet op vage, subjectieve criteria.
De eerste minister sinds decennia die aanvoelt wat er speelt in onderwijsland! Hopelijk neemt hij de suggesties van de commissie R-K over en komt er eindelijk een fatsoenlijk onderwijsbeleid.
Te vroeg wordt er weer gejuicht
Persoonlijk vind ik dat er te vroeg gejuicht wordt.
Zolang mijn salaris niet met minimaal 10 procent extra is verhoogd , mijn aantal te gegeven lessen per week is verminderd en mijn tijd om aan lesvoorbereiden en nakijken is verhoogd . Vind ik juichen veel te vroeg. Bovendien als ik kijk naar de onderhandelingen in het BVE en elders in de onderwijssector heb ik echt niet de indruk dat er ook maar iets in de nabije toekomst zal veranderen. De hogere salarissen zullen echt niet terecht komen bij de gewone lesboer. Wat te denken aan al die 45 plussers die nu genoodzaakt zijn om een zware opleiding te gaan volgen om iets meer te gaan verdienen.
Ik ben bang dat we blij gemaakt worden met een dooie mus. Dus juich ik pas wanneer ik datt concreet in mijn portemonnee merkt en wanneer mijn vrouw tegen mij zegt: ” Fijn Cor dat je weer op tijd thuis bent”.
Beste Cor1
Bij ons in Utrecht zijn ze het centrum aan het verbouwen. Het vrolijke vooruitzicht is dat ik, als 70 ben, kan genieten van de nieuwe schouwburg en van het prachtige multitheater. Kortom, voor mijn generatie zijn de bouwplannen alleen maar lastig: bouwputten op straat, enz.
Zo is het ook met de lerarensalarissen. Je hoeft geen wonderen te verwachten. De tijd van de voorhossers zal zo een twee drie niet terugkeren. Er zal, in de praktijk, wel een heleboel geld vermost worden door de instanties die het nieuwe stelsel moeten invoeren. Opleidingsbureaus zijn waarschijnlijk nu al aan het brainstormen hoe hun deel van het opleidingsfonds kunnen binnenhalen (verhoog uw salaris: verkorte master!), en sluit de schoolbesturen niet uit: die willen natuurlijk ook een deel van het geld opstrijken met hun nieuwe opleiding tot ‘master in het vernieuwingsdoceren’. Bovendien zal de uitvoering van het nieuwe loongebouw voor een deel wel inhun handen terechtkomen. Problemen te over.
We zijn niet naief. -Ik juich dan ook niet omdat ik denk dat Plasterk alles recht kan buigen: dat zal jaren duren (als het al lukt). Ik juich omdat we eindelijk een soort officieel ‘gelijk’ gekregen hebben. Noem dit advies het ‘gelijk van bon’. De docent wordt eindelijk weer erkend. Is dat niet belangrijk?
Daar zit het vraagteken.
Daar zit het vraagteken. Want wie gaat vb. bepalen of een docent ‘voldoende functioneert’ voor een periodieke verhoging ? Salaris gekoppeld aan opleiding is een goede start, voor een HBOer betekent dit begin LB, eind LC (in 12 periodieken is het plan…of hoe zit dit ??), voor een WOer begin LB, eind LD. Transparant, zonder de fuwa-onzin van ‘nieuwe functies’, die vooral gericht zijn op zoveel mogelijk ‘niet lesgeven’. Belangrijk is de doorstroming, duidelijke groei in salaris als een docent langer kwalitatief goed lesgeeft, het is wel van belang dat men landelijk eisen stelt aan het (ontwikkelings)niveau van de docent. Wel duidelijke en heldere (landelijke) afspraken over wel of niet toekennen van periodieken, verhogingen e.d.. Niet scholen zelf, krijg je wederom willekeur, conflicten en tweespalt.
De vraag is nu of dit zal gebeuren, het huidge voorstel van de commissie betekent een veel sterkere positie van de leraar. Echter er hangt een prijskaartje aan.
Te hoge verwachtingen gewekt?
Ik ben het helemaal met Cor1 eens. Als je al zo lang voor de klas staat (nu al bijna 30 jaar) dan is je wantrouwen al zo gegroeid, dat je geen enkele belofte meer gelooft. En als er iets verbetert, dan zal dat wel weer ergens anders terechtkomen, dan bij de arbeider op de werkvloer. Ik ben een optimist van aard, maar op mijn vakgebied een pessimist. Gaat m’n loon omhoog, dan zullen de belastingen wel weer mee stijgen, verlaagt men mijn werkdruk, dan zal men mij wel weer tot allerhande cursussen (in m’n vrije tijd “genoten”) dwingen, bijv. omdat het inclusief onderwijs in het BAO eraan komt. En dat terwijl het in de beginperiode van mijn carriëre zo heerlijk overzichtelijk was: geen combiklas, niet die hele papierwinkel, het geren van hordes TSO-kinderen door de school, niet al die onbezoldigde taken van BHV, ICT, IB, RT, vertrouwenspersonen, leescoordinator etc etc… Je kon je toen nog echt concentreren op je klas. Rust, reinheid en regelmaat en niet vijf gezichten voor één groep. Ik heb over zulke praktische problemen nog niets gehoord. En dan denkt men toch meer leerkrachten te werven door ze een grijpstuiver meer te bieden. Ik verwacht er weinig van…
M.b.t. het basisonderwijs heb ik een
duidelijke uitspraak gelezen. Dat onderwijzers met een academische opleiding aardig zouden kunnen gaan verdienen. Alleen, waar werken die in ’t BO? Voor de klas? Of worden managers bedoeld? Wie snapt hier iets van?
Academische onderwijzers
Toch zijn er ook in het basisonderwijs academici. Soms zijn dat mensen die eerst een academische opleiding hebben gedaan en vervolgens alsnog de (deeltijd)PABO hebben gedaan. Soms zijn dat mensen die met PABO zijn gaan werken en naast hun werk een academische opleiding (bv onderwijskunde) hebben gedaan. Tenslotte komt er binnen enkele jaren een academische PABO, omdat bleek dat veel VWO-ers best in het basisonderwijs willen werken, maar op een gewone PABO te weinig kunnen leren.
Bij mijn dochter (die nu onderwijskunde studeert) is een peiling gehouden. De helft van haar jaar zou graag naar zo’n academische PABO zijn gegaan, als die keuze er al was geweest. Ik neem aan dat zoiets ook bij pedagogiek het resultaat zou zijn. Hoezo lerarentekort? Maak de opleidingen van leraren van alle niveaus weer uitdagend.
Heer, bewaar me.
Academische PABO??? Academische Pedagogiek??? ‘1e graads salarisschalen in het BO?
Er is overigens helemaal geen lerarentekort als we alle onderwijskundigen en pedagogen weer voor de klas kunnen krijgen.
Staan die
academici ook voor de klas?
ja
dat is wel hun bedoeling!
De eerste die voor de klas komt,
wil ik graag met raad en daad bijstaan. Je kunt het namelijk niet leren op de Universiteit. Is te moeilijk.
Bijna goed
Inderdaad kun je het niet leren op (alleen) de universiteit. Dat geldt voor elke leraar. Je leert het in de praktijk. Na dat je tijdens je opleiding voldoende goed begeleide stages hebt gelopen.
En eerlijk gezegd twijfel ik ook wel aan het nut van een academische opleiding voor het basisonderwijs. Er is geen connectie tussen een specifieke academische opleiding en het beroep van basisschoolleerkracht.
En om pedagogen of onderwijskundigen voor de klas te zetten… tsja… liever niet. Ik ken er een paar en daarvan vraag ik me wel eens af of ze uberhaupt moeder hadden moeten worden.
Het beroep is juist daarom zo moeilijk omdat je over zo heel veel dingen zo heel veel moet weten en kunnen. Van rekenen tot geschiedenis en van omgaan met ouders tot aan omgaan met adhd-ertjes. Verder moet je organisatorisch beslist bovengemiddeld zijn en dan ook nog aardig en van voorbeeldig gedrag. Dat het niveau van veel vooral nieuwe basisschoolleerkrachten te laag is, verhelp je niet met een academische opleiding.
In den beginne was er
de autoritaire onderwijzer (mijn beide opa’s waren Hoofd der School in ’n Godvrezende kleine gemeente) en alles kwam goed. Wat fout ging verdween naar achteren in de klas en eindigde soms als later bewierookt kunstenaar, of verzoop ’t dagloon in het kroegje, of zelf in ’t drassige veen.
Nu verzuipt de juf in de grote wereld zonder grenzen. En iedereen begint te roepen dat het haar schuld is. Geen status meer, gezag noch respect. En lopen weg. Maar dat kan meestal niet, hypotheek en zo.
Maar in de kern is er weinig veranderd. Ik zie ze dagelijks. Bezig met hun kinderen. Basisschoolleerkrachten, die 150% in hun werk steken. En ook (vloeken in de kerk) midden/hogere managers, die zich rot werken. Voor kinderen.
Maar ze verzuipen. Grijze en zwarte scholen eerst. Nederland heeft helaas geen idee van dit sluipende proces. Vanmorgen las ik dat grote aantallen Poolse kinderen aan het binnenstromen zijn. Spreken 0% Nederlands, maar moeten binnen het basisonderwijs opgevangen worden.
Weinig meer, van “pruttelen en polderen”, prutsen en kolderen, wordt de toekomst. (Zucht: Weg met WSNS)
Mee eens,
met de kanttekening, dat e.e.a. niet geldt voor het basisonderwijs.
Geld is een , maar ook de CAO-BVE en management reorganisaties.
Een beter salaris voor beginnende leraren ( ik ben redelijk te vreden over mijn salaris ik zit in LC) maar het het gaat om een goede CAO-binnen de BVE. 1200 lesuren per jaar, alle gekheid op een stokje. De MBO-BVE-raad heeft last van ´´knettergekte´´ in de bol.
Plasterk neem dit advies over en stuur de mbo-raad naar een klooster om “”bij zinne te komen””” en dam ondertussen de macht van het college van bestuur en managementen in.
inspiron
CAO_BVE
Naast verhoging van salaris moet ook de werkdruk omlaag. Helaas denkt de MBO raad hier anders over.
Voorzitter van de MBO raad zegt dat er in het MBO vooral zij-instromers les geven. Deze mensen hebben geen HBO of WO opleiding en kunnen zonder een hoger opleiding niet in een hoger salarisschaal komen. Dit klinkt aardig echter ze zegt tegelijkertijd hiermee dat er in het MBO geen hoogopgeleiden zijn cq nodig zijn en dat huidige zij-instromers niet een HBO of WO opleiding aankunnen. In het MBO werken dus alleen maar ‘laag’ opgeleiden. Je zult maar in het MBO werken! Ben je helemaal een loser.
Daarnaast zegt de voorzitter van de MBO raad dat onderwijsgevenden best wel wat meer contacturen mogen geven. In plaats van 823 kunnen dit er best 1200 zijn. 1200 contacturen, dit is dus zonder voorbereiding/coordinatie.
Als de bonden hiermee akkoord gaan of ook maar iets boven de huidige 823 contacturen uitkomen hoop ik dat iedereen zijn lidmaatschap opzegt.
VAVO
Er zit ook nog zoiets als het VAVO in de BVE (zonder iets af te willen doen aan het MBO). Wat denkt die voorzitter dan voor de havisten/vwo-ers voor de klas te zetten?
Luie MBO-docenten
En Polleke, als die MBO docenten niet deelnemen aan de acties die de vakbonden nu op touw zetten, dan verdienen ze niet beter dan deze achterlijke CAO die er aan zit te komen. Helaas is mijn ervaring voor wat betreft de actiebereidheid van collega’s weinig positief. ‘Het zal mijn tijd wel duren’ of andere slappe smoesjes zijn aan de orde van de dag.
En hieruit blijkt weer, dat
En hieruit blijkt weer, dat de politiek in de vorm van de MBO-raad een monster heeft gebaard. Het bestuur zorgt op een slimme manier voor tweespalt: oudere docenten zijn murw gemaakt en zitten hun tijd uit, jongere docenten hebben een cursus gevolgd van dezelfde MBO-raad en kunnen nergens anders terecht. Zij zijn ook geen docent maar coach en weten nauwelijks wat hun rechten zijn. Zolang de macht van de besturen niet aan banden wordt gelegd, zullen zij verder gaan zichzelf te verrijken en de rol van de docent terug te dringen tot productiemedewerker.
salarisverhoging docenten
Om er voor te zorgen dat het geld ook daar terecht komt waar de grote inspanningen geleverd worden, zou ik willen pleiten voor een lesgebonden toeslag; d.w.z. een toeslag voor degenen die echt ‘met het krijtje voor het bord in de klas en voor de leerlingen’ staan (dus niet aan onderwijsassistenten of managers/coordinatoren). Iemand die 6 uur les geeft aan bijv. minimaal 15 leerlingen zou dan 6 maal die toeslag moeten krijgen en iemand die 20 uur les geeft 24 maal. Misschien dat dan de kwaliteit van coordinatoren/managers ook beter wordt. (P.S. Ik heb zelf geen enkel belang bij zo’n regeling.)
Prima idee
Hoewel ik de toeslagberekening voor 6 lessen en 20 lessen niet kan volgen zal dit er inderdaad voor zorgen dat de echte onderwijsarbeiders beter beloond worden voor hun inspanningen.
Lesgebonden toeslag
Sorry, Hendrikush. Foutje! 20 lessen betekent natuurlijk ook 20 maal die toeslag (en niet 24 maal).