Scholen potten miljoenen op:
(zie www.volkskrant enz.)
[Bericht in notendop- Begin citaat: Ruim de helft van de middelbare scholen heeft meer geld in reserve dan het ministerie van Onderwijs wenselijk vindt. De vmbo-, havo- en vwo-scholen hebben bij elkaar meer dan 1,3 miljard euro aan spaargeld en beleggingen, wijst onderzoek van de onderwijsbond AOb uit.
Het cijfer is van eind 2004.De scholen spaarden omdat ze bang waren gekort te worden. Veel van het geld was eigenlijk bedoeld om de werkdruk te verlagen en leraren meer salaris te kunnen geven.
De werkgevers in het onderwijs spreken van “een gezonde financiële situatie”. Ze zeggen dat de reserves snel zullen slinken als de scholen gaan investeren.-Einde Citaat.]
Slagter is niet onder de indruk. Ik zou wel eens willen weten van wie dat geld eigenlijk is, meneer Slagter?!
Waarom heb ik nu heel veel zin om iemand te wurgen? Ik ben ’n half jaar geleden woedend weggelopen omdat een paar eenvoudige wensen: meer loon, een vast lokaal en een schone school te veel gevraagd waren. -Maar de scholen bezitten miljoenen!! (Ik hoor nog zo de stem van mijn rector: we moeten de schaarste eerlijk verdelen: welke schaarste!?)
Geef docenten voor al dat geld OGENBLIKKELIJK kleinere klassen!!
Het spijt me: ik vind dit echt misdadig. Als dit marktwerking is, bezuinigen op je personeel (zodat congierges met de pest in hun lijf rondlopen op veel te grote scholen) en ondertussen je eigen salaris verhogen en lekker beleggen met publiek geld, dan begrijp ik wel waarom ‘marktwerking’ zo leuk is.
Webmaster, sta mij svp toe om 1 maal ‘rot op met je marktwerking!’ te zeggen?
Rijk en oppotten
De Avans-Hogeschool heeft een solvabiliteit van 45% terwijl het ministerie een richtlijn hanteert van 20%. In euro’s betekent dit dat Avans 39 miljoen meer eigen vermogen heeft dan nodig. Dit geld is onttrokken aan het onderwijs. Als beloning krijgt een onderdeel van Avans in Tilburg nu een gebouw terug wat feitelijk te klein is om activiteiten paralel te kunnen uitvoeren. Deze activiteiten moeten dus achter elkaar geplaatst worden. Geen punt want een moderne werkdag loopt tot 22:30 ‘s-avonds en de werkweek loopt ook op zaterdag door. 39 miljoen over en de gebouwen konden nog wat kleiner. Hebben we een bonus verdiend of niet.
Hogescholen
Hoe komt het dat het mij niets verbaast als zou blijken dat de Hogescholen nog meer in kas hebben dan de MBO’s en het VO? -En hoe komt het dat ik ook denk dat dat geld zo belegd is dat niet eens meer precies te achterhalen is hoe dat geld daar komt en van wie het is?
Dat IS al gebleken
Dat kwam zo’n jaar of wat geleden aan het licht (of was het al weer langer geleden). Exact dezelfde mededelingen. Gesprekken in Buitenhof. Toen iets met glas, plas en was.
Er was nog geen BON
100 Uren les opgepot
Bij Avans blijkt ook nog verlies geleden te worden op de commerciële activiteiten en wel 80000 euro per jaar. Stellen we nu dat het oppotten in 20 jaar heeft plaatsgevonden dan heeft dit oppotten het onderwijs 2 miljoen per jaar tekort gedaan. Als we dan ook nog rekening houden met de overdadige overhead kosten dan mag je stellen dat het onderwijs miljoenen per jaar is onthouden.
Bij 12000 studenten nu betekent dit dat de studenten ergens tussen de 50 en 100 uren klassikaal les per jaar, nodeloos, is onthouden.
Wir brauchen die Miljarden, wir zerreissen BON
[Bericht verwijderd. Off-topic :: Ralph]
Gewone criminaliteit is
Gewone criminaliteit is natuurlijk minder gevaarlijk dan waanzin. Gewone criminaliteit gaat om geld en aanzien. Natuurlijk zijn in de Irak-Iraanse oorlog die Saddam met Amerikaanse steun begonnen is vele doden gevallen maar nog altijd veel minder dan de 25.000.000 slachtoffers van de tweede werldoorlog.. Wat mij verontrust is dat als de grote onderwijsorganiaties failliet zouden gaan, bij voorbeeld door het ontstaan van succesvolle BON-scholen, deze bazen waarschijnlijk toch nog met een fikse bonus weg komen.
Naturtalent
Fantastisch! Ik moet hier vreselijk om lachen 17-09.
Vertel verder, meester.
willem smit
En wij maar allerlei werk
En wij maar allerlei werk doen waar we niet voor opgeleid en aangenomen zij want een fatsoenlijk schoonmaakcontract kan er niet vanaf. En toe, maar docenten doe er nog een schepje bovenop in het belang van de school en de leerlingen.
Wil de directeur nieuwe computers (die hij vervolgens onvoldoende deskundig bemenst) om goede sier te maken bij de eerst volgende open dag? Geen probleem daar is nog wel een subsidiepotje voor. Gewoon het vak technologie invoeren waar niemand op zit te wachten en het potje gaat open en je kunt van je reserves (= onze belasting centen) af blijven en een solide indruk maken bij de bovenmanagers. Die spreken die overbelaste werkvloer toch niet want die soppen mopperend verder, om zich zelf ten slotte zo de ziektewet in te zwiepen. Maar dat ligt gewoon aan hen niet aan de werkomstandigheden. Kijk maar naar de prachtige computerzaal…
Bah, wat cynisch daar houden onze meneer Sjoerd’s niet van. Waarom wordt deze vegetatier toch altijd zo misselijk van Slag(t)er(s)?
Oplichters en ladenlichters.
Een voordeel dat ik nu met de kerst in het vizier geen werk heb. Bespaard me de ergernis over het lorrig kerstgeschenk waar we verplicht blij verrast op moeten reageren.
Goedkope rommel waaruit blijkt dat voor ons kwaliteit niet nodig is. Brood met banketspijs, alleen goed om een kunstgebit mee vast te zetten. Liever een keer zelf kopen met amandelspijs bij (banket)bakkerij dan een tweede keer die rommel cadeau.
Ja, aan wat hij uitdeelt en aan wie herkent men de mens. Scrooge.
!
!
toch niets nieuws?
www.aob.nl/i.aspx?a=5924
Nee, maar het is als met een pak slaag,
t went nooit echt. Je moet iedere keer weer voor hechtingen naar de dokter. Lastig man, en zo.
Maar ’t is toch ook wel van een brutaliteit die zijn weerga niet kent: van de leraren eindeloos geduld vragen en een beroep doen op je gevoel -doen we toch een pasje extra? gaan we er met zijn allen extra tegenaan!- en onderwijl miljarden op de bank hebben staan en je eigen salaris verhogen!
Maar je moet het misschien zo bekijken: het is een hard bewijs voor het feit dat schoolbesturen niet genoeg geven om leerling en leraar. Letterlijk: ze hebben niet alles gegeven (nee, want een groot deel staat gewoon op de bank). Het toont aan dat in hun beleving leraar en leerling op het tweede plan staan. Al hun mooie woorden ten spijt. Je moet dit niet zien als een incident, maar je moet dit beschouwen als een doorslaggevend bewijs: besturen zitten er voor zichzelf, niet voor het onderwijs.
Dit is een mentaliteit die haaks staat op het gedachtengoed van de leraar: je wilt mensen helpen, je wilt ze iets leren, je bent begeesterd. Als je bankier had willen worden, had je maar in een andere sector moeten werken. Het gedrag van de bestuurders ondermijnt, moedwillig, de ‘geest’ van het lerarenkorps.
Sommige dingen moet je ernstiger nemen dan andere dingen, omdat ze zo duidelijk zijn: een schoolbestuur dat gemeenschapsgeld oppot (geld van de burgers) doet er iets oneigenlijks mee. Uiteindelijk blijkt je aard uit wat je doet, niet uit wat je zegt. Een schoobestuur dat zijn geld niet uitgeeft aan hardwerkende leraren, schone scholen en leerlingen die duidelijk en onmiddelijk hulp nodig hebben, is alleen te vergelijken met een ‘dierenliefhebber’ die zijn hond schopt.
Scholen rekenen beter dan leerlingen
Commentaar van Jos Kessels:
Weliswaar kunnen kinderen bijna niet meer rekenen, hun scholen des te beter. Die hebben bijna een miljard op de bank staan en nog eens een half miljard belegd.
Intussen worden de klassen steeds groter en daalt de kwaliteit van het onderwijs in hetzelfde tempo waarmee de bankrekening stijgt. Dat sparen is ooit begonnen om tegenvallers op te vangen, maar het enige dat tegenvalt is dat kinderen steeds minder weten.
Per bestuur?
Weet iemand misschien ook of de banksaldo’s per bestuur te achterhalen zijn? Ik heb hier en daar gezocht, maar kan niets vinden.
En jl: waar heb je dat commentaar van Jos Kessels weggeplukt? Is een leuke man, Jos Kessels. Was vroeger docent bij het Ivlos (hij leidde de filosofen op).
Jos Kessels
Uit het Eindhovens Dagblad, www.eindhovensdagblad.nl/columns/article883887.ece .
Zijn foto staat er ook.
Het einde van zijn verhaal had ik ook moeten toevoegen:
Misschien moet ik gewoon maar accepteren dat we steeds minder filosoferen. Dat zal er met die rijke scholen in de toekomst niet beter op worden.
Filosoferen over de spaarpotten
Ik filosofeer even met Jos Kessels mee.
Er is dus klaarblijkelijk straffeloos bezuinigd op onderwijs binnen de instellingen. Elk jaar een procentje eraf merkt niemand, zeker niet als we het, als scholen, allemaal tegelijk doen.
Waar willen ze dan mee vergelijken. Het spaarpotje kan voorlopig dus nog wel groeien. Wat gaan zij als bestuurders met al die spaarcenten doen? In ieder geval afvloeiingsregelingen van betalen van de lastige en kritische docenten zoals Diederen want daar worden ze zo moe van. Of toch gewoon nog maar een grotere auto of mooier kantoor of een leuke bonus. Of allebei tegelijk?
Best moeilijke keuzes als je in zo’n bestuur zit. Ik ben blij dat ik met mijn geweten niet voor deze dilemma’s sta.
Corgi
‘Lekker belangrijk
Die docenten die moeten ophoepelen laten ze gewoon kreperen. Dat was het beleid in dienst toch ook al?! Dus het zal wel het laatste worden. Zoals de leerlingen zeggen : ‘Lekker belangrijk”.
kijk hier eens!
Simon,
wellicht vindt u op deze link: www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=6224
onder aan het artikel wat u zoekt
Nu eens over de TEGENargumenten
Goed, gevoelsmatig ben ik het met de verontwaardiging wel eens.
Maar het tegenargument van onze Grote VO-roerganger dhr. Slagter was:
‘Scholen hebben gewoon een reserve nodig: voor tegenvallers en voor geplande grote uitgaven.’
Nu ben ik lid van een Vereniging van Eigenaren, en ook daar is het heel normaal om een reserve te hebben en te sparen voor groot onderhoud.
Ik vind dus het tegenargument helemaal zo gek nog niet. Wij zouden dus per school eens moeten bekijken wat een redelijke reserve is, en of ze niet enorm overdrijven.
Ik hoorde ook weer een goed argument tegen het oppotten, namelijk dat dit weer een uitvloeisel is van de lumpsum-financiering. Zonder die lumpsum-toestand zou zo’n hele reservering niet nodig zijn.
Aan de andere kant moet de overheid dan weer geld oppotten, en dan worden wij weer massaal boos op de overheid omdat die bankiertje speelt in plaats van het geld aan ons leraren te besteden.
Ik zou zeggen dat er heus wel een beetje gepot mag worden. Hoe veel is redelijk?
Normen voor oppotten
De overheid hanteert als richtlijn 20% solvabiliteit voor hogescholen. Dit betekent dat je als hogeschool 20% van het vermogen als eigen vermogen dient te hebben. Heb je 1 euro zelf dan kun je er 4 bijlenen. Dit is wat een VVE ook doet(andere norm). Ga je hier zelf 45% van maken dan ben je nodeloos aan het overdrijven. Dit overdrijven betaal je door onderwijs aan studenten te onthouden.
De tegenargumenten zijn kul
Middelbare scholen hebben helemaal niet zulke grote uitgaven waarvoor ze moeten plannen. Het schoolgebouw word betaald door de gemeente, niet door de school (een nieuw schoolgebouw heeft de gemeente Wageningen onlangs nog in de grote financiele problemen gebracht. Zie hier). Dat is dus niet vergelijkbaar met jouw vereniging van eigenaren.