REPLIEK ONDERWIJSKUNDE ???

Is onderwijskunde ook geïnteresseerd in Beter Onderwijs?
Kan onderwijskunde ook een bijdrage leveren op deze site?

19 Reacties

  1. Misschien een mooie taak voor Imelman
    oud-hoogleraar ondewijskunde en lid van het comité van aanbeveling! Het blijft tot dusver inderdaad akelig stil uit deze hoek.

        • morele steun van boven
          Weinig bijval? Maar datgene wat ik van Imelman en van der Werf heb gelezen was me wel uit het hart gegrepen. Professoren die hoog zitten of zaten maar de praktijk van de werkvloer feilloos wisten te analyseren. Het heeft mij in de periode dat BON nog niet bestond en de HNL-fundamentalisten me van alle kanten belaagden, veel morele steun gegeven. Mede dank zij hun geschriften kreeg ik weer het idee dat ik met mijn wijze van lesgeven niet op het verkeerde spoor zat.

    • Imelman onderwijskundige?
      Au, au. Ik hoop en vertrouw dat Imelman deze kwalificatie niet leest. De man is theoretisch pedagoog, of wijsgerig pedagoog, en ik kan elk geschreven woord van hem aanbevelen.
      Willem Smit

      • Deskundige op het gebied van de historische pedagogiek
        dus over onderwijs zal hij ongetwijfeld geïnformeerde opinies hebben. OVer het vakgebied van Imelman op de site van KNAW: “Philosophy and history of education; Theory and history of the new educational movement; Foundations of knowledge and education; Philosophy of general education and the curriculum; Phenomenological and ‘geisteswissenschaftliche’ theory of education; Personalism and existentialism in education.”

  2. Perpetuum mobile
    Als iemand een natuurkundige lastigvalt met een perpetuum mobile wordt er minzaam toegehoord en vervolgens gaat hij over tot de orde van de dag. Als hem gevraagd wordt naar de mogelijkheid van een perpetuum mobile volgt er een uitgebreid college.
    Los van alle emotionele ontboezemingen op deze site worden hierboven twee serieus bedoelde vragen gesteld.
    Wetenschap schrijdt voort door kritiek en dupliek, via these en antithese.
    Onderwijskunde dient de serieuze kritiek uit Forum hiernaast en uit de betrokken en bewogen bijdragen op deze site ter harte te nemen.
    Voor stilzwijgen geldt “Qui ne dit mot consent”.

  3. Ik meld me
    Ik ben een onderwijskundige, lid van BON en heb me voorgesteld aan (in ieder geval een deel) van het bestuur. Wij onderwijskundigen krijgen op dit forum, maar ook tijdens bijvoorbeeld de Algemene Ledenvergadering van BON behoorlijk wat voor de kiezen. Aan de éne kant vind ik dit jammer; aan de andere kant kan ik wel begrijpen hoe dat zo gekomen is. Wat ik echter steeds maar blijf herhalen: niet alle onderwijskundigen hebben dezelfde mening. Ik ga hier niet mijn hele levensverhaal op dit forum zetten, maar u kunt van mij aannemen dat het behoorlijke gevolgen heeft, wanneer je als onderwijskundige kritisch bent over bijvoorbeeld het competentiegericht onderwijs. Voorts moet u zich realiseren dat een eenvoudige drs. in de Toegepaste Onderwijskunde niet zomaar een olietanker van koers kan doen veranderen. Mijn ogen zijn dan ook gericht op mensen als Greetje van der Werf en Paul Kirschner die, gezeten op hun leerstoel, wellicht wat meer slagkracht hebben. Hulde aan de Universiteiten van Groningen (Greetje) en Utrecht (Paul) die deze mensen een leerstoel toekenden!

    • Olifant bij het aardewerk
      Ook ik heb me op dit forum denigrerend uitgelaten over onderwijskundigen. Ik hoop dat u van mij wilt aannemen dat ik deze generaliserende opmerkingen niet bedoeld heb te richten op die onderwijskundigen die, welke mening ze ook hebben, bereid zijn om een inhoudelijk debat aan te gaan.
      Uw inbreng drulkt me weer eens met de neus op de vervelende kanten van generieke stellingnames.

    • Wat fantastisch
      dat u zich meldt en bekent tot medestander. Ik kan me voorstellen dat het een hele lastige positie is, waar u in zit. Ongeveer de positie van docent die ziet dat ook een deel van de orzaak van de teruglopende kwaliteit van het onderwijs bij de docenten zelf zit, al kunnen ze daar door gebrekkige opleidingen vrij weinig aan doen.

    • Kunt u uitleggen?
      Beste Noud,
      Heb jij nu enig zicht hoe deze vermaledijde CGO ontwikkeling zo’n vaart heeft kunnen nemen. Hebben jullie (of wij?) nou zo zitten slapen. Enig idee wat er gebeurd is?

      • Onderwijskundigen en onwijskundigen
        Welkom op dit forum. Waarschijnlijk is de beroepseer van vakbekwame onderwijskundigen op dit forum vaak geschonden. In mijn dagelijkse praktijk heb ik bijzonder veel last gehad van dolgedraaide onderwijskundigen. Maar we weten ook dat er verstandige mensen tussen zitten, die zinvol werk doen. Ik hoop dat wij U de kracht kunnen geven die mensen te bundelen.

      • Beste Hinke,
        Om je vraag te beantwoorden: ja, daar kan ik je wel één en ander over vertellen. In een korte bijdrage aan dit forum gaat me dat echter niet lukken. Ik zou zeggen: kom eens bij me langs in Wageningen en tijdens een goede maaltijd of wandeling komen we een heel eind.

        Groeten, Noud.

    • Complimenten!
      Waarom zitten wij/ik toch zo te kankeren in de anonimiteit van onze elektronische beslotenheid?
      De mensen die onderwijs geven hebben een zwaar beroep; ik heb veel (aspirant-)collega’s te gronde zien gaan.
      Dat heeft mij steeds weer diep beroerd, en vaak woedend gemaakt. Waarom gebeurt dit? Ziet niemand wat hier aan de hand is? Is dit het waard? Mag onderwijs dit mensen aandoen?

      Een aantal jaren geleden heb ik op onze school meegewerkt aan het taakbelastingsbeleid.
      Na de analyse kwamen de normen. Met de normen werd gespeeld. De belasting van docenten is nu zwaarder dan voorheen.

      Over de schouder van een docent kijken drie personen mee.
      De manager (zo goedkoop mogelijk); de bureaucraat (voldoet zhij wel aan de normen) en de onderwijskundige (het moet anders/beter). En alle vier zijn ze blootgesteld aan de waan en willekeur van publiek en politiek.
      In dat complexe krachtenspel moet een docent zijn innerlijke motivatie; kindgericht en vakgericht; overeind zien te houden.
      En als dat niet lukt komt het gekanker; het is een signaal van onmacht dat serieus moet worden genomen.
      Onderwijskundigen zijn daarbij een makkelijk doelwit; ze zijn de stuurlui aan de wal die de hitte van de strijd niet ervaren.

      Onderwijskundigen hebben zich vooral gericht op de ontvangers van en structuren in het onderwijs. De gevers ervan zijn onderbelicht. Maar begrip proef ik wel bij van der Werf en Kirchner. En dat geeft hoopt.
      De kinderen van Nederland zijn de gelukkigsten ter wereld; nu de onderwijzers nog!

      Mijn complimenten voor Uw reaktie; kijk door het gekanker en gemor heen; we hebben als gemeenschappelijke binding -beter onderwijs-

    • U was hier
      Even gegoogled op “Noud Willemse”, en kwam hier terecht: Op 11 april organiseert Topos voor haar leden en geinteresseerden een debat met Hubert Coonen (de decaan van de faculteit Gedragswetenschappen aan de Universiteit Twente). Tijdens deze avond staat de volgende stelling centraal: “Onderwijsinnovatie in Nederland komt niet van de grond door het gebrek aan professionaliteit van de docenten en de onderwijskundigen die niet komen tot vernieuwende wetenschap”.
      Ben benieuwd hoe die avond verlopen is en wat men van de stelling vond. Is er een verslag van te vinden ?

      • Beste gp61
        Daar is zeker een verslag van gemaakt. Ik zal proberen het te vinden en dan hoort u nog van mij.

      • De leraar in de kennissamenleving
        Zijn oratie bevat behartenswaardige analyse’s. Vraag is hoe we het docenten-walhalla kunnen bereiken.
        Zijn verwijt aan ‘de docenten’ lees ik als een verwijt aan politiek en management die daar geen middelen/oplossingen voor geven.
        En ik houd mijn hart vast voor die ‘vernieuwende professionaliteit’. Ik heb veel studiedagen/cursussen/bijscholingen doorgemaakt.
        Veel ervan kwam niet veel verder dan “wat had U er zelf van gedacht?” en een dagje bijpraten. Met na afloop wel een “diploma” voor aan de muur. En mijn vakkennis heb ik altijd zelf onderhouden. Dat kun je niet overlaten aan regelneven die niet weten waar het over gaat.

Reacties zijn gesloten.