5 Reacties

  1. Het doet mij deugd te lezen

    Het doet mij deugd te lezen dat de EU-doelstelling 'Een Leven Lang Leren' (ten behoeve van onze mondialiserende arbeidsmarkt) kan worden behaald. Die 'kids' klooien wel verder. Zij doen oplossingsvaardigheden in een educatieve duisternis op. Hulde. Is er tenminste iets waar de EU op het gebied van het onderwijs succesvol in is. Nu afwachten hoe de opmars van het informele leren zich verder ontwikkelt. Bij de kassa in de supermarkt kunnen onvermoede talenten opdoemen. De participerende samenleving laat nieuwe samenwerkingsverbanden van bijles gevende ouders ontstaan. De commerciële markt voor rekenlessen in privétijd vertoont een gestage groei. Het schoolplein wordt een marktplein. De rijksuitgaven voor pedagogisch verantwoord onderwijs worden verhoogd.  Wederom een win-winsituatie. Jammer voor de centraal staande kinderen. Vrije (speel)tijd zit er niet meer in. De ombouw van  'homo ludens' naar 'homo economicus' is geslaagd. De hamburgerbaan wacht.

  2. Jammer dat de voorbeeldopgave

    Jammer dat de voorbeeldopgave uit de rekentoets VWO in de digitale versie is komen te vervallen. Ook een veel minder leuke foto erbij overigens, maar dit terzijde. Wij hadden thuis nog een kleine discussie over die opgave. Ik vond dat ook een debiel hier het goede antwoord zou kunnen geven maar mijn vrouw zei dat, door de “geraffineerde” vraagstelling, de leerlingen tot nadenken worden gebracht en niet zo maar het juiste antwoord weten. Maar dan zou het dus een taaloefening zijn en geen rekenopgave. Ik weet het niet meer. Waar die lui, die dat realistisch rekenen propageren vooral goed in zijn is verwarring stichten. Maar je wordt er niks wijzer van.

  3. In de Volkskrant van gisteren

    In de Volkskrant van gisteren stond een ingezonden brief van een oud-directeur basisschool, waar men slechte ervaringen had met het realistisch rekenen.

    Citaat: "Veel kinderen raakten door de verchillende en omslachtige oplossingsmethoden in de war. Minstens zo erg: ze verloren hun zelfvertrouwen en plezier in rekenen".

    De school is weer overgestapt op de meer traditionele methode "Reken zeker". Dit is wat eigenlijk alle scholen met dergelijke ervaringen zouden moeten doen, lijkt me. 

     

  4. B. Verkroost, je vrouw

    B. Verkroost, je vrouw reageert precies zoals mijn leerlingen: er zal vast wel wat diepers achterzitten. Tegelijkertijd worden ze onzeker van dit soort belachelijke vragen. "Dit heeft toch niks met rekenen te maken", zeggen ze. En: "De vragen zijn opgesteld door mensen die niets van rekenen en wiskunde weten".

    Er zit niets diepers achter. Zie ook mijn stukje over de kleren van de rekenkeizer op dit forum onder de naam wiskundejuf.

    De eerste stap is nu: openbaarheid van de toetsvragen. Zodat iedereen kan zien dat de rekenkeizer geen kleren aan heeft. Maar slechts een rekenmachine in de hand.

    Karin

Reacties zijn gesloten.