De sociaal-democraten worden achtervolgd door het verwijt dat ze het vaderlandse onderwijs naar de bliksem hebben geholpen. PvdA-bewindslieden als Ritzen, Wallage en Netelenbos voerden in de afgelopen vijfentwintig jaar inderdaad een reeks omstreden stelselhervormingen door zoals de basisvorming, de tweede fase en het vmbo.
Plasterk geeft toe dat de PvdA-onderwijsideologen met hun goede bedoelingen een hoop kapot hebben gemaakt.
‘In de jaren zeventig zag de PvdA het onderwijs als instrument voor maatschappijhervorming. Nivellering, middenschool en dat soort dingen. Het idee dat het plakken van een band niet minder was dan kennis van de wiskunde. Tien jaar geleden deed Tineke Netelenbos bijvoorbeeld nog een poging de zelfstandige gymnasia af te schaffen. Daar was ik het toen hartgrondig mee oneens. Ik ben blij dat het haar niet gelukt is.’
Plasterk heeft zich een duidelijk doel gesteld: hij wil het onderwijs teruggeven aan de leraren.
Ze moeten verlost worden van die ’kleilaag’: de almaar uitdijende klasse van managers, die de docenten de afgelopen jaren steeds meer buitenspel heeft gezet. ‘Dertig jaar geleden waren de leraren de baas op school. Tegenwoordig worden ze als pionnen heen en weer geschoven door een managementteam, dat ook nog eens twee keer zoveel verdient. Dat valt niet meer uit te leggen. Daar moeten we vanaf.’
Ik erger me over de aanhoudende competentiestrijd in de Haagse politiek, ook in de ministerraad. Ik ben verbaasd over de gretigheid waarmee collega’s hun terrein afbakenen.
De lerarenopleidingen heb ik bijvoorbeeld afgedragen aan staatssecretaris Van Bijsterveld, omdat ze daarom vroeg. Toen riepen er meteen mensen: jongen, waarom heb je dat weggegeven? Maar zo wil ik helemaal niet in het leven staan.
Ik groeide op tussen de arbeiderskinderen in een portiekwoning in Den Haag, maar kwam zelf uit een intellectueel milieu. Toen ik naar het gymnasium ging, kwam ik voor het eerst van mijn leven mensen tegen die dachten dat ze beter waren, omdat ze zeilboten hadden en op skivakantie gingen. Dat soort mensen, daar kan ik nog steeds niet tegen.
Woede over onrecht is mijn drijfveer. Ik kan mij echt kwaad maken over de topsalarissen in het bedrijfsleven. Op een gegeven moment vind ik dat echt niet eerlijk meer. Hoeveel keer meer dan modaal moet je verdienen om te zeggen: daar doe ik het voor?
Ik denk wel eens: sodemieter op! Wat wil je nou nog meer?
Er zijn managers in het voortgezet onderwijs die twee keer zoveel verdienen als leraren. Dat kan toch niet? In het hoger onderwijs speelt de discussie ook.
Laatst had ik een vergadering met de raden van toezicht van alle universiteiten. Een man van de TU-Delft zei toen:’We moeten onze bestuurders wel marktconform betalen, anders krijgen we niet de beste mensen.’Toen zei ik:’Voor hoogleraren geldt precies hetzelfde. Daar wil je ook de beste mensen voor krijgen, maar die verdienen niet meer dan honderdduizend euro. Daar hoor ik jullie niet over.’ Al die marktargumenten vind ik flauwekul.
Ik heb laten uitzoeken wat al die mensen in de colleges van bestuur eerder voor banen hebben gehad. Wat blijkt? Ze waren gewoon gemeentesecretaris, gedeputeerde of burgemeester van een provinciestadje. Daar zitten helemaal geen toppers uit het internationale bedrijfsleven tussen. Ze zijn er allemaal in hun salaris op vooruitgegaan. En dan zouden de salarissen omhoog moeten? Kom nou! Als je meer wil verdienen, moet je het wel kunnen uitleggen.
Ik wil het beroep van leraar aantrekkelijker maken en de leraren moeten weer het gevoel krijgen dat zíj bepalen wat er in de school gebeurt, en niét het managementteam.
In het onderwijs gaat het om dienstbaarheid aan leerlingen en leraren.
(Bron: Ronald Plasterk ‘Weg met de managers’, Vrij Nederland 30 juni)
Wat …
… moet je hier nou aan toevoegen.
“Plasterk for president!!” 🙂
Arme Ronald
Hij heeft een stevige mening, maar dat was al duidelijk (columnist Buitenhof). Misschien heeft hij ook grote plannen. We wachten af.
Ik vrees dat Ronald zich stukloopt op het establishment; de personen/managers die in onderwijsland de dienst uitmaken en goed georganiseerd zijn in Rotary, Lions Clubs of andere netwerkjes. Daarnaast wordt de bijzonder hoogopgeleide Dr. Ronald danig voor de voeten gelopen door allerlei mensen, die zich ook graag bemoeien met het onderwijs. Ik bedoel niet alleen de mensen aan de zijlijn (zoals wij) of mensen in de tweede kamer, maar vooral allerlei mensen in zijn eigen club (het kabinet), die publiekelijk een menig hebben.
Allereerst wordt Dr. Ronald bijgestaan door twee staatssecretarissen. De eerste is een verpleegkundige (A), waarvoor het sommetje 120 x 55 een te groot probleem bleek te zijn. (Lees in dit verband vooral ook mijn stukje: Er vallen doden Ronald!). De tweede heeft de middelbare school wel afgemaakt, maar al met al vereist het voor Dr. Ronald in zijn eigen burelen al een flinke aanpassing op werk- en denkniveau.
Verder moet Dr. Ronald natuurlijk rekening houden met de andere ministeries. Minister Ernst Hirsh Ballin (Justitie) wil wat kwijt over veiligheid op scholen. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) doet een duit in het zakje. En nu heeft Minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zich gemeld, want zij wil vislessen op de scholen.
Ik ben een rasoptimist en ga elke dag uiterst vrolijk door het leven, maar ik maak me zorgen om Dr. Ronald. Deze uiterst bekwame wetenschapper heeft zich laten verleiden tot het ministerschap en beseft waarschijnlijk nog niet ten volle in welk wespennest hij nu zit.
Ik wens hem wel heel veel succes, want de richting heeft hij in elk geval te pakken.
P.S. Voor moderators.
Het is dit of niks!
Geen zorgen om Plasterk
Zelf maak ik me geen zorgen om Plasterk. Het is voor zijn partij óf deze grote onderwijszaak proberen recht te zetten, óf de definitieve marginalisering bij de volgende verkiezingen. Hij heeft dus wel degelijk de wind in de rug, al komt die dus bepaald niet in de eerste plaats van binnen zijn eigen partij.
Plasterk heeft ook qua carrière niets te verliezen: hij kan altijd weer terug naar z’n oude werk. Hij heeft eigenlijk alleen zijn gezicht te verliezen als-ie zich níet in het wespennest zou begeven. Het is een fascinerend schouwspel.
Het grote wrikken gaat nu beginnen. Wetgeving onderzoeken en uitproberen, kijken of het kán, kijken of het effect heeft. Eigenlijk is het fantastisch dat er te weinig geld is; het kán gewoon geen andere kant meer op dan het saneren van de over(bodig)head.
Mijn grootste zorg is eigenlijk dat wát Plasterk ook doet, of het nou wel of niet mag en werkt, hij zal worden ingehaald door het docententekort. De pensioenuittocht en economische groei zal altijd harder gaan dan de omkering in acht á twaalf jaar die hij denkt nodig te hebben.
Ik heb het al zo vaak gezegd: geweldig, geweldig !
Eindelijk hebben de leraren een aanvoerder. Ik raak hier niet over uitge-‘jubeld’. Dit is, samen met de ontdekking dat BON bestond, het beste nieuws dat ik de laatste jaren heb vernomen.
Wat zo geweldig is, is dat hij het zo onversneden zegt! Het staat er, zwart op wit!
Wat vind je hier van: [Ik heb laten uitzoeken wat al die mensen in de colleges van bestuur eerder voor banen hebben gehad. Wat blijkt? Ze waren gewoon gemeentesecretaris, gedeputeerde of burgemeester van een provinciestadje. Daar zitten helemaal geen toppers uit het internationale bedrijfsleven tussen. Ze zijn er allemaal in hun salaris op vooruitgegaan. En dan zouden de salarissen omhoog moeten? Kom nou! Als je meer wil verdienen, moet je het wel kunnen uitleggen.]
Weet je wat zo aardig is (en is dat nou het voordeel van een beta?) van Plasterk? Hij laat uitzoeken wat mensen zeggen (natrekken). Komen er HBO’ers met een map vol met klachten aan? Plasterk laat de klachten natrekken en weet dan ogenblikkelijk hoe serieus hij ze moet nemen (erg serieus bleek!). Dit idem dito: hij heeft laten natrekken wie er in de besturen zaten en wat ze daarvoor deden! Hij weet als geen ander hoe je iets moet onderzoeken.
Plasterk als baas op het Laboratorium van Onderwijs & Cultuur. Ik zie hem zitten!
Hoge Raad
De Vries en Korthals Altes moeten nog voor de Hoge raad vanwege de dood van Fortuyn.
Ritzen, Wallage en Netelenbos vanwege ondermijning van ons onderwijs.
Netelenbos bovendien vanwege plannen ter vernietiging van ons cultureel erfgoed.
En
van Kemenade als auctor intellectualis.
Hoge Raad
Ritzen, Wallage en Netelenbos moeten alsnog voor de Hoge Raad vanwege ondermijning van ons onderwijs.
Netelenbos bovendien wegens plannen ter vernietiging van een cultureel erfgoed.
Ritzen
Heb zojuist de soap over Ritzens bindingspremie (372.000 euro) in NRC gelezen. Er wordt wat afgeritZeld in “Kennisland” Nederland.
Het gat van Ritzen….
…lees verder….
Marathon-man
Plasterk was een marathonloper tot hij de marathon van New York liep. Daarna had hij het er nooit meer over.
Marathonlopers zijn solisten, volhouders, gedrevenen en verdelen hun kracht en energie.
Dat Plasterk een solist is hebben we al kunnen merken bij zijn stellingname tegenover de diverse managers en directies.
Zijn CV geeft mij vertrouwen dat hij een volhouder is.
Dat hij gedreven is merken we aan het feit dat hij bijna dagelijks in het nieuws is.
Hij zal zijn krachten verdelen over de acht jaar die hij wil gaan.
Maar let wel, dan is de marathon van New York gelopen en dan zal het wat hem betreft ook gedaan zijn en zal hij op zoek gaan naar een nieuwe baan.
Inmiddels
Du glaubst zu schieben und du wirst geschoben.
heeft Verbrugge ook gereageerd op dit interview. Het klinkt voortvarend en hoopgevend, ook zijn gedrag tegenover de BOBO’s. Hij is niet geintimideerd, maar hoelang houdt hij dit vol?
Ik hoop dat hij de kans krijgt echt spijkers met koppen te slaan en weet hoe je macht echt ten goede kan inzetten. Als BON het geluid van de docenten vrij laat klinken en deze minister blijft luisteren, dan kan met recht gezegd worden dat het Tij aan het keren is.
Maar het is nog niet zover. Geen woorden maar daden.
Verbrugge of Plasterk
Ik begrijp je reactie niet. Heeft Ad Verbrugge gereageerd op het artikel over Plasterk? Waar kan ik die reactie vinden?
Reactie BON/Verbrugge op Plasterk: zie de video
Dag 1945, zie de video van Ad Verbrugge via de link op de BON-homepage.