Plasterk stelt loonsverhoging leraren in het vooruitzicht

Citaat uit Trouw van 17/2: “De salarissen van leraren moeten net als de status van hun beroep worden verhoogd. Ook moet schooluitval keihard worden aangepakt. Dat zei de bioloog en voormalige columnist Ronald Plasterk, die voor de PvdA het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gaat leiden, zaterdag op het partijcongres in Zwolle.”

70 Reacties

  1. Status-knop wat hoger draaien
    De status van ons beroep moet worden verhoogd. Dat is heel mooi, maar als je er niet bij zegt wat je er aan denkt te gaan doen is het net zoiets als ‘de aantrekkelijkheid van het beroep moet worden verhoogd’ of ‘het geluk van de leraar moet worden vergroot’. Zetten we de statusknop gewoon wat hoger?

  2. Lost niks op
    Leraren moeten autonomie heroveren. Zonder gedegen vakopleiding blijft het dweilen met de kraan open.
    Reduceer het aantal uren onderwijskunde in het opleidingscurriculum en vervang dat door inhoudelijke uren.
    Op één leraar zijn er vier bureaucraten. Streef naar één op drie.

    • Bureaucraten
      Nee.
      Wat zegt zo’n getal mij nou, drie of vier? Schop gewoon de mensen die nergens toe dienen de straat op! Daar zijn er tallozen van. Een bureaucraat die zorgt dat de salarissen betaald worden of dat de examens netjes gedrukt worden hebben we gewoon nodig, die mogen niet blijven maar die moeten blijven.

      Schaf de uren onderwijskunde in het opleidingscurriculum maar liever helemaal af en laat twee of driemaal een ervaren rot uit de praktijk langskomen voor een vragenuurtje.

      • MEGA loonsverhoging
        Zelfde budget; zelfde lesgevers; loon van 1/4 naar 1/3 van budget; loonsverhoging 33,3%!
        Maar waar blijf je met de bureaucraten?

        • Voortaan komen er twee nieuwe schalen
          namelijk de oude lb schaal die voortaan ob heet: onderwijsbureaucraten. En dan komt er een nieuwe schaal zgd voor de zeer gewaardeerde docent waar wij uiteraard allen automatisch in starten.

  3. Status
    Mijn ervaring is dat het aanzien van de docent het allerlaagst is in de directiekamers van de scholen zelf.
    Corgi

    • het minste van het minste
      Zelfs de secretaresses die voor het Management Team mogen werken praten over die leraartjes die nog altijd voor de klas staan.

      • vecht terug
        Laat je niet misbruiken. Voor de managers is zo’n “democratische” procedure ideaal.
        Iedereen een andere mening; niemand heeft er verstand van; je noemt alleen de argumenten die in je kraam te pas komen; en je verkoopt je eindbeslissing onder het argument “we hebben toch met z’n allen…”.
        Verzamel gelijkgezinden om je heen; probeer uit één mond te spreken; vraag om uitstel voor heroverweging bij agendapunten die je niet aanstaan. Probeer strategisch te denken en laat je niet overbluffen.

  4. Bestrijding schooluitval verdient PLAN
    Leuke kreet hoor: keihard bestrijden van schooluitval. Welke methoden heeft Plasterk hiervoor op de plank liggen?
    Hierover is gewoon niet nagedacht. Je bereikt het niet met roepen. Er moet een consequente begeleiding op los gelaten worden met voldoende mogelijke sancties naar de schooluitvallers in de achterzak.
    Op dit moment bestaat de bestrijding van schooluitval uit het niet uitschrijven van wanpresterende of afwezige leerlingen. Daar bereik je dus gewoon helemaal niets mee!

    • Volgens mij moet je zo’n uitspraak
      niet beoordelen alsof het een uitgewerkt plan betreft, maar als wat het is: een intentieverklaring.

  5. Dat hoor je wel vaker…
    “DEN HAAG (ANP) – De salarissen van leraren moeten de komende jaren omhoog. Als door de aantrekkende economie in andere sectoren betere cao’s worden afgesloten, kan het onderwijs niet achterblijven. Dat stelt minister Van der Hoeven van Onderwijs in haar wekelijkse weblog.

    Volgens haar woordvoerster komt ze niet zelf meteen met meer geld voor de lerarensalarissen over de brug, maar gaat het over de periode van het volgende kabinet.”
    31 augustus 2006

  6. Holle praatjes
    Gratuite worden van PvdA/Volkskrant minister Plasterk. Zijn partij wil, zo blijkt uit haar verkiezings-programma, immers alleen de salarissen van leraren in het Basisonderwijs en het VMBO verhogen. Verder blijkt uit hetzelfde programma dat De Partij meer beleidsvrijheid wil voor scholen, wat er op neer komt dat de gehate, huidige FUWA (gerealiseerd door de Aob van de PvdA) zal blijven voortbestaan. De PvdA wil met astronomische bedragen de geleden miljarden schade van het door haarzelf in het leven geroepen “vette” VMBO repareren, en daar lijkt de VVD het, getuige de woorden van Winsemius, helemaal mee eens te zijn. Dan hebben we nog de mega-post van de door de belastingbetaler neer te tellen “gratis” schoolboeken. Dit, gevoegd bij een geheel dichtgetimmerde en ever-lasting FUWA, en het moge duidelijk zijn dat de woorden van Plasterk niets anders zijn dan holle praatjesmakerij.

    • Snaporaz, hoe is dit nou toch mogelijk?!
      Ik heb een kaarsje voor je gebrand en een lang gebed voor je opgezegd, en nog lijd je koortsig en verhit aan ministeriele woede-aanvallen. Je hebt het dit keer goed te pakken he?

      • Plasterk
        Dag Simon,

        Ik kan me niet herinneren aan je gevraagd te hebben voor mij een kaarsje te branden, of is het de opperbeste carnaval-stemming die je dit doet schrijven? In mijn commentaar op Plasterk’s woorden geef ik slechts feiten weer. Feiten, die duidelijk maken dat wie kan, zo snel mogelijk het onderwijs moet ontvluchten.

      • Zou het wel van voorbijgaande aard zijn?
        Volgens mij dreigt deze ziekte chronische vormen aan te nemen …

        • Plasterk
          Het onderwijs is een zinkend schip, dat nog veel dieper gaat zinken. Let op mijn woorden! Stekeblind is hij die dit niet ziet.

          • Wat wil Snaporaz?
            Beste Snaporaz.
            Wat zou jij doen als minister van Onderwijs?
            Hoe zou jij het onderwijs inrichten?
            Wat vind jij van allerlei vernieuwingen?
            Wat vind jij de beste manier van kennis en vaardigheden overdragen/bijbrengen?
            Hoe ziet jouw ideale school er uit?
            Ben jij leraar?
            N.B. Ik weet nu wel hoe jij denkt over de PvdA en alles en iedereen die daarmee maar enigszins mee in verband gebracht kunnen worden. Dat vraag ik dus niet.
            Groet

          • @wms
            Dag wms,

            Ik geloof dat ik mijn bedoelingen reeds voldoende heb duidelijk gemaakt. De doelstellingen van BON zijn prima.
            Het meest urgent op dit moment is dat de salarissen van alle docenten worden verhoogd, en dat die gehate FUWA zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Directies en schoolbesturen moeten de docenten ondersteunen in hun werk i.p.v. zichzelf voordurend te bevoordelen en te verrijken, en veelal op hun luie krent te zitten. Aan de arrogantie van directies en schoolbesturen moet een eind komen. Het gehele management-likkende middenkader in LC en LD moet worden afgeschaft, en deze docenten moeten gewoon weer voor klas. Salarissen van de docenten op grond van bevoegdheid en aantal dienstjaren. Beoordeling van docenten op grond van vakinhoud en niet op grond van allerlei modieuze flauwekul. De leerling van tegenwoordig is precies dezelfde als die van twintig jaren geleden, met precies dezelfde behoefte: een goede voorbereiding voor een vervolgopleiding. Erken de status van de docent en maak geen misbruik van hem.

          • Precies, overigens hebben
            Precies, overigens hebben die stupide bonden zelf ingestemd met het fuwa. Het management-terreur minimaliseren zou veel meer wonderen doen dan alleen meer loon e.d. Vakinhoud en brede input (lees: ervaring) als docent binnen een school dienen waardering te ondervinden. Onderwijs-management is veelal een vluchtweg voor veel ex-leraren en ander gespuis, zonder enige feeling met kinderen en/of lespraktijk. Het dichttimmeren van alles en nog wat hebben ze keurig van het ministerie afgekeken, in feite pure bureaucratisering op schoolniveau vanuit een angst voor eigen falen c.q. verantwoordelijkheid. Arrogant, imcompetent en opportunistisch zijn die managers vrijwel allemaal.

          • Aob
            De FUWA is bedacht door de Aob, die meende daarmee docenten carrière-perspectief te bieden. Lesgeven is echter, zoals op deze site al diverse malen terecht is gezegd, een vak en geen carrière. De schoolbesturen en Aob hebben de FUWA bepaald, de Aob heeft zich voor die onderhandelingen laten betalen, terwijl de Aob minder dan een derde van alle docenten vertegenwoordigt !!! Komt allen in opstand !

          • Die FUWA is een gruwel
            Ik zit zojuist mijn functiebeschrijving volgens de FUWA door te lezen. Ik dacht dat ik leraar natuurkunde was, maar dat klopt niet. Dit verhaal gaat over allerlei dingen, maar de kreet ‘leraar’ of ‘natuurkunde’ vind ik er niet in terug.
            Mijn aanstellingsbrieven in het bedrijfsleven besloegen, inclusief functiebeschrijving, niet meer dan 1½ A4-tje.
            Dit pak papier doet meer denken aan een verzameling aansprakelijkheids- ontduikingen van een stel juristen. Volgens mij is het ook vooral bedoeld om je zonodig snel en effectief de organisatie uit te kunnen werken.
            Een mens zou er onpasselijk van worden.

          • Ze zijn gek…
            Opmerkelijke berichten weer….

            “HBO-raadvoorzitter Doekle Terpstra zei onlangs dat het hbo, gelet op het dreigende tekort aan hoogopgeleiden, wel gek zou zijn als het ging downgraden. ‘Dan zijn ze dus gek in het hbo’, constateert Dresscher droog, ‘want allerlei onderzoek toont aan dat dit wel degelijk gebeurt.’”
            AOb-voorzitter: Functiewaardering hogescholen moet anders

            Zo blijft iedereen lekker bezig zullen we maar zeggen… ’t is een schande!

          • @wms
            Ik vergat het volgende nog te zeggen: de onderwijsinspectie moet totaal op de schop. De onderwijsinspectie zou niet langer in de gelegenheid mogen worden gesteld om scholen afrekenen te rekenen op het al dan niet in de praktijk brengen van de door haar gewenste toegepaste onderwijsidelologie. Er dient een onderzoek te komen naar de inspectie.

          • @Snap: OK u mag minister worden
            …maar dan moet u wel elke dag slijmen met de Kamer en de minister-president en dan heeft u te maken met die olijke Dijksma als staatssecretaresse. Volgens mij is dat onderdeel van het werk niet iets wat u ligt.

          • Snap en Plas
            Maar als U dan minister wordt, Snap, kunt U misschien Plas als staatsecretaris meenemen. Die wil ook de salarissen verhogen. Dan kunnen jullie samen als Snip en Snap of Plas en Plis of Pals en Pils eendrachtig aan het werk.
            En daarna natuurlijk als fractievoorzitter van de PvdA weer naar de kamer.

          • Aantal dienstjaren?
            Snaporaz’ eisenpakket is helder. Bij een van die eisen wil ik een kanttekening plaatsen, namelijk “Salarissen van de docenten op grond van bevoegdheid en aantal dienstjaren.”.

            ‘Naar bevoegdheid’, daar kan ik nog in komen. Maar ‘naar aantal dienstjaren’, dat riekt naar de periodiek die men kreeg op grond van het niet weggaan. Dit bevordert m.i. dat de minder goede docent geen financiële stimulans krijgt om iets bij/af/aan te leren en zorgt ervoor dat hij/zij stilletjes blijft zitten-waar-ie-zit. Als je vindt dat er bevlogen alsmede deskundige docenten voor de klas staan moet je dit beloningssysteem dus niet zonder meer herinvoeren, is mijn mening. Beloon liever degene die zijn deskundigheid en maatschappelijke relevantie (oftewel: waarom is mijn vak zinvol in de maatschappij?) actief op peil houdt.

            Verder vind ik tussenzinnen als “Het gehele management-likkende middenkader in LC en LD …” zeer kinderachtig.

            Marten

          • “Verder vind ik tussenzinnen
            “Verder vind ik tussenzinnen als “Het gehele management-likkende middenkader in LC en LD …” zeer kinderachtig.”

            Snaporaz heeft gelijk. Het is allemaal waar.

          • Beste Marten,
            Transparant

            Beste Marten,

            Transparant belonen kan alleen als men een uitvoerig en intensief personeelsbeleid hanteert. Dit ontbreekt echter in het onderwijs. Uiteraard dient een docent probleemloos te functioneren en dienen zijn (examen)resultaten goed te zijn voor een betere beloning. Om extra beloning te koppelen aan een vak lijkt mij zelfmoord voor een school. Ieder vak heeft wel een ‘bepaalde maatschappelijke relevantie’. Probleem is dat op dit moment LC functies worden gegeven aan personeelsleden die zich meer met secundaire zaken bezighouden dan met de primaire taak (= lesgeven). Bijna altijd zijn deze benoemingen subjectief, persoonsgericht en vaak uit bepaalde (directie)belangen. Dit werkt uiterst polariserend binnen heel veel scholen. LC meer toespitsen op opleiding, ervaring, vakkennis resultaten, onderwijskundige inbreng en professionaliteit als vakdocent. Dit zal de continuïteit bevorderen en het beroep aantrekkelijker maken.

          • Ga eens in op het argument s.v.p.
            Beste Snaporaz,

            In reactie op mijn opmerking dat het (her)invoeren van de aloude periodiek mij niet wenselijk lijkt reageer je met een verhaal over “extra beloning koppelen aan een vak”. Dat heb ik nooit aangehaald en derhalve ook niet bedoeld. Dat er allerlei zaken op allerlei scholen spelen die jouw goedkeuring niet kunnen wegdragen zal best zijn, maar acht ik hier niet relevant.

            Ik zou het zeer waarderen als je zou ingaan op mijn argumenten en er niet allerlei andere zaken bij zou halen die er niets mee van doen hebben.

            Marten

          • @M.Hoffman
            “Het gehele management-likkende middenkader”, daar schreef ik over, en daar ben je het niet mee eens. Er van uitgaande dat je op een middelbare school werkt, is jou dit verschijnsel nog nooit opgevallen? Ik spreek hier niet over uitzonderingen, maar eerder over de regel. Een algemeen menselijke eigenschap: zodra je je een weg omhoog kan likken, doe je dat, en spring en dans je voor je directie, zolang het haar belieft en blijft behagen.
            Schoolleidingen zijn voor wat betreft het functioneren van een docent maar in drie dingen geinteresseerd: zijn er klachten, zijn er onvoldoendes, geeft de docent voldoende les volgens de laatste, door onderwijs-ideologen uitgedragen, mode. Reden genoeg om de beoordeling van docenten aan anderen dan de directies over te laten.

          • Verkeerde aanname
            Je moeder heeft je al geleerd “Neem nooit iets aan van mensen die je niet kent”. Je aanname dat ik op een middelbare school werk is dan ook onjuist en was heel eenvoudig te vermijden geweest als je mijn blog had gelezen.

            Kennelijk ben je zeer verontwaardigd over zaken die er op jouw school (en mogelijk op andere) gebeuren en ongetwijfeld is die verontwaardiging op zijn minst deels terecht. Echter door op een forum kreten als “het management-likkende middenkader” te gebruiken ontkracht je naar mijn mening je argumenten en zet je jezelf te kijk als iemand die alleen maar narrig kan doen. Dat schaadt naar mijn mening de kwaliteit van de discussie.

            Marten

          • In onwetendheid bloeiende
            Waarom zou ik jouw blog lezen? Tikkeltje verwaten om dat van andere deelnemers te verlangen. Voor wie “zet ik mijzelf te kijk”? Spreek voor jezelf ! Het middenkader dat het management likt, is een algemeen verschijnsel op middelbare scholen. Dat jij hiermee onbekend bent, schaadt naar mijn mening de kwaliteit van de discussie”.

          • Jij je zin
            Je bent kennelijk niet in staat om een zindelijke discussie te voeren. Dag Snaporaz.

            Marten

          • Zindelijke Marten
            Discussie met jou over het onderwerp “management-likkend middenkader” is zinloos, omdat jij met dit veelkomend verschijnsel onbekend bent. Ik vind dat jij alleen moet praten over dingen waar jij kennis van hebt.

          • Klopt helemaal.
            Inderdaad ben ik in mijn huidige werkkring onbekend met het fenomeen ‘management-likkend middenkader’. En dat wil ik graag zo houden. Overigens ken ik dit middenkader wel, maar dan uit diverse bedrijven waar ik voorheen heb gewerkt. Of ik daar vervolgens over wil praten maak ik zelf wel uit.

            Iets anders: kun je ook inhoudelijk reageren op mijn mening over het (her)invoeren van de aloude periodieken die je volgens mij leek te propageren? Of is dat iets waarover je volgens je eigen definitie niet moet praten?

            Marten

          • LB, LC en LD
            Dus je merkt bij jou op school geen management-likkend middenkader in LC en LD op?
            Laat ik je voor de zuiverheid van de discussie eerst het volgende vragen: in welke schaal zit je zelf?

          • Management likken
            doet op mijn school niet alleen het middenkader, al lijkt dat wel hun dagtaak te vullen. Hieraan doen ook collega-lesboeren mee, die hopen zelf tot het middenkader te kunnen doorstoten.

          • LC
            Als je de onderwijs-CAO als uitgangspunt neemt zit ik nu in LC. Let wel: ik ben in dienst van een BV en wij vallen dus niet onder genoemde CAO, we volgen deze alleen voor de eenduidigheid.

            Ik zou graag willen weten waarom deze informatie nodig is “voor de zuiverheid van de discussie”. Als je er vanuit gaat dat er alleen middenkader in LC/LD kan zitten, moet ik je wat mijn werkgever betreft teleurstellen. Ik zal het je sterker vertellen: wij hebben eigenlijk geen middenkader. We hebben docenten (een deel daarvan is tevens mentor van een klas), enkele adjunct-directeuren die elk een groep klassen van een bepaald niveau onder hun hoede hebben en tevens lesgeven en daarboven twee directeuren – een directeur onderwijs en een directeur ‘overig’ die langzaam aan het terugtreden is. Laat die bureaucratiemeter maar gerust op deze school los 🙂

            Marten

  7. testament van Maria
    Zie hier het testament van Maria.
    Ze erkent dat ze geen concurerende salarissen betaald, maar wil toch de professionele eisen aan docenten niet bij stellen.
    Zien we nu niet dagelijks dat dat wel gebeurt? Wil Lieve Maria niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en het onverenigbare verenigen???!!!

    • Zeker wel. Ik bekeek
      Zeker wel. Ik bekeek gisteren de advertenties in Volkskrant Banen. Bij de vacatures in mijn vakgebied waarbij in de advertentie staat aangegeven “het tetreft een LB-functie” kan ik alleen maar grinniken. Die neem ik niet serieus. Een school die het waagt zo’n advertentie te plaatsen neemt zichzelf ook niet serieus: bij een lerarentekort zo groot als het huidige weet je dat je met zo’n zinsnede enkel onervaren, merendeels nog niet afgestudeerde, mensen binnenhaalt. Daar kan een juweeltje tussen zitten, maar je neemt wel een grote gok.
      Enkele scholen hebben wel geld over voor kwaliteit: het Ignatius in Amsterdam en het gymnasium in Hilversum meldden dat ze LC-functies te vergeven hebben. Kijk, daar kun je brieven van ervaren en gewaardeerde docenten op verwachten: voor een LB-functie geef je je oude vertrouwde schooltje niet op, voor LC eventueel wel. Een paar ander scholen schrijven “inschaling afhankelijk van leeftijd en ervaring”: daar kun je ook nog alle kanten mee op.
      Maar echt, de scholen die bij voorbaat melden dat het LB-functies betreft, hadden de advertentie net zo goed niet kunnen plaatsen. Een lachertje!

      Maria kan wel erkennen dat ze geen concurrerende salarissen betaalt, maar er zit ook nog wel enige kiesruimte bij de scholen zelf: hoeveel hebben die over voor kwaliteit? Is nieuw meubilair belangrijker of ga je voor een fantastische wiskundige? De advertenties in Volkskrant Banen gaven mooi weer hoe de prioriteiten bij de verschillende shcolen liggen. Als ik kinderen zou hebben zou ik dit sterk laten meewegen in de schoolkeuze.

      • Alleen LB-functies
        In Limburg wordt bij alle onderwijsvacatures alleen maar schaal LB gegeven (stichting lvo, SOML).
        Er is in Limburg ook geen tekort aan docenten.

        • Ik heb ook niet het idee …
          …. dat er echt sprake is van ‘keuze’.
          Ik ben dit jaar maar één LC-functie tegengekomen in een vacature, in de zin van “dat schaal LC bij ons voor docenten bereikbaar moet zijn”. Tja, daar kun je nog alle kanten mee op, met zo’n opmerking. In mijn woonplaats worden docenten klassieke talen nog gewoon LB uitbetaald (liever nog onafgestudeerde docenten). Op andere VO’s dan het gym is het niet anders. Wat zou ik dan te kiezen hebben voor mijn kinderen? (Gelukkig is m’n dochter pas 15 maanden; we hebben nog even 🙂 ).

          • De enige manier waarop we nog in LC kunnen
            is als de minister de scholen dwingt om het geld niet op te potten, maar in salarisverbetering te stoppen. Als hij dat zijn commissie nu eens influistert en dan voortaan geoormerkte rijksbijdragen aan scholen geeft, komt het nog wel goed.

          • Die LC-functies in de
            Die LC-functies in de advertenties van het Ignatius en het Hilversumse gymnasium (die laatste had overigens wel de restrictie “bij gebleken geschiktheid”, maar dat klinkt toch al heel anders dan “bij bereidheid managementtaken te vervullen”, zoals het op de meeste scholen werkt voor LC) golden niet alleen de klassieke talen, maar ook een stuk of vijf andere vakken.

            Ik weet dat het overgrote merendeel van de scholen nog LB biedt. Ik hoop echter het begin van een kentering te kunnen waarnemen: enkele scholen die kwaliteit willen bieden nu al, voor alle vakken en voor een gewone goede docent bereikbaar, LC. De rest zal wel moeten volgen, wil het ervaren mensen aantrekken. De enige reden waarom ik als LB-er zou kiezen voor een andere school met LB is als mijn eigen school echt een puinhoop is. Anders blijf ik mooi op m’n plek en brengt alleen een LC mij in beweging.

          • lwoo en lc functie
            Zijn er ook collega´s die een LCfunctie hebben gekregen die volledig in het lwoo werkzaam zijn.
            Graaaaag melden aub.

          • LC en LD functies
            Scholen hebben in principe geld om leraren in HAVO/VWO schaal LC of zelfs LD te bieden (zie mijn analyse hier). De aanname hierbij is wel dat klassen in HAVO/VWO groter mogen zijn dan op het VMBO. Het ministerie maakt deze keuze in zijn (niet verplichte) bekostigingssystematiek.

            Het geld is er dus, scholen geven het lijkt het echter uit aan andere dingen (en dat lijkt niet klassenverkleining te zijn….)

          • Ik hoop dat het bestuur
            je analyse meeneemt in overleg met Plasterk en dat hij de conclusie trekt dat hij de scholen moet gaan verplichten om deze schalen toe te kennen.

      • Classici zitten tegenwoordig
        Classici zitten tegenwoordig inderdaad in een positie van betrekkelijke luxe; voor veel andere eerstegraders bestaat die luxe nog niet.

  8. Onderwijs verpeterd
    Nu onderwijs meer bedrijfsmatig wordt aangepakt krijg je ook te maken met verschijnselen uit het bedrijfsleven.
    Waar je als sociaal experiment nooit toestemming voor zou krijgen zie je vandaag in het onderwijs gebeuren.
    Dat is het “Peter-principle”. Deze management guru benoemde het volgende verschijnsel. Mensen die goed zijn in hun functie worden gepromoveerd omdat ze goed zijn in hun functie. Dat gaat net zo lang door tot ze niet meer competent zijn.
    Combineer dat met de Zalm-norm “hoe hoger hoe dommer” en je hebt een prachtig kader om de ontwikkelingen in het onderwijs te toetsen. Natuurkunde kent dat verschijnsel al sinds Archimedes. Gooi wat voorwerpen in het water, de zwaargewichten zakken omlaag, de lichtgewichten stijgen omhoog, de rest blijft drijven.

    • Precies en heb
      je elders op het forum al de zeven waarheden van Covey voor leerlingen gelezen? Het staat onder Bij de les!

      • Super lichtgewicht
        Mijn eerdere commentaar is weg; verkeerde knop gedrukt denk ik, maar daarin schreef ik:
        Ik probeer om deze mensen te begrijpen, maar voor iemand die de leerschool van de harde vakken heeft doorlopen is het prietpraat.
        Het zijn intellectuele bellenblazers.

        • Tja …laten we relativeren
          hendrikush schreef: “Ik heb zijn “The Road to Reality” stukgelezen. Geweldige begeleiding bij the real stuff maar niet voor een groot publiek.” En: “Natuurkunde kent dat verschijnsel al sinds Archimedes. Gooi wat voorwerpen in het water, de zwaargewichten zakken omlaag, de lichtgewichten stijgen omhoog, de rest blijft drijven.” De rest ?

          • waterig
            Zinken/zweven/ drijven: met een dichtheid gelijk aan die van water zweef je.
            Penrose zegt daar niks over, maar hij heeft wel een fraaie paradox over idee – geest – natuur.
            Daar kun je ook een leuk eind over weg filosoferen.

    • Re: Peter Principe
      Ik ben ook een groot liefhebber van het boek van Laurence Peter (niet van zijn principe, uiteraard).
      Wat je in mijn omgeving ziet, is dat mensen vaak promotie maken terwijl ze helemaal niet goed in hun vak zijn. Zij danken hun promotie aan hun sociale aangepastheid (lees: ze snappen goed wat de leiding wil horen en zien). Het effect dat je dan krijgt is erger dan het Peter Principe. Daar althans werd een competente docent een incompetente adjunct-directeur. Je mag hopen dat een competente docent de symptomen van competent lesgeven kan herkennen.
      Enig respect zal zo iemand misschien nog genieten op grond van zijn competente verleden.
      Maar wanneer een incompetente docent bevorderd wordt tot incompetente adjunct-directeur (u begrijpt: tegenwoordig heet zo’n functie anders) heb je de poppen pas echt aan het dansen!

      • Tweede Peter Principle
        Ik heb ooit een keer in Trouw een artikel gelezen over het Tweede Peter Principle: “Een medewerker, die zijn chef mishaagt heeft maakt geen promotie meer, maar de organisatie drijft op dit soort medewerkers, omdat ze een grote loyaliteit aan de dag leggen.” Of iets van die strekking. Via Google vind ik zoiets niet, wel andere soorten 2e Peter Principles, maar dat is mijn geloof niet. Weet iemand hier meer van ?

  9. Competenties
    Misschien kun je hiermee een meetinstrument voor competenties/incompetenties construeren.

  10. Toch een heel ander geluid van Plasterk
    En dat is nog geen anderhalve maand geleden: “Zijn voorganger Maria van der Hoeven riep al dat de salarissen van de leraren omhoog moeten, maar die belofte deed Plasterk dinsdag niet.”(De Volkskrant, 10 april 2007)

    • Ik had mijn knipje al open
      Ik had mijn knipje al open voor de stuivertjes van Plasterk (er was toch niets meer uit te jatten), maar ik kan hem wel weer sluiten.

  11. Zou hij nog weten dat hij dit beloofd heeft?
    Bericht op NU.nl: “CNV Onderwijs zegt zwaar teleurgesteld te zijn over het bedrag dat het kabinet beschikbaar wil stellen voor de verbetering van de positie van het onderwijspersoneel. “Dat bedrag is een druppel op de gloeiende plaat”, zei voorzitter Marleen Barth donderdag. De vakbond had hoge verwachtingen. “Maar met 750 miljoen kom je niet ver”, aldus Barth. “Al was het maar omdat ook andere zaken zoals de maatschappelijke stage eruit betaald moet worden.”

Reacties zijn gesloten.