Zowel in het HBO (Fontys, InHolland) als in het voortgezet onderwijs (OMO) komen tegenwoordig van die mammoetconcerns voor.
Het bestaansrecht ervan ontgaat mij volledig; tenzij ik begrip zou kunnen opbrengen voor de machtswellust van iemand die gewoon nog meer mensen ‘onder zich’ wil hebben.
Ik pleit er voor die concerns weer te splitsen.
Ten eerste zou je dan van een gigantische hoeveelheid bureaucratie verlost zijn.
Ten tweede wordt het onderwijsaanbod een stuk overzichtelijker. Probeer bijvoorbeeld nu maar eens een HTS te vinden.
Ten derde zou er dan een reële concurrentie kunnen ontstaan tussen scholen met een verschillende visie op het onderwijs.
En tenslotte zou het erg fijn zijn om die Raden van Bestuur redundant te mogen maken (wat ze nu natuurlijk ook al zijn, maar dan is het helemaal officieel).
Amerika kent anti-trust en anti-monopolie wetten. Hebben wij dat dan helemaal niet? Of geldt dat alleen maar voor het zakenleven?
S. Stevin
Iets half doen is vaak
Iets half doen is vaak slechter dan het niet doen. Als je van de Haagse bureaukratie af wil omdat je denkt zo een heilzame dynamiek te genereren moet je niet aan bestaande onderwijsorganisaties bureaukratische macht geven maar de vrije krachten van de markt er op loslaten. De politici hebben niets van de basisvorming geleerd die hoe dan ook een mislukking moest worden omdat die een halfslachtig compromis was. In het bovengenoemde geval dachten de politici de macht te kunnen weggeven (aan de onderwijsinstituten) en haar ook te kunnen houden (door geen vrije markt toe te staan). Fout gedacht. Dat geldt evenzeer voor het middelbaar onderwijs maar het onderwijsdebat in de de kamer maakt wel duidelijk dat dat besef niet bij de kamerleden is doorgedrongen