opslagfactor

Een nieuw plan van onze schoolleiding: lesuren krijgen een opslag van 25% ten behoeve van voor- en nawerk. De overige uren maken deel uit van ‘overig teamwerk’.
25%!!!!!!! Dit maakt voor mij weer glashelder dat mensen die bij ons op school aan het roer staan, geen idee hebben van wat lesgeven inhoudt. De kerntaak: lesgeven, je lessen goed voorbereiden (uitdagende werkvormen, inhoudelijk solide enz.) en al het correctiewerk (vele, vele uren in mijn geval) is allemaal ondergeschikt aan het o zo vage ’teamwerk’.
Dit percentage hoef ik toch niet te pikken?

3 Reacties

  1. @Margootje
    Je schrijft “plan” ik concludeer dat dit pas volgend schooljaar ingevoerd wordt. Aangezien het hier om een wezenlijke verandering gaat van de inzet en dit voor méér dan één personeelslid moet de medezeggenschapsraad hiervoor instemming geven. Zelf kan je dit niet weigeren als de MR instemming geeft. Sterkte

  2. Taakbelasting
    Margootje,
    dit valt onder de taakbelasting, of te wel taakbeleid en daarover staat nog altijd in de CAO dat tweederde meerderheid van het betreffende personeel nodig is. Overigens is een opslag factor van 67% is normaal, op de meeste VO scholen als minimum gebruikt. Dus je hoeft er helemaal niet mee akkoord te gaan. Roep de hulp in van je vakbond, want voor je het weet lopen ze over je heen en wijs je MR op de CAO in deze, de regeling van taakbeleid.

    Wijs nooit naar een ander, er wijzen altijd 3 vingers terug.

  3. Instemming
    Bij ons is de opslagfactor 0,75 en dat vind ik al aan de lage kant. Als de schoolleiding de opslagfactor wil veranderen, dan moet 2/3 van het personeel er mee instemmen. Het is niet helemaal duidelijk wie allemaal mee mogen doen met die stemming. Als je het ruim neemt is het 2/3 van het voltallige personeel. Wat ook kan is 2/3 van het onderwijzend personeel (want die gaat het aan).
    Uit artikel 2.5.5 van de CAO: “Voor deze goedkeuring is een meerderheid van 2/3 vereist van de betrokken werknemers, overeenkomstig hetgeen terzake is bepaald in een in overleg met de P(G)MR door de werkgever vast te stellen reglement. Zonder deze meerderheid is wijziging van het geldend taakbeleid niet mogelijk.”
    Als inderdaad 2/3 van je collega’s er mee instemt, dan wordt het tijd om te solliciteren naar een andere school.
    De 2/3 bepaling was een groot breekpunt bij de CAO-onderhandelingen. De VO-raad wilde die 2/3 er uit halen. De vakbonden wilden dat niet en die hebben gewonnen.

Reacties zijn gesloten.