Onderwijzeres: ‘Het vak gaat naar de filistijnen’

Bron: BN/DeStem

Auteur: Yolanda Sjoukes


Het vak gaat naar de filistijnen

Jeanet Meijs (66) was tot 1998 met veel plezier onderwijzeres, de laatste 15 jaar op de Dirk van Veenschool in Breda. Meijs begint namens Beter Onderwijs Nederland (BON) in september met een lezingenreeks in het land over de misstanden in het basisonderwijs. Er moet geld bij en de onderwijzers van nu moeten nodig bijgeschoold, zo zijn enkele van haar punten.

48 Reacties

  1. veertig plus… te oud om in te schatten wat er nodig is…
    Dan kunnen we meteen 95% van de schoolbestuurders lozen en pakweg 3/4 van de politici

    • 27
      (mijn leeftijd) is natuurlijk ook al te oud. Ook ik behoor niet tot de generatie Einstein…

      • Als ik het getal 79 interpreteer als je
        geboortedatum, en niet als het aantal kleinkinderen dat je hebt, toch ook een mogelijkheid, dan ben je inderdaad al van een onwaarschijnlijk hoge leeftijd. -Dat het getal 79 staat voor het aantal persoonlijkheden dat zich in je geest schuilhoudt is een overbodige hypothese, want een constantere persoonlijkheid dan die van jou heb ik op dit forum niet meegemaakt 😉 Toch lees ik al die namen met getallen er in als: Mark 79 stuks. (Of: een E en een M: 70 stuks). Ik heb vroeger vast en zeker te lang in het magazijn gewerkt.

    • Versterking vanuit de hoek van de gepensioneerden
      Echt ontzettend goed dat gepensioneerde docenten zich er steeds meer mee lijken te gaan bemoeien. Ik ben zelf van 1970, dus ik word kennelijk nog maar een jaartje of vier serieus genomen, voor zover dat überhaupt al het geval is. En er zit ook maar een buffer van pakweg tien jaar tussen mijn geboortejaar en de jaren ’50; verdacht weinig natuurlijk.

      Ik hoop dat bij de aanstaande pensioneringsgolf nog veel meer mensen niet alleen een zucht van opluchting zullen slaken na de laatste werkdag, maar zich daarna meteen actiever gaan inzetten voor beter onderwijs.

  2. Helaas loopt ook mevrouw Meijs
    achter de feiten aan.
    Mocht iemand de feiten, de oorzaken en gevolgen willen weten, lees Ronald Lamping. Deze mevrouw orakelt alleen over wat juffen en meesters in deze tijd allang weten. Tenminste, die juffen en meesters, die op grijs/zwarte/ zware scholen werken. Inderdaad de “nieuwe kleren van de keizer”. Mocht deze dame, die ook lezingen geeft, “representatief voor basisonderwijs en BON worden”, mag zij erbij en ga ik er weg.
    Verder ben ik ernstig voor ’n Derde Wereldoorlog, indien die de afschaffing van WSNS veroorzaakt.
    BON 6000 leden, ik geloof er niets van.
    Ga toch lekker op vakantie. geen gek idee.

    • Ja, *wij* wel, Leo…
      Maar buiten de 6000 leden van BON en iedereen die voor de klas staat, maken mensen zich blijkbaar niet of in ieder geval niet voldoende druk. En als deze dame met haar lezingen er weer een paar wakker kan maken, prima. Kan ik geen probleem mee hebben.

      En waarom zou BON geen 6000 leden hebben? Ik was 8 weken geleden lid 4092 (meen ik).

    • Leo, waarom zo verbolgen?
      Het punt is dat haar boodschap voor ons (de ‘incrowd’) niet nieuw is, maar wel voor de buitenwacht. Heel erg nuttig dus wat zij doet. -Zonder aandacht voor het onderwijs, zonder belangstelling voor het onderwijs, raakt ook Ronald Lamping ondergesneeuwd.

      Ik zou zeggen, als zij lid is van Bon, dan zal zij ook wel te benaderen zijn: neem eens contact met haar op en wissel van gedachten. Overleg doet wonderen.

      En ’n derde wereldoorlog… brrr. Ik moet zeggen dat tegenwoordig, bij het volgen van de wereldpolitiek, mij de rillingen over de rug lopen. Je moet er toch niet aan denken…

      • Beste Simon
        de wonderen, die overleg doen
        kun je meestal stoppen in ’n kleine schoen
        de doos is meestal groot
        ertussen in, vooral gekloot

  3. Als voormalig
    leerkracht in het BO ben ik het volledig eens met Jeanet. Prachtig dat ze de fakkel opneemt en lezingen gaat geven.

    • Voormalig
      betekent tegenwoordig
      gedateerd
      zo de ouderen zongen, klinken de jongen
      hebben ook die ouderen
      blijkbaar nooit geleerd

  4. Sovjetisering van het BO
    Bron: AOb

    Pier Bergsma (ex-directeur van een basisschool):
    Elk voorjaar moeten alle scholen voor (speciaal ) basisonderwijs hun opbrengsten en toetsgegevens per e-mail naar de inspectie in Utrecht sturen. Het zijn zeer uitgebreide vragenlijsten. Het is maar één van de vele administratieve handelingen waartoe scholen verplicht zijn. Zoals vroeger op de kolchozen in Rusland moeten ze om de vier jaar een schoolwerkplan leveren, waarin ze duidelijk aangeven, liefst met cijfers, welke doelen ze zich stellen.
    Scholen die de verantwoording op papier in orde hebben, krijgen een goede beoordeling. Ik ken scholen die er daarom onevenredig veel tijd aan besteden. Scholen die niet alles vastleggen, kunnen onvoldoendes verwachten. Daarmee is de inspectie hard op weg met de sovjetisering van het Nederlandse basisonderwijs.

    • Is de beste manier om dit soort controles
      te voorkomen, niet gewoon zorgen dat niemand je presteren hoeft te wantrouwen? Bijvoorbeeld door leerlingen af te leveren die voldoende basis hebben voor het VO?

      • Natuurlijk. Als de
        Natuurlijk. Als de Cito-toets voldoende gemaakt is en de leerlingen bv. nog een jaar gevolgd worden op het VO, is verdere controle niet nodig. Allemaal administratieve rompslomp. Ook op het MBO: gewoon weer landelijke eindexamens. Nu mogen uit de klas gevluchte docenten het “eindexamenproces” bewaken. Allemaal terug naar de klas, dan is het docententekort meteen een stuk minder. Dan hebben we ook nog KCE, die de formulieren van deze docenten weer controleert. Het lijkt echt op de vroegere DDR: een steeds logger wordend apparaat, allemaal apparatsjiks en steeds slechtere resultaten. Tot op de dag dat de muur viel, riepen de leiders daar ook, dat er niets aan de hand was.

        • Re: de Muur: en vlak vóór hij viel
          …toen liep het land leeg. Die Oostduitsers wisten niet hoe snel ze weg moesten komen uit het reële arbeidersparadijs. Dus in ons onderwijsparadijs moeten waarschijnlijk óók eerst de leerlingen massaal hun biezen pakken. En dan heb ik het niet over spijbelen, maar vluchten.

    • Heel wat
      exen uit het basisonderwijs
      leggen nu hun meetlat
      hun haren grijs
      nemen ze nu pas
      ’t onderwijs, op hun schop
      leuke hobby, wat levert ’t op?

      • Vrijwilligerswerk met een missie
        Dat levert helemaal niets op Leo alleen heel veel werk naast al mijn andere werkzaamheden.Ik heb ook in heel veel keukens gekeken. Op de grootste nu zwarte school in Amstersdam gewerkt en ook nog drie jaar als vrijwilliger gewerkt op een taalschool en daar lesgegeven aan Marokkaanse en Turkse vrouwen.

      • Meneer
        Waarom moeten we dat leren? Wat heb je daar nou later aan?
        Hoe beantwoord jij zulke vragen Leo?

        • Die vragen stellen ze mij niet,
          om een of andere reden.
          Daarvoor moeten ze eerst naar het VO, denk ik.
          De eerste basisschoolleerling die me dat gaat vragen, zal ik zeggen:
          A Omdat het moet.
          B Dan haal je ’n hogere CITO score.
          C Als je niet wilt, mag je verder computerspelletjes spelen.
          D Als je ’t wel leert, haal je ’t diploma waar je recht op hebt.
          Overigens gaan we je keuze wel even met je ouders bespreken.

          • Tegenwoordig geldt:
            Kinderen die gillen krijgen wat ze willen. Kijk om u heen en zie deze uitspraak heel vaak bevestigd.

          • Ze krijgen het zelfs
            .. door de leraar aangeleerd. Ik zie vaak klassen op straat, die niet meer in de rij kunnen lopen zonder een of ander stamp-maar-door lied te brullen onder leiding van de leerkracht. Buiten gymmen, zoals nu, is voor de buurtbewoners niet echt een genoegen.

          • Mijn versie was
            Kinderen die vragen worden in elkaar geslagen. (Ik wilde eerst mijn verhaal afmaken voordat jut en jul gingen vragen naar zaken die in mijn verdere uitleg vanzelf aan bod kwamen)

          • Nu
            veel ouders.
            Slechts 3 woorden, waar echter steeds meer tragiek achter schuilgaat.
            Kind (geen puber) kastijdt ouder. Ouder huilt bij juf of meester uit.
            Kind krijgt straf van juf. Ouder zegt, dat vind ik niet goed. Hoeft hij niet te maken (vorige week).

          • Directeur zegt:
            dan past u met uw kind beter op een andere school?
            Op school opvoeding door juf; thuis hopelijk door de ouders.

          • Directeuren zeggen dat
            helaas steeds minder (is mijn ervaring). Daarmee bewijzen zij hun personeel, de ouders en de kinderen een slechte dienst.

          • Directeur
            telt alleen kinderen.
            Soms ’n beetje bang voor de ouders.
            In zijn optiek, zijn het vooral kinderen, juffen en meesters,
            die hem zo storend, in zijn werk hinderen.

      • Nu krijgt BO aandacht, is het weer niet goed!
        Leo, ik weet niet wat je bezield. Nu staat er iemand op die de belangen van het BO bij BON prioriteit wil gaan geven en actie gaat voeren en nu is het nog niet goed. Waar komen dit soort zure reacties nou vandaan. Wat mij betreft ben je van een voetstuk gevallen.

          • aiaiai stom
            Oei wat stom; ik zei vandaag nog tegen mijn leerlingen dat ook ik dit altijd even moest checken omdat het niet vanzelf goed gaat. Toch sloeg ik mijn eigen wijze raad in de wind…………….

          • Het is ’n fout ….
            … die ik mijn leerlingen zó vaak zie maken, dat hij daardoor soms bij mij ook automatisch uit mijn toetsenbord komt rollen.
            “Hè, wat typ ik nou?”

        • Niet zo’n probleem,
          want ik wantrouw voetstukken.
          Zuur, schrijf je in mijn geval misschien beter als ’n beetje cynisch. Gezien veel bijdragen vanuit het VO en hoger, ben ik in goed gezelschap.
          De belangen van het BO bij BON, worden volgens mij (tot nu toe tenminste) niet goed door deze mevrouw behartigd. In het op dit forum aangeleverde artikel lees ik niets nieuws. Slechts verder “pruttelen en polderen”. Er is inderdaad aandacht voor het BO, maar het gaat niet over wat er werkelijk aan de hand is. Algemeenheden over juffen en meesters die niet meer kunnen rekenen. Allemaal allang bekend. Niet fatsoenlijk kunnen spellen. Gaap. Over echte bijdragen aan oplossingen, of tenminste de aanzet daartoe lees ik niets. Naast haar onvrede (?) m.b.t. WSNS heeft ze nog 3 thema’s, schrijft ze. Op mijn diverse verzoeken om die te openbaren, komt geen reactie.
          Ik schrijf niet op BON, om actie te gaan voeren op basis van “gewoon verder prutsen”.
          Weg met WSNS en geef de juf en meester hun kinderen en vak terug.

          • ik vind dat ‘deze mevrouw’ heel goed
            werk doet, beste Leo, en ik begrijp dit gekift niet. Je hoeft het niet voor de volle honderd procent met elkaar eens te zijn om samen te werken in plaats van cynisch commentaar te leveren. Wat doe jij beter om te beginnen?

          • Vaststellen
            dat ik met een praktisch voorstel kom. Weg met dinges… ’n Probleem, waarvan ik weet uit dagelijkse ervaring, waarop steeds meer juffen en meesters vastlopen. Ik roep niet dat de PABO’s “slechte” leerkrachten afleveren. Ik zie alleen veel jonge leerkrachten ook afhaken. Hogere eisen stellen aan de PABO, is uitstekend. Dat daardoor de problemen binnen het BO zullen verdwijnen of verminderen is een tragische misvatting. Zelfs de beste schilder kan ’n rot kozijn niet verbeteren door er ’n nieuw laagje over te schilderen. ’t Rotte hout zal eerst vervangen moeten worden.

            Deze mevrouw schildert met woorden:
            -Ze heeft door de onderwijsvernieuwingen de kwaliteit zien afzakken.
            -Er komt vanalles bij, Engels, fietsles enz.
            -Kinderen leren onvoldoende.
            -Er is te veel administratie.
            -HNL levert slechte PABO leerkrachten af.

            Allemaal open deuren. In de sfeer van oplossingen, lees ik alleen iets over meer geld.
            Mijn inzet, is ’t oplossen van ’n probleem (weg met dinges..), dat echt zoden aan de dijk zal zetten.
            En niet het aloude mantra van gewoon doorgaan met “pruttelen en polderen”.
            Daarnaast heeft ze het over haar 4 actie punten. Een weet ik er, weg met WSNS. Ondanks enkele verzoeken, geeft ze om een of andere reden de andere 3 niet prijs aan de openbaarheid van BON.
            Mag ik het dan daar niet mee eens zijn?
            Ik lees en vrees weer de aloude strijd tussen praktijk en theorie, tussen werkvloer en manager. Wie tot nu toe verliest is duidelijk.
            Maar voor mij geen reden, om mee te doen met ’t “pruttelen en polderen”.

          • Vreemd
            Is volgens jou WSNS het enige (echte) probleem in het BasisOnderwijs Leo? Dus tot (wat is het) 5 jaar geleden was alles nog koek en ei in het BO?

          • WSNS
            dateert volgens mij van begin jaren negentig, en de vraag is of alles toen nog koek en ei was. Ik denk het niet.

          • De problemen
            zijn 20/30 jaar geleden begonnen. Weet ik niet precies. In elk geval begon de populatie van lagere school kinderen mondiger te worden. Gelukkig. Langzaam stroomden er kinderen binnen, die niet allemaal braaf met de armpjes over elkaar zaten. Er veranderde in elk geval zoveel, dat ’t speciaal onderwijs, qua kosten, blijkbaar uit de hand ging lopen. WSNS werd bedacht. Beloofde know-how en geld vanuit ’t SO naar ’t BO (als steun) bleek er eigenlijk later nauwelijks te zijn. Ondertussen werden kinderen onverdroten mondiger, kwamen er steeds meer 2 talige kinderen bij. Vrouwelijke duobanen werden gemeengoed en meesters begonnen met verdwijnen. Witte, grijze, zwarte en zware basisscholen ontstonden. Fuseerden en besturen begonnen met leerkrachten als pionnen te schuiven. Let wel, nog witte scholen genoeg. De grijs/zwart/zware rukken onherroepelijk op. Onderwijs managers, zelf niet meer voor de klas, proberen met allerlei knip, plak en prutswerk de problemen op te lossen. Vooral door het produceren van veel papierwerk. Media komen met verhalen over kinderen die niet meer kunnen rekenen en PABO studenten, die niet meer kunnen lezen.
            Dat was ’t Mark. Kort en krachtig. De fijnslijper, die gaat mekkeren over een of ander datail dat niet klopt, hoeft wat mij betreft niet te reageren. Krijgt vooraf van mij nu al gelijk.

          • Voortdreinend:
            Vergaande numerus fixus voor onderwijskunde (prof. dr. ir. Guus Berkhout) en een vakbevoegdheid als toelatingseis.

          • ‘deze mevrouw’
            stelt ook dat de PABO als opleiding ernstig tekort schiet, dat lijkt mij ook een van de kernproblemen van het BO; dat mag, net als de andere ‘schilderijen’ een open deur zijn. Het moet gezegd en het is belangrijk dat erop gehamerd wordt. Jullie kunnen naast elkaar opereren lijkt mij. Ik begrijp je aversie niet. Jij geeft een oplossing, niemand zegt dat dat onnodig of onzinnig of een open deur is. Er zijn meer oplossingen nodig en het lijkt me contraproductief elkaar af te katten als je zou kunnen samenwerken.

          • Bij opereren naast elkaar
            is de chirurg de baas. Als assistent met ’n andere mening, mag ik later dan de overledene, richting mortuarium duwen. Nee, dank u.

Reacties zijn gesloten.