Alvorens mijn onderwerp te bespreken, wil ik iedereen graag even geruststellen: elke leerling is mij even lief: man, vrouw, jong, oud, autochtoon, allochtoon. Ik hoor dus gewoon nog tot de kudde op het rechte pad. Na deze ‘disclaimer’ kunt u verder lezen.
In het door mij zeer gewaardeerde boekje van Leo Prick ‘Drammen, Dreigen, Draaien’ worden een paar belangrijke ontwikkelingen in ons onderwijs genoemd. Eén daarvan is de permanente staat van verbouwing ervan. Hieraan worden de meeste onderwerpen op dit forum gewijd.
Een andere ontwikkeling is de enorme toestroom van immigranten in ons land. Die wordt hier op het forum eigenlijk alleen maar zijdelings becommentarieerd. Maar deze ontwikkeling moet haast wel een grote invloed hebben op het werken in onze scholen.
Wat is er aan de hand? Een land krijgt een grote aanwas van immigranten die slecht geschoold zijn of zelfs helemaal analfabeet. De kinderen van die immigranten gaan hier op school. Ik ken geen cijfers, maar het kan bijna niet anders of deze kinderen vormen inmiddels tientallen procenten van onze leerlingenpopulatie. Bovendien droogt de aanwas van dit type leerling voorlopig niet op. Inmiddels is het proces al zo’n dertig jaar bezig.
Iedereen op dit forum kan weten, dat de ontwikkeling van de ouders een zeer belangrijke factor is bij het succes van de kinderen op school. U begrijpt waar ik heen wil: de immigratie (uit minder ontwikkelde landen en streken) veroorzaakt een enorme groei van het minst kansrijke deel van onze leerlingenpopulatie.
Nu kun je als leerkracht hoog of laag springen, maar wanneer de klantjes waar je mee moet werken in groten getale tot de minder kansrijken behoren, zullen je resultaten zonder twijfel omlaag gaan.
Ik denk dat deze ontwikkeling, geheel onafhankelijk van al het kwaadaardige gesleutel aan het onderwijs, stevig heeft bijgedragen aan het zakken van het onderwijspeil; in ieder geval in die sectoren die er veel mee te maken hebben: het basisonderwijs voorop.
Voeg dit bij de cultuuromslag die de laatste dertig jaar bij de leerkrachten zelf heeft plaatsgevonden en je krijgt een ongezond mengsel met een krachtige uitwerking.
Act of God
Je hebt ongetwijfeld 100% gelijk, alleen voor onze onderwijsdiscussie zijn het randvoorwaarden en daarom niet te beìnvloeden.
Sterker nog: het is één van de weinige randvoorwaarden waar we geen enkele invloed op hebben. Andere zaken als de hoeveelheid geld, de bestuursstructuur, het opleidingsniveau van de docenten zijn allemaal zaken waar we invloed op kunnen hebben. De toestroom van allochtonen in het geheel niet.
Waar we wél invloed op hebben is de manier waarop we met kansarmen binnen het pnderwijs in het algemeen om gaan. En precies dat hebben we de laatste 30 jaar of zo volledig verkeerd gedaan. De vakscholen met structuur zijn weg en in plaats daarvoor zijn de enorme tempels der sektes gekomen. Sektes die geen enkel belang hebben bij oplossen van problemen, want meer problemen levert meer subsidie. Enkel de schijn van oplossen is noodzakelijk.
De enige redding is BON. En zo lijkt het alsof ik BON op sectarische manier propageer. Geen sekte, maar een bewezen werkende oplossing. Structuur helpt voor alle kinderen.
Beste 45
BON is voor het Rijnlandse model en dat is nu niet in de mode!
Slechts ten dele
Het overgrote deel van deze kinderen komt niet in havo- of vwoklassen terecht, maar in het vmbo en grotendeels niet in vmbo-t. Ik denk dus dat deze leerlingen niet verantwoordelijk mogen worden gehouden voor het onderuit gaan van het onderwijspeil. De leerkrachten in het bo die niet kunnen rekenen en spellen zijn voor het overgrote deel autochtone Nederlanders.
Het kelderen van het examenniveau van havoleerlingen bij Frans en Duits, heeft ook hier niets mee te maken. Het zijn de constructivistische en sociaalconstructivistische uitgangspunten in de didactiek die docenten hebben opgedrongen gekregen in hun opleiding of door leergangen of directies, die voor een belangrijk deel deze daling hebben veroorzaakt.
Over de oplossing kunnen we het snel eens worden. Zie de uitgangspunten van BON.
Fritzi,
Ook de leerkrachten zijn niet schuldig (zie onder).
Maar of de oplossing in zicht is, hangt van de windrichting af.
Dom van mij Fritzi,
maar weet jij misschien, waar ik de uitgangspunten van BON, m.b.t. het basisonderwijs kan vinden?
Vind je deze dan niet van toepassing op het BO?
# Organiseer goed onderwijs door hoogopgeleide docenten.
# Het grootste deel van het onderwijsbudget moet gaan naar het primaire proces.
# Het management moet in dienst staan van het primaire proces.
# Zeggenschap over de inrichting van het onderwijs binnen de instituten moet liggen bij leraren en docenten.
Dank je,
woef.
Leo,
..je hoort er echt bij hoor:)
Wat er geschreven wordt, gaat ook over jou.
Dank je,
woef.
vergelijkbare situaties
Ik wil een kanttekening plaatsen bij je opmerking: “Een land krijgt grote aanwas van immigranten, slecht geschoold zijn of zelfs helemaal analfabeet. Kinderen van die immigranten gaan hier op school. De ontwikkeling van de ouders zeer belangrijke factor bij succes kinderen op school. De immigratie (uit minder ontwikkelde landen en streken) veroorzaakt enorme groei van het minst kansrijke deel van onze leerlingenpopulatie”
Bij deze geluiden stel ik mij toch wel de vraag hoe het in vergelijkbare situaties afgelopen is en waardoor dat zo gekomen is.
Vergelijkbare situaties: decennia terug hebben immigratielanden als Australië, Nieuw-Zeeland, VS en Zuid-Afrika ook grote getale laaggeschoolde immigranten ontvangen. Tot aan immigranten met een duidelijk crimineel verleden aan toe.
Hebben de kinderen van zowel de keurige als de criminele immigranten ook een enorme groei van het minst kansrijke deel van de leerlingenpopulatie veroorzaakt?
Als je soms van succesvolle Amerikanen met bijvoorbeeld een Italiaanse achtergrond verneemt, is het voor de eerste generatie een en al kommer en kwel geweest in zowel het thuisland en als gedurende de vestiging in het nieuwe vaderland. Wat dan opvalt, is dat hun nakomelingen zich wel hebben weten op te werken.
Hoe is dat zo gekomen?
Zou dat komen doordat er mogelijk in het onderwijs en in de maatschappij niet is “genavelstaard” en er meteen als normaal is aangepakt? Weg met: kijk, kijk een migrantje, dus vast wel een probleem…
Of, doordat die landen over het algemeen niet zo’n cultuurtje hebben van subsidiëren en nog eens subsidiëren van eigen de ‘winkeltjes’……?
ter verduidelijking
“Ik wil een kanttekening plaatsen bij je opmerking: “
Deze regel slaat op S. Steven, Ma 10:05. Ik had het commentaar van 21_3_45 en Frtizi toen nog niet gezien.
Immigratie en toelatingseisen
De landen die u noemt stellen toelatingseisen; Nederland heeft jarenlang alleen een negatieve selectie gekend: hoe ongeschoolder, hoe beter. Volgens mij zijn er hier nog steeds nauwelijks toelatingseisen m.b.t. opleiding.
De Amerikaanse immigratiehistorie is voor mij niet zo snel te achterhalen, dus weet ik niet hoe lang geleden de voorouders van Rudy Giuliani of Nancy Pelosi zijn geëmigreerd, en hoe arm of dom die waren. Ik ben zelf een 4e generatie allochtoon, maar mijn voorouders hadden hun zaakjes al in de 1e generatie goed voor elkaar en trouwden snel met deftige meisjes, dus kennelijk waren die wel aardig opgeleid (in elk geval voldoende om hun draai te vinden).
Wat interessant is, is dat in de VS momenteel vergelijkbare discussies over immigratie plaatsvinden als bij ons. In Australië eveneens: enige tijd geleden had je daar een enorme rel over een opvangkamp voor asielzoekers.
Samenvattend ben ik zo eigenwijs om te denken dat ongeschoolde immigratie in vrijwel elk land tot druk op het onderwijssysteem leidt.
En in dit tijdgewricht is het enkel moeilijker
Toen de ongeschoolde immigranten Amerika in trokken, bestond daar enkel ongeschoold werk. Het verschil tussen de al aanwezige mensen en de immigranten was klein. Kijk je nog verder terug, dan waren de blanke immigranten juist de geschoolde mensen en de native americans waren “ongeschoold”. De situatie is derhelve niet te vergelijken. Enkel wel met de na-oorlogse situatie, en daar heeft men inderdaad eisen gesteld aan het verkrijgen van de green card en de nationaliteit.
Nu met de mexicanen is de vergelijking met NL nu beter te maken. Ook daar hebben de rijken behoefte aan goedkope arbeid en wordt men bij bosjes al dan niet oogluikend toegelaten.
Ook daar lijkt het dat beide politieke uitersten in de VS elk om de eige redenen samenspannen om maar zo veel mogelijk mensen toe te laten.
De ergste vormen van marktdenken en gelijkheidsdenken komen bij elkaar. Waar heb ik dar eerder gehoord 😉
ervaring van derden
Wat fijn dat je vanuit je ervaring als 4e generatie allochtoon spreekt. Je weet dus hoe dat van binnenuit voelt. Wel, ik heb hier een verslag van iemand die zeker tamelijk goed weet hoe het gesteld is met immigratie en het aarden in een nieuwe samenleving.
www.amerika.nl/elections/html/achtergrond/immigratielezing.htm
Als eveneens (!) persoon die op dat gebied ervaring heeft, herken ik bijzonder veel van wat deze ervaringsdeskundige naar voren heeft gebracht. Lees hoe het gegaan is in Amerika. Een schitterend stukje realiteit.
?
Nou S. Stevin, ik hoop dat jij wat opgestoken hebt van de link die ik geplaatst heb. Je ziet dat Frans Verhagen recent en persoonlijk thuis is in het immigratievraagstuk. Hij heeft er zelf midden in gezeten. Hij laat een heel ander geluid horen dan de ferme uitspraken die jij hebt gedaan. Het mooie ervan is dat Verhagen spreekt uit ervaring die hij zowel in Nederland als in Amerika heeft opgedaan.
@Immigration-Ivy
Dat is een lezenswaardig verhaal. Misschien vergis ik mij, maar ik krijg de indruk dat u denkt dat ik hier in één keer de immigratieproblematiek met ‘ferme’ uitspraken wil oplossen. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil alleen één aspect daarvan, een groot onderwijsprobleem, signaleren. Dat wordt veroorzaakt door ongeschoolde immigratie. Ik wil dat we dat onder ogen zien en daar naar handelen (misschien door een minimale geletterdheid te eisen van nieuwkomers) omdat ons onderwijs anders te veel te verstouwen krijgt.
Nu over de inhoud van dat artikel. Het is zeker informatief aangaande de geschiedenis van de immigratie van Amerika. Er staat echter geen woord in over de problemen die ongeletterde immigranten in het onderwijs hebben veroorzaakt. Hoe zit het met de kinderen van analfabete en/of uitsluitend Spaanstalige, illegale Mexicanen in Californië?
Dan wat betreft de genoemde groepen immigranten:
De Ieren waren cultureel verwant, kenden de taal al en hadden dus een enorme voorsprong op onze kleine Berbertjes. Chinezen, Koreanen en veel andere Aziaten doen het goed over de hele wereld, ook in Nederland; ze komen zelden analfabeet binnen en veroorzaken zeker geen problemen in het onderwijs. Ook niet hier in Nederland.
De genoemde Italianen hebben wij recentelijk ook nog in Nederland (kort vóór de Turken en de Marokkanen) binnengekregen. Ik heb nooit gehoord dat deze mensen, alhoewel slecht opgeleid, analfabeet waren.
Ik denk echter wel, dat de nakomelingen van grote groepen Siciliaanse analfabete immigranten anno 1910 in het Amerikaanse onderwijs hetzelfde effect hadden als onze nieuwkomers in Nederland. Daar zegt uw artikel niets over.
@ S. Stevin
Ik raak niet bij het minste en geringste verkrampt door de problematiek die *immigration* in het onderwijs kán veroorzaken. Op die plek in het onderwijs moeten leerkrachten werkzaam zijn die het als een uitdaging zien om daar werk te verzetten.
Mij valt het op dat je zeer nadrukkelijk het woord analfabeet gebruikt. Als analfabetisme het probleem is, moet er gealfabetiseerd worden door uitstekende leerkrachten.
Je zegt dat de Ieren geen analfabeet waren.
Citaat uit het artikel: “deze mensen waren smerig, onverzorgd en spraken weinig of geen Engels (op het platteland van Ierland sprak men Gaelic)”
Nou, het lijkt mij sterk dat deze mensen geletterd waren, hoor en zeker niet in het Engels. Deze Ieren zullen eerder op onze kleine Berbertjes geleken hebben. Maar het zijn wel de kinderen van deze Ieren die zich in Amerika hebben opgewerkt.
Als je wilt weten hoe serieus er omgegaan wordt met het onderwijs aan volwassen Berbertjes… moet je eens een kijkje nemen bij het volwassen onderwijs op een ROC in de grote stad. Ik heb meer dan een keer van ouders gehoord dat zij onverrichter zake naar huis konden gaan, omdat er weer eens lesuitval was en dat er niemand kon vertellen waarom de docent er niet was. Hoe chaotisch het weer eens was.
Je schreef: “Chinezen, Koreanen en veel andere Aziaten doen het goed over de hele wereld, ook in Nederland; ze komen zelden analfabeet binnen en veroorzaken zeker geen problemen in het onderwijs. Ook niet hier in Nederland.”
Dit kennelijk in vergelijking met de Berbertjes? Volgens mij is de oorzaak hier eerder een verschil in cultuur dan een probleem met lezen en schrijven. Ik kan je vertellen dat hoe goed een Neerlandicus ook weet waar je de d’s en de t’s moet schrijven hè, als deze Neerlandicus in China is en naar de karakters staart die verhalen over een cultureel hoogstaande gebeurtenis, hij net zo analfabeet is als Mohamed uit de Atlas.
In de verdediging
Het valt me ook in deze discussie weer op dat er vooral verdedigende stellingen worden betrokken. Hebben we het over het onderwijs in enge zin, dan zijn de discussies hier een voorbeeld voor de manier waarop mensen via een forum kunnen discussieren.
Gaat het om politiekere onderwerpen, dan lijkt het doel van de discussie eerder “winnen” dan dat we proberen elkaars standpunten en argumenten duidelijk te krijgen , aan te slijpen danwel te verwerpen,
Ik weet dat dat zo is, maar begrijp het niet echt. Onderwijs ligt ons allen zeer na aan het hart. Het is waarschijnlijk het belangrijkste “zakelijke” onderwerp dat ons bezig houdt. In het algemeen meer (denk ik) zelfs dan immigratie en integratie. Over het meest betrokken onderwerp discussieren we prachtig, over het (iets) minder betrokken onderwerp gaat het m.i. soms mis.
In de post van Ivy (@ Stevin) lees ik dat ook weer. Hij refereert bv aan “de Berbertjes”, hiermee suggererend dat Stevin op een dergelijke geringschattende manier denkt over de Berbers en de laatste allinea lijkt ook vergezocht. Ivy weet ongetwijfeld dat deze vergelijking volledig mank gaat. De Berbers zijn gemiddeld vaak analfabeet in hun eigen taal en in het Arabisch. De vergelijking met een Neerlandicus in China is er zoveel naast dat lijkt alsof er in den blinde geschoten is.
21/3/45
Nou 21_3_1945 toch nog een reactie van mij. (misschien ook gedreven door dezelfde behoefte die jij had om als nog op Snaporaz te reageren)
Je geeft aan dat het gaat om ‘standpunten en argumenten duidelijk te krijgen, aan te slijpen dan wel te verwerpen.’ Ik wil niet spreken van verwerpen. Ik heb gewoon stelling genomen tegen het idee dat analfabetisme van de ouders per definitie slecht onderwijs en problematisch gedrag van hun spruiten tot gevolg heeft. Ik hoef geen voorbeelden meer aan te halen.
Om het op het onderwijs betrokken te houden: dit soort opvattingen – ik bedoel niet specifiek S. Stevin hier – leiden ertoe dat er al gauw gedacht wordt dat er niet veel meer te beginnen is met de kinderen van. Er zullen ongetwijfeld heel goede docenten werken op scholen met veel immigranten kinderen. Ik weet echter dat op die scholen ook onbevoegde en/of onbekwame personen voor de klas staan. Was het niet zo dat er vlucht uit de grote steden was van bevoegde en bekwame docenten? Niet zo lang geleden was er vooral op genoemde scholen een tekort (werd er gezegd) aan onderwijzend personeel? Zij-instromers werden algauw op die scholen ingezet.
Ik vraag mij af of dit ook het geval zou zijn als we daadwerkelijk ervan doordrongen waren dat dit soort scholen juist bevolkt moeten worden door héél goede leerkrachten. Niks gefreewheel en wat dies meer zij. Zoals ik al eerder aanhaalde: als analfabetisme het probleem is, moet er gealfabetiseerd worden door daartoe bevoegde én bekwame docenten. Ik houd het nog steeds op het onderwijs….
21/3/45
De alinea Neerlandicus versus analfabeet Chinees schrift: Ik blijf daarbij, omdat ik vind dat die vergelijking niet mank gaat. Als analfabeet betekent, dat je niet kunt lezen en schrijven, is de beste Neerlandicus analfabeet ja, als die te maken krijgt met de Chinese karakters. Op dat moment heb je er niet veel aan dat je foutloos Nederlands in schoonschrift nog wel (!) kunt schrijven. Ik kan mij met de beste wil van de wereld NIET voorstellen dat je als puur autochtone Westerling zonder Chinees gestudeerd te hebben, niet gelijk een analfabeet bent als je de karakters voor je neus krijgt; tenzij je met analfabeet iets anders bedoelt.
Jammer dat jij discussies kennelijk volgt met een winnen of verliezen bril op. Als ik daar behoefte aan heb, plaats ik mijn mening. Ik lees met plezier de verschillende standpunten op het discussiebord. Op basis van mijn bevindingen ben ik het met sommige postings wel eens of niet eens. Dan houdt het voor mij op.
Smijten met woorden als primitiviteit en verontwaardigingsmoraal is omwille van mijn fatsoen niet aan mij besteed.
re-@ Immigration
Teleurstellend dat discussies over dit soort onderwerpen ook op deze site mislukken. En altijd om dezelfde reden: primitiviteit van enige deelnemers die hun verontwaardigingsmoraal niet van argumenten kunnen onderscheiden. Wanneer deze zaken zo belangrijk zijn dat ze emoties oproepen dan is het juist noodzakelijk zich er inhoudelijk onbevooroordeeld in te verdiepen.
Terwijl het echt niet zo moeilijk ligt. Bergen ervaring is opgedaan met deze kwesties. Het artikel van Verhagen is in dat verband rijkelijk oppervlakkig. Het zijn de betweterige moralisten, waartoe Verhagen overigens niet behoort, die verhinderen dat die ervaring in de afwegingen wordt betrokken en zo verergeren deze Dutch uncles zelf de problemen.
Inderdaad Stevin, veranderde de instroom van de immigranten in de VS rond de tijd die je noemt, in de door jou aangegeven richting. Grote groepen ongeschoolde personen, iets waaraan men niet gewend was en waarbij men niet stond te juichen.
In de ogen van de moralisten zit je met die constatering al fout. Einde discussie. Dan leer je dus niets van de oplossingen die men destijds in de VS (sowieso een verkeerd land, kijk maar naar Bush) uitprobeerde, waaronder (inderdaad Stevin) iets als HNL. En dan kom je er nooit achter wat er toen gebeurde.
Maar waarom wil je wat weten als je alles al weet? Amen.
Willem Smit
opmerkelijk
De zoveelste inconsistentie komt bij me op.
Hoe kan het zij dat (vaak dezelfde) mensen de verantwoordelijkheden afnemen van de volwassen immigranten: “wij helpen je met dat dat zus en zo …” terwijl men de verantwoordelijkheid voor het eigen leren juist bij het kind willen leggen?
Dat is snkel consistent als je aanneemt dat het in beide gevallen voornamelijk gaat om de eigen boterham van de hulp industrie
Beste Ivy,
Iets te vaag en hypothetisch en eerst je huiswerk doen alvorens je iets veronderstelt. [ Hals, houd het netjes – je gaat hier buiten je boekje :: MAP ]
Een reisje naar Chicago of de buitenwijken van New York mag ook.
Dan hebben S.Stevin en 45 ook nog gelijk.
Als je aankwam op Ellis Island, werd eerst je gebit gekeurd en daarna gekeken of je het land ook nog wat te bieden had.
Sorry,
Laat ik nou niet meer weten wat er stond:)
Hals, Wat was er vaag en te
Hals,
Wat was er vaag en te hypothetisch? Als je dat concreet had aangegeven, had ik jou wel verduidelijking verschaft hoor. Eenmaal docent zijnde, hè….. Welk huiswerk heb ik volgens jou niet gemaakt? Heb ik het goed dat je mij een bezoek aan Amerika adviseerde? Over bezoek aan dat land: mijn laatste bezoek daar was in 2005. In 1997 heb ik in New York een school in The Bronx bezocht.
Ivy,
Was een reactie op je ‘vergelijkbare situaties’.
Maar je hebt je huiswerk inmiddels gedaan:)
Kwadratuur van de cirkel
Ik ben zo bevoorrecht geweest dat ik grotendeels op een witte, elitaire, dagschool kon werken. De niveaudaling daar had dus niets te maken met immigratieproblemen. Ook heb ik vele jaren, naast mijn baan in het bedrijfsleven, les gegeven op een technische avondschool. Daar heb ik persoonlijk ervaren hoe vakonderwijs werd verdrongen door onderwijskundige pulp. Dat gebeurde vóór 1980 en staat ook los van immigratie. Ik wijt de niveaudaling in het onderwijs daarom vooral aan politieke factoren (gelijke spreiding van kennis …) en modieuse factoren (anti autoritaire opvoeding; extreme groei van pedagogiek en onderwijskundige studies). Restauratie van het onderwijs wordt nu bemoeilijkt door de immigratieproblemen waarvoor gedachtenkronkels moeten worden rechtgebogen.
2 ontwikkelingen scheiden
Die twee ontwikkelingen (immigratie en onderwijsvernieuw-ling) zijn ook autonoom; ze trekken wél allebei aan het onderwijspeil.
onderwijspeil & immigranten & kennis van zaken
Wat opvalt in deze draad is het bijna volslagen ontbreken van kennis van typen van immigratiebeleid, de verschillende gevolgen en de geschiedenis ervan. Dat is in de hand gewerkt doordat er veertig jaar lang niet over mocht worden gesproken en nu het wel mag kennen we het verleden niet en hebben we geen ervaring. En wie leert er nu van buitenlandse ervaringen, met name in de VS? Daar woedt een Huntington- een Jensen- en een IQ-discussie, of heeft gewoed.
Zolang er met de Wildersen niet gewoon gepraat kan worden -waarom is dit onderwerp het eigendom van een deel van het politieke spectrum?- blijft het zo.
Natuurlijk zijn allochtone lln. niet “verantwoordelijk” voor de daling van het niveau, wel veroorzaken zij met hun taalachterstanden o.a. een deel ervan zoals elke boer die tot tien kan tellen inziet. Dat deel kan tijdelijk of locaal groot zijn en dan op een crisis lijken. Dat leerkrachten in het bo zelf niet kunnen rekenen heeft er als symptoom meer mee te maken, maar dat ze autochtoon zijn nu juist weer niets.
Met allochtonen komt het bijna altijd uiteindelijk goed. Ook als je het meest achterlijke beleid terzake voert zoals Nederland dat doet, recentelijk maar niet uitsluitend bijv. met het generaal pardon. Dan duurt het alleen twee generaties langer en dat is niet nodig. Er is één mogelijkheid dat het niet goed komt met immigranten en dat is het realiseren van een multi-culti-samenleving waarin alle groepen geen moer meer of zo weinig mogelijk met elkaar te maken hebben. Er moet dus een leid-cultuur blijven waaraan de nieuwkomers zich aanpassen.
HNL is op de langere termijn een veel grotere bedreiging voor de cultuur dan immigranten maar eerlijk gezegd zie ik het verband niet.
Willem Smit
Beste Hendrikush,
..een kromme redenering.
Mijn huis staat op een heuvel, heel Nederland is ondergelopen – klimaatverandering, weet je wel – mijn huis is nog droog, dus…wát klimaatverandering?
Je leeft toch wel in dit landje toch?
Waarde Hals
Hoezo ondergelopen door klimaatverandering? Het was landverzakking!
Ja,
Groningen…pfff…:(
Alle zaken zijn geldig naast elkaar.
Overigens, Fritzi, spreekt S.Stevin over het fenomeen en niet over leerlingen die schuld zouden hebben.
Het gegeven is er debet aan, dat ons schoolniveau omlaag geduikeld is.
Het fenomeen van de immigratie, het fenomeen van verlaging van het niveau ven de lerarenopleidingen, het fenomeen van verruiling van vakkennis door secundaire zaken en ga zo maar door.
Dat we er niets aan kunnen doen is maar de vraag.
Maar dat heeft met beleid en politiek te maken.
Het bekende verhaaltje van ‘dweilen met de kraan open’ dus.
S.Stevin,
Het wordt tijd dat je Pim eens gaat lezen.
Kom je al deze dingen tegen.
Maar eerst je mooie pak aantrekken, zoals je beloofd hebt:)
Dit is een goede
omschrijving, van wat er onder meer, in het basisonderwijs aan het gebeuren is. Belangrijk is om te zien dat er sprake is van ’n ontwikkeling, die moeilijk te stuiten is (vrije schoolkeuze), van witte naar grijze en grijze naar zwarte basisscholen. Steeds meer.
Hoewel het niet politiek correct is, zie ik vanuit de praktijk dagelijks de negatieve invloed hiervan op de basisscholen. Naast die van WSNS, parttimen en vervrouwelijking.
De krachtige uitwerking van dit mengsel, valt niet met “pruttelen en polderen” te bedwingen.
Kom op Leo
Lees ook eens over de invloed van de onderwijzer en het Cito advies
Beste Hendrikush.
Gelezen.
Niets nieuws.
Heeft ook weinig te maken met mijn bijdrage.
Deze Paul J. trapt aardig tegen een open deur.
Dat gebeurt managers overigens wel meer,
nietwaar.
Selectief gelezen zegt Verhagen:
… in veel gevallen zijn deze nieuwe immigranten kiener op succes dan … luie, zelfvoldane blanke studenten.
Daarom … compassie voor etnische verschillen …
Selectief
klopt. Binnen het basisonderwijs ken ik vooral kleine prinsjes/sesjes, die respect eisen, ongemotiveerd zijn en ’n forse taalachterstand hebben. Die nieuwe immigranten die inderdaad kiener op succes zijn, komen uit veel verder weggelegen Aziatische landen.
Voor de aanpak maakt etniciteit niet uit
Laten we beginnen met erkennen dat er onder allochtone jongeren (mn Marokkanen) veel probleemjongeren zijn. Daar zijn allerlei redenen en aanleidingen voor waar we binnen het onderwijs geen invloed op hebben.
Dat gezegd hebbende ga je praten over de aanpak daarvan binnen het onderwijs. Je praat dan over veel structuur bieden, hoge verwachtingen hebben (leidt tot betere prestatie), strenge aanpak van wangedrag, absentie en te laat komen, veel uren onderwijs aanbieden (minder kans om op straat rottigheid uit te halen). Dit doe je op basis van liefde voor het betreffende kind. Als je het beste voor hem wilt dan pak je het zo aan.
Laat dat nou precies een aanpak zijn die voor álle rotjochies en meissies de juiste is, van welke kleur of achtergrond ze ook zijn. Ik begrijp dan ook helemaal niet waarom op deze site voortdurend de etniciteit erbij gesleurd wordt.
U heeft helemaal gelijk
..en in deze situatie is dat ook het enige wat je kunt doen.
Maar uw aanpak is de aanpak van een situatie die u als een gegeven accepteert.
Mijn punt was, dat de kinderen van ongeschoolde immigranten een grote druk op het onderwijspeil veroorzaken (puur wat betreft de prestaties van de schoolbevolking dus). Het lijkt mij onwenselijk om de ontwikkelingen van de afgelopen 30 tot 40 jaar in dat opzicht voort te zetten.
welke ontwikkelingen
Welke ontwikkelingen vind je onwenselijk om voort te zetten? Kunnen wij als docenten iets al of niet voortzetten?
Ontwikkeling vanaf 1960
Die ontwikkeling bestaat er uit dat er stelselmatig slecht opgeleide mensen hierheen zijn gelokt, dan wel zonder aarzeling toegelaten. Een omgekeerde brain-drain dus. Deze slecht opgeleide mensen kunnen hun kinderen niet of nauwelijks ondersteunen bij het schoolwerk.
Kunnen wij dat al of niet voortzetten? Nee, daar hebben wij individueel geen invloed op. Ik verwijs naar de eerste reactie van 1945 (Act of God) in deze draad. Ik ben het daar in zoverre niet mee eens, dat het geen Acts van God zijn, maar een gebrek aan Acts van politici en andere verantwoordelijken.
Je kunt er dus rekenening mee houden bij het bepalen van je politieke voorkeur.