De inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten laat zich vrijwel geheel verklaren uit verschillen in het onderwijsniveau van werknemers. Investeringen in onderwijs bieden derhalve de beste aanpak voor verkleining van inkomensverschillen.
Dit betoogde Claudia Goldin, hoogleraar economie aan Harvard, vrijdag in een lezing georganiseerd door het Centraal Planbureau. Samen met Lawrence Katz, eveneens als econoom verbonden aan Harvard, heeft Goldin zojuist de studie ‘The race between education and technology’ gepubliceerd.
De afvlakking van het onderwijsniveau is in hoge mate verantwoordelijk voor de toegenomen inkomensongelijkheid, zegt Goldin.
Ook voor Nederland gaat dit op, zij het in mindere mate, zei ze na afloop van haar lezing.
Goldin en Katz hebben onderzoek gedaan op basis van gegevens over inkomens en onderwijsniveau in de VS vanaf 1915 tot 2004.
Ze constateren dat na een gestage daling in de Verenigde Staten in de eerste helft van de 20ste eeuw, de inkomensverschillen vanaf 1973 sterk zijn toegenomen.
Tegelijkertijd stellen ze vast dat de onderwijsdeelname in de VS in de eerste helft van de vorige eeuw spectaculair toenam – aanvankelijk in het middelbaar onderwijs, later in ‘colleges’.
Een schooldiploma bood uitzicht op een beter betaalde baan.
Vanaf de jaren zeventig vlakte de scholingsgraad af.
Tussen 1945 en 1973 groeide Amerika samen, tussen 1973 en 2004 groeide Amerika uit elkaar.
De verzwakking van de positie van vakbonden, immigratie, verplaatsing van productie of het belastingstelsel hebben veel minder invloed op de inkomensverdeling gehad, betoogde Goldin.
(NRC/Handelsblad)
Ooievaarscorrelatie?
Is dat wel zo?
Ik leerde inderdaad dat het verband tussen het aantal geboorten en ooievaars in de omgeving een schijncorrellatie was. De verbindende schakel was dat het in beide gevallen om grotere vruchtbaarheid op het platteland en betrof waar ook wel meer ooievaars voorkomen dan in de stad.
In dit geval voel ik meer voor de theses van Paul Krugman die het economisch beleid van (neo-conservatieve regeringen) als oorzaak ziet voor de spectaculaire inkomenongelijkheidsgroei in de VS.
Zowel economische vrijheid en bewegingsruimte voor managers (met veel zelfverrijking), drastische belastingverlagingen voor de superrijken (Reagan en Bush!) en gelijktijdige verwaarlozing van collectieve voorzieningen als het onderwijs (waarover ik ex-prsidentskandidaat Dukakis meermalen hoorde klagen) zijn daar het gevolg van geweest.
Is er overigens ook een verband tussen inkomensongelijkheid en de schade die Katrina heeft aangericht? Zeker, daar speelt dezelfde achtergrond.
ooievaars en oude koeien
Je hebt gelijk, beste heer Philippens. Dit zijn ooievaarscorrelaties, uit Harvard.
Adam Smithiaanse factoren compenseren meer dan genoeg het schrikbarend lage niveau van tachtig procent van het onderwijs t/m high school in de VS. Dat slecht opgeleide leerlingen de dupe zijn is evident, dat -binnen deze groep- de kinderen van ouders met een laag inkomen nog een keer de dupe zijn, eveneens. Het Nieuwe Leren in de de VS is het grootste camouflagenet ooit. Het jargon waaraan de eerlijke BONner zich stoort komt uit de Progressive Education Movement (die al in 1957 overleed, maar leeft).
Willem Smit
Als bovengenoemde conclusie klopt……
…kan Plasterk met zijn hoed langs alle andere ministeries om geld op te halen.
de hoed van Plasterk
Gelukkig heeft de man een gróóte hoed ,en er zit een grote rand aan – –
www.volkskrantblog.nl/pub/mm/tempest/4050/Image/Plasterk/plasterk%203.jpg
maarten