onderwijs-stupiditeit

Deelvak / heelvak en de gevolgen van de vermelding van cijfers op de cijferlijst

Een leerling sluit Frans 1 af ( bij mij op school een verplicht vak in klas 4 VWO, als klein heelvak, met luister- en lees- en spreekvaardigheidtoetsen op het niveau eindexamen Havo).
De leerlingen scoren gemiddeld een 7 ( afgerond) op dit niveau.

Daarna kunnen leerlingen vanaf klas 5 Frans 1,2 kiezen en dat vak in klas 6 op VWO niveau afsluiten.
Ik heb nogal wat Natuur- profielleerlingen die in de vrije ruimte Frans 1,2 kiezen. In de loop van de zesde klas merken ze dat het niet zal meevallen om het eindcijfer van Frans 1 te verbeteren. Omwille van het examengemiddelde besluiten ze daarom te stoppen met Frans 1,2 als examenvak. In dat geval komt namelijk het cijfer voor Frans 1 op de cijferlijst te staan en niet het meestal wat lagere cijfer voor het vak Frans 1,2 dat qua inhoud en qua niveau echt wel wat moeilijker is.
Vaak komen ze dan de lessen nog wel volgen omdat ze die leuk en interessant vinden.

Ik zou de bedenkers en ondersteuners van deze waanzinnige regelgeving er nogmaals op willen wijzen dat ze hiermee al dan niet bewust de aantrekkelijkheid van de vakken Frans 1,2 en Duits 1,2 heel erg inperken en het werk van de docenten van die vakken er niet bepaald gemakkelijker op maken.

Marianne Lambregts

2)

17 Reacties

  1. onderwijs-stupiditeit2 (in het kwadraat)
    Het kan nog gekker (?) ik weet dat er scholen zijn waar je Frans kunt laten vallen in de loop van welk bovenbouwjaar dan ook als wat dan ook (resultaten, lesinhoud, tijd die geïnvesteerd moet worden, kwaliteit van het rooster, enfin, noem maar op).
    Het curriculum biedt voldoende vakken waar je zonder problemen op enig moment van het schooljaar kunt inspringen. Over de lesinhoud van deze vakken wil ik niet eens nadenken…
    Ik ken een school waar op het HAVO de vakken Duits en Frans m.i.v. 2007 in drie van de vier profielen op een wel heel slecht verkiesbare plek terecht komen, schouder aan schouder met niet-cognitieve vakken. En dan te bedenken dat Duits en Frans niet eens meer omschreven zijn in de nieuwe basisvorming. In de school waar ik aan denk, prevaleert de logistiek boven de didactiek van het onderwijsprogramma. Zoals deze school zijn er vele.
    Je kunt sinds 1999 eenvoudig stellen dat zowel minister van onderwijs als schoolleidingen en schoolbesturen in Nederland nauwelijks tot geen waardering hebben voor de -inmiddels kleine- vreemde talen, behoudens natuurlijk de nieuwe kleine vreemde talen want die worden door een gouden poortje de school ingeloodst, tot het moment dat zij in P.R. kracht inboeten, dan kunnen zij ook zo’n -excusez le langage – schop onder de kont krijgen.

    • Excusez-moi
      Het is niet mijn vak, maar was het niet ‘excusez le mot’?
      Verder niets dan lof.

      • jeu de mots
        beste collega,
        dit moet ik gewoon even toelichten:met “excusez le langage” probeer ik te spelen met de door u correct geciteerde uitdrukking en geef ik een subtiele (?) verwijzing naar mijn achtergrond. Merci.

  2. Frans 1,2
    Ik meen me toch te herinneren de docenten vreemde talen een succesvolle lobby hadden die ervoor gezorgd heeft dat Frans 1,2 en Duits 1,2 geschrapt zijn en er nu gewoon alleen nog maar ‘normale’ vakken Frans en Duits zijn.

    Deze deelvak/heelvak discussie is dus in detail niet meer relevant. Dat regelgeving raar uit kan pakken is vrijwel onvermijdelijk. Daarom moet je ook niet alles de hele tijd drastisch veranderen: er duiken dan namelijk altijd onbedoelde bijverschijnselen op die vaak erger zijn dan de kwaal die de vernieuwing probeerde te genezen.

    • relevantie deelvak/heelvak discussie
      Mark, ik trek me je reactie aan. Zij komt voort uit onbekendheid denk ik met de situatie waarin wij werkelijk werken.
      Leraren Duits en Frans proberen sinds ca. 7 jaar te redden wat er te redden valt.
      Wij hebben altijd de situatie van voor 1999 terug gewenst met een bovenbouw HAVO van 7 uren p.w. en een bovenbouw VWO van 9 uren. Grote groepen leerlingen kozen voor één van de talen en behaalden daarmee succes op het examen.
      Nu bestaan de deelvakken niet meer in hun oorspronkelijke vorm. Echter, de praktijk is weerbarstig.
      Ik leg uit hoe het uitpakt: tot 2007 (nieuwe bovenbouw) krijgt de leraar Duits/Frans nog steeds HAVO leerlingen die het vak moeten volgen, meestal 3 uur in de gehele bovenbouw. In veel scholen komt dit neer op een 4e leerjaar waarin Du/Fa 1 leerlingen gezamelijk met de heelvakkers de lessen volgen. De deelvakkers sluiten het na HAVO 4 af, de heelvakkers gaan door. Parallel in VWO (zie de situatie die Marianne schetst). Gevolg: indien de leerling het ‘deelvak’ voldoende heeft afgesloten verdwijnt vaak de motivatie tot het CE door te gaan. Adieu, talentvolle leerling. Erger: indien de leerling het ‘deelvak’onvoldoende heeft afgesloten ‘moet’ je wel met hem verder naar het CE. C’est bien triste…

      • De praktijk weerbarstig?
        Natuurlijk is er een overgangssituatie. Naar wat ik begrijp uit je reactie ben je daar niet blij mee. Ik zou zeggen: nog een jaartje (wetend dat het de laatste is) moet kunnen.

        Overigens is de situatie die je beschrijft in het vierde leerjaar met leerlingen die na dat jaar het vak afsluiten niet nieuw. Ik (eindexamenjaar 1997) heb Frans en Duits ook na 4VWO afgesloten (niet gekozen; in de 4e was het echter nog verplicht). Als je leerlingen in VWO6 niet overal eindexamen in laat doen heb je dat altijd.

        • nieuwe 2e fase
          In de nieuwe 2e fase wordt de positie van de zogenaamde kleine talen nog slechter: scholen kunnen er voor kiezen dat Frans en Duits tot en met vwo-3 verplicht is.
          Om het nog maar niet te hebben over het gymnasium, waar naast Grieks of Latijn geen 2e moderne taal meer nodig is in de nieuwe 2e fase.
          Overigens Mark 79, als je in 97 examen deed, zat je in VWO-4 in 1995. Toen was er nog geen 2e fase.
          Elke docent, of je nu een exakt, een talen of een zaakvak geeft, zou in grote lijnen moeten weten, hoe de stand van zaken bij de andere vakken is. Alleen als we van elkaar begrijpen hoe moeilijk de positie van een ander vak is, kunnen we iets voor elkaar betekenen.
          welterusten

          • geen tijd
            Natuurlijk wil iedere docent veel uren voor zijn/haar vak. Als we willen dat leerlingen een brede opleiding krijgen dan is dit echter onmogelijk. We moeten natuurlijk snoeien in onzinvakken als CKV en ANW, maar zelfs dan is er niet genoeg tijd om alle leerlingen alle vakken 4 of 5 uur per week te laten volgen. Probeer zelf maar eens een programma samen te stellen voor het VWO. Dan zie je snel dat je niet al je verlangens daarin kunt passen. Kijk eens naar dit rijtje standaardvakken: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie. Dat zijn er 11; dan nog gym en tekenen en je komt echt niet tot meer dan 3 lesuren per week per vak.

          • HBS-A
            Ik deed de volgende vakken in de bovenbouw:
            Ne-Fa-Du-En-Ak-Gs-Recht-Handelskennis-Handelsrekenen-Boekhouden-Economie-Scheikunde-Gymnastiek
            Dertien stuks dus, waarvan scheikunde niet zoveel voorstelde, maar ik weet nog steeds: base + zuur = zout + water. Geen mondeling in één der moderne vreemde talen.
            Wij lazen 30 boeken voor Nederlands, inclusief historische letterkunde (nu lezen mijn vwo-ers circa acht) en 15 voor Frans, 15 voor Engels, 15 voor Duits, ook alle inclusief iets historisch erbij.

          • HBS-B (Vijf jaar)
            De volgende eindexamenvakken:
            Algebra
            Stereometrie
            Goniometrie en analytisch meetkunde
            Natuurkunde
            Scheikunde
            Biologie
            Nederlanse taal en letterkunde
            Franse Taal
            Engelse Taal
            Duitse Taal
            Staathuishoudkunde
            Aardrijkskunde
            Geschiedenis

            Bijkomend; vakken die wel op de eindlijst werden vermeld, maar waarvoor het resultaat werd vastgesteld door de docent op basis van de prestaties in het laatste schooljaar.
            Kosmografie of Handelswetenschappen (één van de twee moest worden gekozen)
            Handtekenen
            Lijntekenen
            Lichamelijke oefening

          • HBS-B 1970
            De exacte vakken waren goed en degelijk vertegenwoordigd.
            Voor Aardrijkskunde kon je een vrijstelling halen als je een 7 op je rapport had. Deze sukkel had dat niet en moest er dus examen in doen.
            Hoewel wij drie talen hadden, hoefde ik maar weinig te lezen (2 of drie boeken per taal) en al helemaal niet uit het Nederlands in een vreemde taal te vertalen.
            Mijn zoon op het gymnasium moet dat (nu, in de derde klas in ieder geval) wèl kunnen.
            Dus niet alles is verslechterd.

      • einde
        Inmiddels blijkt het zover te zijn, dat op sommige VWO en Havo scholen het vak Frans niet meer bestaat in de examenklassen, omdat ……………. leerlingen het niet meer kiezen
        Lang leve een verenigd Europa!!
        montesquieu

        • Helemaal niet meer
          Mon confrère Montesquieu,

          Het is nog veel erger. Bij ons op school staat frans niet eens meer op het rooster voor vmbo-T klas 2, 3 en 4. De eerste nog wel, omdat dit een T-Havo klas is. Wij hebben er alles aangedaan in de besluitvorming, maar om de één of andere reden was er een nipte meerderheid voor het afschaffen. En dat omdat de school vond dat het te weinig werd gekozen en er dus kans zou zijn op te kleine examengroepen.

          • nog erger?
            En wat vond de MR daarvan?
            Of hebben die überhaupt geen zeggenschap gehad, zoals op zoveel scholen schijnt te gebeuren?
            Wat doen ze trouwens met de docenten voor wie nu ineens geen lessen Frans meer beschikbaar zijn?
            Trouwens: waar is jouw school, dichtbij de Duitse grens of in het zuiden of westen?
            De sectie Frans moet gewoon een actief wervingsbeleid voeren!! Of worden ze zelfs daarin tegengewerkt door de directie?
            montesquieu

          • Twee jaar geleden was er bij
            Twee jaar geleden was er bij ons sprake van hetzelfde. Maar dit is nog niet door gevoerd. De directie heeft zelf ook niets met Frans.
            Wel is Frans een vak waarvan de verwaarlozing al van het begin af aan wordt getolereerd op de manier van : “Ach, hij kiest het toch net na de tweede”….

          • Directies en de vakken op school
            Frans en andere ‘moelukke’ vakken zijn het eerst aan de beurt, maar ja, als je Frans, wiskunde en natuurkunde er uit smijt is één van de andere vakken het ‘moelukst’.
            En vervolgens dat vak er ook maar uit werken?

            Ik geloof wel, dat sommige directies dit probleem onder ogen zien. Of ze in staat zijn met een effectieve reactie het tij te keren is een andere vraag.

Reacties zijn gesloten.