Helaas is het geen mythe maar bittere werkelijkheid dat mensen in het onderwijs slecht betaald krijgen, en het wordt ook steeds erger. Lees hieronder over de nieuwste ontwikkelingen; ONBETAALDE VAKANTIES!
– vakdocenten krijgen flex-contracten aangeboden (voor nieuwe functies, tijdelijke uitbreiding, ziekte- vervanging), dat is niets nieuws, maar: in deze contracten worden de vakanties niet doorbetaald! (Contracten lopen tot 22 december, en van 15 juli – 4 september is er geen betaling),
– men krijgt 3 MAANDScontracten aangeboden, ook als ze voor hun studenten een jaarprogrmma moeten ontwerpen,
– als ze bellen dat ze geen 3 maandscontract tekenen voor 1 jaar werk volgt er een intimiderend telefoongesprek waarin wordt gezegd dat als ze niet tekenen ze niet betaald krijgen in september,
Men zegt dat als ze niet tekenen ze niet alleen zichzelf, maar ook de hele school in problemen brengen.
– als ze blijven weigeren dit 3-maandscontract te tekenen worden ze tot october niet betaald,
– ze krijgen ook MINDER betaald, als het leerlingbegeleidende taken betreft, door een ander percentage voorbereiding dan in het gereguleerde-model taakbeleid voor docenten
– ze worden door het uitzendburo wat deze contracten verstrekt behandeld als werkstudenten
– ze moeten al hun papieren opnieuw opsturen; zelfs meer dan bij een reguliere aanstelling…
– Als deze papieren niet voor eind september binnen zijn kan er niet betaald worden, wordt gezegd, later
volgt nog een rappel-brief waarin gesteld wordt dat het contract dan komt te vervallen………
Bovenstaande klachten zijn namens namens een aantal zeer boze docenten en leerlingbegeleiders.
Hieronder nog een link naar een artikel over het sprookjes-rapport over Onderwijs-salarissen: www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article508049.ece/Het_is_een_mythe_dat_leraren_slecht_verdienen (artikel uit Trouw + reacties van lezers erop)
wat is dit nu weer?
Beste Laurens,
Waar doen deze misstanden zich voor? Nooit accepteren! Wat kunnen de collega’s voor je betekenen?
onbetaalde vakanties
Beste Candide,
deze misstanden doen zich voor op een grote school, die ik nog even niet noem. Dit is pas het topje van de ijberg daar. Helaas is dit niet de beste van alle mogelijke onderwijswerelden, zoals je weet. Het is alleen een Eldorado voor de managers…de juridische dienst van de AOb heeft overigens al laten weten niks tegen die flex-contracten te kunnen doen, vandaar dat ik me tot BON wend. Binnenkort alweer iets nieuws in dit theater onder de titel: “Hoe de docent uit het onderwijs verdreven werd”.
Nog zo’n school
Ik ken nog wel een gerenommeerde instelling waar dit heel gewoon is. En trouwens: uiteindelijk accepteren die sollicitanten dat allemaal. Of geen salaris in de kerstvakantie (maar je hebt dan wel voor een aantal dagen WW) of geen salaris tot aan de kerstvakantie. Die beslissing is niet zo heel erg moelijk.
Idee: In de vakanties doen ministers ook niets, in ieder geval niet regeren. Het zou ons allemaal een fikse slok op een borrel aan belastingen schelen als… Bovendien: zij doen toch wat het volk wil, dat heet dus: DEMOCRATIE. Stoppen dus al die vorstelijke salarissen in de Kerstvakantie en het Zomerreces (toch iets van 12 weken?)
Beste Laurens,
Het artikel in Trouw dat je noemt wordt in dit draadje op de BON website besproken. We zijn er als forumbezoekers achteraan gegaan bij de Hay group.
De klachten die jij noemt had ik nog niet eerder gehoord. Misschien is dit ook nieuw voor het bestuur van BON. Je kunt een mailtje met bovenstaande inhoud sturen naar de secretaris van BON, via secretaris@beteronderwijs.org.
meer ellende in de Volwasseneneducatie
Beste Mark,
het bestuur van BON is op de hoogte gesteld, en de kring Volwasseneneducatie is heropend, daar wordt binnenkort nog meer ellende uit die sector gepubliceerd; hoe marktwerking leidt tot massale baanonzekerheid en kwaliteitsvernietiging.
Onbetaalde kerstvakantie
Een leraar Duits heeft mij het volgende verteld:
Hij werkte via een uitzendbureau. Hij had een baan tot aan de kerstvakantie, hij moest een zieke docent vervangen. Hij werd betaald tot en met de laatste dag dat hij op die school werkte. Meteen na de kerstvakantie werd hem gevraagd om weer op die school te werken, de betreffende docent was nog steeds ziek. Hij heeft echter voor de kerstvakantie-periode niets betaald gekregen. Hij heeft ook geen WW of bijstand gekregen voor die periode.
ik dacht het niet!
Ook mij is dit in het verleden overkomen: of ik een zieke collega even wilde vervangen en mijn vraag of ik ervoor betaald zou krigen onbeantwoord laten. Dan past slechts één reactie: of je betaalt me of je zoekt een ander(e) (gek). Als ik lesgaf in een tekortvak zou ik aan het weigeren onbetaald te werken nog meer plezier beleven: laat ze maar een ander vinden. Mijn oude baas (van voor het onderwijs) verwoordde het aldus “Give peanuts, get monkeys” Leraar, ken je waarde! Dus als het even kan niet via een uitzendbureau gaan werken. Besef je dat je behalve voor jezelf ook voor een ander de ‘markt’ verknoeit.
Onbetaald werken
Deze bijdrage gaat wel over onbetaald werken.
Mijn school had vroeger lessen van 45 minuten. Nu nog steeds.
Maar … !
Sinds kort sluiten de lesuren niet meer op elkaar aan. Tussen elk uur zit nu 5 minuten ‘dode’ tijd. In die tijd kunnen leerlingen van lokaal verwisselen. Je bent dus netto zo’n 20 tot 30 minuten per dag langer op school.
Die 5 minuten tussenruimte wordt natuurlijk niet gezien als behorend tot je taakomvang. Met andere woorden: het is je eigen tijd. Maar als er iets gebeurt op de gang, ben je uiteraard wel verantwoordelijk!
In praktijk werk je dus gewoon in die 5 minuten. Onbetaald! En alle collega’s accepteren het braafjes. De directie lacht, want die heeft de lessen 10% langer gemaakt, zonder extra kosten.
En de Pauzes dan
Bij mij op school hebben ze de middagpauze afgeschaft. Als je geluk hebt dan krijg je een tussenuur, zoniet dan heb je pech. Dit tussenuur wordt natuurlijk niet als tussenuur gerekend. Dat heet nu officieel een pauzeuur, anders krijgt de school problemen met de uitwerking van de cao. Ik heb daarover contact gehad met de inspectie. Antwoord : “ja maar u hebt wel veel vakantie”. En dan lagere wiskunde 5 pauzemomenten van een half uur is 2,5 uur per week dit 40 weken lang maakt 100 uur en dat voor 500 docenten. Jawel de school bespaart 50.000 manuur op jaarbasis. Tel uit je winst
“Zegeningen” vrije markt
Helaas moet ik constateren dat het onderwijs inderdaad een gewone bedrijfstak dreigt te worden. Dankzij de zegeningen van ons huidige kabinet, die tot in het absurde marktwerking en privatisering probeert door te drukken zijn de effecten merkbaar in:
– de thuiszorg. Gediplomeerden met een vaste aanstelling (inclusief rechtspositie) eruit, ‘marktpartijen’ van buiten erin. Zij leveren thuiszorg vreselijk goedkoop. Ja meisjes, jammer van je idealistische keuze om een zorgvak te kiezen. Je bent gewoon een domme poetsvrouw! Het ziekenhuis zal volgen!
– het openbaar vervoer. Buschauffeurs met ervaring en vaste aanstelling (en rechtspositie) eruit, de anderen die het goedkoper willen doen erin.
– de energievoorziening. Wat denk je dat er gebeurt om de goedkoopste aanbieder te zijn? Slecht uitbetalen, werken met ongediplomeerden en ‘vuile stroom’.
– de bouw. Bouwvakkers met diploma en Nederlandse taal en veiligheidscertificaat eruit, via uitzendbureaus goedkope Polen of Tsjechen erin
En dan nu ook het onderwijs. Ieder volk krijgt de rechtse regering die het verdient.
“Zegeningen” vrije markt 2
AANVULLINGEN
– thuiszorg: de kwaliteit gaat flink omlaag
– energievoorziening: de stroom is zowel in Duitsland als in Nederland sinds de privatisering fors duurder geworden
– openbaar vervoer: kaartverkoop in de automaat, treinen te laat, onrendabele lijnen opgeheven, abnormale boetes ook bij overmacht
– onderwijs: zien we nu gebeuren en wordt nog erger
Privatisering pakt wel heel goed uit voor managers en voor de aandelenkoersen.
Leve de privatisering, leve de kenniseconomie, dankjewel Brussel.
nog meer zegeningen
doorgaande op deze aanvullingen:
Bouw: instortende balkons, onveilige winkelcentra!
Voor deze vrije markt moet je vooral VVD en CDA bedanken volgens mij. (onder goedkeurende ogen van D’66). Geen enkel ander Europees land heeft zijn diensten zo in de uitverkoop gedaan als ons land.
Kom op, wat nuchterder svp
Eigenlijk is het misgegaan toen de oude Drees geen minister-president meer was..
……
Was het maar zo eenvoudig. Dan zou ik graag meehelpen bij de organisatie van een gezellige bijltjesdag voor de hele familie.
Die instortende balkons komen misschien wel omdat in de civiele techniek teveel ex-HAVO leerlingen zitten die niets van krachten en vectoren begrijpen. Ik steek de hand in mijn eigen boezem.
Noem eens wat diensten die in België, Engeland, Frankrijk of Duitsland niet zijn geprivatiseerd en bij ons wel? Ik ben namelijk niet zo goed op de hoogte.
Echte zegeningen van de vrije markt
Er lijkt onder BON-leden angst te heersen dat liberalisering van het onderwijs tot kwaliteitsverschraling moet leiden. Dat is volgens mij bij waakzaamheid helemaal niet nodig als scholen een faire bekostiging krijgen. Een kleine school met een ouderwetse taakopvatting voor leraren kan het zonder vele en dure managers stellen en kan leraren een goed salaris aanbieden. Omdat deze leraren niet door managers van hun eigenlijke werk afgehouden worden en de communicatie informeel kan verlopen hebben ze behalve tijd voor legeven ook nog tijd om hun aandacht op afzonderlijke leerlingen te richten. Bij een nieuwe school die dankzij een vrije markt opgericht wordt zou dat allemaal kunnen.
Randvoorwaarden
Ik denk dat je gelijk hebt Seger, maar als altijd gaat het om de randvoorwaarden. In principe hebben we via de vrijheid van onderwijs al een vrije markt. Door stichtingsnormen en bekostigingsregels komt hier in de praktijk echter niets van terecht. De premier heeft hier onlangs iets interessants over gezegd zoals jij hier opmerkte. Maar dit kunnen natuurlijk slechts verkiezingspraatjes zijn.
risico
Maar ook in een wat kleinere BON-school zal er een leidinggevende kunnen zijn die bedenkt dat twee maanden vakantiesalaris best uitgespaard zou kunnen worden door jaarcontracten van 10 maanden. Hoe wil je zoiets voorkomen?
Weer: randvoorwaarden
Dat zijn dus randvoorwaarden Hinke.
Ik meen me overigens te herinneren dat de overheid de constructie die jij beschrijft (10 maanden salaris en 2 maanden WW) verboden heeft (dat kostte teveel geld aan WW). Het kan natuurlijk zijn dat schoolbesturen zich niets van de wet aantrekken of dat ze denken een gaatje in de wet gevonden te hebben. Tegen echt kwaadwillenden helpen ook geen wetten. Staken met alle leraren van de school wil wel helpen (maar jammer genoeg doen leraren dit nooit; zielig voor de kinderen enzo).
Ook geen vakanties…
Ik zie dat het al even geleden is dat dit forum geopend is. Toch zou ik ook graag mijn verhaal kwijt willen.
Sinds oktober ben ik als docent via een uitzendbureau als ziektevervanging aangenomen bij een grote school. Er is mij verteld dat ik alleen de beginperiode via het uitzendbureau zou werken.
Nu zijn we intussen een flink aantal maanden verder en het is zeker dat ik ook in september door kan gaan met lesgeven, maar…. dat blijft op basis van een uitzendcontract. Mijn manager beweert dat ik niets misloop, dat docenten ook met uren sparen voor hun vakanties. Omdat ik via het uitzendbureau werk krijg ik gewoon het aantal uren uitbetaald dat ik werk, en een docent werkt 5 uur onbetaald extra per week voor deze vakanties. Klinkt aannemelijk. Maar volgens mij klopt er toch iets niet in het verhaal. Ik ben dus nu aan het sparen voor de zomerperiode (en geloof me; zoveel blijft er dan niet over van dat ‘lucratieve’ onderwijssalaris) maar zou eigenlijk in september minimaal een jaarcontract willen krijgen. Ik heb ook het idee dat ik naast onbetaalde vakanties een hoop bonussen misloop (eindejaarsuitkering) en dat ik veel meer uren moet draaien voor een ‘fultime’ verband en salaris dan collega’s.
Weet iemand of het verhaal dat ze me voorspiegelen acceptabel is? Omdat ik docent ben op een mbo in een bepaald vakgebied, is de kans niet groot dat ik op een andere school aan de slag kan. Het onderwijs bevalt me wel heel goed.
Ik hoop dat iemand nog reactie wil geven…
Onbetaalde vakanties
Beste c w,
Helaas kan ik je niet helpen; hopelijk kunnen anderen op dit forum dat wel.
Tip: neem een rechtsbijstandsverzekering. Sowieso handig om op terug te kunnen vallen bij een eventueel conflict, maar je kunt ‘m ook gebruiken om even snel telefonisch advies in te winnen bij een jurist. Zo’n verzekering kost je wél iets van 10 euro per maand…
Word lid van de AVV
(kost je weinig, nieuwe club met veel élan) en vraag hen om advies. Lijkt me de snelste manier. Zie: www.alternatiefvoorvakbond.nl/. Lijkt me geen zuivere koffie, dit verhaal.