Het is een luxe in het hoger onderwijs te kunnen lesgeven en een ramp om dat in de lagere geledingen te moeten doen, hoeveel ‘liefde’ vele docenten toch nog aan hun kleine ‘ratjes’ geven.
Ik vind dat de docenten in de lagere geledingen onderbetaald worden en ben voor het opkrikken van die salarissen, met daaraan gekoppeld een véél betere opleiding aan HBO of universiteit, zodat alle docenten zich intellectuelen kunnen noemen.
Dat is goed voor leerling en docent en bovendien voor de status van het vak.
Reacties zijn gesloten.
Beter Onderwijs
laten wij eerst zorgen dat de leraren beter onderwijs kunnen geven en daarna pas naar de randvoorwaarden.
De crisis in het onderwijs is groot, met een beter salaris los je geen problemen op……………………..
marktwerking
Heb je nooit gehoord van marktwerking, Joao, en dat een beter salaris betere mensen trekt?
Welke idioot gaat nu nog het onderwijs in, om zich gek te laten maken door een horde pubers die niet willen leren en naar school gaan omdat het moet, en dat tegen zo’n fooi?
Ik weet wel zeker dat hogere salariëring het begin is van het oplossen van een hoop problemen.
Echter daar ging mijn stelling niet helemaal over.
Méér over betere salariëring voor de lagere regio’s in het onderwijs, omdat de last van onderwijzers in het BO en docenten aan het vmbo schromelijk onderschat en dat van docenten in de hogere regio’s schromelijk overschat wordt.
En bovendien een pleidooi voor de docent als intellectueel met een flink pak bagage.
voldoende kennis voor een voldoende salaris
Bij een goed salaris hoort een goede bagage aan kennis. Helaas is de vereiste kennis voor voldoende kennisoverdracht nog al eens ver te zoeken bij de nieuwe generatie leraren.
Op de leraaropleidingen wordt helaas meer tijd besteed aan vaardigheden dan aan vakkennis.
Niet meer, maar minder…
*taakbelasting*
aspecten
Op deze site zijn een hele tijd uitgebreide moeizame en vaak pijnlijke discussies gevoerd over salarissen binnen het onderwijs. We moeten voorkomen dat we in een zinloze herhaling vervallen en ons realiseren dat het om een complexe zaak gaat die je van vele kanten (aspecten) uit kunt bekijken.
Eén altijd terugkerend probleem is de biologische onrechtvaardigheid dat niet iedereen even veel hersens heeft. In een niet-totalitaire staat kom je er niet aan onderuit dat de mensen die daar goed (intelligent) gebruik van maken daar profijt van hebben. Als je dat onmogelijk wil maken leidt dat alleen maar tot armoe van iedereen. Een hiermee verbonden probleem is: Wat doe je met de kansarmen? Als je daar (te) veel voor doet loop je het risico de economische basis voor een “rechtvaardigere” verdeling van welvaart te ondermijnen. “Te veel doen” kan ook inhouden het onderwijs aan de 20 % intelligentste leerlingen te verwaarlozen door te veel geld uit te geven aan de 20 % domste leerlingen om die nog een kans te geven in de maatschappij. Als je de 20% economisch meest belovende leerlingen, de VWO-ers, goed wil voorbereiden op hun vervolgonderwijs, het VWO, moet je ze bij voorkeur leraren geven die zelf op de universiteit met succes gestudeerd hebben. In geen geval leraren voor wie de universiteit te moeilijk was. Deze 20% zijn belangrijk voor het in stand houden van de welvaart en daarvan profiteren ook de kansarmen. Als je alleen van binnen het onderwijs uit kijkt zie je hoe hard sommige mensen werken om de onderste 20 % betere kansen te geven en zie je ook dat voor uni-docenten werk, hobby en goed verdienen samengaan en dat VWO-docenten het genoegen hebben zich op het uitdragen van hun vak te mogen concentreren. Dat jou dan het gevoel bekruipt dat de mensen die aan de onderkant les geven ook goed moeten verdienen en dat VWO-docenten niet meer hoeven te verdienen dan andere leraren is goed invoelbaar maar wel een zienswijze vanuit een heel andere invalshoek.
Salarissen zijn al gelijk
Misschien weet je het niet Hals, maar de salarissen zijn in het onderwijs al vrijwel gelijk. Een onderwijzer krijgt schaal 10, een leraar VMBO krijgt schaal 10, een leraar VWO krijgt schaal 10 en een docent op een universiteit krijgt schaal 10.
te kort door de bocht?
Bij de functie docent 4 heb ik wel een vraagje. Is de banenmarkt voor bèta’s zo slecht dat men universitair geschoolden vinden kan die die functie willen vervullen of gaat het hier om onderwijzend niet akademisch geschoold personeel. Ik herinner mij dat ik als student natuurkunde op het practicum Werktuigbouwkunde geleerd heb om hoekige en rondachtige ijzeren voorwerpen te frezen of te draaien. Ik kan me goed voorstellen dat de leiding niet bij een Ir. of drs berustte.
Seger Weehuizen
Universitair docenten
Universitair docenten zitten inderdaad standaard op schaal 10. Het is knokken om meer te gaan verdienen. Daarvoor moet je promovendi begeleiden, fondsen werven, practica organiseren, vakken opzetten, etc. En dat allemaal in 50% van de tijd, want de andere 50% word je geacht wetenschappelijke productie te draaien. En dan is er ook nog een hoop overhead uit de management koker, waaronder het bijhouden van je dagelijkse tijdsbesteding.
Maar gezien de malaise in de rest van het onderwijs is de doorsnee universitair docent toch maar wat blij met zijn baantje. Verpest het onderwijs op de ene plek, en je greep op de rest wordt vanzelf sterker.
Docent
Het gaat wel degelijk om academische geschoolde mensen. In de beta wetenschappen bijna zonder uitzondering nog gepromoveerd ook. De je het als Nederlander niet voor schaal 10, dan nemen ze wel een Chinees of een Rus. Dat zijn overigens wel derderangs Chinezen en Russen, de toppers gaan naar Amerika of Engeland of blijven in eigen land. De Nederlandse universiteiten zijn hard bezig talent af te stoten.
Schandalig
Het salaris van een docent op de uiversiteit is schandalig laag. Wat ik niet begrijp -en dit in het verlengde van een discussie die we reeds elders hebben gevoerd over de weerbaarheid van docenten- waarom krijgen de jongeren en de andere minder betaalden nooit eens de steun van de professoren? Mensen als Philipse, ’tHooft, Lagendijk, enz. weten hoe ze de publiciteit kunnen bespelen: waarom komen zij niet in het geweer?
Hoe kan het dat onze intelligentsia het zo laat afweten?
Gepromoveerd: schaal 12, dat zou standaard moeten zijn. Bovendien moeten we onze academici -zoals jij al schrijft- minder zwaar belasten.
(Overigens geloof ik niet dat het werk op een middelbare school vermoeiender is dan het werk op de universiteit. VWO-leerlingen zijn een heerlijk publiek.)
Laat de weerbaarheid van de docent maar beginnen op de universiteiten. Misschien, in het kielzog, volgt de rest vanzelf.
(Overigens verdienen ook de nieuw aangestelde hoogleraren niet bijzonder veel. Schaal 13 & schaal 14 voor een bijzonder hoogleraarschap? Niet echt een vetpot…)
RE:..overigens geloof ik niet dat het werk op een middelbare…
(Overigens geloof ik niet dat het werk op een middelbare school vermoeiender is dan het werk op de universiteit. VWO-leerlingen zijn een heerlijk publiek.)
Heb zelf meerdere malen gepost dat ik na een aantal jaren in het VO af moest kicken toen ik op HBO en Uni kwam. Dat was weliswaar op een hoger niveau, maar didactisch veel eenvoudiger. Nu heb ik bijvoorbeeld vmbo, klassen van 33, vaak idiote en onaangepaste kinderen en in mijn optiek ook het zwaarst van alle afdelingen, havo, ook klassen van 33 en iets maar niet veel normaler, atheneum, ook 33 leerlingen, een plezier om daar les te geven, en hbo en universiteit waarbij de groepen tot 150 leerlingen op kunnen lopen en toch een makkie.
Solidariteit
Promovendi kregen in de jaren 80 minder dan het minimumloon. En nu worden promovendi op sommige universiteiten aangesteld als `student’: geen WW, geen WAO, geen pensioenopbouw, maar bijvoorbeeld ook de ARBO voor studenten (kun je meer promovendi in 1 kamer stoppen).
Postdocs krijgen al lange tijd tijdelijk contract na tijdelijk contract. Door de flexwet werd het onmogelijk om dit te blijven doen. De oplossing van de universiteiten: postdocs onderbrengen in een aparte vennootschap, dan omzeil je een vast contract.
Solidariteit bestaat niet meer en de bestuurders proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.
Re:Mark
Il weet wel wat ík krijg, maar dat de salarissen in álle geledingen hetzelfde zijn, verbaast me echt
Volgens mij
heeft een onderwijzer (basisschool) schaal 9.
Klopt
Je hebt gelijk basta. Of schaal LA zoals het nu moet heten.
Armoedzaaiers 😉
Armoedzaaiers 😉
Ik heb altijd in de
Ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat een schaal 10 in de salarisschaal van de universiteiten iets heel anders is dan een schaal 10 in de CAO voortgezet onderwijs
CAO’s verschillen PO VO HBO en Universiteit
Er wordt afzonderlijk onderhandeld, en er zijn ook verschillen. In het VO zijn de “ouder 9-12 schalen verangen door LA-LA (;-((
Ik heb ooit weleens vergeleken en zag dat mijn HBO arbeidsvoorwaarden bv slechter waren met reiskosten (is veel geld als je in een andere plaats woont dan waar je werkt en je krijgt maar ong €50 per maand). Ik verwacht dat ook de schalen echt zullen verschillen.
Schaal 10
Schaal 10 op de universiteiten: 12 treden, minimum 2279 euro, maximum 3597 euro (loonpijl 2007).
Schaal 10 in het VO: 18 treden, minimum 2198 euro, maximum 3359 euro (loonpijl 2003).
Die schalen komen dus redelijk overeen (maar die op het VO is wel langer).
Schaal 10 voor onderwijzend personeel op de universiteiten is van recente datum, vroeger kreeg je schaal 12 of hoger. Ze gaan het VO achterna…
De rechter arm weet niet wat de linker doet
De universiteiten betalen dus beginnende akademisch gevormde docenten (ook gepromoveerde?) volgens schaal 10. Als ze geen Nederlanders vinden die voor dat lage salaris hard willen werken nemen ze wel matig getalenteerde EE’s (van buiten de EEG zoals ET’s van buiten onze planeet komen) . Daarom is het moeilijk om op grond van de situatie op de universiteiten iets te zeggen over de marktwaarde van akademische bèta’s buiten het onderwijs. Als die ook laag is zullen overheidscampagnes voor “kies bèta” waarschijnlijk weinig bereiken. En dan begrijp ik de overheid niet. Afgezien van die paar die helemaal weg zijn van de natuurwetenschappen voor wie je geen verleidingscampagne hoeft op te zetten zullen de brightest die wel een beetje of zelfs veel om geld geven economische en management wetenschappen gaan studeren. In principe houd je je dan bezig met het stroomlijnen van wat geproduceerd wordt. Maar zonder in Nederland werkende bèta’s is er geen eigen produktie van kwaliteitsgoederen te managen en zal onze economie geheel afhangen van handel en dienstverlening. Bèta’s uit het buitenland hebben weinig feeling met Nederland en zij zullen daarom niet de plaats innemen van de verdwenen bèta’s. Ik vind dat een griezelig toekomstbeeld. De situatie lijkt net zo gek als toen emigratie bevorderd werd en buitenlandse arbeiders werden binnengehaald. Uiteindelijk zijn wij daar niets mee opgeschoten om het zacht uit te drukken.
Seger Weehuizen
Helemaal juist
Seger.
Bananenrepubliek
Nederland is een bananenrepubliek. Een simpele doorvoer- en diensteneconomie. Dat is geen probleem zolang je het maar eerlijk onderkent en niet als overheid je burgers (bewust?) misleidt met camagnes als “Kies exact”.
Ik heb het vermoeden dat dergelijke campagnes stiekem bedoeld zijn om de lonen van exact opgeleiden laag te kunnen houden door werkgevers genoeg keuze te laten. Het is toch een veeg teken dat de eerste de beste jurist bij Shell, Akzo, Unilever of DSM meer verdient dan de gemiddelde natuurwetenschapper, en vaak tevens als manager de baas kan spelen over die natuurwetenschapper…
Dergelijke verhoudingen geven ook aan hoe minachtend er hier te lande met natuurwetenschap wordt omgesprongen. En ondertussen wel de mond vol van kenniseconomie en innovatie. Sorry hoor, maar ik moet daar wel eens hartelijk om lachen.
Ik ben er ook ooit ingetuind en ben behoorlijk trots op mijn studie (technische natuurkunde), maar ik zal mijn kinderen aanraden gewoon te kiezen voor rechten of bedrijfseconomie. Ik voorzie de komende 1000 jaar geen cultuuromslag in dit landje.