Nieuw speerpunt voor het basisonderwijs?

Gehoord op Radio 1 op 23 april 2007 omstreeks 12u30:
Minister Eurlings (VWS) vindt het heel belangrijk dat ‘leren fietsen’ toegevoegd wordt aan het leerplan van de basisschool. ;-)))))))
Een gemiste kans tot profilering voor staatssecretaris Dijksma? 😉

14 Reacties

  1. leren fietsen
    Dat bericht hoorde ik ook. Een typisch voorbeeld van hoe beleid ontstaat. Er komt een rapport uit met de verkeersdoden in een tijdvak. ’t Zijn d’r weinig maar elke dode is er een teveel, pleegt men dan te zeggen.
    Eurlings meldt dat, hoewel er in Nederland erg veel wordt gefietst, er vaak jongelui worden gesignaleerd die niet rechtuit fietsen maar rare bochtjes maken en zo ongelukken veroorzaken. Ergo: fietsles verplicht.
    Maar die jongelui zijn volleerde fietsers en alleen maar jong & speels.
    Net zoals de jonge autorijders de beste chauffeurs zijn, die voorsprong verspelen door onverantwoordelijk rijden, maar echt geen extra rijles nodig hebben. Toen ik jong was deed ik ook rare dingen, is mij verteld.
    Willem Smit

    • ze willen geen mooie maatschappij, maar mooie regels
      De bestuurders (op elk niveau) zijn vooral bezig met het verfraaien van hun model van de Nederlandse (Europese, internationale) samenleving. Dat model bestaat naast procedures en die procedures moeten in de gaten worden gehouden (en verder worden uitgebreid) door baasjes. Dat systeem houdt zichzelf in stand. Voor elke scheet is iemand verantwoordelijk (liefst meerdere tegelijk) en dient lang vooraf ingepland te worden.
      Zo zitter er allemaal baasjes aan virtuele knoppen te draaien en de lege plekken op de kaart te zoeken vaan nog verdere procedurebouw kan plaatsvinden. De ultieme kick is 100% procedure overdekking. Voor elk incident is een procedure.

      Ik had ooit een leidinggevende die, toen ik haar vertelde dat ik bij een klant iets had geregeld zei dat dat voor deze ene keer wel goed was, maar dat dat alleen maar goed was omdat er nog geen regel bestond die de betreffende actie afdekte. Gelukkig kop ze nu in het management team bespreken welke regel(s) er konden worden toegevoegd om dergelijke niet voorziene situaties in procedures te vangen. Weer een lege procedureplek bebouwd. De strop om mn nek werd opnieuw aangetrokken. Zo zijn we allen professionals. Jakkie!

    • Onderzoek
      Ik heb eens ergens gelezen dat, juist omdat ouders uit veiligheidsoverwegingen notabene hun kinderen met de auto naar school brengen, zij pas later zelfstandig op de fiets in ’t verkeer terechtkomen. En dus niet gewend zijn aan het verkeer. Een onderzoek wat m.n. in de grote steden is gedaan om grote aantallen ongevallen door fietsende pubers te verklaren.

      Ik kan dit niet meer terughalen, weet ook niet of ik deze conclusie helemaal juist heb (dit is wat er is ‘blijven hangen’).

      • Ja, de school lost het wel weer op.
        Ja, de school lost het wel weer op.
        Ben eens met een stel naar de ijsbaan gefietst.
        Het lukt bruggers niet hun fiets te bepakken. Technisch fietsen is een probleem. Verkeerskundig inzcht ontbreekt geheel.
        Schone taak voor de ouders zou deze fanatieke fietser zeggen.
        O, ja ik heb ook eens een 14! jarige leerling leren stofzuigen.
        Gekker kunnen we het niet maken, maar wel steeds leuker 🙂

        • In Vlaanderen…
          Ouders moeten een kind de tijd geven om zijn weg te vinden in de onbekende en ingewikkelde verkeerswereld. Veel ouders laten hun kind te vroeg fietsen in het verkeer. Ze vergeten dat kinderen gelijktijdig op pedalen moeten duwen, evenwicht moeten houden, rechtuit moeten fietsen en letten op andere verkeersdeelnemers, snelheid en verkeerstekens. Bovendien moeten ze voortdurend in staat zijn te remmen en te stoppen. Dat kan pas worden bereikt door veel te oefenen. Dit moet eerst buiten het verkeer gebeuren. Het blijkt dat kinderen vooral fietsongevallen dichtbij huis hebben.

          Indien de kinderen in schoolverband een fietsopleiding zouden kunnen krijgen en een daarbij horend fietsbrevet, investeert men eigenlijk in het fietsverkeer van de toekomst. Als kinderen reeds vanaf jonge leeftijd gestructureerd geconfronteerd worden met het verkeer, zullen ze hoogstwaarschijnlijk een meer kwalitatieve opleiding krijgen dan nu het geval is. Bovendien was er sprake van om ook het theoretisch gedeelte van de autorijlessen in te schrijven in het schoolleerplan. Een dergelijke maatregel zal tot een betere kennis van het verkeer leiden.
          Lees verder…

          • Het lijkt wel school …..
            GP61 citeert: Dat kan pas worden bereikt door veel te oefenen. Dit moet eerst buiten het verkeer gebeuren.

            Mooi, die opmerking dat vaardigheid pas te verkrijgen is door veel te oefenen. Zou dat op school soms ook kunnen werken? [wink, wink, nudge, nudge]

  2. Heeft ze nou met zo’n rapport
    voor de voeten, niet iets beters om zich sterk voor te maken?!

    • Ik ben actief lid van de
      Ik ben actief lid van de Fietsersbond. Maar toch ben ik geenzins vab plan mijn leerlingen fiets/verkeersonderwijs te geven op het VO. (dat beperk ik tot mijn eigen kinderen. Mogen de ouders toch ook nog wat doen.

Reacties zijn gesloten.