Nieuw onderwijs stuit op juridische grenzen

In NRC Handelsblad van woensdag 30 mei 2007:
Een alternatieve, particuliere school moet aan eisen van de overheid voldoen. Anders is het geen school. Wie zijn kind er dan toch heen stuurt, krijgt straf. De overheid mag bepalen of een school een school is. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht gisteren bepaald.
Het is de eerste keer dat een rechter deze conclusie trekt.

Het onderwijs van De Ruimte is ver onder de maat, vindt de onderwijsinspectie. De school wordt echter niet door de overheid betaald en kan dus ook niet door de overheid worden gesloten. Maar volgens de inspectie is de kwaliteit van het onderwijs zó beroerd dat de school geen ’school in de zin van de leerplichtwet’ is. Dat betekent dat leerlingen van De Ruimte in feite de leerplicht ontduiken.

Zie verder het artikel in Trouw.

Zie ook Onderwijsinspectie.

2 Reacties

  1. Snap ik toch niet
    Ik heb altijd begrepen dat we in Nederland een leerplicht, maar geen schoolplicht kennen. Dat gaf zelfs de ruimte om ouders die hun kinderen zelf les willen geven dat ook toe te staan. De leerplicht betekent niet dat een kind persé naar school moet volgens mij.

    • Ik heb eigenlijk nooit
      Ik heb eigenlijk nooit begrepen hoe dat zit. Mijn kinderen zaten op een basisschool, waar streng gecontroleerd werd door de inspectie op aanwezigheid. Als ouders een extra week in de grote vakantie erbij wilden pakken, of zomaar tussendoor op skivakantie gingen, was de wereld te klein.
      Ze hadden echter vriendjes, die op de Vrije School zaten. Daar werd zeer luchthartig omgesprongen met lestijden, vakanties etc. en er was geen haan, die er naar kraaide.

Reacties zijn gesloten.