natuurlijk leren weinig resultaten bekend

Geachte forum lezer,

Ik zit in de mr van een basisschool die wil beginnen met het onderwijsconcept natuurlijk leren. Dit moet nog door de mr worden goedgekeurd.

Als ik op internet rond snuffel vind ik hier weinig resultaten van.
Ik begrijp dat een enthousiast team ver kan komen maar
uiteindelijk moet je kind ook op het voortgezet onderwijs goed mee kunnen draaien.

Ik vind het concept erg interessant, geloof wel dat de kinderen veel leren op deze manier maar of het voldoende is wordt naar mijn mening te weinig getest en ik kan er geen of weinig resultaten over vinden.

vraag:
1 iemand bekend met de resultaten van dit concept ?
2 is het een goed idee om bijvoorbeeld verplicht regelmatig te testen hoe de kennis is? zodat je niet achteraf onder het gemiddelde eindigd met bijv. de citotoets zoals in almere is gebeurd
3 wat kan ik als mr lid nog meer doen om hierin de juiste beslissing te nemen?

Met vriendelijke groet,

Jolanda
MR-lid van een basisschool in Limburg.

13 Reacties

  1. Jolanda…
    Als een basisschool wil beginnen met het onderwijsconcept ‘natuurlijk leren’, dan zou deze basisschool eerst de medezeggenschapsraad eens moeten voorlichten wat dat ‘natuurlijk leren’ zoal inhoudt.
    Want een medezeggenschapsraad kan zonder de juiste informatie daar niet over adviseren.
    Overigens vind ik je ‘Hallo’ een vreemde binnenkomer. Het lijkt alsof je de deur opengooit en roept:’Is daar nog iemand?’ Ja, we zijn er wel, maar wel geschrokken:)

    • Medezeggenschapsraad
      Goedendag Jolanda,

      mijn medenzeggenschapsraad weet helemaal van niets.

      Het MT, een “ons kent ons” kliekje, beslist alles en als je het er niet mee eens bent of je bent kritisch, dan wordt je netjes gevraagd of je je plaatsje eigenlijk niet ter beschikking wil stellen, in een later stadium wordt je geisoleerd van alle informatie, zodat je vanzelf wel weggaat.

      Heb je het dan nog niet in de gaten, dan wordt er een geruchten-circuit in werking gezet door het MT.

      Heb je dan toch nog vragen, ook als ouder, dan kan je heel lang wachten en niets gaat op papier want alles wordt je mondeling medegedeeld.

      En alles gaat zo netjes en beleefd, dat je het niet eens in de gaten hebt……………

      het lijkt een beetje op Animal Farm van George Orwell, misschien is dit wel hun handboek voor constructieve MT activiteiten,

      veel succes,

      Joao

  2. Resultaten
    dit zal wel weer een nieuwe vorm van leren zijn.

    Resultaten heb je pas na een lange periode, dus eigenlijk moet je bij een nieuwe leer-methode, 8 jaar wachten om echt concreet te kunnen meten.

    Meten is weten.

    De resultaten zijn dan verfijnd en dat is echt een natuurlijk fenomeen, gemiddelden worden altijd over lange perioden berekend.

    nl.wikipedia.org/wiki/Gemiddelde

    Alle groepen zijn dan doorlopen en eigenlijk zou je ook nog moeten toetsen hoe het in het Voortgezet Onderwijs gaat (dit wordt helaas nu al te weinig gedaan), want er moet natuurlijk wel aansluiting zijn.

    Ik heb in ieder geval wel een website gevonden, ik ga ook eens kijken wat er nu weer voor nieuws aan de onderwijs horizon is……………

    www.natuurlijkleren.net/

    Joao

      • Rookgordijnen
        dat is mij nu ook duidelijk, bedankt !!

        Door de rookgordijnen zag ik alles aardig getroubleerd.

        Zo gericht dwalend over het BON forum wordt mij nu plotseling veel meer duidelijk en het is niet allemaal even prettig……………

        ook is mij duidelijk dat bij BON leraren zitten die het beste voor hebben met de leerlingen, dat heb ik ook en dat is helaas mijn Waterloo geworden in het onderwijs.

        Joao

  3. welkom jolanda
    Ik reageer maar zo direct en duidelijk mogelijk op je vraag. Ik kan je maar één advies geven: NIET doen. Ik zal dat hieronder beargumenteren.
    1
    Eerst even de terminologie: natuurlijk leren wordt ook wel het nieuwe leren genoemd, of als extreme vormen van sociaal constructivisme, of adaptief onderwijs opgevat. Die termen lopen door elkaar, maar er zijn gemeenschappelijke kenmerken. Geen of weinig kennisoverdracht door de docent, leerlingen zoeken samen kennis en vaardigheden, de docent is een proces coach meer dan een inhoudsdeskundige.

    2.
    Ik ken een basisschool in Almere waar de resultaten na overgang op natuurlijk leren rampzalig waren. Daar is vooral geprobeerd die ramp onder de pet te houden en de school blijft naar buiten toe mooie verhalen ophouden.

    3.
    Er is geen wetenschappelijke onderbouwing, noch zijn er situaties waarin daadwerkelijk goede resultaten worden behaald.

    4. Ook VO scholen die op vergelijkbare concepten overgaan scoren ondanks miljoenen aan subsidies en ondersteuning door de goeroes van het nieuwe leren zeer laag. In de bovenbouw moet extra tijd worden vrijgemaakt om de inhaalslag te maken naar een examen. Voorbeeld: slash21

    5.
    Het CPS (Christelijk Pedagogisch Studiecentrum) is momenteel zeer druk bezig met projecten op allerlei scholen waar een grote leesachterstand is bij kinderen. Zij adviseren daar tradioneel en gestrucrtureerd leesonderwijs (methode veilig leren lezen). Dergelijk onderwijs past iha niet bij scholen die zeggen HNL te doen.

    6.
    Iets dergelijks geldt voor rekenen. Daarover (en ook over taal) heeft de commissie Meijerink een zeer duidelijk rapport geschreven (kleine week geleden) dat de achterstanden beschrijft en dat pleit voor gestructureerd taal- en reken onderwijs. Dergelijke vakmatige structuren worden in het HNL bewust verlaten ten faveure van de toevallige leerwensen van de leerlingen en de toevallige volgorde die dat per ondereel oplevert

    7.
    Er is recent neuro psychologisch onderzoek (Prof Jolles) dat aantoont dat het hele idee om de leerwensen van de kinderen de lesstof te laten bepalen onmogelijk is. Bij kinderen (mn jongens) is de hersenontwikkeling pas veel en veel later geschikt voor het maken van keuzes die met de niet directe toekomst te maken hebben (“keuzes voor later” als het ware. Jongens zijn dus simpelweg niet in staat tot plannen, iets dat bij HNL uitgangspunt is. Ik schrijf jongens, maar het geldt ook voor meisjes, alleen zijn die wat dat planmatige aangaat eerder “rijp”. Maar de basisschool is ook voor meisjes erg vroeg.

    8.
    Mijn persoonlijke ervaringen als docent op een pabo met een dergelijk systeem bevestigen volledig bovenstaande mening. Studenten zijn al dat zelf uitzoeken in groepjes en daarvoor en daarna reflecteren en plannen al heel erg snel zat en snakken naar gewoon les van iemand die iets kan uitleggen.
    Het gebeurde in mijn situatie heel erg vaak dat studenten verkeerde concepten aanleerden en daarop niet werden gecorrigeerd: ook het corrigeren gebeurt in wat men een peer-group noemt (de medestudenten) onder begeleiding van een coach, die op de procedures let, maar vakmatig onbekwaam is. Er werd daar dus heel veel onzin, foute dingen, geleerd. En niemand die daar achter komt.

    9.
    Zaken als assessements (een toetsingsmethode die HNL gebruikt) zijn geleend vanuit het bedrijfsleven, maar daar kost en assessement al gauw 1000 euro per persoon. Op scholen moet het voor veel en veel minder en is het pure beunhazerij. Daar heeft een assessement geen enkele waarde: is alleen tijdsintensief.

    10.
    Je zult dit wellicht als een te sterk negatief gekleurd verhaal ervaren. Zo erg kan het toch niet zijn, zul je zeggen. Het klinkt zo positief en vrolijk. Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk, de leerkrachten staan er zo achter. Toch: er is geen woord gelogen of overdreven in mijn verhaal.
    Ook van leerkrachten zul je niet een eerlijk verhaal hierover te horen krijgen. Als een school besluit om om te gaan, dan komt er een veranderingsmanager en die zorgt ervoor dat het personeel zich positief uitlaat over de nieuw gekozen richting.
    In mijn situatie is er zelfs een nieuw woord bedacht voor mensen die kritiek hadden op (delen van) dat natuurlijke leren. Die collega’s werden “neerdenkers” genoemd. In tegenstelling tot de opdenkers die kritiekloos staan te juichen.

    • Overtuigd?
      Dan nog een advies. Ben je tegen invoering, hou dan de poot stijf en de rug recht, denk je te bezwijken onder de druk, denk dan aan jouw kind(eren). Zij hebben recht op het beste onderwijs en dat is het natuurlijk leren zeker niet.

  4. Beste Jolanda
    Zoek op internet, en dan met name op de BON-site, naar berichten over Het Nieuwe Leren (en zoals je inmiddels al weet is Natuurlijk Leren een andere naam voor Het Nieuwe Leren). Over het algemeen zal men in deze berichten niet positief zijn over HNL, behalve bestuurders en andere mensen die niet zelf voor de klas staan. Maak een inventarisatie van wat er allemaal mis mee is. Zorg dat je weet waar je over praat. Mocht de school waar je kinderen op zitten toch doorgaan met deze flauwekul (je weet dan zeker dat er niet uit je kinderen gehaald wordt wat er in zit, ze gaan met een achterstand naar het vervolgonderwijs), stap dan naar de plaatselijke pers. Eén telefoontje naar de plaatselijke redactie en je hebt het verhaal in de krant dat het schoolbestuur vanwege drogredenen de MR passeert! En haal je kinderen van school. Overtuig ook andere ouders om hun kinderen van school te halen.

    • ok
      Iedereen bedankt voor de snelle reacties.

      Inmiddels meer op dit bon forum gelezen!

      Het is natuurlijk lastig om als leek hier een ordeel in te geven.
      Ben tenslotte geen lerares.

      Ik lees vooral ervaringen van het VO. Ik mis het basisonderwijs.
      Kan ik aannemen dat dit inhoudelijk niet uitmaakt of het basis of VO betreft?

      En natuurlijk lees ik door wat ik nog kan vinden betreffende HNL.

      Groeten Jolanda

      • Wij missen hier de inbreng van het basisonderwijs ook
        Beste Jolanda,

        Ook op deze site zijn niet erg veel mensen uit het basisonderwijs. We hebben vaak geprobeerd om die mensen aan te trekken, maar dat lukt nog onvoldoende. Ik kan gissen naar oorzaken daarchter, maar laat dat hier achterwegen.

        Ik begrijp je positie: de een zegt dit, de ander dat en je bent zelf een leek. Je zult je eigen oordeel moeten vellen. Inhoudelijk is dat lastig, daar kan ik inkomen. Ik zou dan kijken naar andere aspecten, aspecten die je als leek wel degelijk kunt beoordelen. Ik noem er een paar:

        1.
        Reclametaal. Beoordeel de mate waarin de verschillende “spelers” in dit debat reclametaal gebruiken. Alleen de term “hen nieuwe leren” doet mij al te veel aan het laatste wasmiddel denken.

        2.
        Kijk of het beeld dat de voorstanders van HNL schetsen van het traditionele onderwijs, of dat beeld overeenkomt met je eigen ervaringen als leerling. Waren het inderdaad mannen met krijtjes die dicteerden wat de leerling moest opschrijven.

        3.
        Kijk wat het traditionele onderwijs tot nu toe bereikt heeft. Is het logisch dat dat nu allemaal niet meer waardevol zou zijn? Hebben de mensen uit het verleden werkelijk slecht onderwijs gehad? Hoe kan het dan dat er toch zoveel bereikt is? ALs men zegt dat dat welicht voor vroeger een goede mogelijkheid was, maar niet meer voor de kinderen van nu, vtaag dan door totdat er echte argumenten komen. Als kinderen veel dingen tegelijk doen in hun vrije tijd, is het dan een goed idee om dat op school ook zo te doen, of denk je dat leren concentreren dan juist op school noodzakelijk is. Laat je niet in de lueren leggen door vage of onzinnige argumenten.

        4.
        Denk je dat je zelf in staat zou zijn om taal en rekenen te leren door eerst zelf leerdoelen te gaan formuleren en dan in groepjes met medeleerlingen kennis te gaan construeren.

        5.
        Wat zou je zelf van een leraar verwachten? Voornamelijk begeleiden van processen of juist ook inhoudelijke kennis van zaken.

        6.
        Kijk waarom het aantal mensen dat hun kinderen liever naar Belgie brengt groter is dan ooit. Op deze site staat daar informatie over en zelfs een link naar een filmpje dat veelzeggend is.
        Voor een discussie hierover kijk hier Je komt dan bij een post met een link naar het journaal van 15 januari. Op dezelfde pagina staat een discussie over dit onderwerp.

        7.
        Kijk naar andere landen. Landen waar het onderwijs hoog aangeschreven staat, die landen doen niet aan HNL. Eigenlijk zijn er helemaal geen landen waar HNL daarwerkelijk is ingevoerd.

        8.
        Zijn er andere opleidingen in NL waar HNL is ingevoerd? Wat voor trainingen krijgen kinderen bij het voetbal? Ook met leren leren of vertelt de trainer wat te doen. Hetzelfde verhaal en sterker nog bij tennis en bijvoorbeeld muziekles. Als HNL zo krachtig zou zijn, waarom is het dan niet op heel veel plaatsen ingevoerd (regulier buitenlands onderwijs en andere leer situaties in Nederland)

        9.
        Kijk naar de doelen die men zich bij HNL stelt. Die zijn vaak vaag en slecht toetsbaar.

        10.
        De zaken die HNL voorop stelt zijn zaken die je ook goed thuis kunt leren. De specifieke schoolkennis, taal, rekenen, zijn zaken die je niet zo goed thuis geleerd kunnen worden. De focus is op de verkeerde doelen.

        Tien is een mooi getal 😉
        Het komt er allemaal op neer dat je je wel degelijk een gefundeerde eigen mening kunt vormen. Misschien niet op technisch specialistische gronden, maar wel degelijk op basis van de andere aspecten.

        Ik wens je veel wijsheid met je keuze. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ze hier altijd stellen.

  5. Inzake concepten, visies, masterplannen e.d.
    Ik zou al erg wantrouwig worden zodra ik het woord ‘concept’ tegenkwam.
    Zo’n basisschool moet zich helemaal niet bezighouden met ‘concepten’, maar met kinderen. Concepten is meer iets voor grote banken die vijf miljard euro kwijt raken.
    De jongste kinderen op de basisschool hebben soms, op weg naar de WC, in de gang al de broek op de enkels. Intussen is de hoofdmeester bezig met concepten en visies.
    Zoudt u uw gezin ook zo willen inrichten?

Reacties zijn gesloten.