De openingszinnen van het blokje prestatiebeloning gingen er stevig in. Maar toen de de heer Voordewind (CU) met wat tegengas kwam moest de kersverse onderwijsspecialist van de VVD toch even naar adem happen: [TK20 – 10 november 2010] [Debat gemist van 10 november 2010]
- Voorzitter. Ik dank de heer Elias voor zijn antwoord. Ik heb de prestatiebeloning natuurlijk ook in het regeerakkoord zien staan. Waar komt dat vertrouwen in die prestatiebeloning toch vandaan? Israël heeft het geprobeerd, in Amerika is het geprobeerd en volgens evaluaties heeft het niet echt een positieve uitwerking gehad op de kwaliteit van het onderwijs. We kennen inmiddels de functiemix, het Actieplan LeerKracht enzovoort, maar vanwaar dat geloof in prestatiebeloning?
De heer Elias (VVD):
- Ten eerste vanuit het idee dat als je iets wilt gaan proberen, je niet altijd moet beginnen met te zeggen waarom het niet kan; je moet gewoon maar eens gaan proberen of het wel kan, in plaats van eerst te kijken waar het is mislukt. Het is voor een vooruitgangsoptimist en liberaal een goede traditie om zo naar dingen te kijken. En verder is het heel simpel: volgens onderzoek van Binnenlandse Zaken uit 2007-2008 geeft een op de twee docenten aan dat een extra beloning zorgt voor extra motivatie. En wat extra motivatie in het onderwijs is nooit weg, zou ik zeggen.
Die zelfde avond meldt zich de tweede docent die dit echt niet ziet zitten. [P&W – 10 november 2010] [anders]
Ver in de namiddag van de volgende dag, het praathuis lag 2 uur achter op de agenda. reageert staatssecretaris Zijlstra op de opmerkingen uit de Kamer [TK21 – 11 november 2010] [Debat gemist van 11 november 2010]
- Ik heb al een aantal keer in dit debat, maar ook daarbuiten, horen zeggen dat onderzoeken uitwijzen dat prestatiebeloningen helemaal niet zouden werken. Ik hoorde mevrouw Smits (SP) gisteren in reactie op een interruptie van de heer Elias zeggen dat zij prestatiebeloningen eigenlijk niets vindt en dat zij dat vooral vindt omdat er geen onderzoek is waarin wordt aangetoond dat het werkt. Zij liet echter een mooie opening, want zij zei tegen de heer Elias dat als hij met voorbeelden kon komen waaruit blijkt dat de prestatiebeloning werkt, er met haar te praten viel. Dat was in ieder geval de impliciete boodschap. Welnu, die onderzoeken zijn er.
Cornet et al. stellen in 2006 dat de prestatiebeloning een doeltreffend instrument is om de prestaties van leraren te verbeteren.
Webbink et al. wijzen in 2009 op basis van empirische evaluaties op de positieve effecten van prestatiebeloningen voor leraren op de mensen om wie het echt gaat. Dat zijn namelijk de leerlingen. Zij presteren beter, halen hogere scores en er is minder vroegtijdige schooluitval.
Er zijn studies van Lavy uit 2002, van Ladd uit 1999 en van Glewwe uit 2003.
Professor Durr sprak tijdens zijn oratie in 2009 uit dat bewezen is dat binnen de overheid vooral de leraren beter presteren bij een prestatiebeloning; juist de leraren.Het lijkt mij duidelijk: er is wel degelijk evidence-based bewijs voor de prestatiebeloning. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de SP-fractie op dit gebied in staat is om te bewegen.
Het promoten van het leraarvak, het terugbrengen van de beroepstrots, het stimuleren van excellent leraarschap, daarbij hoort in de ogen van het kabinet een prestatiebeloning. Het is een positieve maatregel die ervoor zorgt dat het loont om iets extra’s te doen. Niets is demotiverender dan te zien dat jij als leraar wel harder kunt lopen, dat een team wel harder kan lopen maar dat je er eigenlijk zelf niets mee opschiet. Om die reden, laten wij dat helder vaststellen, verlaten op dit moment nog te veel goede getalenteerde leraren het vak, omdat zij willen dat zij de credits krijgen voor hetgeen zij doen. Om die reden vinden wij een prestatiebeloning noodzakelijk. Met de prestatiebeloning moet er een omslag komen, een omslag van het ontkennen van verschillen naar het erkennen van kwaliteit. Ik vind het wel belangrijk om bij de uitwerking van deze maatregel aan te sluiten bij onze Nederlandse praktijk. De uitwerking moet niet helemaal op de Haagse tekentafel plaatsvinden, maar er moet juist worden gekeken wat bij de scholen zelf werkt.
Waarschijnlijk haalde Voordewind (CU) zijn gelijk bij Webbink et al. uit 2004 ophaalde:[CPB – 49]
- Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Israël experimenteren de laatste jaren met verschillende beloningsvormen voor docenten en scholen. Deze ervaringen hebben laten zien dat prikkels werken, maar ook dat you get what you pay for. Verder blijkt dat manipulatie van de prestatie-indicatoren op de loer ligt. Wat kunnen we hiervan leren, uitgaande van de Nederlandse situatie en de mogelijkheden van het meten van prestaties van instellingen en docenten?
Met keywords als performance-based teacher compensation, performance-based pay teacher of incentive pay schemes for teachers ligt massa’s materiaal voor het opscheppen.
Volgens Stephen Sawchuk toont een onlangs afgesloten studie over prestatiebeloning dat beoogde effecten minimaal zijn. [POINT – 21 september 2010]
Naschrift:
Op de cover van het Onderwijsblad nr 19 de twee troetels van Ton Elias. In het blad een verwijzing naar een nieuw onderzoek van Robert Sikkes
Na het wegebben van de stomheid.
Ik schrik van de kletspraat van de heer Ilias. Maar ik ben met stomheid geslagen toen ik de regel “; je moet gewoon maar eens gaan proberen of het wel kan”. Het gaat immers niet om een proef van beperkte omvang maar om een besluit dat alle scholen betreft. Zoals ook de commissie Dijsselbloem vastgesteld heeft is het onderwijs in de afgelopen decennia naar de bliksem geholpen door wat je best met “proberen” mag aangeven. Het invoeren van veranderingen waarvan nog niet in voldoende mate onderzocht was dat ze tot verbetering zouden leiden.
Het IQ van onze volksvertegenwoordigers is wel heel snel aan het dalen.
Seger Weehuizen
Opnieuw op de barricaden?
De actie die twee jaar geleden op dit forum [4366] werd gehouden, de motie van Jasper van Dijk uit die tijd [27923 – 55] en zelfs een analyse van Sikkes [AOb – 2008/11] hebben de inzichten van de VVD niet weten bij te stellen.
Ik vrees dat de ontwikkelingen gaan als bij het studiehuis en CGO (veel geld verdween door terugdraaien van vernie(uw/l)ingen in het bekende putje), gratis schoolboeken en maatschappelijke stage.
Als het knapste jongetje van klas beweert: [LeerKracht – 2007]
dan wordt elke tegenspraak zinloos…
bonus in Nederland gewoon loon
Uit de onderzoeken blijkt dat het uitzicht op een prestatiebeloning sommige docenten tot grotere inspanning kan brengen. Vaak komt die grotere inspanning neer op langer werken. Omdat de meeste docenten in Nederland als gevolg van alle extra taken die zij er de loop der jaren bij gekregen hebben meer uren per week werken dan gebruikelijk is buiten het onderwijs komt het verkrijgen van een prestatiebonus hier meestal neer op het uitbetalen voor overwerk.
Seger Weehuizen
prestaties
Ik hoor die priet-praat over slechte leraren al jaren van de voortdurend wisselende managers op mijn school. Zij hebben het zich aangemeten (de macht verworven!) te moeten gaan bepalen dat leraren beoordeeld worden. Daar is een hele ploeg dikbetaalden dagelijks mee bezig. Dat ik op een school werk waar (volgens inspectie, Trouw, Elsevier) de kwaliteit altijd zeer hoog geweest is en dat nog is (ik weet het: op wat zij onder kwaliteit verstaan moet gerelativeerd, maar dan nog..) is geen reden om zich in te houden: lange vergaderingen over ons leraren, leerlingenenquetes, beoordelingsgesprekken…en dat allemaal met een houding van “we menen het toch zo goed met jullie”.
Wat op school gewoon “in orde” en goed geregeld moet zijn, is zelden in orde. Wat wij, onderwijsvee, dagelijks doen…staat erg ver weg van hun realiteit. Maar een beetje manager moet zich bewijzen en dat dus proberen af te breken en zijn willetje opleggen.
Nog in het onderwijs te werken en het daar vol te houden, temidden van de door dure managers georganiseerde idioterie en waanzin, is een kwaliteitsprestatie van de bovenste plank an sich. Leerlingen die veel van ons blijven leren, hoe moeilijk het ons ook gemaakt wordt en ondanks alle tegenwerking, wat een leeuwen en doorzetters zijn we dan niet?
Geef nog maar veel meer macht aan de managers om ons te wippen. Wie hebben ons opgezadeld met onbevoegden, slappe opleidingen, nieuw leren zweverij? Het heet prestatiebeloning….maar uit de mond van Elias c.s. is dit niets anders dan een volgende zweep in handen van onderwijsvernielers om ons leraren onze verantwoordelijkheid af te nemen en buitenspel te zetten. En wie genoeg slijmt en kritiekloos volgzaam is: hij/zij zal blijken de leraar te zijn die prestatiebeloning krijgt. (onbevoegd…dat wel….maar “errug goed”!)
gedachtespinsels
Prestatiebeloning is een zeer lastig issue. Beloning koppelen aan opleiding is de eenvoudigste en misschien beste manier (zou voor mij als 1e-grader in het MBO een grote sprong voorwaarts zijn; nu moet ik het doen met LB, ondanks goed functioneren).
Toch zal dit naar alle waarschijnlijkheid helaas geen realiteit worden. Wat dan is de vraag …? Ontslag voor slecht presterende docenten lijkt mij geen goed middel omdat zoals in andere reacties is weergegeven, (slechte) managers daar een rol in spelen.
Wanneer we prestaties van docenten objectief willen maken stuiten we op tal van problemen. Wat meespeelt zijn o.a. soort studenten, hun vooropleiding, faciliteiten voor de docent, vakgebied, enz.
Nu heb ik wat gedachtespinsels om prestaties (zoveel mogelijk) objectief te maken. Zou het bijv. een optie zijn om
– en resultaten van studenten mee te laten wegen
– en studenten hun docent 1 of 2 keer per jaar te evalueren op o.a. begeleiding, wijze
van lesgeven, aandacht voor de student, enz.
– en managers hun docenten te evalueren op vaste criteria zoals gevolgde scholing,
klachten over de docent, inzetbaarheid, buitenschoolse activiteiten, vakgebied,
facilitering bij het vakgebied, enz.
Via een gemiddeld (rapport)cijfer of vanaf een bepaalde score, zou men deze kunnen koppelen aan een bepaalde beloning. Hoe hoger deze is, hoe hoger de beloning.
Ik weet dat het nooit volledig objectief te maken is en opleiding (helaas) taboe is voor de politiek, zou voorgaande dan geen stap kunnen zijn in de goede richting ?
Misschien dat ik nu wat te simpel denk, maar graag jullie mening/kritiek !
Goedbedoeld, maar
beste Ovattion, jouw suggesteis zijn niet objectief. Dat schrijf je zelf ook wel. Je hebt gelijk, het enige objectieve meetinstrument is opleiding v.d. docent. Ook ik, en met mij vele anderen, zouden opleiding aan loon gekoppeld willen zien. De redenen hiervoor doen nu even niet ter zake.
Wat jij voorstelt zie ik niet zitten:
1) resultaten studenten laten meewegen
Stel je werkt op een school waar het niveau v.d. leerlingen niet voldoet aan het schooltype dat ze volgen. En dit komt meer voor dan je denkt. Als docent pas je dan steeds je niveau aan aan het gemiddelde v. je leerlingen. in feite stel je je niveau dus steeds “omlaag” bij. Dus resultaten van leerlingen zegt mij niet zo veel (meer) want je toetsen zullen ook niet meer het vereiste niveau hebben
2) Leerl. enquetes etc. laten invullen m.b.t. het functioneren van hun docenten.
An sich een goed plan. Echter ga je weer uit v.h. het feit dat nogal wat leerlingen onderwijs volgen op een niveau dat ze eigenlijk niet aankunnen, dan zijn je uitkomsten niet betrouwbaar. Een leerl. die het niveau niet aankan, zal jouw uitleg als docent niet kunnen volgen. En hij zal “de schuld” daarvan bij de docent leggen, want die moet rekening houden met hem/haar. Dus zal hij je onterecht geen goede docent vinden. En leerl. vinden je al gauw slecht als hun cijfers niet hoog zijn.
3) Managers die veelal een lagere opleiding genoten hebben dan jij zelf hebt genoten (en die lopen veel rond) , zullen opleiding geen belangrijk criterium vinden, helaas. Uitgaande van punt 1+2 zullen ouders klagen over docenten als zij vinden dat hun kinderen het niet meer kunnen volgen. Maar dit zijn in die gevallen onterechte klachten. En de andere zaken die je noemt zijn eigenlijk ook niet meetbaar.
Kortom, ingewikkelde materie.
Ingewikkelde materie
Zou *deze docent* ook een prestatiebeloning krijgen ?
Prestatieloon werkt te goed…
…en hierdoor werkt het juist vaak niet.
Het probleem is dat mensen die zo’n prestatieloon ontvangen inderdaad gemotiveerd zijn om datgeen te doen wat hun baas als prestatie formuleert.
Neem nu bijvoorbeeld de produktie van T-shirts en truien. Een werkgever kan twee keuzes maken: subjectief (laten) beoordelen wie het beste werk levert (combinatie van kwaliteit en kwantiteit) en per stuk afgewerkt textiel betalen.
In het eerste geval zullen alle werknemers hun best doen om een goede kwaliteit te leveren (zonder een goede kwaliteit krijg je sowieso die promotie niet) en secundair streven naar een hoge produktie, in het tweede geval aanvaardt de werknemer de minimaal aanvaarde kwaliteit aangezien hij dan het grootste aantal stuks per werkuur afkrijgt. Dit kan goed werken voor die sector zolang de klant weinig kritisch is en die slechte kwaliteit aanvaardt (wat klaarblijkelijk het geval is).
Stel dat je een leraar beter betaalt wanneer de leerlingen hoger scoren op bepaalde toetsten of een examen dan zullen veel leraren voor die hoge cijfers zorgen. Dit kan gebeuren door soepeler na te kijken (dat kan ook een onbewust mechanisme zijn), door specifiek alleen op datgeen te oefenen wat getoetst wordt (geen bildung, geen wiskundeleraar die ook nog even vectoren en complexe getallen behandeldt voor wiskunde B), door tijdens de les meer aanwijzinigen te geven over wat de leerlingen exta goed moeten leren etc.
Nee, doe maar geen prestatieloon voor de sector onderwijs waarin kwaliteit behoort te primeren. Betaal liever de leraren naar hun diploma. Een diploma op zichzelf is geen garantie voor de prestaties van een individu, het is wel zeker dat de prestaties van een groep verbeteren naarmate een groter deel van die groep beter opgeleid is. Oftewel, betaal LD voor universitair opgeleide eerstegraadsleraren na X jaar en minimaal LC voor alle eerstegraadsleraren.
prestatiebeloning voor oude wiskundeleraar?
Ik denk dat hij die prestatiebeloning niet zou krijgen. En dat is nu juist wat er fout aan is.
Prestatiebeloning
Fantastisch plan. En dan ook graag zo, dat de cijfers die je als docent geeft maatgevend worden. Dan wil ik ook heel graag een klas met allemaal leerlingen die keurig van de havo gegooid zijn omdat ze 0,1, te weinig hadden voor overgang. Moet je eens kijken hoe goed ik ben !!!! De sukkel die met opgestroomde kaderkinderen een zesje weet te scoren op L niveau is natuurlijk een slechte leraar. Wee degenen die goed zijn vak beheerst en lesgeeft en weigert om naar de cursusjes te gaan die alle pedagogische centra aanbieden. Hij of zij die straks alle cursuspapiertjes haalt en in de “Kulturkammer”staat geregistreerd is een prima docent. Degene die niet zorgt voor lesuitval omdat hij die onzincursus aan zich voorbij laat gaan is duidelijk die 35% die niet fubctioneert. De afdelingsleiders zonder veel onderwijservaring kunnen straks die lijstjes copieren en plakken en de bonus uitdelen, want er is weer papier ingevuld en we hebben objectief vastgesteld dat iemand goed is. Dat zijn collega’s gek worden van overnemen van zijn klas als ie weerop cursus is, dat die competenties helemaal niets met vakkennis en overbrengen te maken hebben ? Dat is ouderwets !! Sorry: even doorgeschoten…..wanneer wordt een bevoegdheid weer betaald en laten we die leraar die door zijn leerlingen in beoordelingen als een fijne leraar wordt gecaracteriseerd weer met rust ? Wanneer ben ik verlost van stapels beoordelingspapieren, studiewijzers, studiehuizen, leerpleinen en mag ik weer aan het werk gaan ?????
Beste Vessem
Als BON wordt opgeheven wegens ‘niet meer nodig’ ben je verlost van de stapels beoordelingspapieren, studiewijzers enz….
Volkskrant
In de volkskrant nu ook een discussie over dit thema naar aanleiding van een artikel van Walter Dresscher (voorzitter van de Algemene Onderwijsbond).