Maria van der Hoeven wil graag nog een keer minister van Onderwijs worden, of anders van Binnenlandse zaken, waar ze ook de weg wel weet, aldus Vrij Nederland van deze week.
Ook nog 5 andere opmerkelijke uitspraken van onze huidige minister van Onderwijs wil ik U niet onthouden:
1. “Het is nog altijd de directeur (en niet het schoolbestuur) die verantwoordelijk is voor het dagelijks wel en wee van de leerlingen en de leraren”.
2. “Leraren moeten zo min mogelijk worden lastiggevallen met bureaucratisch gezeur.
Die moeten hun werk zonder obstakels kunnen doen: lesgeven en ervoor zorgen dat de sfeer zo prettig mogelijk is”.
3. “Ik zie niets in het getut van Nederlanders die allochtonen willen doodknuffelen en allochtonen moeten ook niet vervallen in slachtoffergedrag”.
4. “Kennelijk is de overstap van een overzichtelijke VMBO-school naar de gigantische leerfabriek van het MBO vaak te groot”.
5. “Zorg ervoor dat scholen in omvang hanteerbaar blijven. Anders krijg je weer van die leerfabrieken en daar willen we juist vanaf”.
(Commentaar: Als zij zich daaraan houdt, mag ze van mij nog wel even blijven).
opnieuw: verplaats de trog
Er worden overal verkenningen uitgevoerd over hoe je 180 graden kunt draaien zonder je gezicht te verliezen. Aangezien bestuurders daar buitengewoon bedreven in zijn verwacht ik dat de handigsten onder hen (de hoogst geplaatsten) binnen de kortste keren de nieuwe plaats van de voederbak hebben gevonden. Zondag Geri Bonhof, vandaag Maria, wanneer volgen slagter en doekle?
Het is net de modewereld. Afhankelijk van de winkelketen die je bestuurt, wil je bij de eerste of tweede groep van draaikonten horen. Maar draaien zul je.
Roterende Maria van der Hoeven
Veel meer dan het draaien van de draaikonten kan je ook niet verwachten.
Laten we er blij mee zijn. Ik moet de eerste politicus die niet modegevoelig is nog tegenkomen.
Volgens mij moet je die lui met veel geschreeuw en gekrijs naar het juiste standpunt toe leiden. Uit overtuiging zullen ze je nooit steunen, want van Halsema tot en met Wilders hébben ze helemaal geen overtuiging. Althans niet op onderwijsgebied, en ik begin steeds meer te denken dat dat ook voor andere beleidsterreinen geldt.
Exact
Dat is precies het standpunt dat ik al vanaf het begin op dit forum aanhang. Dat het zo snel zou gaan had ik niet durven hopen!
uit posts van ene 1933 begin augustus jl.
Natuurlijk is er geen reden om enig vertrouwen te hebben in het establishment. Ik denk alleen dat er geen ideologische koers is, maar dat de richting van de onderwijsvernieling de laatste jaren vooral ingegeven werd/wordt door machtsdenken en persoonlijke en zakelijke belangen. De gekozen richting was simpel richting de voederbak. Dat die bak wellicht vanuit de politiek uit idiologische overwegingen van de juiste hapklare brokken is voorzien kan goed wezen, maar zelfs die politieke ideologie wordt gestuurd door machtsdenken. Kortom: ik denk dat het etablishment eerder te sturen is door geld dan door ideologie.
en
Kortom:: ik denk dat het verplaatsen van de voederbak meer kansen biedt. Beter nog: laat het establishment denken dat ze die bak zelf verplaatst hebben en prijs ze desnoods de hemel is (onder de noemer voortschrijdend inzicht)
Enige verschil: eigenlijk wil ik ook wel dat de credits over dit “voortschrijdend inzicht” nu bij BON terecht komen, ik ben iets minder vergeeflijk geworden.
Wat heeft ze bereikt in vier jaar tijd?
Mevrouw Van der Hoeven is nu zo’n vier jaar minister van onderwijs geweest. Wat voor beleid heeft zij gevoerd? Wat heeft zij tot stand gebracht? Dit lijken mij betere indicatoren voor haar geschiktheid dan ‘ferme’ taal bij het naderend afscheid.
Daarom ook: “…als zij zich
Daarom ook: “…als zij zich daaraan houdt”.
Daarom ook … Als zij zich
Daarom ook … Als zij zich daaraan ZOU houden
Ad moet maar bij haar op de
Ad moet maar bij haar op de stoep gaan zitten.
Arme Ad… bij Maria op de stoep?!
Dat kun je toch niet menen? Voel jij dan helemaal geen barmhartigheid? Ergere straf kan er niet bestaan…
Hij heeft een missie en wij
Hij heeft een missie en wij steunen hem bij toerbeurt.
woordblind ??
‘ferme’ taal las ik als femme fatale
Maria
En dan te denken dat ik ooit eens op haar gestemd heb. Hoever kun je een plank misslaan denk ik nu.
verkiezingen
Binnenkort mogen we weer naar de stembus……toch?
Leermoment van 4 jaar
Heet dit nu een leermoment?
Verantwoordelijk
Maria in het bijzonder is volledig verantwoordelijk voor de huidige stand van zaken in het onderwijs. Zij heeft in elke discussie heel ferm gewezen op alles wat er goed gaat in het onderwijs en de negatieve kant weg gebagatelliseerd. Zelfs de totale begroting als percentage van het BNP vond zij zeer verdedigbaar.Zij stelde: “liever een klein percentage van een groot bedrag( 2006) dan een groot percentage van een klein bedrag(1975)”.
Je rekent af op geleverde prestaties en niet op beloftes. Wat mij betreft geld dat ook voor de bestuurders die met veel elan hun eigen posities hebben verbetert en het onderwijs naar de … hebben geholpen.
Wat mij betreft snel afvoeren dus.
Corgi
Ik doe niks 🙂
Maria is wel een van de eerste ministers van OCW die niet uitgesproken ergens voor is.
Ze is namelijk helemaal nergens voor! En doet vooral nergens wat aan!
Laat iedereen maar lekker doen wat ze willen. Ik heb mijn eigen taak, hoor ik Lieve Maria al zeggen.
Beetje blaten, beetje kijken, beetje wijzen. Vergaderingetje hier, lintje daar.
Leuke oudedagbesteding toch?
Historia vitae magistra
Wat mij betreft gaat ze weer
Wat mij betreft gaat ze weer lekker op het VMBO voor de klas, tegen een LB loontje natuurlijk.
Of is dat zielig voor de kindertjes?
Ja, Maria hebben we niet meer nodig
Helemaal mee eens, Mariakaakje Verhoeven heeft tijd genoeg gehad om het geklungel van haar voorganger te repareren. Dat heeft ze niet gedaan. Ze zou de ouders meer invloed geven op de kwaliteit van het onderwijs: ook daar merk ik als ouder nog niets van.
Onderwijsinspectie komt in actie
In Roermond wil men een ouderwetse MAVO oprichten. Dat kan natuurlijk niet. Maria in haar weblog deze week:
Citaat van de week:
‘We willen terug naar echt klassikaal onderwijs. Twee tafeltjes langs elkaar, in rijen, en de leraar die voor de klas staat. Net als vroeger’. (Coördinator Peter van der Meij van het Stedelijk Lyceum in Roermond over een mavo-project, in de Telegraaf van zaterdag 3 februari)
Het Stedelijk Lyceum in Roermond wil volgend schooljaar starten met een – ik citeer de journalist van de Telegraaf – orde- en discipline-mavo. Met dit project wil de school de vlucht van veel leerlingen naar Vlaamse scholen een halt toeroepen. De lessen worden weer ingericht zoals vroeger: klassikaal, de leraar als instructeur, geen vrije opdrachten meer en geen vrije tussenuren.
Het is goed dat er voor leerlingen en hun ouders wat te kiezen valt. Maar wel merk ik op dat juist individuele begeleiding voor (sommige) leerlingen erg belangrijk is. Ik hoop dat een te eenzijdig klassikale aanpak die niet in de weg staat. Ik zal de prestaties van deze school met belangstelling volgen.
Maria wordt eindelijk wakker.
Fijn dat ze de prestaties van die school met belangstelling gaat volgen. Ik ben zeer benieuwd naar haar reacties. Voor mij staat een ding vast: als dat Mavo-project een eerlijke kans krijgt, niet gedwarsboomd wordt dor de officiele instanties, dan wordt het geheid een succes.
Individueel begeleiden vraagt orde
Vraag aan onze minister (voormalig kleuterleidster). In welke klas kun je beter op individuele vragen van leerlingen ingaan? In een klas waar orde heerst en iedereen zonder problemen aan het werk is (opdrachten maken etc), zodat de docent enkele leerlingen extra uitleg kan geven? Of in een school waar zoveel aan het eigen initiatief wordt overgelaten dat niemand meer aan het werk is te krijgen?
Wat geweldig: de eerste BON-school?
Wat geweldig als die school er kan komen. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan en op welke gronden dit opgezet kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat het een succes kan worden. Klassikaal werken hoeft echt niet tegenstrijdig te zijn met een warme sfeer en goede individuele begeleiding; integendeel zou ik haast zeggen. Zo blijft er juist tijd en energie over voor aandacht voor de individuele leerling.
Juich niet te vroeg
Ik moet het optimisme toch even temperen mensen. Het Stedelijk Lyceum Roermond dat deze ouderwetse MAVO wil oprichten is de werkgever van Pierre Diederen! Dit is lijkt mij dus zeker niet de eerste BON-school….
Kijk ook even naar wat de voorzitter van het college van bestuur van het schoolbestuur in zijn columns zegt. Die zijn hier te vinden. De interessante zijn die van herfst 2005 en winter 2005. Het management had Luc Stevens op bezoek en heeft een meerjarenbeleidsplan de onderwijsvisie van Stevens als uitgangspunt genomen voor alle onder het bestuur vallende scholen.
In het winternummer van 2006 (pagina 23-25) wordt het Niekee leren geintroduceerd (Niekee is de naam van een nieuwe school die het bestuur gesticht heeft). Lees en gruwel.
Onderwijsfilosofie ondergeschikt aan geld
Limburg kent een sterke ontgroening, dus is de jacht op de leerling begonnen. En nu deze steeds vaker de weg naar België weet te vinden (dit jaar al weer 20 % meer) moet het Stedelijk Lyceum wel ingrijpen.
Interessant om te zien hoe snel schoolbesturen hun radicale onderwijsvisies overboord gooien; het gaat per slot van rekening om aantallen leerlingen, dus om geld.
Studiehuis weg, MAVO terug
Ook in Dordrecht, daar wil men verder ook af van het studiehuis, lees www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden/article1060970.ece .
“Dordtse scholen maken zich los van landelijk onderwijsbeleid en gaan hun eigen koers varen. Het Johan de Witt Gymnasium schaft het Studiehuis op 1 augustus af en kiest nadrukkelijk weer voor klassikaal leren en kennis vergaren.
Volgens rector S. Muller is het Studiehuis mislukt en hebben scholieren massaal het gevoel dat ze aan hun lot worden overgelaten. ,,We gaan niet langer voor het moderne leren, maar kiezen als school weer voor het verwerven van kennis. Dat betekent meer lessen en minder zelfwerkzaamheid.’’
De keuze wordt volgens Muller gesteund door de scholieren. ,,Ze willen meer les.’’ De school heeft de afgelopen jaren veel kritiek te verduren gehad. Veel ouders waren verontrust over teruglopende studieresultaten. ,,Het ging helemaal mis,’’ zegt een vader.
Ook het Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapiteinweg doet een stap terug in de tijd. De school schaft de naam vmbo-tl af en spreekt voortaan als vanouds over de ’mavo’. De naam vmbo’tl is nooit ingeburgerd geraakt bij ouders en de kreetwerkt verwarrend. ,,Ouders vinden het prettiger als we het over de mavo hebben. Dan zie je in hun ogen direct een blik van herkenning. ’Nu weten we weer wat er bedoeld wordt’. Iedereen vindt de term ’mavo’ makkelijker. Bij dat type onderwijs kunnen ouders zich iets voorstellen,’’ zegt locatiedirecteur P. van de Steenhoven.
Het is in Dordrecht de tweede school die zich mavo noemt. Al eerder besloot Mavo Stek haar naam te behouden.
Het omslagpunt …..
…..komt in zicht:).