Maak altijd back-ups!

Uit een eerder beroepsleven in de automatisering is mij bijgebleven hoe belangrijk het maken van regelmatige back-ups (kopieën van belangrijke gegevens) was. Werd een computerfout geconstateerd, dan kon de schade worden hersteld met behulp van die back-ups.
Zo’n backup is niets anders dan het herstellen van een vroegere situatie, een situatie van een dag of een week vóór de fatale fout. In feite is een backup: terug naar vroeger.
Was je voornemens een nieuw operating system te installeren, dan was het vanzelfsprekend om vooraf een backup te maken. Het gebruik van backups is in de automatisering een standaard procedure. Geen mens die je bij het maken en gebruiken van backups voor de voeten zal werpen: Jij wilt terug naar vroeger!. Nee, zoiets wordt juist gezien als verstandig en degelijk.
Hoe anders is dat bij het onderwijs! Maken wij backups voordat wij grote systeemwijzigingen doorvoeren? Nee, niemand zou weten hoe dat moet. En we zijn als de dood voor de beschuldiging ’terug te willen naar vroeger’. Ook bijna alle leden van deze vereniging voelen zich geroepen om te getuigen van hun progressiviteit door hun standpunt vooraf te laten gaan door: ‘Natuurlijk willen we niet terug naar vroeger, maar….’.
Ik trek de parallel met de backups om te laten zien hoe absurd zowel de beschuldiging als het verweer ertegen zijn.
Wanneer het gaat om de beste actie in een gegeven situatie dan doet het er helemaal niet toe of iets wel of niet ’terug naar vroeger’ is. Wie zijn fouten niet wil herstellen omdat hij principieel niet ’terug wil naar vroeger’ is gewoon een dwaas.