Lestijd en rendement

Ik denk dat het weinig zinvol is om je druk te maken over het al of niet voldoen aan de gewenste norm van 1040 lesuren zonder daarbij ook het rendement van de betreffende contactmomenten te betrekken. Meer uren waarin nog steeds te weinig zinnigs gebeurt leidt echt niet tot betere resultaten. De bekende spanningsbogen lijken alsmaar korter te worden en ook het aantal per dag neemt schrikbarend af. En soms wordt er 3 weken voor het begin van een naderde vakantie al gezucht dat de leerlingen wel aan vakantie toe lijken te zijn. Dit zou alleen maar pleiten voor minder uren.
Mijns inziens is er wat de output betreft eerder behoefte aan enige disciplinering. De tijd die je hebt is een kostbaar goed en moet optimaal gebruikt worden. De werkvloer is om te werken en rusten doe je na gedane arbeid. Ik erger mij heel vaak aan gehang en geneuzel maar vooral aan storende niet relevante communicatie. Ik heb wel eens het idee dat er zonder mijn aanwezigheid hoogstens wat meer rotzooi gemaakt zou worden. Triest toch als dat het enige rendement van mijn aanwezigheid zou zijn. Natuurlijk laat ik het hierbij niet zitten doch het kost mij heel veel energie om leerlingen überhaupt aan het werk te houden. En mijn pogingen hen tot enige productiviteit aan te zetten worden mij niet in dank afgenomen. En bovenal leidt het eventueel heenzenden van werkweigeraars en ordeverstoorders tot dossiervorming mijnerzijds.
Mijn organisatie doet heel erg haar best om de hevige lesuitval ten gevolge van frequent verzuim van docenten te bestrijden met zogenaamde stipuren. In deze door willekeurige vervangers gedraaide oppasuren is het rendement over het algemeen 0,0. Staat leuk voor de buitenwereld maar voor de rest leidt het enkel tot niet-blije leerlingen en gefrustreerde vervangers. Die daardoor weer eerder verzuimen en aldus…….. Al met al ook niet echt rendabel.

22 Reacties

  1. Les is les, inspectie is inspectie
    Bij het begin beginnend moet je toch toegeven dat lestijd bedoeld is om les te geven en ontvangen.
    Het stimuleren dat er zoveel mogelijk van die lestijd (dus geen projecten, excursies, uitstapjes en andere kleimiddagen) beschikbaar is, is gewoon een goede zaak, ongeacht de invulling die aan die les gegeven wordt.

    Natuurlijk spreekt het vervolgens vanzelf dat die lestijd goed besteed moet worden. Voor de inhoud: een docent met verstand van zaken voor de klas en voor de discipline een schoolleiding die de docent steunt wanneer hij moet ingrijpen.

    De instantie die er voor nodig is om op beide zaken onpartijdig toe te zien bestaat al heel lang en heet de schoolinspectie.
    Die instantie zou ook moeten (kunnen) ingrijpen wanneer er te weinig lessen worden gegeven, wanneer er oplichters voor de klas staan en wanneer een school zijn disciplinaire taken niet waarmaakt.

    Helaas is die schoolinspectie in het geheel niet bereid tot het verrichten van haar taak. Men houdt zich bezig met van alles en nog wat, maar men heeft noch de wil, noch de middelen om zich met de door mij genoemde taken bezig te houden. Toch lijken mij dát nu juist de taken waarvoor je zo’n inspectie zou oprichten.

    • vluchtgedrag
      Dat hameren op te weinig gegeven lesuren laar zien dat de overheid nog steeds niet begrijpt dat je met procedures en registratievoorschriften nog geen goed onderwijs maakt. Zoiets als tegen iemand zeggen dat hij eerst moet kloppen als je hem komt vertellen dat zijn huis in brand staat. Daar gaat het hier m.i om.

    • Les is les is niet zomaar les
      In mijn eerste half jaar als docent hoefde ik alleen maar les te geven. En raad eens wat, dat kwam de kwaliteit natuurlijk alleen maar ten goede. Ik had een beperkt aantal lesuren en hoefde me slechts op die uren te concentreren. Iedere dag weer had ik plezier in het geven van mijn eigen lessen, in het uitvoeren van mijn eigen plannen. Leerlingen vonden dat leuk en waren zo enthousiast als leerlingen kunnen zijn.

      Mijn eerste jaar met een volledige baan werd het al een stuk lastiger. Er was gewoon niet genoeg tijd om de lessen goed voor te bereiden. Omdat je als docent toch idealen hebt, neem je extra voorbereidingstijd voor lief. Je wilt je leerlingen toch ook kwaliteit bieden? Als je van je leerlingen inzet en enthousiasme verwacht, moet je dat zelf natuurlijk uitstralen.

      Mijn tweede jaar heb ik mijn volledige baan ingeruild voor een deeltijdbaan. Dat is zo mogelijk nog moeilijker. Het enige verschil met een volledige baan is dat je iedere maand minder loon op je rekening gestort krijgt, de werkdruk verandert nauwelijks.

      Wanneer komt er eens een minister die docenten gewoon les laat geven? Niet meer om de haverklap vergaderen, overleggen en wat nog meer. Ik wil graag oud worden in het onderwijs zonder al mijn idealen in de wilgen te moeten hangen. Al schijnt dat een schier onmogelijke utopie te zijn…

    • Zijn er meer scholen waar je maar half betaald
      wordt voor uren KWT? Terwijl je voor dit uur gewoon lessen moet voorbereiden en nakijkwerk hebt?

    • Ja die KWT
      daar klagen bij ons op school ook heel veel leerlingen over. En zij niet alleen, want ze zijn bij ons in de taakbelasting opgenomen als halve lesuren in plaats van hele. De rechtvaardiging: de leerlingen werken zelfstandig. Pure bezuinigingsoperatie.

        • Ja, je hebt er alleen maar last van
          KWT moet met het portfolio en het woord competentie op de schroothoop van de onderwijsvernieuwlers.

          • Re: KWT (is eigenlijk niet zo nieuw)
            Staat KWT voor Keuze Werk Tijd?
            Ik heb met zo’n systeem kennisgemaakt toen ik leerling was op het Dalton Lyceum.
            Wij hadden (veertig jaar geleden!) drie van die KWT uren (daar heette het Dalton-uren) per dag. Het idee was dat je daar zelfstandig van leerde werken.
            Je had een takenpakket dat je in die uren af moest krijgen; elk vak gaf taken voor die uren op, en de voltooide taken moest je laten aftekenen (nakijken kan ik me niet herinneren) op een kaart.
            Aan mij was die zelfstandigheid niet zo besteed; ik had onveranderlijk een gigantische achterstand met die taken en dat is mijn hele schooltijd zo gebleven.
            Haalde ik af en toe die achterstand in, dan deed ik dat thuis, na veel pressie.
            Voor mij had een rigoureuze huiswerkcontrole wellicht beter uitgepakt.

            Als leraar heb ik vaak wanhopig staan toekijken op volle en kletsende klassen vol met mij maar half bekende leerlingen.
            Blij dat ik dat tenminste niet meer hoef op mijn huidige school.

            1) Dat KWT is dus allerminst een VERNIEUWING

            2) Er zijn maar weinig leerlingen die die vrijheid aankunnen

          • Keuze Wacht Tijd
            Volgens leerlingen Keuze Wacht Tijd. Montessori-uitvinding. Werkt alleen als je al vanaf de basisschool in zelfstandigheid bent opgevoed en het past bij je karakter. Voor de rest is het heen en weer rennen in en buiten de school, onderhouden van sociale contacten, Versieren van de agenda etc.

          • KWT
            Ik heb het meegemaakt dat ook de radio aan mocht staan;niet te hard natuurlijk, er zijn grenzen, zelfs bij HNL. De pasbenoemde tweedefasecoordinator was de mening toegedaan dat de leerlingen dat later bij hun werk in de grotemensenwereld ook zouden mogen. Van multitasking had die man nog niet gehoord. Een argument, Engels nog wel, dat ongetwijfeld meer indruk gemaakt zou hebben op het Management Team,waarbij hij in het gevlei probeerde te komen. Er was ook een stiltelokaal. Nimmer door leerlingen gebruikt, wel door 2 docenten die drommelsgoed wisten dat het geen rokersruimte was.Kort daarna zijn ze samen getrouwd . Na dat voorval is het lokaal gesloten, een “stille”dood gestorven.

    • Re: onderwijstijd.nl
      Wat op die site staat over Finland is formeel wel juist, maar het ligt toch iets genuanceerder. In Finland is de wettelijk verplichte onderwijstijd ook daadwerkelijk het absolute minimum. Veel scholen zitten daar ruim boven. In Nederland halen scholen de (veel hogere) wettelijk verplichte minimumtijd niet. Het zou heel goed zo kunnen zijn dat er in Finland evenveel of zelfs meer les wordt gegeven in vergelijking met Nederland.

  2. Bizar gevolg van gehamer op lestijd
    Door het gehamer op lestijd door de inspectie, ontstaan vreemde wanverhoudingen. Mijn zoon heeft toetsweken, waarin dit jaar ook allerlei lessen staan gepland om maar aan de norm van de inspectie te kunnen voldoen. Het is dus geen echte toetsweek. Ik vind het belachelijk om leerlingen op deze manier in de wielen te rijden. De inspectie moet zich nu eens echt met kwaliteitsvraagstukken gaan bemoeien en niet met van die afgeleide kwantitatieve flauwekul.

  3. Een vraag aan wiskundedocenten
    Wat is jullie oordeel? Mijn zoon gaat over een week na 1 les van 45 mintuen een so doen over kwadratische vergelijkingen en ontbinden in factoren (par 1 en 2 van hfst 7 Getal en Ruimte 2vwo deel 2). De rest van het hoofdstuk wordt behandeld in 4,5 les (er is 1 keer een rooster met verkorte lessen). Onderwerpen: kwadratische vergelijkingen oplossen, vergelijkingen toepassen, vergelijkingen van de vorm xkwadraat = getal, vergelijkingen en grafieken en hyperbolische verbanden. Mijn indruk is dat de stof er wel erg snel doorheen gejast wordt. Of is dit ‘gewoon’??? Hij heeft overigens goede cijfers voor het vak, maar heeft wel veel vragen thuis waar ik hem mee help.

    • lijkt me wel mogelijk.
      Ik heb geen VO ervaring, maar wel met reparatie- en deficientie cursussen wiskunde voor studenten die naar HBO gaan, maar wiskunde kennis/vaardigheden te kort komen.

      De genoemde onderwerpen zijn tamelijk recht door zee. Het gaat om het kunnen uitvoeren van eenvoudige technieken. Inhoudelijk niet vreselijk lastig, maar het is verstandig goed te oefenen. Gewoon veel (gelijksoortige) sommen maken. Dat kan heel goed met huiswerk. ALs je een paar voorbeelden hebt gezien, dan kun je de rest zonder hulp van een docent

      • Mooi
        Hij zal er wel weer uitkomen. Maar ik vroeg me meer af, of dit een gebruikelijke aanpak is. Ik krijg namelijk de indruk dat de leerlingen op mijn eigen school veel meer tijd krijgen; ik zal ook de collega’s volgende week eens vragen.

    • Dat is dus waarom…
      …leerlingen geen kwadratische vergelijkingen meer op kunnen lossen.

      Het is wat lastig te beoordelen met je summiere beschrijving, maar het lijkt me wat kort.

      • Mijn vrees is ook
        dat het op deze manier niet beklijft. Een proefwerk voldoende maken, maakt nog geen beheersing van stof.

  4. KWT en lesuuren
    Bij ons hebben we “thema-kwt” waar voor je je kan inschrijven en waarin dan voor 3 weken lang(3 lessen) thema van het vak wordt behandeld. Daarnaast mag je nog twee keer in de week stilteruimte kiezen. Op zich een goed idee, maar je kan niet elke dag even veel kiezen en vooral als je goed meekomt is er nauwelijks een nuttig thema, zit je je een beetje dood te vervelen bij zo’n vak.
    Iets wat ik trouwens wel vaker heb. Het lesuitval valt wel mee, maar of er iets nuttigs wordt behandeld in de les is de vraag. Vaak leggen ze iets uit wat precies zo in het boek, wat ik heel goed thuis ook kan lezen en snappen, huiswerk nakijken, huiswerk maken of film kijken. Aangezien ik 8km van school woon vraag ik me wel is af waarom ik nog de moeite neem om er heen te fietsen. In de tweede fase is het bedoeld dat je alles zelfstandig doet, maar je mag niet zelf beslissen of je naar de les komt dat is weer verplicht.

    • Is er eensamenhangend
      Is er een samenhangend overkoepelend thema? Zijn er duidelijke leerdoelen?
      Waarschijnlijk doet de school dit dit voor jou 4 VWO-er maar omdat de Inspectie zo dol is op projecten (lekker modern en zo)
      Dus goed voor het management.

    • Helaas
      zijn er veel leerlingen in het land die net als jij, aan het eind van een dag vol met kwt-uren of uren in het stiltelokaal, het gevoel hebben dat ze net zo goed thuis hadden kunnen blijven. In en in triest, een belediging voor onze jeugd. Een school moet iets te bieden hebben. Van de vakkennis van bekwame docenten wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Het liefst werkt het management die paar bekwame docenten die ze nog hebben zo snel mogelijk de school uit.

Reacties zijn gesloten.