In De Gelderlander verscheen onlangs een artikel over het multitasken door jongeren. Hierin toont de Heerlense OU-professor Paul Kirchner aan dat het veelgeroemde ‘multitasken’ nou niet direct gunstig is.
De boodschap is volgens Kirschner alarmerend. “Jonge mensen wordt voorgehouden dat ze bedreven (moeten) zijn in multitasken, het gelijktijdig uitvoeren van meerdere cognitieve taken. Automatische dingen zoals lopen en kauwgum kauwen kun je gelijktijdig, maar onze hersenen kunnen zich niet gelijktijdig op twee willekeurige dingen concentreren. Wat erger is, is dat multitaskgedrag tot verregaand concentratieverlies lijkt te leiden. Jongeren die veel multitasken, hebben steeds meer moeite zich op iets te concentreren. Als die ontwikkeling zich voortzet, kan dat zeer zorgwekkend zijn. Het zijn wel de ouders en de werknemers van de toekomst.”
Lees het hele artikel.
Kip of ei
Kirschner trekt nu wel aan de alarmbel, maar hij geeft zelf ook al aan dat het onderzoek waarop de paniek is gebaseerd, helemaal niet uitsluit dat juist jongeren die moeite hebben zic op hun studie te concentreren, de facebookers zijn. Paul Kirschner was zelf even aan het multitasken, zullen we maar zeggen. Een broodje aap-verhaal, althans wat betreft het ‘onderzoek’ waarop Kischner zich baseert, zoals in het artikel aangeduid.
Facebook is er één
Volgens het bericht gaat de nuancering uitsluitend over de Facebook-gebruikers en niet over de andere social media zoals Hyves en MSN. Dat kan natuurlijk ook een dichterlijke vrijheid van de redacteur zijn.
Daarnaast zou ik Kirschner’s verhaal geen broodje-aapverhaal willen noemen. Het is immers op meer plaatsen al aangetoond dan wel op zijn minst aannemelijk gemaakt dat het ‘multitasken’ niet werkt.
Multitasken
Marten,
Multitasken werkt niet, eens. De vraag is hier: wie zijn het die multitasken, wie zoeken dat op?
Als multitaskende leerlingen minder presteren dan anderen, ligt dat dan aan het multitasken, of voelen sommige minder presterende leerlingen zich meer dan anderen aangetrokken tot de verstrooiing van het multitasken?
multitasken is levensgevaarlijk
Multitasken is levensgevaarlijk, oa in verkeerssituaties.
(en in onderwijs)
Vrouwenblad
Zelfs het vrouwenblad Esta had deze zomer een artikel over het feit dat multi-tasken niet kan: www.scribd.com/doc/34526079/ESTAnr142010
Bekend psychologisch onderzoekje
Ik heb in mijn boek over experimentele psychologie gelezen over een onderzoekje waarbij ze mensen door een koptelefoon via de linkerkant iets anders lieten horen dan via de rechterkant. Onder de juiste conditites konden mensen correct aangeven wat ze langs beide kanten hoorden. Denk aan iets als via je linkeroor Vader Jacob horen en via je rechteroor horen hoe iemand tot tien telt. Zogauw hetgeen ze hoorden complexer was (2 gesprekken met een hogere informatiedichtheid) dan ging het reproduceren van wat ze gehoord hadden niet meer goed.
De details ken ik niet meer uit mijn hoofd (wellicht kan Ben die invullen) maar de conclusie uit dat onderzoekje was dat het enkel lijkt dat mensen kunnen multitasken doordat ze frequent snel schakelen tussen het interpreteren van wat ze via het linkeroor horen en wat ze via het rechteroor horen. In werkelijkheid waren ze sequentieel aan het werken maar door de hele tijd te schakelen houden mensen zichzelf voor de gek dat ze twee taken tegelijk uit kunnen voeren.
Idem voor bellen terwijl je rijdt. Je kan niet tegelijk je eigen concentreren op het rijden en op het bellen. Wat je in werkelijkheid steeds doet is het schakelen tussen het bellen en het rijden. Je verwaarloost dan zowel het rijden als het gesprek. Een ervaren automobilist kan beter die momenten selecteren waarop hij 1 of 2 seconden heeft om eventjes te verwerken wat hij zojuist hoorde of na te denken over een gepast antwoord (zie het als interleaving). Beiden gebeurt steeds in fases: een paar seconden je aandacht voor het verkeer, 1 of 2 seconden je aandacht op het gesprek, een paar seconden aandacht voor het verkeer etc.
Vooral dit maakt het bellen tijdens het rijden zo gevaarlijk, dat je maar 1 hand op het stuur hebt is veel minder een probleem doch eveneens een risicofactor indien je ineens sterk zou moeten sturen (wat bij een hoge snelheid sowieso niet verstandig is).