“Klik”lijn

Goed idee van Jasper van Dijk. En nodig ook. Ik hoop dat er veel respons komt. De term kliklijn vind ik niet zo geslaagd. Alsof het onderwijspersoneel hiermee iets stiekems zou doen, terwijl het toch gewoon informatie is waar iedereen recht op heeft. Op de site van de SP hebben ze het dan ook niet over een kliklijn maar over een meldpunt. Vreemd dat dan in de pers ineens gesproken wordt van kliklijn.

6 Reacties

  1. Pers en SP zijn zo optimaal

    Pers en SP zijn zo optimaal bezig. De pers moet aandacht vragen. Kliklijn trekt meer aandacht dan meldpunt. Het geeft het gevoel dat er iets met de door jou gegeven informatie z0u gebeuren en je zelf toch anoniem kunt blijven. Die noodzakelijkheid van het stiekeme van anonymiteit is nu enmaal noodzakelijk. Meldpunt zou ik associeren met een plaats waar je melding keurig geboekstaafd en van jouw handtekening voorzien wordt en er verder niets mee gebeurt, zo van papier is geduldig. Maar je naam is ondertussen bekend.

    Als de eerste stap gelukt is, als de krantenlezer onder de kop verder gaat lezen, begrijpt wat de bedoeling is en er achter gaat staan verdwijnt ook de negatieve associatie die klikken kan oproepen. Dat de SP voor meldpunt kiest is ook terecht; na de uitleg wat de SP wil en waarom de SP dat wil kan meldpunt wel met degelijkheid en serieuze aanpak geassocieerd worden.

  2. Noodzakelijke

    Noodzakelijke noodzakelijkheid is wel erg noodzakelijk, Seger. Je hebt misschien gelijk maar toch klikt de term kliklijn bij mij niet zo goed. 

  3. Ben benieuwd hoe de Tweede

    Ben benieuwd hoe de Tweede Kamer de andere kant op zal gaan kijken als de beerput open gaat. Want dat het met het onderwijs in Nederland wel goed zit, dát is geen perceptie, dáár mag vooral niet aan getornd worden; veel te ingewikkeld ook om daar de kiezers mee te confronteren.

     

    Maar ik vraag me af of er genoeg gemeld gaat worden. Hebben docenten hun handen vrij om alles klip en klaar boven water te krijgen? Hoe krijgen zij de exacte gegevens boven water?

  4. MR-leden krijgen vaak wel
    MR-leden krijgen vaak wel veel stukken onder ogen, en het jaarverslag kan iedereen lezen.
    Maar inderdaad, in veel gevallen zal een docent, net als een betrokken ouder of een willekeurige burger, wel vermoedens hebben van ondoelmatige besteding maar dit niet met cijfers kunnen staven.
    Zo heb ik melding gedaan over een mij onbekende school, die me was opgevallen doordat zij een vacature voor een veeleisende eerstegraads functie in een beta-tekortvak voorzag van de informatie dat het een LB-functie betrof. Voor mij zegt zo’n tekst dat er niet echt naar een ervaren, voldoende opgeleide scheikundige wordt gezocht en dat de school eigenlijk aanstuurt op een goedkopere LIO (jhet betreft een school die dicht bij een universiteit ligt).
    Als ik dan vervolgens in de krant lees dat de slagingspercentages op zowel de HAVO- als de VWO-afdeling bedroevend waren, vraag ik me af of deze school wel de juiste prioriteiten heeft gesteld in de besteding van de lumpsum.
    Dat is slechts een “1+1=2” van een betrokken burger, geen hard bewijs. Maar wie weet komen er over de betreffende school ook meldingen ‘van binnenuit’ en geven meerdere meldingen samen een helderder beeld waar de inspectie wat mee kan.

  5. Als er niets gemeld wordt,

    Als er niets gemeld wordt, kunnen er ook geen analyses gemaakt worden. Dus staving of niet: om een onderzoek te krijgen heb je signalen nodig.

     

    Vullen die meldlijn, met alles wat je opvalt! Kom op mensen, we moeten ergens beginnen. DEZE politici doen tenminste IETS.

  6. Die hele MZR is een totale

    Die hele MZR is een totale wassen neus waar de schijn van inspraak wordt hoog gehouden. Slechts enkele 'gedreven' (ook wel genoemd 'drammerige')  ouders nemen zitting en die zouden dan alle ouders vertegenwoordigen??

    Het verenigingsmodel biedt veel meer mogelijkheden tot betrokken ouders! Zonder sturende overheid. Maar kennelijk wordt de vrijheid van vergadering door sommige onderwijsgoeroes behoorlijk gevreesd! We zijn op weg naar de totale eenheidsworst. De EU vindt dat heel wenselijk.

Reacties zijn gesloten.