24 Reacties

  1. Een echte vent moet dat niet willen 😉
    Niet alleen als leerling haakt de mannelijke mens af in dit type onderwijs, ook als leraar delft de mannelijke mens het onderspit. Eerlijk gezegd vind ik de conclusie dat jongens meer structuur nodig hebben prematuur.

    Ik denk dat het maar voor een deel met structuur te maken heeft. Voor een andere (belangrijker?) deel gaat het om het type activiteit. Concentreren op één onderwerp, of meer dingen tegelijk doen, de bekende man/vrouw tegenstelling. Onderwijsgeven klassieke stijl is zowel voor de leerling als voor de docent: één ding tegelijk doen. Onderwijsgeven HNL stijl is pops bijhouden, processen begeleiden, leerlingen individueel op maat benaderen (nou ja… das de bedoeling). En met een knipoog geformuleerd: een echte vent moet dat toch niet willen.

    • Echte vent (knipoog terug) ?
      Ik moet altijd erg lachen om dat soort (vermeende ?) man/vrouw tegenstellingen. Het kan zijn dat ik er alleen in sta, maar ik schijn een mannelijke vrouw te zijn. Doe liever 1 ding tegelijk goed, dan meerdere dingen tegelijk, en als ik dat toch moet doen (omdat dat van mij als vrouw verwacht word) gaat het vaak matig. Raak geirriteerd als iemand me stoort tijdens een bezigheid, door me heen praat, of vind dat ik dit of dat er wel even bij kan doen. Hou niet van winkelen, verjaarskransjes, of tutten. Oke, men past zich aan in het leven, de scherpe randjes zijn eraf. Sociale vaardigheden en uiterlijke verzorging zijn belangrijk, zonder meer.Toch zie ik bij mijn dochter ook iets soortgelijks.
      Helaas werd er in de jaren 70 nog standaard van uitgegaan dat betavakken niets voor meisjes waren, zodat ik dat aan me voorbij heb moeten laten gaan.

      • Mijn liefste en mooiste vriendinnen
        zijn echte kerels, dus ik ben de laatste om je van mannelijkheid te betichten konijn (en ben zelf verre van een machoman), maar zie toch gemiddeld een hoog getut gehalte bij vrouwelijke docenten en denk dat er statistisch toch een onderscheid gemaakt kan worden.

        Maar de werkelijke achtergrond van mijn opmerking is dat telkens als ik lees dat jongens in het VO meer structuur nodig hebben omdat ze dit of dat niet kunnen, dat ik dan merk dat ik diezelfde dingen ook niet kan, en eigenlijk niet wil kunnen. Dat ik er uitslag van krijg als ik al dat geplan en geadministreer wel braaf uitvoer.

    • Het gaat ook om inhoud en de benadering
      Mijn zoon moest voor één van de talen de kleding van een model van een modeshow beschrijven. Ook nog eens een opdracht waar hij het vocabulaire niet voor heeft. Alsof dat veertienjarige jongens motiveert voor het vak! En als dat nou het enige voorbeeld was .. Ik begrijp wel waarom hij zo’n duideljike voorkeur aan de dag legt voor wiskunde en natuur/scheikunde. Eén van zijn kritiekpunten op de ELO van zijn school is dat er bij de meeste talen allemaal leuke bewegende plaatjes staan en teksten van lieve liedjes, maar dat de juiste informatie niet te vinden is.

      • Dat heeft niet zozeer …
        … met de ELO te maken, maar met de docent(e) die de omgeving inricht.
        Als historicus maar met wortels in de (elektro)technische hoek ben ik eerst begonnen met het aanbrengen van een structuur, vervolgens informatie (PTA, cijferlijsten, samenvattingen, uittreksels, links naar oefenmateriaal) en pas nu ben ik in ’t stadium van extra info als filmpjes, verwijzingen naar achtergrondinfo etc.

        Het is iets wat wel algemeen voor websites/weblogs geldt: zodra men de beschikking heeft over speeltjes, worden ze ingezet. Waardoor er een hoop non-informatie verstrekt wordt. Zowel jongens als meisjes vertonen dit gedrag, hoewel me opvalt dat de door meisjes gebouwde websites meer voorzien zijn van tierelantijntjes, dan bij jongens ’t geval is. Ik stel me zo voor dat ’n docente die haar ELO inricht IN DE REGEL eenzelfde gedrag zal vertonen.

  2. Eindelijk aandacht voor dit onderwerp
    De hoogste tijd. Een belangrijke factor is ook dat ouders van jongens naar mijn ervaring veel hogere eisen stellen wat betreft zelfstandigheid. Wat je ouders massaal hoort zeggen over wat ze allemaal niet van leerlingen verwachten … vreselijk.
    Vanaf dag 1 op de middelbare school moeten ze geheel op eigen krachten een planning kunnen maken, waarbij ze moeten weten hoeveel tijd ze aan huiswerk moeten besteden, dit ook nog eens opbrengen in een omgeving waarin tv, pc en wat dies meer zij onder hand bereik staat of ligt, terwijl ouders vaak hele avonden of zelfs weken op stap zijn en er alleen oudere broers of zussen zijn om de brugger op het juiste spoor te houden. Als je ouders aangeeft dat leerlingen thuis ook veel meer steun, controle en grenzen nodig hebben, krijg je steevast te horen dat men geen zin heeft in conflicten over huiswerk! Schandalig zoals veel ouders zich aan deze verantwoordelijkheden onttrekken.

    • ouders onttrekken zich aan verantwoordelijkheden.
      Het is toch veel gemakkelijker om het bij de school neer te leggen?
      Tegenwoordig worden ouders daarin zelfs gesteund door de overheid!
      Weet je trouwens dat zelfs leraar-ouders zich schuldig maken aan wat jij beschrijft?

      • Het zal best
        Ook leraren gaan mee in deze gekte. Anders zouden ze op school ook niet van leerlingen verwachten dat ze het allemaal wel zelfstandig weten uit te zoeken.

      • Al eerder opgemerkt door mij…
        .. voorbeeld van een school die op ouderavond klaarstaat met A4tjes met bijlesdocenten erop. Ouders die het niet kunnen betalen, pech gehad. Laat het ondewijs ook eens een heel klein handje in hun eigen kleine boezem steken>

    • Nou, nou,
      Fritzi, trek je nu niet iets te hard van leer ? Ik vind juist dat schoolleiding er erg makkelijk van uitgaat dat leerlingen vanaf week 1 in de brugklas nu ineens een heel anders mens dienen te worden. Als je als ouder tegen een docent zegt “dat het toch nog een kind is” krijg je te horen dat “dit en dat nu toch wel van hem verwacht wordt”. Ik denk dat je vooral die ouders ziet waarbij het niet deugt. Maar die zijn m.i niet maatgevend voor de gemiddelde ouder. (zoals marechaussee in niet-blank gekleurde medemensen eerder een illigaal ziet dan in blank- gekleurden, zoals ik op een stage eens kon vaststellen).

      En daarbij, er staat veel druk op ouders om allebei te werken, en bij te scholen. Nee, niet uit materialisme, maar om de huur/hypotheek te betalen, en de schoolboeken. Ik spring dus even in de bres voor ouders, als je het niet erg vindt.

      • Behalve ouders
        die ik spreek op ouderavonden, heb ik ook telefonisch contact met ouders van mentorleerlingen die onderpresteren of te lage cijfers halen. Ik durf hier rustig te stellen dat uit mijn mentorklas 80% van de ouders deze houding aanneemt.

  3. Om over na te denken
    f.f.h nelck da silva rosa schrijft: “Ik zou in ieder geval heel graag zien dat jongens leren hun reflecties beter te uiten. Dat zou naar mijn mening de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen enorm ten goede komen”
    Konijn schrijft: “Helaas werd er in de jaren 70 nog standaard van uitgegaan dat betavakken niets voor meisjes waren, zodat ik dat aan me voorbij heb moeten laten gaan”
    Mag ik dit als man stereotype vrouwenopmerkingen vinden?

    • Dat mag..
      Hendrik(ush), er heerst in dit land vrijheid van meningsuiting. Zoals ik ook jouw opmerkingen naast me neer mag leggen. Je doel van er een ander over na laten denken heb je dus alvast niet bereikt.En ja, die leraren bestonden in de jaren 70, ik zal geen namen noemen, die weigerden meisjes wiskunde uit te leggen, onder het mom van “ze laten dat vak toch vallen ” Ondanks alle ergernis over de overassertiviteit van leerlingen en ouders tegenwoordig, vind ik het een uitstekende zaak dat je over dat soort leraren tegenwoordig een klacht in kunt dienen. Ik had die vent met liefde aan de publieke schandpaal of nog erger genageld. Het was natuurlijk gewoon een luie dikke (dat was ie) leraar.
      En wat men zaait zal men oogsten. Als BON een anti-ouder club gaat worden, zeg ik per heden mijn lidmaatschap op. Ouders heb je nl heel hard nodig, dom om daar tegenaan te schoppen.

      Ouders die voor het eerst op deze site komen en deze page lezen zijn meteen gillend weg bij BON. Jammer dat het vooroordeel “Bon is een club van verzuurde middelbare mannen” hier weer zo pregnant wordt bevestigd.

      • Als ouder heb ik juist
        zo veel zinnigs met je kunnen uitwisselen! Jij valt vast niet onder de groep die ik beschreef. Misschien zegt het ook veel over de cultuur van de school waar ik lesgeef …

      • Ik had ook een luie dikke
        Ik had ook een luie dikke docent wiskunde. Heel inspirerende kerel! Kon uit de hand zeer precies krommen tekenen, en loste al de sommetjes met het grootste gemak op. Ik ben een ‘angry middle aged man’ en daar ben ik trots op ;-).

    • Toelichting @ Konijn
      Ik las in de genoemde aanhalingen twee beweringen waar ik het niet mee eens ben:
      Opmerking 1 veronderstelt dat jongens en meisjes gelijkwaardig zijn in het uiten van hun reflecties; terwijl ook uit het stuk zelf blijkt dat ze in hun manier van reflectie verschillen.
      Opmerking 2 veronderstelt dat ‘men’ (de mannen) het verkeerd zag; terwijl ondanks alle aanpassingen in de vakken zelf en ondanks alle promotieactiviteiten meisjes nog steeds in de minderheid zijn bij de betavakken.
      Nagedacht moet worden over de oorzaak en juistheid van deze verwijten die vrouwen vaak aan mannen/leraren maken.
      Het is op geen enkele manier mijn bedoeling geweest om iets te verwijten; aan U als persoon of U als ouder.

  4. ijverig
    Kan het zijn, dat meisjes ijveriger zijn dan jongens?
    Zijn ze gezagsgetrouwer?
    Besteden ze vaker braaf de voorgeschreven 1,5 à 2,5 uur per dag aan huiswerk?
    Deze verklaring voor het succes van meisjes lijkt me meer voor de hand te liggen, dan allerlei ingewikkelde verklaringen.
    Vergelijken met vroeger is lastig omdat de meisjes toen op achterstand stonden.

    • Lijkt me een juiste observatie maar
      de hamvraag is: waarom? Dat antwoord is te vinden in de fasen die door ontwikkelingspsychologen zijn omschreven. Meisjes doorlopen sommige fasen sneller dan jongens. Daarmee samen hangt dat ze eerder reflecteren op eigen handelen.

    • En
      Dat er verschillen zijn in de interesses van jongens en meisjes. Voor mij is het een open vraag in hoeverre dat ligt aan ‘aanleg’ of ‘omgeving’. Maar in deze draad wordt wel de vraag gesteld hoe ‘school’ daar mee om moet gaan.

      • Niet wetenschappelijk
        Misschien is het wetenschappelijk niet aan te tonen: mijn ruime ervaring met zowel jongens- als meisjesgroepen zegt me dat jongens zich heel anders ontwikkelen. Dat heeft veel te maken met korte- en lange termijndenken en met het soort groepsdwang die van hun groepen uitgaat. Daarnaast speelt de ‘algemene’ opvatting (mn in de media) over wat ‘normale’ jongens zijn ook een belangrijke rol. Jongens op HAVO/VWO niveau kunnen zich makkelijker aan dit opgelegde ideaalbeeld onttrekken.
        Het komt erop neer dat jongens in de puberleeftijd buiten school geen tijd investeren in studie, geen beroepsbeeld van zichzelf ontwikkelen, veel nadruk leggen op geld verdienen en op drinken. Meisjes doen naar mijn idee (iets) meer voor school (goede cijfers zijn toch wel gewild) willen graag een diploma halen, hebben eerder een beeld van het beroep wat ze willen gaan doen en wat hen dat aan investeringen zal kosten en besteden veel energie aan slank zijn en modieus zijn.

        • Jongens die geen tijd investeren
          in studie: je bedoelt op het mbo of vmbo? Want als je vwo doet, kom je er dan echt niet, tenzij je briljant bent.

          • VWO gemiddeld
            Ach Fritzi, VWO is helaas afgegleden tot een gemiddeld niveau. Tegenwoordig halen heel matige leerlingen dat diploma.

          • Mijn leerlingen en
            de leerling die ik hier thuis heb zitten, zijn dagelijks minstens 1,5 uur met huiswerk bezig en heel vaak ook langer dan dat. De leerlingen die dat niet doen, stromen onherroepelijk af. Dat het niveau gedaald is, baart mij zorgen en ik zou heel graag willen dat het anders was. Maar ik reageerde op het idee dat jongens niet bereid zouden zijn tijd in hun schoolwerk te steken. Ik heb andere ervaringen.

Reacties zijn gesloten.