Is er een maximale klasgrootte in het basisonderwijs?

Op basis van de huidige gegevens van groepen, moet ik voorzichtig concluderen dat de klas waar mijn dochter volgend jaar in komt te zitten, een grootte zou kunnen krijgen van 38 leerlingen. Dit baart mij zorgen. Is er ergens beschreven hoe groot een klas mag zijn in het basisonderwijs?

mvg,
M. Kamsteeg

16 Reacties

    • klassegrootte
      Dit soort opmerkingen, Hals, ontneemt mij de lol om nog ergens op te reageren.

      [moderator: en hiermee beëindig ik dit deel van de discussie]

      • Toch slaat Hals de spijker op de kop
        Terwijl in het basisonderwijs de groepsgrootte gedaald is van rond de 40 in de jaren zestig van de vorige eeuw tot ongeveer 24 nu, is in dezelfde tijd de groepsgrootte in het voortgezet onderwijs in het geheel niet gedaald, erger nog, als gevolg van de lumpsum financiering en de 1040-uren norm zelfs nog gestegen.
        In het basisonderwijs hebben ze op dit punt althans weinig te klagen.

      • Niet flauw
        Ik ken ongeveer alle geledingen. Heb dus ook zeer grote waardering voor basisonderwijsdocenten
        en pleit regelmatig voor hetzelfde salaris voor al die geledingen. Heb zelf meerdere malen gepost dat ik na een aantal jaren in het VO af moest kicken toen ik op HBO en Uni kwam. Dat was weliswaar op een hoger niveau, maar didactisch veel eenvoudiger. Nu heb ik bijvoorbeeld vmbo (klassen van 33, vaak idiote en onaangepaste kinderen en in mijn optiek ook het zwaarst van alle afdelingen), havo (ook klassen van 33 en iets maar niet veel normaler), atheneum (ook 33 leerlingen, een plezier om daar les te geven) en hbo en universiteit waarbij de groepen tot 150 leerlingen op kunnen lopen. Vandaar mijn korte reactie, die jij flauw vond, maar op de werkelijkheid gebaseerd was.

        • prioriteiten stellen
          Als belanghebbend ouder met kinderen op het VWO ben ik er niet op tegen dat de salarisverschillen tussen de verschillende geledingen klein zijn. Maar belangrijker vind ik marktconform salaris voor eerstegraads universitair geschoolde leraren in de bovenbouw en ook onderbouw van het VWO. Met marktconform wil ik aangeven dat de salarissen van deze eerstegraders van dezelfde hoogte moeten zijn als die van studiegenoten buiten het onderwijs met dezelfde vakopleiding. Dat heeft te maken met het soort docenten dat ik voor mijn kinderen graag voor de klas zie staan. Ik geloof niet dat lagere salarissen juist de de leraar in hart en nieren selecteert maar onder de academici juist de zwakkere broeders en zusters. Natuurlijk verwacht ik niet dat het onderwijs alleen voor mij zo geregeld wordt als ik het wil. Ik denk dat andere ouders met kinderen op het VWO hetzelfde willen en ik denk dat dat goed is voor de kwaliteit van het VWO-onderwijs, dus voor de maatschappij.
          Een akademisch salaris voor alle leraren en onderwijzers lijkt mij financieel onhaalbaar.
          Seger Weehuizen

          • Maar nu zitten alle salarissen te laag.
            Het is een luxe in het hoger onderwijs te kunnen lesgeven en een ramp om dat in de lagere geledingen te moeten doen, hoeveel ‘liefde’ vele docenten toch nog aan hun kleine ‘ratjes’ geven.
            Ik vind dat de docenten in de lagere geledingen onderbetaald worden en ben voor het opkrikken van die salarissen, met daaraan gekoppeld een véél betere opleiding aan HBO of universiteit, zodat alle docenten zich intellectuelen kunnen noemen.
            Dat is goed voor leerling en docent en bovendien voor de status van het vak.

  1. Welkom MKS
    Welkom op het forum van BON meneer/mevrouw Kamsteeg,

    Ik heb gezocht of ik informatie hierover kon vinden, maar ben niet verder gekomen dan een artikel uit 1996 waarin de maximale groepsgrootte van 25 en 34 voor resp onderbouw en bovenbouw wordt genoemd.

    Verder schijnt er in 2003 een verruiming te hebben plaatsgevonden. Scholen lijken vrij te zijn waar ze de formatie inzetten. Dat lijkt te wijzen op het ontbreken van een formele grens voor de groepsgrootte.

    Googlen op groepsgrootte levert redelijk wat hits op en ik heb niet alles kunnen bekijken. Dus ik kan gemakkelijk een en ander over het hoofd hebben gezien. Misschien dat iemand anders er meer over kan vertellen.

    Een suggestie zou kunnen zijn om de gemeente te bellen en de vraag daar aan de afdeling onderwijs voor te leggen.

    • Basisscholen zijn vrij waar ze de formatie inzetten.
      In de praktijk betekent dat, dat er op ’n school op ’t zelfde moment groepen van bijv. 15 en 35 kunnen zijn. Dit is dan beslist op basis van allerlei overwegingen. ’n Groep van 30 kan werkbaarder zijn dan ’n groep van 15.
      Gewoon vragen aan directie en leerkrachten, kan heel verhelderend zijn. En uitgaan van ’n positieve instelling!

  2. Lumpsum
    in de Lumpsum regeling staat volgens mij ook niets, hoe minder leraren voor de klas hoe meer geld de school overhoudt.

    Ik had altijd klassen van 30/31, maar die gaven zij mij omdat de directie dan hoopte dat ik onderuit zou gaan……………..

    Daarom hebben PO scholen (basisscholen) ook waarschijnlijk 2.8 miljard op de bank staan, kan je rustig een klas van 38 opdelen in 2 maal 19, maar ja, dat kost geld……………….en dat hebben de heren managers er waarschijnlijk niet voor over (prioriteiten stellen heet dat).

    Een goede tip, haal gewoon anders uw kind van school af als u denkt uw kind niet voldoende aandacht krijgt, want uw dochter is het belangrijkste bezit wat u heeft en daar dient goed mee om te worden gegaan………..te allen tijde en door iedereen !!

    • groepsgrootte klassen basisscholen
      Het is mij inmiddels duidelijk dat er geen duidelijke richtlijnen zijn, maar het PDF-bestandje over de groepsgrootte laat wel een duidelijke ontwikkeling zien. Bedankt voor deze verwijzing!

      mvg,
      Marcel Kamsteeg

  3. groepsgrootte
    Er is per leerling in een klaslokaal een minimum hoeveelheid kubieke meter ruimte nodig. De groepsgrootte kan dus gekoppeld worden aan de inhoud van het lokaal.

    • klassengrootte
      Beste heer Kamsteeg
      Als u Duits leest vindt u in Mythe en waarheid 5 (lees eerst par. 5.4) een artikel van *Hagemeister 2006* over dit onderwerp.
      Ik zal er nog een keer een Mythe (8 of 9) aan wijden maar daar heeft u nu niets aan.

      Willem Smit

      • klassengrootte
        De klassengrootte wordt als volgt door de overheid begroot:
        In de groepen 1 t/m 4 zitten 21 kinderen.
        In de groepen 5 t/m 8 zitten 27,4 kinderen
        Met deze getallen sust de overheid zichzelf is slaap.
        Zij zeggen “scholen maken hun eigen afweging in de klassengrootte”
        Dit is slechts ten dele waar. De IB (wordt beoordeeld door de inspectie) wordt niet apart begroot en komt uit deze formatie.
        De conciërge (vroeger werd de was door een bedrijf gedaan. Met de komst van de ID baan en dus met de conciërge werd de was niet meer opgehaald. Zelf wassen was goedkoper. Nu is de ID baan opgeheven, maar het wasbedrijf niet teruggekomen) komt dus uit de formatie.
        Zo zijn er nog wat addertjes onder het gras. Het is interessant om inzicht te krijgen in deze geldstromen.
        Kijk ook naar het pijlenschema op kleineklassen.blogspot.com
        daarop is de waanzin van het onderwijs te zien en begrijp je ook waarom klassen zo vol zitten.

Reacties zijn gesloten.