inflatie middelbare schooldiploma’s

Vandaag meldt de Volkskrant Online dat er in toenemende mate creatief met eindexamencijfers wordt omgegaan. Lees hier het artikel.

De NRC enkele uren later. Lees het artikel.

4 Reacties

  1. Belgie beter dan Nederland
    Het Ministerie van Onderwijs blijft volhouden dat het Nederlands middelbaar onderwijs tot het beste in de wereld behoort, vooral wat betreft wiskunde en natuurwetenschappen.
    Het volgend onderzoek (2002) geeft een betere verklaring, waarom in de grensstreken Nederlandse ouders hun kinderen naar Belgische scholen sturen en waarom Nederlandse studenten het moeilijk hebben op Belgische universiteiten.
    Klik www.escape-educatief.nl/nieuws.asp?art=105

  2. onderzoek Gent/NIP
    Interessant! Kan iemand het onderzoek zelf vinden? Goed voor publicatie op deze site …

  3. Pisa en een Gentse professor
    Uit het grootschalige, internationale PISA-onderzoek (2003) gericht op leerprestaties van 15-jarigen kwam het Nederlandse onderwijs goed naar voren, herhaaldelijk beter dan België en veel andere geïndustrialiseerde landen.

    Het onderzoek van de Gentse professor Verhaeghe daarentegen is geen grootschalige vergelijking naar de opbrengsten van onderwijs, maar een validatiestudie naar een nieuwe IQ-test. Daarbij hebben de ontwikkelaars (’toevallig’) ook naar verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse leerlingen gekeken. Het gaat hier om in totaal 450 scholieren uit het basisonderwijs. Of van een gestratificeerde steekproef tussen vergelijkbare groepen sprake was (in België werden geen zittenblijvers getest!), wordt niet gerapporteerd. Die nieuwe IQ-test is in eigen (psychologen)kring flink afgekraakt wegens wrakke steekproeftrekking en gammele normen. De test is daarom ook teruggenomen en wordt ‘verbeterd’.

    Hele PISA-rapport 2003:
    www.minocw.nl/documenten/brief2k-2004-doc-59789a.pdf

    Een leesbaarder samenvatting van het PISA-rapport:
    www.citogroep.nl/exp/pisa/share/Samenvatting_PISA_2003.pdf

    Een door de Gentse professor Verhaeghe geschreven stuk over de ‘verschillen Nederland-België’ is te vinden op
    users.ugent.be/~mcovents/Testpracticum/perstekst.doc

    De ‘verklaring’ van gevonden verschillen dat die te wijten zijn aan verschillen in het (Nederlandse vs. Belgische) onderwijssysteem komt geheel voor rekening van de professor en is niet nader getoetst.

    • PISA
      Maar zelfs op PISA valt heel veel af te dingen. Zie bijvoorbeeld de discussie van Bas Braams van twee sommen. Het valt op dat het sommen zijn met een enorme varieteit aan vage antwoorden, die van de leerling vergen dat hij/zij het het niet te nauw neemt met de wiskundige redeneerwijze; maar een leerling die echt netjes redeneert heeft er grote problemen mee.

      Voeg dat naast het feit dat de taligheid van sommen en antwoorden de nationale commissies nogal wat vrijheid geeft om de resultaten naar hun eigen agenda te beinvloeden, en voor mij is de waarde van PISA als meetinstrument van wiskundig niveau tussen landen alweer sterk gedaald.

Reacties zijn gesloten.